Inscripția „Crimeea”

Deputat rus: Kievul vrea atragă Moldova într-o dispută privind Crimeea

201
(reînnoit 20:02 10.12.2020)
Ministrul ucrainean de Externe s-a întâlnit cu omologul său de la Chișinău, informându-l că recent în țara sa a fost creat un format de consultanță și coordonare – „Platforma Crimeea”. Ministrul ucrainean speră la „participarea constructivă” a Moldovei la acest proiect.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik, Dmitri Terehov. Kievul încearcă să atragă Moldova într-o dispută inutilă privind apartenența Crimeii, a declarat pentru Sputnik Moldova deputatul Dumei de Stat a Rusiei Artiom Turov.

„Este complet de neînțeles pentru mine de ce domnul Kuleba încearcă să atragă Moldova într-o dispută infructuoasă cu privire la proprietatea asupra Crimeii, care și-a făcut de multă vreme alegerea. Locuitorii peninsulei au votat practic în unanimitate aderarea la Federația Rusă, prin exprimarea liberei lor voințe.  Vedem în fiecare zi cum de-a lungul acestor ani s-a schimbat aspectul Crimeii și al Sevastopolului se schimbă, sunt realizate programe federale, cum este îmbunătățită infrastructura acestui subiect al Federației Ruse”, a spus Turov.

Poziția acestuia este împărtășită și de deputatul Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, Serghei Erhan: „Știu sută la sută că comunitatea moldovenească a peninsulei la referendum a votat în unanimitate pentru intrarea Crimeii în componența Federației Ruse. Și îmi este greu să-mi imaginez ce poate avea cu Crimeea Republica Moldova, care, din câte știu, are destule probleme proprii, și ce va face ea într-un proiect ucrainean neclar referitor la Crimeea”.

În același timp, analistul politic moldovean Corneliu Curea consideră că „Platforma Crimeea” poate deveni pentru Maia Sandu „ceea ce EurAsEC a devenit odinioară pentru Igor Dodon - un proiect de care președintele este interesat, dar care nu este susținut de Parlament”.

„Platforma Crimeea” este un nou format consultativ și de coordonare inițiat de Ucraina cu scopul de a spori eficacitatea răspunsului internațional la intrarea peninsulei în componența Rusiei.

Crimeea a devenit o regiune rusă după ce acolo s-a organizat un referendum în martie 2014, la care 96,77%  dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului au votat în favoarea aderării la Rusia. Autoritățile din Crimeea au organizat un referendum în urma unei lovituri de stat în Ucraina, în februarie 2014. Ucraina consideră că Crimeea este teritoriul său, dar ocupat temporar. Conducerea rusă a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat în mod democratic, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus, problema Crimeii este „definitiv închisă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

201
Tagurile:
Crimeea, Moldova, Kiev
Tematic
Sfaturi pentru Ucraina și raționament vag: Ce-i în neregulă cu declarațiile Maiei Sandu
Deputat rus: Îngrijorarea ucrainenilor cu privire la pacificatorii ruși pare ciudată
Teodor Cârnaț

Cârnaț: Eșecul la CEDO cât de ”bolnav” este sistemul judiciar din Moldova

81
Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a povestit cine plătește pentru greșelile judecătorilor și dacă CEDO ne protejează drepturile.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Pe parcursul ultimilor zeci de ani, Republica Moldova tot mai des pierde dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Despre acest lucru a vorbit profesorul, avocatul și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț în studioul Radio Sputnik Moldova.

Este un subiect foarte dureros pentru țara noastră, consideră expertul, întru cât unii judecători iau în mod deliberat decizii ilegale. Potrivit lui Teodor Cârnaț, așteptarea magistraților este că, în timp ce dosarele vor ajunge la CEDO, puterea din Republica Moldova se va schimba, iar atunci se va putea vorbi că decizia a fost luată în cadrul legii de atunci.

„Până în prezent, sistemul judiciar din Moldova nu cunoaște niciun caz de represalii împotriva unor astfel de judecători, cu excepția câtorva, care au solicitat restituirea în bugetul Republicii Moldova a sumelor pe care le-am plătit din buget în baza deciziilor CEDO", a spus expertul.

Cârnaț a povestit că atunci când era membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii care solicitau o funcție la Curtea de Apel sau Curtea Supremă de Justiție erau verificați la numărul de cazuri pierdute la CEDO. De regulă, astfel de cazuri erau fie de rezonanță, fie nesemnificative, în care orice judecător putea găsi o lacună în interpretarea legilor.

Totodată, Teodor Cârnaț a menționat că primele dosare câștigate la Curtea Europeană i-au convins pe cetățenii Republicii Moldova că instituția garantează obiectiv drepturile aprobate de Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Fii la curent cu toate ?tirile din Moldova ?i din lume! Aboneaza-te la canalul nostru din Telegram >>>
Prive?te Video ?i asculta Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
pierdut, dosare, Moldoba, judecător, justitie, CEDO
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Condamnările la CEDO: Cine va plăti prejudiciile


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

501
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

501
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...
Ciuperci

Atenție la ce mâncați: Cum evitați intoxicația cu ciuperci

0
(reînnoit 21:31 24.06.2021)
Consumul de ciuperci procurate din locuri neautorizate sau culese de prin pădure la întâmplare, pot duce la consecințe grave pentru sănătate.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Intoxicația cu ciuperci poate deveni fatală dacă nu se acționează prompt. Potrivit specialiștilor din cadrul ANSP, cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

„În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă pierderi de conștiință, halucinații, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate”, susțin specialiștii. 

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină pe care îl conține.

Conform datelor statistice, anul trecut au fost înregistrate 302 cazuri de intoxicație cu ciuperci, iar în urma acestora, 370 de persoane au avut de suferit. Intoxicație cu ciuperci au avut și 80 de copii, iar patru adulți au murit. 

Datele mai arată că în prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate 40 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.

Specialiștii dau și niște sfaturi despre cum se acordă primul ajutor în caz de intoxicație cu ciuperci. 

  • Se apelează la Serviciul 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
  • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
  • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Pentru a evita intoxicația cu ciuperci, se recomandă consumul ciupercilor procurate doar în locuri autorizate, evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiului.

Specialiștii îndeamnă oamenii să evite să culeagă și să consume ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute; să procure ciupercile de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor; să evite prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare și să nu păstreze ciupercile la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci


Загрузка...