CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik, Iulia Lipovaia. Primul sistem de rachete Patriot din cele 4 cumpărate de România din SUA a ajuns în țara vecină. Prezintă sau nu acesta o amenințare pentru regiune a explicat corespondentului Sputnik expertul militar și redactorul-șef al publicației „Apărarea Națională” Igor Korotcenko.
„Este un sistem de apărare antiaerană destinat soluționării sarcinilor de profil. În acest caz, această armă defensivă va fi folosită pentru a apăra spațiul aerian românesc și a consolida întreg potențialul antiaerian al NATO pe flancurile sudice", a spus Korotcenko.
Interlocutorul a menționat că prin achiziționarea acestor complexe din Statele Unite, România a demonstrat că se află pe orbita influenței SUA. Potrivit expertului, există aceleași sisteme de rachete de producție europeană, dar partea românească le-a preferat pe cele americane.
Potrivit lui Korotcenko, sub influența americanilor se află atât România, cât și multe alte țări din Europa de Est.
De asemenea, expertul a remarcat că suma tranzacției este destul de mare, se ridică la miliarde de dolari. Acum, această sumă pune presiune pe bugetul românesc, ceea ce va determina reducerea cheltuielilor pentru nevoile sociale ale țării.
Joi, după cinci ani de la semnarea contractului, a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele 4 cumpărate de România.
În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.
Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.
Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă.
Conform Ministerului Apărării de la București, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.
Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>
Смотрите Video
În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 ianuarie, președintele Maia Sandu a abordat mai multe subiecte importante, printre care se numără și necesitatea combaterii corupției. Șeful statului a venit cu un mesaj dur către șefii mai multor instituții de stat, îndemnându-i să muncească onest și să contribuie la combaterea acestui flagel.
Politologul Roman Mihăeș susține că subiectul luptei împotriva corupției a fost unul așteptat de a fi abordat, întrucât și în programa electorală a Maiei Sandu acest lucru a fost desemnat drept o prioritate. În acest caz, rolul Consiliului Suprem de Securitatea ar putea fi unul primordial.
"Președintele țării declară că lupta împotriva corupției este un element al securității naționale, în acest caz Consiliul poate fi transformat într-un instrument foarte important privind lupta anticorupție ca să dinamizeze acțiunile în acest domeniu, să pună presiune pe anumiți funcționari, să vină cu recomandări. Dacă se va dori cu adevărat acest lucru, atunci s-ar putea face pași importanți în acest sens", a subliniat politologul
Potrivit lui, acesta nu este primul caz când instituțiile sunt somate de către președintele țării să activeze conform legislației. Garanția că acest obiectiv va fi realizat este cu mult mai mare dacă Maia Sandu va avea sprijinul majorității parlamentare și Guvernului pentru ași îndeplini acest obiectiv major împotriva corupției mari.
"Este necesară o nouă arhitectură în organele de stat. Sistemul vechi s-a dovedit a fi unul insuficient. Pentru a impulsiona acest domeniu ar fi necesară reconfigurarea organelor de stat, posibil lichidarea sau comasarea lor astfel încât să devină funcționale", a punctat interlocutorul.
De menționat este că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Printr-un demers act solemn și formal, congresmenii democraţi, desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ”procurori” în procedura de Impeachment acuzare/destituire a lui Donald Trump au transmis oficial Senatului actul de acuzare a fostului președinte.
Astfel, începe oficial procesul istoric și în premieră al unui fost președinte pentru ”incitare la insurecţie”.
Nancy Pelosi a postat pe Twitter solemnitatea transmiterii către Senat a actului de acuzare, ”procurorii” parcurgând într-o apăsătoare tăcere coridoarele Capitoliului.
Procesul va începe pe 9 februarie – și este o adevărată rușine pentru SUA, ca un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni să fie acuzat și judecat pentru că și-a spus opiniile deschis, în condițiile unei situații mai mult decât controversate a alegerilor și a rezultatului.
Reamintim că aproape 60% din voturile lui Biden au fost prin corespondență, în contextul unui sistem neactualizat și extrem de greu de verificat.
Rușinos este că democrații l-au ales pe Patrick Leahy, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți și subiectivi politicieni anti-Trump, pentru a prezida procesul de destituire a lui Donald Trump, după ce judecătorul-șef John Roberts a refuzat un rol care nu este solicitat în Constituție.
Leahy l-a atacat de multe ori pe Trump în ultimii patru ani, inclusiv în cazul speculației legate de legăturile cu Rusia.
Watch as the House Impeachment Managers, led by the House Clerk and the Acting House Sergeant at Arms, participate in a procession ceremony to deliver the article of impeachment against Donald Trump to the Senate. https://t.co/tjBAmFe44R
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) January 26, 2021
”Chiar și după ce ancheta Mueller nu a reușit să găsească dovezi că în campanie Trump a colaborat cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016, Leahy a continuat să acuze legături între președinte și Kremlin, numind achitarea lui Trump în procesul de destituire de anul trecut din Senatul american ”mai mult decât scandaloasă””, transmite Russia Today.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Mii de oameni din întreaga lume au votat pentru fotografia preferată în cadrul concursului Art of Building, pledând pentru Arg of Karim Khan realizată de fotograful profesionist Borna Mirahmadian din Australia, la categoria Opțiunile Publicului.
Cei 15 finaliști din acest an au venit din întreaga lume, inclusiv din Australia, Belgia, Dubai, Iran, Myanmar, Rusia și Marea Britanie.
James Retief, un fotograf de arhitectură din Londra, a luat Premiul Juriului pentru instantaneul uimitor cu Big Ben, Elizabeth Tower, intitulat The Value of Time, în timpul celei mai mari și mai complexe restaurări.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fotografia Maastricht 01 de fotograful belgian Philippe van Gelooven, care a devenit finalist la The Art of Building 2020.
Fotografia „Oraș în deșert” a fotografului din Emiratele Arabe Unite Joebel Garcisto, care a devenit finalist la The Art of Building 2020
Fotografia Snake Under the Moonlight a fotografului chinez Jinjing Lyu, care a devenit finalistul concursului The Art of Building 2020.
Fotografia ”Biserica și Zgârie-norii” a fotografului rus Anna Kaunis, care a devenit finalistă la The Art of Building 2020.
Fotografie a Moscheii Jamkaran a fotograful iranian Hadi Dehghanpour, care a devenit finalist la The Art of Building 2020.
Fotografia ”Inle Lake Houses” a fotografului din Myanmar Aung Chan Thar, finalist al cponcuruslui The Art of Building 2020
Fotografia „Nu există vreme rea pentru a construi”, de fotograful rus Kirill Kolosova, care a devenit finalistul The Art of Building 2020
Fotografia „City on Fire, Reflected” de fotograful american Daniel Jenney, care a devenit finalist al The Art of Building 2020
Foto „Valoarea timpului” a fotografului britanic James Retief, câștigător al The Art of Building 2020 potrivit opțiunii juriului.
Fotografia „Arg of Karim Khan” a fotografului australian Borna Mirahmadian, câștigătoare a The Art of Building 2020 potrivit opiniei publicului
Fotografia „Museo Guggenheim Bilbao” a fotografului spaniol Javier Arcenillas, foarte apreciată la The Art of Building 2020
Fotografia „Țara lui Buddha” de fotograful chinez Bob Chia, care a devenit finalist The Art of Building 2020.
Fotografia „Passing Through” a fotografului din SUA Robert Debski, care a devenit finalist la The Art of Building 2020.
Fotografia „Creating the Future” de fotograful Shyjith Onden Cheriyath din Dubai, finalist la The Art of Building 2020.