CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Comunitatea de experți din Moldova și-a exprimat în mod repetat opinia că președintelui ar trebui să i se acorde puteri constituționale mai largi și că o parte semnificativă a puterii executive a țării ar trebui să i se transfere.
Unii experți cred chiar că președintele ar trebui să conducă cabinetul de miniștri al țării, iar postul de prim-ministru ar trebui dizolvat.
În cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova, analistul politic Roman Mihăieș a analizat competențele președintelui țării.
"După ce Moldova a revenit la alegerile președintelui de către popor, el a devenit de fapt o figură puternică în statul nostru, oamenii se așteaptă să rezolve multe probleme. Potrivit Constituției, puterile sale sunt apropiate de o formă semi-prezidențială a puterii de stat, în timp ce în Moldova este o formă de guvernare parlamentară”, povestește interlocutorul.Potrivit expertului, textul actual al Legii Fundamentale a țării a fost în mare parte copiat din Constituția României din 1991, iar autorii ultimei, la rândul lor, au împrumutat un astfel de text din versiunea franceză. Așadar, astăzi puterile președintelui constau în faptul că el este comandantul suprem al forțelor armate, semnează legile adoptate de Parlament, numește judecători și diplomații și propune candidatul la funcția de prim-ministru.
"Președintelui i-au fost extinse împuternicirile în domeniul securității, el îl numește pe directorul SIS, conduce ședințele Consiliului Suprem de Securitate al țării. Aceasta nu este deloc o figură neînsemnată și formală", a adăugat Mihăieș.
Deosebit de eficientă din punct de vedere al puterii este cooperarea constantă a șefului statului în tandem cu prim-ministrul, cei doi personificând completitudinea deplină a puterii executive din țară, a adăugat expertul, precizând că acesta este motivul pentru care oamenii au participat atât de activ la primul tur al alegerilor din 1 noiembrie, făcând o asociere directă între așteptările lor cu posibilitățile viitorului președinte.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Doctorul Victor Cojocaru recomandă câteva reguli pe care ar trebui să le respecte fiecare, pentru a evita la maxim probabilitatea infectării cu noul tip de coronavirus. El a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Sputnik Moldova că nu s-a infectat de COVID, chiar dacă a activat timp de 10 luni de zile printre bolnavii cu noul tip de coronavirus.
”O să încep de la mine, zece luni, zi de zi în focar și nu m-am îmbolnăvit. Eu nu spun acest lucru că asta-i datorită mie, cred că datorită lui Dumnezeu. Dumnezeu mă păzește. Dar voi spune ce am făcut eu. Eu evit aglomerațiile, chiar dacă am mască. Urc pe scări. Văd că este rând mare la magazin, mă dau la o parte, aștept. Acesta este cel mai bun principiu, de a evita aglomerațiile. Și mai ales să evităm aglomerațiile care au loc la organizarea petrecerilor. Abia după asta - masca, spălatul pe mâini”, spune domnul Cojocaru.
Totodată, medicul atenționează că o mască medicală de protecție, nu trebuie purtată mai mult de 2 ore. Dar în același timp, îi îndeamnă pe cetățeni să nu dea dovadă nici de fanatism.
Ministerul Sănătății a raportat astăzi un număr de 265 cazuri noi de infectare cu COVID-19, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră ajungând la 156 202.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, domnica Manole, a motivat decizia acestei instanțe prin faptul că limba rusă nu poate avea un statut mai înalt decât celelalte limbi ale minorităților etnice din Republica Moldova. „Așadar, tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”, a declarat Domnica Manole.
Politologul Valentin Krîlov afirmă că această argumentare total absurdă. Potrivit lui, această decizie este o consecință a unei decizii anterioare a Curții, în care legea respectivă, care prevedea statutul limbii ruse se limbă de comunicare interetnică, a fost declarată desuetă.Krîlov spune că el este gată se respecte orice decizie a Curții constituționale, dar nu poate accepta verdictul că contrazice logica sănătoasă și practica juridică elementară.
"Cum poți să declara o lege învechită dacă ea este prevăzută de constituție? Aceasta lege va ajunge desuet doar dacă va fi anulată constituția. Atât timp cât Constituția este în vigoare, și această lege este atașată ei", a declarat Valentin Crîlov.
El a amintit că atunci când Constituția a fost adoptată, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești a obținut statut de lege constituțională. Deci, ea putea fi amendată doar cu două treimi din voturile deputaților din Parlament."Atunci când Curtea Constituțională își permite să adopte astfel de decizii, acest lucru, din punctul meu de vedere, constituie o crimă de stat. Crimă comisă de oameni ce poartă mantia de justițiar", a declarat expertul.
Krîlov amintește că felul în care a fost formulat Articolul 13 din Constituție a constituit la timpul respectiv un compromis care nu-i satisfăcea pe deplin pe apărătorii limbii ruse din Moldova. Dar a fost un compromis care a asigurat pacea civică și înțelegerea în țară.
"Chestiunea limbii este una care ține de cultura politică și care într-o societate multietnică este una dintre cele mai importate și intră în categoria chestiunilor care țin de securitatea națională. Este o realitate actuală și pentru țara noastră care este populată de reprezentanții mai multor etnii. Și statutul deosebit al limbii ruse, în acest caz, este o chestiune obiectivă. Așa au evoluat lucrurile", a declarat Valentin Crîlov.Politologul Corneliu Ciurea consideră că respectiva decizie a Curții Constituționale va avea consecințe și asupra președintelui Maia Sandu, care, în timpul campaniei prezidențiale a făcut mai multe promisiuni alegătorilor de limba rusă.
"Nu vor fi consecințe imediate, dat fiind că vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova nu constituie o comunitate mobilă și bine organizată ca să reacționeze imediat și dur. Dar, cu trecerea timpului, bineînțeles că decizia CC va duce la descreșterea ratingului președintelui. Maia Sandu nu va putea să mențină încrederea majorității populației și, în primul rând", a vorbitorilor de limba rusă, consideră Ciurea.Și chiar dacă Sandu nu a luat ea această decizie, decizia CC va fi asociată de o parte importantă a societății de imaginea Maiei Sandu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 ian - Sputnik. Cerul va fi noros și vremea se răcește marți cu câteva grade, comparativ cu ziua de luni. Meteorologii an anunțat precipitații sub formă de lapoviță în toate raioanele. Odată cu scăderea temperaturilor, lapovița se va transforma în ninsoare.
Atenție mare la drum! Pe drumuri, izolat, va fi ghețuș.
Valorile termice ale aerului vor fi cuprinse ziua între 0..+5 grade Celsius, potrivit prognozei remise Sputnik de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS)
În raioanele de nord se vor înregistra 0..+3°С, în raioanele centrale vor fi +1..+4°С, iar în raioanele de sud termometrele vor indica la amiază +2..+5 grade Celsius.
În Chișinău vor fi temperaturi de +1..+3°С la orele prânzului.
Presiunea atmosferică va fi scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 3-8 metri pe secundă.
În noaptea spre miercuri se va răci până la -3..-6 grade Celsius în nord și -1..-4 grade în sud.
Vremea va fi schimbătoare până pe 31 ianuarie - vom trece de la cald la frig și înapoi la cald. În noaptea spre vineri ar urma să fie cel mai frig.
Miercuri, 27 ianuarie va ninge în toate regiunile țării. Temperaturile vor fi negative pe mai tot parcursul zilei în raioanele de nord. Sunt anunțate -2..+1 grade în nord, -1..+2 grade în centru și 0..+3 grade în sud.
Joi, temperaturile vor rămâne la același nivel și vor continua și ninsorile.
În noapte spre vineri, 29 ianuarie, ne vom apropia de pragul de ger. În nord sunt așteptate -6..-9 grade Celsius, iar în sud vor fi -4..-7 grade.
Vineri însă se arată Soarele de după nori, precipitațiile vor înceta și temperaturile vor crește.
Sâmbătă vom avea din nou valori termice pozitive în toate regiunile, cu maxime de 3 grade Celsius în nord și 5 grade Celsius în sud.
Temperaturile vor rămâne aproximativ la acest nivel, iar Soarele se va arăta de după nori și în următoarele zile, inclusiv luni, 1 februarie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova