Parlamentul

Expert: Ce forțe politice ar putea intra în noua coaliție de guvernământ

292
(reînnoit 18:55 09.11.2020)
În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și în contextul remanierilor guvernamentale de astăzi, apare întrebarea dacă este posibilă reformatarea coaliției de guvernământ în Parlamentul țării - Iată ce crede Corneliu Ciurea despre această situație.

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Potrivit declarației oficiale a PDM, miniștrii care au ocupat funcții în Guvern sunt profesioniști care au muncit din greu în timpul crizei pandemice.

 

Partidul Democrat a decis să-și retragă reprezentanții din Guvern pentru a-i oferi președintelui ales posibilitatea de a stabili o cooperare eficientă între ramurile puterii de stat, în conformitate cu prevederile constituționale.

În acest context, apar multe întrebări: la ce ar trebui să ne așteptăm de la cooperarea dintre PSRM și PDM în Parlamentul țării și dacă va fi reformatată coaliția de guvernare? Iată cum a răspuns analistul politic Corneliu Ciurea în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Sputnik Moldova.

Potrivit lui Ciurea, PDM continuă să practice un joc destul de riscant, scopul căruia este de a se menține la putere și a-și păstra și imaginea.

"Cred că democrații continuă un joc politic destul de riscant. Scopul acestuia este de a se afla în continuare la putere și, dacă este posibil, să-și păstreze reputația și să se ”spele” de amintirile din anii precedenți”, a spus Ciurea.

”Mi se pare că PDM nu și-a dorit pași atât de drastici. PDM a presupus că miniștrii vor pleca după alegerile prezidențiale, după ce au luat în considerare toate schimbările politice care ar putea avea loc în acest sens. Socialiștii nu sunt foarte impresionați de acest joc politic, de această echilibristică de care dă dovadă Partidul Democrat, lucru practicat de aceștia și anterior. De aceea socialiștii au luat o decizie atât de dură - au tăiat în carne vie și i-au eliberat pe miniștrii PDM înainte de alegerile prezidențiale. Astfel, pare să se adeverească faptul că există anumite fricțiuni cu PDM și unele nemulțumiri. Și socialiștii, mi se pare, le-au arătat clar tuturor că în viitor vor încerca să se descurce și fără fracțiunea PDM din Parlament. Aceasta înseamnă că vor crea o nouă majoritate parlamentară”, explică expertul.

Totodată, Ciurea consideră că, pentru început, noua majoritate parlamentară nu va fi una oficială.

”Cred că va fi vorba de cooperarea anumitor grupuri parlamentare și facțiuni, fără a forma o majoritate clară", a explicat politologul.

Potrivit acestuia, socialiștii au sarcina să se consolideze deoarece nu este exclus și un rezultat nesatisfăcător al alegerilor: "Dar, în orice caz, ei au nevoie să creeze o nouă majoritate parlamentară. Nu se poate spune că va fi o mono-majoritate, dar mi se pare că, odată cu plecarea PDM, această majoritate parlamentară va putea acționa într-un mod mai organizat.

Potrivit prognozelor expertului, din noua coaliții informală deocamdată va face parte PSRM, iar grupul Pentru Moldova, care include deputații partidului Șor și un șir de alți parlamentari, ar putea să coopereze cu aceștia. Ar putea fi, de asemenea, susținuți parțial de acei politicieni de dreapta care vor rămâne nemulțumiți de rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie

"Nu este exclus să apară doritori și din rândul celor din fracțiunea ”Demnitate și Adevăr” a lui Andrei Năstase. Ei pot susține uneori anumite inițiative legislative", a precizat analistul.

Ciurea consideră că este puțin probabil ca la această etapă să fie avantajos pentru majoritatea forțelor politice din Parlament să dizolve componența actuală a Legislativului, așa că vor căuta toate argumentele și contraargumentele posibile pentru a-l menține.

Și actualul șef al statului, Igor Dodon, a vorbit despre sprijinul parlamentar pentru Cabinetul de Miniștri.

"Avem cel puțin trei formule la care lucrăm, începând cu o coaliție largă și terminând cu alte variații politice care vor fi puse în aplicare împreună cu partidele responsabile și deputații din Parlament", a spus Dodon.

În opinia sa, singura modalitate de a menține stabilitatea politică și funcționalitatea economiei este o alianță formată în jurul PSRM, sprijinită de președinte și prim-ministru, care sunt susținuți de acest partid majoritar în Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

292
Tagurile:
15 noiembrie, coaliție, turul doi, Alegeri prezidenţiale, Corneliu Ciurea
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020 (338)
Tematic
LIVE: Alegeri prezidențiale, turul doi - ultimele știri
Doctorul Victor Cojocaru

Cum nu ne îmbolnăvim de COVID - 19: Sfaturile unui doctor moldovean

1116
(reînnoit 17:09 24.01.2021)
Șeful Clinicii Anesteologie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, doctorul habilitat Victor Cojocaru ne spune cum a reușit el să nu se infecteze cu COVID-19, activând chiar în mijlocul focarului de coronavirus.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Doctorul Victor Cojocaru recomandă câteva reguli pe care ar trebui să le respecte fiecare, pentru a evita la maxim probabilitatea infectării cu noul tip de coronavirus. El a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Sputnik Moldova că nu s-a infectat de COVID, chiar dacă a activat timp de 10 luni de zile printre bolnavii cu noul tip de coronavirus.

”O să încep de la mine, zece luni, zi de zi în focar și nu m-am îmbolnăvit. Eu nu spun acest lucru că asta-i datorită mie, cred că datorită lui Dumnezeu. Dumnezeu mă păzește. Dar voi spune ce am făcut eu. Eu evit aglomerațiile, chiar dacă am mască. Urc pe scări. Văd că este rând mare la magazin, mă dau la o parte, aștept. Acesta este cel mai bun principiu, de a evita aglomerațiile. Și mai ales să evităm aglomerațiile care au loc la organizarea petrecerilor. Abia după asta - masca, spălatul pe mâini”, spune domnul Cojocaru.

Totodată, medicul atenționează că o mască medicală de protecție, nu trebuie purtată mai mult de 2 ore. Dar în același timp, îi îndeamnă pe cetățeni să nu dea dovadă nici de fanatism.

Ministerul Sănătății a raportat astăzi un număr de 265 cazuri noi de infectare cu COVID-19, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră ajungând la 156 202.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1116
Tagurile:
COVID-19, Victor Cojocaru
Tematic
Emisiunea ”Intersecții” cu Andrei Porubin. Invitat: doctorul Victor Cojocaru
Profesorul Victor Cojocaru: Noi nu tratăm, noi salvăm


Загрузка...
Протесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона О функционировании языков

Expert: Într-o țară multietnică, limba este o chestiune de securitate națională

206
(reînnoit 18:01 22.01.2021)
Decizia dată de Curtea Constituțională că statutul special acordat limbii ruse nu corespunde Legii Supreme al Republicii Moldova este o consecință a deciziilor anterioare ale Curții care a declarat desuetă Legea privind funcționarea limbilor.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, domnica Manole, a motivat decizia acestei instanțe prin faptul că limba rusă nu poate avea un statut mai înalt decât celelalte limbi ale minorităților etnice din Republica Moldova. „Așadar, tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”, a declarat Domnica Manole.

Politologul Valentin Krîlov afirmă că această argumentare total absurdă. Potrivit lui, această decizie este o consecință a unei decizii anterioare a Curții, în care legea respectivă, care prevedea statutul limbii ruse se limbă de comunicare interetnică, a fost declarată desuetă.

Krîlov spune că el este gată se respecte orice decizie a Curții constituționale, dar nu poate accepta verdictul că contrazice logica sănătoasă și practica juridică elementară.

"Cum poți să declara o lege învechită dacă ea este prevăzută de constituție? Aceasta lege va ajunge desuet doar dacă va fi anulată constituția. Atât timp cât Constituția este în vigoare, și această lege este atașată ei", a declarat Valentin Crîlov.

El a amintit că atunci când Constituția a fost adoptată, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești a obținut statut de lege constituțională. Deci, ea putea fi amendată doar cu două treimi din voturile deputaților din Parlament.

"Atunci când Curtea Constituțională își permite să adopte astfel de decizii, acest lucru, din punctul meu de vedere, constituie o crimă de stat. Crimă comisă de oameni ce poartă mantia de justițiar", a declarat expertul.

Krîlov amintește că felul în care a fost formulat Articolul 13 din Constituție a constituit la timpul respectiv un compromis care nu-i satisfăcea pe deplin pe apărătorii limbii ruse din Moldova. Dar a fost un compromis care a asigurat pacea civică și înțelegerea în țară.

"Chestiunea limbii este una care ține de cultura politică și care într-o societate multietnică este una dintre cele mai importate și intră în categoria chestiunilor care țin de securitatea națională. Este o realitate actuală și pentru țara noastră care este populată de reprezentanții mai multor etnii. Și statutul deosebit al limbii ruse, în acest caz, este o chestiune obiectivă. Așa au evoluat lucrurile", a declarat Valentin Crîlov.

Politologul Corneliu Ciurea consideră că respectiva decizie a Curții Constituționale va avea consecințe și asupra președintelui Maia Sandu, care, în timpul campaniei prezidențiale a făcut mai multe promisiuni alegătorilor de limba rusă.

"Nu vor fi consecințe imediate, dat fiind că vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova nu constituie o comunitate mobilă și bine organizată ca să reacționeze imediat și dur. Dar, cu trecerea timpului, bineînțeles că decizia CC va duce la descreșterea ratingului președintelui. Maia Sandu nu va putea să mențină încrederea majorității populației și, în primul rând", a vorbitorilor de limba rusă, consideră Ciurea.      

Și chiar dacă Sandu nu a luat ea această decizie, decizia CC va fi asociată de o parte importantă a societății de imaginea Maiei Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

206
Tagurile:
statutul limbii ruse, special, statut, limba rusă, limba


Загрузка...
Bani

În timpul pandemiei, averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut enorm

0
(reînnoit 21:05 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, crescut, miliardari, avere
Tematic
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică


Загрузка...