Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

115
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri
Parlamentul

Ce tactică va adopta partidul Maiei Sandu până la mijlocul anului 2021 expert

106
(reînnoit 08:39 27.11.2020)
Analistul politic a făcut un pronostic privind posibila tactică de comportament a Partidului parlamentar ”Acțiune și Solidaritate” în apropiata jumătate de an și a președintelui nou ales, Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Dacă președintele ales, Maia Sandu, este un politician serios, care își face griji într-adevăr pentru soarta țării, a poporului și a economiei, ea trebuie să contribuie la atragerea investițiilor, creditelor și granturilor în Moldova. Declarații în acest sens a făcut în studioul Sputnik Moldova deputatul din partea Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea.

”Sandu trebuie să solicite de la UE alocarea a 80 de milioane de euro pentru lupta cu consecințele epidemiei COVID-19. De asemenea, ea trebuie să poarte negocieri cu FMI, care să deblocheze finanțarea pentru Moldova sub formă de 500 de milioane de dolari”, a afirmat interlocutorul.

Potrivit analistului politic, deocamdată din tabăra socialiștilor nu sunt observate astfel de inițiative, venite din partea șefului nou ales al statului. Țîrdea a precizat că la etapa actuală a jocului politic care are loc în țară, dizolvarea Parlamentului nu este convenabilă pentru Sandu și anume din această cauză deputații RAS vor adopta o poziție de expectativă.

Acum, Sandu încearcă să câștige timp pentru ca toate procesele și soluționarea problemelor să cadă pe seama lui Igor Dodon și a lui Ion Chicu. Pentru aceasta este necesară păstrarea Parlamentului încă 4-5 luni, astfel în cât Cabinetul lui Chicu să activeze. Ei vor încerca acum să declare vot de neîncredere Guvernului, însă acesta nu va pica, și noi înțelegem acest lucru”, a menționat deputatul socialist.

În realitate, de soluționarea problemelor legate de coronavirus, de deficitul bugetar, livrarea vaccinului împotriva COVID-19 în țară va trebui să se ocupe, în opinia lui Țîrdea, anume actualul Guvern, iar laurii pentru merite ar putea să le revină altora.

Pe 19 noiembrie, Parlamentul s-a întrunit în ședință după o pauză de mai bine de două luni. Astfel, a fost întreruptă perioada de neadoptare a legilor, care ar fi putut duce, la începutul lunii decembrie, la dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, Parlament, PAS, tactica, Maia Sandu
Tematic
Cu cine se va întâlni Maia Sandu imediat după inaugurare
Prioritățile Maiei Sandu pentru mandatul de șef de stat


Загрузка...
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

152
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...
Ceață în Chișinău

Aveți grijă la drum: A fost instituit cod galben de ceață

0
(reînnoit 09:46 27.11.2020)
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare cod galben de ceață pentru centrul și sudul țării, care a intrat în vigoare în această dimineață și se va menține pe tot parcursul zilei.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Ceața densă va acoperi astăzi centrul și nordul țării. În perioada indicată, se va menține ceaţă cu vizibilitatea de 200 de metri şi chiar mai puţin în unele zone. În aceste condiții, șoferii și pe pietonii sunt îndemnați să fie foarte prudenți și să manifeste calm și respect reciproc.

Cod Galben de ceață
Cod Galben de ceață

Pentru vineri, 27 noiembrie, meteorologii anunță vreme fără precipitații, cu cer parțial acoperit de nori. Maximele termice ale aerului vor atinge valori de +5..+8 grade Celsius în nord, +6..+9 grade în centru și +7..+10 grade în sud. Presiunea atmosferică va fi rridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de până la 5 metri pe secundă. Sâmbătă sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în nord.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Cod galben, ceață densă, ceață
Tematic
Ceață, frig și ploi: Prognoza meteo pentru 7 zile
Astăzi - Cod Galben de ceață: Prognoza meteo pentru 7 zile 


Загрузка...