Construcția gazoductului Nord Stream 2

La ce ar trebui ne așteptăm de la Biden în privința Nord Stream-2: Expert

118
(reînnoit 18:12 19.11.2020)
Speranțele Germaniei privind o atenuare a poziției SUA în privința ”Nord Stream-2” în cazul venirii lui Joe Biden la putere nu se vor justifica, consideră experții intervievați de ziarul german Bild. Iată ce crede economistul Stanislav Mitrahovici despre acest lucru.

СHIȘINĂU, 19 nov — Sputnik. Cei patru ani de președinție a lui Donald Trump au fost foarte grei în ceea ce privește relațiile dintre Moscova și Washington. Cu Joe Biden, perspectivele nu sunt mai bune. Cu toate acestea, în unele aspecte progresul este încă posibil. Și acest lucru este foarte enervant... pentru Polonia.

Speranțele politicienilor germani că retorica SUA în privința gazoductului ”Nord Stream-2” se va atenua, după venirea lui Joe Biden, nu se vor justifica, spune jurnalistul Julian Repke de la Bild.

El a opinat că aceștia ar trebui să se pregătească pentru faptul că, în noul an, Washingtonul va continua ”să strângă șurubul” în această chestiune. Repke este înclinat să creadă într-o astfel de prognoză din cauza intenției SUA de a impune sancțiuni împotriva companiilor de asigurări și certificare care lucrează cu întreprinderile și instanțele rusești. După cum remarcă autorul articolului, deocamdată pe agendă nu sunt incluse sancțiuni împotriva autorităților germane, dar Biden „ar putea îngropa”  ”Nord Stream-2”, care este practic finalizat.

La rândul său, fostul consilier al fostului președinte Barack Obama, Benjamin Schmitt, susține că atât democrații, cât și republicanii au aceeași atitudine negativă față de conducta care vine din Rusia în Germania.

De asemenea, specialistul în securitate energetică Alan Riley crede că obiectivul principal al lui Biden este închiderea proiectului.

Economistul, expertul în cadrul Universității Financiare de pe lângă Guvernul Federației Ruse și Fondului Național pentru Securitate Energetică Stanislav Mitrahovici consideră că situația este una destul de incertă.

"În ceea ce privește așteptările de la Biden, acestea par să fie ambigue. Pe de o parte, echipa lui Biden este plină de oameni care susțin o politică de sancțiuni mai dure față de Rusia. Și Biden însuși a descris Rusia dintr-o perspectivă negativă. Pe de altă parte, Biden se poate preface că este mai puțin egoist decât Trump. Și, din moment ce este mai puțin egoist, atunci nu poți, de exemplu, să le spuneți (europenilor): „cooperăm” , apoi să spuneți imediat: „să introducem sancțiuni americane împotriva companiilor europene pentru faptul că ei lucrează cu” Gazprom”. De aceea, acțiunile posibile ale lui Biden sunt ambigue. Vom vedea, în opinia mea, aici mai există câteva intersectări", a spus Stanislav Mitrahovici în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Sputnik.

”Nord Stream-2” presupune construirea a două linii a conductei de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an, de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania. Proiectului i se opun Statele Unite, care își promovează gazul natural lichefiat către UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene. Statele Unite au impus sancțiuni asupra proiectului în decembrie 2019, cerând companiilor implicate în instalare să oprească construcția. Compania elvețiană Allseas a anunțat apoi suspendarea lucrărilor de construcție a conductei de gaz.

La mijlocul lunii octombrie, Washingtonul a extins restricțiile economice asupra ”Nord Stream-2”, de această dată au fost incluse companii care furnizează servicii, echipamente sau finanțare pentru modernizarea sau echiparea navelor care lucrează la proiect. De asemenea, potrivit informațiilor din mass-media, Washingtonul intenționează să impună sancțiuni companiilor de asigurări și de certificare care cooperează cu navele rusești la finalizarea gazoductului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

118
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
Maas a expus poziția Germaniei în privința Nord Stream - 2
Roman Mihăeș

Politolog, despre declarațiile Maiei Sandu în cadrul CSS

165
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", politologul Roman Mihăeș a comentat agenda Consiliului Suprem de Securitate și declarațiile președintelui țării, Maia Sandu, făcute la ședința din 26 ianuarie curent.
Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 ianuarie, președintele Maia Sandu a abordat mai multe subiecte importante, printre care se numără și necesitatea combaterii corupției. Șeful statului a venit cu un mesaj dur către șefii mai multor instituții de stat, îndemnându-i să muncească onest și să contribuie la combaterea acestui flagel.

Politologul Roman Mihăeș susține că subiectul luptei împotriva corupției a fost unul așteptat de a fi abordat, întrucât și în programa electorală a Maiei Sandu acest lucru a fost desemnat drept o prioritate. În acest caz, rolul Consiliului Suprem de Securitatea ar putea fi unul primordial.

"Președintele țării declară că lupta împotriva corupției este un element al securității naționale, în acest caz Consiliul poate fi transformat într-un instrument foarte important privind lupta anticorupție ca să dinamizeze acțiunile în acest domeniu, să pună presiune pe anumiți funcționari, să vină cu recomandări. Dacă se va dori cu adevărat acest lucru, atunci s-ar putea face pași importanți în acest sens", a subliniat politologul

Potrivit lui, acesta nu este primul caz când instituțiile sunt somate de către președintele țării să activeze conform legislației. Garanția că acest obiectiv va fi realizat este cu mult mai mare dacă Maia Sandu va avea sprijinul majorității parlamentare și Guvernului pentru ași îndeplini acest obiectiv major împotriva corupției mari.

"Este necesară o nouă arhitectură în organele de stat. Sistemul vechi s-a dovedit a fi unul insuficient. Pentru a impulsiona acest domeniu ar fi necesară reconfigurarea organelor de stat, posibil lichidarea sau comasarea lor astfel încât să devină funcționale", a punctat interlocutorul.

De menționat este că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
corupție, Maia Sandu


Загрузка...
Donald Trump

SUA se fac oficial de rușine în cazul Trump

93
(reînnoit 08:05 26.01.2021)
E oficial, s-a făcut pasul: un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni e judecat pentru că și-a spus opinia – asta e adevărata față a democrației americane.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Printr-un demers act solemn și formal, congresmenii democraţi, desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ”procurori” în procedura de Impeachment acuzare/destituire a lui Donald Trump au transmis oficial Senatului actul de acuzare a fostului președinte.

Astfel, începe oficial procesul istoric și în premieră al unui fost președinte pentru ”incitare la insurecţie”.

Nancy Pelosi a postat pe Twitter solemnitatea transmiterii către Senat a actului de acuzare, ”procurorii” parcurgând într-o apăsătoare tăcere coridoarele Capitoliului.

Procesul va începe pe 9 februarie – și este o adevărată rușine pentru SUA, ca un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni să fie acuzat și judecat pentru că și-a spus opiniile deschis, în condițiile unei situații mai mult decât controversate a alegerilor și a rezultatului.

Reamintim că aproape 60% din voturile lui Biden au fost prin corespondență, în contextul unui sistem neactualizat și extrem de greu de verificat.

Rușinos este că democrații l-au ales pe Patrick Leahy, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți și subiectivi politicieni anti-Trump, pentru a prezida procesul de destituire a lui Donald Trump, după ce judecătorul-șef John Roberts a refuzat un rol care nu este solicitat în Constituție.

Leahy l-a atacat de multe ori pe Trump în ultimii patru ani, inclusiv în cazul speculației legate de legăturile cu Rusia.

”Chiar și după ce ancheta Mueller nu a reușit să găsească dovezi că în campanie Trump a colaborat cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016, Leahy a continuat să acuze legături între președinte și Kremlin, numind achitarea lui Trump în procesul de destituire de anul trecut din Senatul american ”mai mult decât scandaloasă””, transmite Russia Today.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
rușine, Donald Trump, SUA
Tematic
Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?


Загрузка...

Imagini spectaculoase: Iată cine sunt câștigătorii concursului The Art of Building 2020

0
(reînnoit 19:59 26.01.2021)
  • Fotografia „Oraș în deșert” a fotografului din Emiratele Arabe Unite Joebel Garcisto, care a devenit finalist la The Art of Building 2020
  • Fotografia ”Biserica și Zgârie-norii” a fotografului rus Anna Kaunis, care a devenit finalistă la The Art of Building 2020.
  • Fotografia „Nu există vreme rea pentru a construi”, de fotograful rus Kirill Kolosova, care a devenit finalistul The Art of Building 2020
  • Fotografia „City on Fire, Reflected” de fotograful american Daniel Jenney, care a devenit finalist al The Art of Building 2020
  • Foto „Valoarea timpului” a fotografului britanic James Retief, câștigător al The Art of Building 2020, potrivit opțiunii juriului.
  • Fotografia „Arg of Karim Khan” a fotografului australian Borna Mirahmadian, câștigătoare a The Art of Building 2020 potrivit opiniei publicului
  • Fotografia „Museo Guggenheim Bilbao” a fotografului spaniol Javier Arcenillas, foarte apreciată la The Art of Building 2020
  • Fotografia „Țara lui Buddha” de fotograful chinez Bob Chia, care a devenit finalist The Art of Building 2020.
  • Fotografia „Passing Through” a fotografului din SUA Robert Debski, care a devenit finalist la The Art of Building 2020.
  • Fotografia „Creating the Future” de fotograful Shyjith Onden Cheriyath din Dubai, finalist la The Art of Building 2020.
Juriul și publicul din întreaga lume au selectat cele mai spectaculoase fotografiile prezentate la concursul ”The Art of Building 2020.

Mii de oameni din întreaga lume au votat pentru fotografia preferată în cadrul concursului Art of Building, pledând pentru Arg of Karim Khan realizată de fotograful profesionist Borna Mirahmadian din Australia, la categoria Opțiunile Publicului.

Cei 15 finaliști din acest an au venit din întreaga lume, inclusiv din Australia, Belgia, Dubai, Iran, Myanmar, Rusia și Marea Britanie.

James Retief, un fotograf de arhitectură din Londra, a luat Premiul Juriului pentru instantaneul uimitor cu Big Ben, Elizabeth Tower, intitulat The Value of Time, în timpul celei mai mari și mai complexe restaurări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Art of Building 2020, foto
Tematic
Concursul Andrei Stenin: Internauții, îndemnați să voteze pentru cele mai bune lucrări


Загрузка...