Vaccinarea unui voluntar

De ce Vestul pierde cursa vaccinului: Rusia a fost deja demascată

615
(reînnoit 19:39 11.09.2020)
Occidentul are o aversiune față de orice succes al Rusiei, iar lupta împotriva vaccinului anti-COVID-19 în SUA are nuanțe vădit politice.

Cursa mondială a vaccinului se îndreaptă iute spre finiș, acroșând în calea sa tot felul de evenimente politice, catastrofe și scandaluri. Adineauri, unul dintre liderii cursei, vaccinul suedezo-britanic AstraZeneca, a zburat de pe traseu (deocamdată nu este clar dacă temporar, pentru un pit stop) din cauza unei inflamații a măduvei spinării la una dintre participantele la studiile clinice.

Autoritățile din Marea Britanie și SUA, țări ale căror instituții de presă la sfârșitul verii și-au construit toate demascările vaccinului rusesc pe faptul că acesta “a fost înregistrat în regim de urgență, până la încheierea celei de-a treia faze a testărilor, fiind vorba de un liderism umflat artificial”, au recurs ele însele la o înregistrare în regim de urgență a propriilor vaccinuri.

Această imitare a Rusiei (despre alte exemple a vorbit directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev), nu împiedică alte instituții de presă occidentale să-și continue atacurile și chiar să intensifice tonul agresiv al „demascărilor”.

De pildă, la CNN găsim un text potrivit căruia “vaccinul lui Putin este respins de angajații din sfera educației”: temându-se pentru sănătatea lor, un oarecare mic sindicat al cadrelor didactice a lansat o petiție online în care le cere cadrelor didactice să nu se vaccineze. Nivelul de competență este dezvăluit de afirmațiile șefului sindicatului, o femeie activă, profesoară de limba engleză: “În primul rând, toată lumea știe că vaccinurile rusești au o calitate mai proastă decât cele străine”, afirmă cu autoritate filologul. “În al doilea rând, a fost creat prea rapid. Este adevărat că nimeni dintre pedagogi nu s-a plâns pe o vaccinare forțată, însă din partea autorităților rusești te poți aștepta la orice”.

Sau, spre exemplu, găsim la Bloomberg un text despre savanții unei universități americane “care au îndoieli asupra rezultatelor testărilor vaccinului rusesc, pentru că în raportul publicat în Lancet se observă un nivel de anticorpi suspect de similar la toți voluntarii”. Nu se afirmă direct despre o falsificare, însă în mod vădit ni se face din ochi sugestiv, de parcă ar încerca să ne amintească “e vorba de acei ruși care au falsificat Olimpiada”.

Această repetare simultană a tuturor deciziilor rusești, pe care Occidentul este în stare să le repete, și denunțarea alarmist-glumeață a celor pe care nu sunt în stare să le imite, arată ca o maimuțăreală stângace (fapt care rimează întâmplător ca sens cu faptul că producătorii occidentali își dezvoltă vaccinurile nu pe o platformă umană, ci pe una inovativă, însă neverificată deocamdată până la capăt de “maimuțe”). În plus, faptul că aceste companii încearcă să evite din start orice răspundere juridică este deja o sursă de inspirație pentru caricaturiști.

Ne-am obișnuit cu astfel de forme de operare. Modul revoltător în care Rusia a reușit să facă față coronavirusului, comparativ cu statele occidentale, i-a șocat nu doar pe cei care păstrează cu sfințenie prejudecata că “sistemul de sănătate rusesc doar ucide, oamenii sunt vindecați exclusiv în Europa/Israel/SUA”. Și Occidentul a fost atât de șocat, încât CNN și Bloomberg luni la rândul repetau cu insistență “specialiștii au îndoieli”, “medicii nu cred”, “în Rusia se crede că autoritățile lui Putin falsifică datele statistice”. De altfel, în privința vaccinului chinezesc în presa occidentală întâlnim un val similar de atacuri cu “avem îndoieli, presupunem, ei ascund”.

…În toată această veselie există un aspect care nu este pe deplin conștientizat la noi.

Problema căutării vaccinului în SUA este profund politizată, exact așa cum e politizat tot ceea ce este legat de coronavirus. Același vaccin “suspendat” al AstraZeneca, una din marele speranțe ale lui Donald Trump, pentru care oferirea unei soluții rapide pentru alegători în problema coronavirusului, care a ucis deja 200 de mii de americani și care a distrus viețile și speranțele a milioane de oameni, ar fi un ”gol” în porțile preelectorale ale lui Joe Biden.

Totodată, presa democrată a declanșat o campanie împotriva unor studii grăbite de Trump, care ar pune în pericol sănătatea americanilor. Această campanie este construită pe aceeași schemă ca și atacurile asupra vaccinului rusesc: de dragul voturilor, președintele este dispus să lanseze pe piață un produs neverificat, ale cărui efecte secundare nu se cunosc.

Apropo, campania anti-Trump (mai exact, e vorba de niște campanii suprapuse – anti-Trump, antirusă și antichineză) are deja un efect teribil: potrivit sociologilor, peste două treimi dintre americani declară că nu se vor vaccina imediat după apariția unui vaccin aprobat.

Cu alte cuvinte, de dragul victoriei asupra lui Trump, oponenții lui sunt gata să-și transforme propriii cetățeni în ”antivacciniști”, adică să le insufle neîncrederea în toate vaccinurile (o neîncredere care apoi va trebui să fie dezrădăcinată cu multe eforturi, ca orice superstiție irațională).

… Iar acum urmează o concluzie amuzantă.

Motivele pentru care statele occidentale, la nivel reflexiv, de principiu, au o aversiune față de orice succese rusești sunt evidente. Autopoziționarea de secole în calitate de pionieri și deschizători de drumuri în orice domenii, iar a țărilor din jur - ca pe niște barbari recunoscători sau nerecunoscători și-a lăsat amprenta. Este un sentiment de care nu poți scăpa atât de ușor.

Anume din aceste motive orice “Sputnik” rusesc, indiferent dacă e vorba de primul satelit artificial al Pământului sau vaccinul Sputnik V, le provoacă acestor oameni o stare de șoc și confuzie.

Apropo, după orice Sputnik urmează cosmonauții. Și unii îl lansează în spațiu pe Gagarin, iar alții încă mai lansează maimuțe-kamikaze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

615
Tagurile:
Rusia, SUA, Vest, COVID-19, vaccin
Tematic
Vaccinare împotriva rabiei: CNAM va procura şase mii de doze
Șeful OMS: Să ne pregătim de următoarele pandemii
Politologul Serghei Markedonov.

Markedonov: Baku și Erevan se întrec în cursa înarmării

44
(reînnoit 18:00 29.09.2020)
Escaladarea conflictului armeano-azer din regiunea Nagorno-Karabah a ajuns în atenția liderilor puterilor mondiale, care au cerut părților să pună capăt confruntării armate.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Erevan și Baku anunță despre sute de soldați morți și distrugerea echipamentul militar inamic, precum și despre victime în rândul civililor. Starea de război a fost instituită în ambele țări.

Cercetătorul principal al Institutului de Studii Internaționale al Institutului pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) Serghei Markedonov a comentat situația din Nagorno-Karabah pentru Radio Sputnik.

"Dacă vorbim despre o confruntare militară, vedem acolo o cursă locală a înarmărilor. Recent, am văzut încercări de a adăuga la formatul diplomatic de soluționare a acestui conflict pe cel al forței. Să vedem cum va fi folosit acest scenariu armat în viitor", a spus expertul.

Potrivit lui Markedonov, până în 2020 conflictul ar putea fi caracterizat ca un „pendul al Karabahului”, când o escaladare de scurtă durată se încheia cu depunerea armelor și negocierile ulterioare. Acum totul a decurs diferit, spune interlocutorul, în luna iulie a acestui an, în preajma graniței armeano-azere situația era tensionată, dar nu a fost urmată de negocieri pentru soluționarea conflictului. După aceea, a început o nouă escaladare a tensiunilor în regiunea Nagorno-Karabah.

"Mai departe putem observa un tablou diferit, constând din încercări de a acapara teritorii nesemnificative unele de la altele. Astfel de tactici se încadrează în conceptul războiului Yom Kippur (conflictul dintre Egipt și Siria în 1973 - ed.). La un moment dat, președintele egiptean Anwar Sadat a spus că are nevoie doar de un kilometru pătrat din Peninsula Sinai ca simbol al prezenței sale în regiune”, a declarat analistul politic și expertul în relații internaționale.

Esența principală a escaladării conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, potrivit lui Markedonov, constă într-o demonstrare reciprocă a forței. În această situație este important să nu fie ratat formatul diplomatic pentru rezolvarea conflictului, altfel va fi extrem de grav, a rezumat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

44
Tagurile:
Erevan, Baku
Tematic
Turcia sprijină Azerbaidjanul în conflictul din Karabah
Azerii au preluat controlul asupra a 6 localități din Karabah


Загрузка...
Cât de periculos este vaccinul

Cât de periculos este vaccinul: SUA solicită un răspuns, Europa numără profiturile

85
(reînnoit 17:33 29.09.2020)
Dacă în procesul viitoarei vaccinări în masă se dovedește brusc că medicamentul AstraZeneca dăunează cu adevărat sănătății umane, acest lucru nu va avea consecințe fatale pentru companie.

Problemele vaccinului AstraZeneca, dezvoltat în comun de compania farmaceutică britanico-suedeză cu același nume și de Universitatea din Oxford, au luat o nouă turnură, scrie editorialistul RIA Novosti Irina Alksnis.

SUA nu doar că n-au reluat testările înghețate în urmă cu câteva săptămâni, dar totodată principalele medii de informare americane își pun tot mai multe întrebări cu privire la siguranța medicamentului. Cei mai vocali au fost jurnaliștii de la CNN.

Un prim lot de vaccin Sputnik V, livrat în Belarus
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum știți, studiile clinice ale AstraZeneca au fost suspendate de două ori - în iulie și septembrie: un cuplu de voluntari au prezentat simptome neobișnuite de origine neurologică. S-a constatat că ambele cazuri nu au legătură cu vaccinul administrat oamenilor, iar studiile sunt în curs de desfășurare în majoritatea țărilor, inclusiv în Marea Britanie.

Cu toate acestea, oamenii de știință americani și profesioniștii din domeniul sănătății din SUA s-au dovedit a fi mai băgăreți și au constatat discrepanțe grave în rapoartele privind efectele secundare.

AstraZeneca a explicat incidentul din iulie cu un caz de scleroză multiplă nediagnosticat anterior. Dar pe site-ul Universității din Oxford, el este descris ca „simptome neurologice inexplicabile”.

În cea de-a doua istorie, din septembrie, compania a declarat public că femeia voluntară a dezvoltat o „boală inexplicabilă”. Dar în documentația internă acest caz apare ca mielită transversă (o boală neurologică rară).

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

Drept urmare, americanii pun acum întrebări absolut logice cu privire la motivele acestei discrepanțe. AstraZeneca a primit deja plângeri serioase cu privire la transparența activității sale privind vaccinul, iar controversa care a apărut acum subminează și mai mult credibilitatea medicamentului și siguranța acestuia.

În plus, este și aspectul cu privire la natura generală a problemelor de sănătate întâmpinate de voluntari. Așa cum s-a exprimat direct unul dintre profesorii-imunologi americani în legătură cu acest lucru: faptul că ambele boli sunt de natură neurologică este de-a dreptul „șocant”.

Poate că AstraZeneca a avut doar ghinion și este într-adevăr o coincidență nefericită care nu are nimic de-a face cu vaccinul dezvoltat. Dar bunul simț necesită cel puțin clarificarea acestui moment - și ar trebui să aducem un omagiu serviciilor responsabile americane, care nu și-au îngropat capul în nisip și le-au înghețat testările.

Aici este destul de surprinzătoare poziția colegilor lor europeni, care au preferat să nu observe toate aceste ciudățenii și au permis să continue testele.

În orice caz, seninătatea autorităților UE și a companiei în sine pe un subiect atât de sensibil care amenință să se transforme în probleme uriașe (dacă vaccinul este cu adevărat nesigur) are o explicație simplă.

Recent, Agenția de Presă Reuters, citând un oficial al UE, a raportat că AstraZeneca a primit ”imunitate” parțială ca parte a unui acord de vaccinare cu Uniunea Europeană.

Acordul a fost semnat în august, dar unele dintre detaliile sale delicate au fost anunțate abia acum.

Concluzia este că compania farmaceutică va furniza Uniunii Europene preparatul la un preț relativ mic, dar în schimb nu va fi responsabilă financiar (peste o anumită limită) pentru efectele secundare ale utilizării lui. Scopul exact al tranzacției nu a fost dezvăluit, dar se știe că Europa va plăti AstraZeneca 2,5 euro pentru o doză. Producătorul francez de produse farmaceutice Sanofi, care își dezvoltă medicamentul împreună cu concernul GlaxoSmithKline, l-a vândut Europei cu zece euro - și nu i s-a acordat imunitate.

Apropo, ambele companii au primit deja plăți nerambursabile în avans din partea UE. Pentru AstraZeneca plățile au constituit 336 de milioane de euro pentru 400 de milioane de doze, iar Sanofi a primit 324 milioane pentru 300 de milioane de doze.

Astfel, dacă în procesul viitoarei vaccinări în masă se dovedește brusc că medicamentul AstraZeneca dăunează sănătății umane într-un număr semnificativ de cazuri, acest lucru nu va avea consecințe fatale pentru companie. Guvernele naționale, sau mai bine zis contribuabilii din țările respective, vor plăti despăgubiri victimelor.

De asemenea, este impresionant faptul că establishmentul european mizează pe două vaccinuri cu abordări atât de diferite de dezvoltare. Este clar că acest lucru oferă multe oportunități de manipulare socială și politică. Va fi interesant să vedem în ce state ale UE ce preparat va ajunge, precum și modul în care vor fi distribuite în interiorul țărilor în sine, în funcție de bunăstarea regiunilor și de statutul social al persoanelor care locuiesc în ele.

Ceva sugerează că pentru europeni aleși, a căror sănătate nu poate fi periclitată de un medicament dubios, medicamentul Sanofi va fi întotdeauna la îndemână, pentru care va trebui să ofere garanții compania franceză însăși, ceea ce înseamnă că există mult mai multă încredere în siguranța și eficacitatea acestuia.

În acest context, realitățile rusești arată aproape exotice, unde mulți cetățeni cunoscuți și de rang înalt au devenit participanți la studiile vaccinului rusesc. Și mass-media mondială a susținut chiar că reprezentanții elitei ruse au fost vaccinați cu un medicament care nu a trecut testele clinice de mai multe luni.

Putem doar ghici cum se leagă acest lucru cu atacurile lor asupra ”Sputnik-V”, legate de o posibilă nesiguranță a acestuia.

Probabil că Occidentul este pur și simplu sortit ca în raport cu Rusia să se ghideze de principiul ”pe care și ce-l doare”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tematic
Liderii religioși protestează: vaccinul AstraZeneca folosește celule de fetus avortat
AstraZeneca a oprit testările pentru vaccinul anti-COVID - iată din ce cauză


Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul Armeniei acuză Turcia de implicare în conflictul cu Azerbaidjan

0
(reînnoit 21:03 29.09.2020)
Premierul Armeniei declară că este amenințată existența poporului armean, iar Turcia este implicată în conflict. Președintele Azerbaidjanului neagă orice participare a militarilor turci.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Agravarea conflictului din Karabahul de Munte pune în pericol însăți existența poporului armean, a declarat prim-ministrul țării, Nikol Pașinean, la postul de televiziune Rossiya 1.

Acesta a cerut comunității internaționale să condamne acțiunile Azerbaidjanului și Turciei și a solicitat Ankarei “să plece din regiune”.

“Prezența militară a Turciei în Caucazul de Sud nu promite nimic bun”, a spus premierul armean.

Totodată, șeful guvernului Armeniei susțiune că Turcia este implicată, de facto, în conflict.

“E o nuanță foarte importantă – Turcia este implicate în acest proces”, a declarat Pașinean.

“Potrivit unor informații certe, instructorii militari și militari de rang înalt se află acum în punctele de comandă din Azerbaidjan și pe alocuri chiar conduc acțiunile militare”, a adăugat premierul Armeniei.

Pe de altă parte, președintele azer, Ilham Aliev, a infirmat declarațiile părții armene, negând orice participare a Turciei în conflict.

“Suntem recunoscători statului și poporului turc pentru solidaritatea și susținerea acordată nouă. Turcia nu participă în nicio altă calitate în acest conflict. Toate zvonurile potrivit cărora Turcia este parte a conflictului, răspândite de partea armeană, au un caracter provocator sau, cum s-ar spune acum, sunt niște fake news”, a declarat liderul azer la postul de televiziune Rossiya 1.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Nagorno-Karabah: Vor putea oare Azerbaidjanul și Armenia să înceteze focul și să se înțeleagă?
© Sputnik / RUPTLY / TV/Государственные учреждения Азербайджана и Армении

Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, a spus că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert, și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Armenia, premier


Загрузка...