Vladimir Putin

Vladimir Putin simbolul și garanția normalității

114
(reînnoit 08:20 09.10.2020)
Pentru ruși, este cel care le-a redat mândria națională și stabilitatea țării; pentru ceilalți, că recunosc sau nu, este garantul normalității și asigurarea împotriva crizelor mondiale ce se dezlănțuie în serie.

Scriam acum doi ani, după alegerile pentru președinția Federației Ruse, că Vladimir Putin este însăși ”normalitatea”. Acum spun din nou – Putin este un garant al normalității. Din toate punctele de vedere și la toate capitolele.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin
© Sputnik / Mikhail Klimentyev

Este un conducător care, într-o lume dominată de crize, reușește să mențină puternică și creatoare o țară imensă și o mare națiune, dar și să țină sus steagul normalității umanului în fața dezumanizării, a incitării la ură, a tensiunilor artificiale, a călcării în picioare a credințelor, culturii și istoriei, a moralității.

Pe plan național, Putin a redat rușilor și celorlalte popoare ale Federației mândria națională. A făcut-o prin înțelepciunea deciziilor, care de multe ori nu pot fi explicate tuturora, dar al căror efect s-a văzut: în ciuda tuturor gurilor strâmbe, Rusia nu a fost doborâtă de criza economică, deși a trebui să suporte injuste sancțiuni.

În ciuda stupizeniilor propagandiștilor occidentali, Rusia a rămas marea putere militară, vârf al științelor tehnice și al dezvoltării nucleare, dar și al cercetării medicale, agricole, istorice, în domeniul comunicațiilor, în construcții, petrochimie etc.

Ori, acesta este rezultatul unei conduceri înțelepte – care NU a făcut pași greșiți. Se poate spune că Rusia lui Putin, atacată din toate părțile, a făcut o demonstrație de virtuozitate, păstrând echilibrul în situații deloc simple.

Și, da, nu puțini au fost cei care au cerut reacții dure din partea Rusiei, mergând până la intervenții militare care să pună cu botul pe labe obrăznicia NATO. Dar Putin… a făcut cum a fost bine. Cum nimic din ceea ce nu vrea nu se poate citi pe fața lui Putin cel de toate zilele, la fel nimic nu se poate citi în privința mutărilor strategice pe care marele președinte le ia.

Dar, în orice situație, un fapt rămâne cert pentru ruși și popoarele Federației Ruse – și pentru tot mai mulți cetățeni ai lumii: că decizia lui Putin va fi cea corectă.

Ajungând aici repet ceea ce scriam acum doi ani despre prezența cu totul specială a lui Vladimir Putin la toate întâlnirile internaționale, acolo unde conducătorul de Kremlin strălucește pe lângă nevolnicii ”aleși” ai Occidentului, niște ființe destul de diforme moral și, uneori, fizic.

Da, Putin arată ca un Conducător prin fiecare gest al său – și nu știu dacă asta se datorează unei regii, a unei echipe uriașe, ori poate numai talentului și pregătirii sale. Rezultatul contează. Dar, atenție - nu echipa ci el, Putin, calcă pe covorul roșu, el vorbește, el zâmbește sau se încruntă - întotdeauna mimica sa relativ restrânsă fiind extrem de semnificativă și importantă pentru națiunea sa.

Și, da, apropo de mândrie națională, sub Putin rușii au reprimit o parte a țării care era de drept a lor – Crimeea – iar rezultatul nu a fost doar un act de reparație istorică, dar și un gest care a unit poporul în jurul conducătorului – mai ales atunci când perfida Americă, de unde a pornit lovitura de stat de la Kiev, a trecut la nedreptele sancțiuni.

Noi, românii, privim de multe ori greșit Rusia, mai ales că ne este prezentată de aproape 20 de ani prin prisma deformantă a NATO – că ar fi o dictatură și o societate înapoiată și săracă, de ”mujici”.

Realitatea e cu totul alta – și toți care ajung acolo rămân uimiți de eleganța și curățenia marilor orașe, de civilizație, de comportamentul binevoitor al rușilor. Și chiar de libertatea bunei creșteri care există acolo – un mod de viață demult uitat în Occident.

Așa cum spuneam, Rusia metropolitană are o societate ultramodernă, în care cercetarea, educația sau tehnologia sunt de prim rang mondial; în extremul Orient sau în nordul arctic se trăiește ca acum un mileniu. Pentru că așa vor acei oameni, pentru că așa se simt ei bine, ca personajele ”Nostalgiei” lui Tarkovski.

Dar peste tot există același fior unic – Rusia demnă, mândră și iubită, al cărei apărător și garant este Putin. De aceea Rusia este cea care îl vrea pe Putin, nu numai rușii!

Ceea ce NU au cum să înțeleagă occidentalii și est europenii, majoritatea văduviți de conducători vrednici, de prea mulți ani încoace. 

De aceea Occidentul - și, din păcate, și România – este afectat de demersuri imorale, de impunerea unor legi împotriva firii, de demența ”tensiunilor”, a ”terorismului” pe care tot Occidentul l-a declanșat!

Să amintesc și de celălalt Occident, cel conștient și demn! Celebrul conservator american Pat Buchanan, consilierul președinților Nixon, Ford și Ronald Reagan declara că ”În războiul cultural pentru viitorul omenirii, Putin a înfipt adânc și ferm steagul Rusiei lângă cel al creștinismului tradițional”.

“Mulțumită președintelui Rusiei, Vladimir Putin, oamenii din lumea întreagă au speranța și ocazia de a proteja valorile familiei”, declara europarlamentarul francez Aymeric Chauprade, iar Bryan Fischer, longevivul purtător de cuvânt al ”American Family Association”, îl numea pe Putin ”The Lion of Christianity”.

Leul Creștinătății! Ceea ce nu-l împiedică să fie respectat de marele număr de musulmani care trăiesc pe teritoriul Federației Ruse! Sau de evreii de origine rusă, piloni ai Israelului!

Apropo de morală, tradiție, credință și normalitate, îmi aduc aminte că, acum doi ani, chiar de ziua lui Putin – semnificativă coincidență! - în România a fost declanșat un ultim demers al demnității și normalității: Referendumul pentru Familie. Nu a reușit, pentru că România… deja nu mai era a românilor.

Și, da, acum scriu acest text chiar de ziua lui Vladimir Putin – și îmi dau seama că, din păcate, România nu a înțeles nimic din șansa de a avea în apropiere o Rusie normală, cu o dorință sinceră de dezvoltare a relațiilor. Cu un conducător adevărat și mare, poate singurul care merită să fie menționat, peste ani, în cărțile de istorie.

De asemenea, scriu aceste rânduri și după ce am participat la o manifestare organizată de Ambasada Rusiei, cu ocazia celebrării a 75 de ani de la înființarea ONU și de la finalul celui de-Al doilea război mondial – sau ”Marele război pentru apărare a Patriei”, cum îl numesc rușii cu mândria eroismului și pioasă amintire pentru zecile de milioane de jertfe ale popoarelor sovietice.

Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

Conferința științifică internațională cu tema ”75 de ani de la Victoria Coaliției antihitleriste și crearea ONU: lecțiile istoriei și provocările contemporaneității” – acesta a fost evenimentul.

A fost o demonstrație de normalitate a relațiilor și a studiului pentru dezvoltarea comună – în care cercetători, istorici, jurnaliști, militari ruși și români (în rezervă), alte personalități din Rusia, Lituania, Polonia și Cehia au expus puncte de vedere, documente, mărturii, ipoteze și concluzii interesante.

Totul într-o deplină deschidere, respect și dorință de a afla și de a schimba idei. Fără învinovățiri, acuzații – adică fără ”amenințările”, ”pericolele”, „războaie hibride” și toate tensiunile pe care le auzim la orice întâlnire la care participă cineva de la NATO sau ambasada SUA! Și despre care nu greșesc dacă le condamn în numele generației mele! Ne-am săturat de ele, de toate aceste fețe ale anormalități!

Vrem NORMALITATE și stabilitate – și asta e ceea ce oferă și garantează, prin el însuși, președintele Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
criză, stabilitate, simbol, Putin
Tematic
Putin: ONU își realizează principala sa misiune, apără pacea - Video
Putin, Trump și Macron cer azerilor și armenilor să reia negocierile
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

147
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

147
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...
Nicolai Cheleș

Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot

113
(reînnoit 17:45 25.11.2020)
La mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale, subiectul prezenței masive la vot a cetățenilor moldoveni este la ordinea zilei. Și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului Național al Tineretului, Nicolai Cheleș a menționat că prezența tinerilor la vot în acest an l-a surprins plăcut. Invitatul a menționat că de această dată tinerii au fost mai motivați ca niciodată. Iar motivul este simplu – își doresc să se reîntoarcă acasă.

"În ultimii ani mulți tineri au plecat peste hotare, iar faptul că s-au mobilizat și au venit la vot într-un număr atât de mare înseamnă că își doresc o schimbare și vor să revină acasă. Dacă lucrurile se vor îmbunătăți în Moldova, atunci cu siguranță mulți dintre ei vor reveni acasă", a subliniat Nicolai Cheleș.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 8% dintre tineri au ieșit la vot. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, mai mulți tineri din diverse structuri de profil din țară, activiști civici și voluntari, au inițiat campania de informare "Plus un Tânăr votează" prin care tinerii au fost îndemnați să se implice mai activ în viața socială și politică a țării și să-și exercite dreptul la vot.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
alegeri, vot, tineri
Tematic
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...