Calcule pe calculator

Au crescut oare în realitate salariile în Moldova Expert

116
(reînnoit 10:02 06.09.2020)
Statistica oficială arată că salariile au crescut cu 7,5 la sută, comparativ cu anul trecut. Expertul economic Galina Șalari, invitată în studioul Sputnik Moldova, a explicat de ce a crescut acest indicator.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Valoarea salariului mediu pe economie e la fel ca ”temperatura medie pe spital”, pentru că decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici salarii este mare în Republica Moldova, mai mare decât în alte țări. Aprecierea a fost făcută de expertul economic Galina Șelari, invitată în studioul Sputnik Moldova, pentru a comenta cele mai recente date statistice oficiale cu privire la nivelul de salarizare.

„Avem salarii foarte mici - majoritatea dintre ele, și există salarii foarte mari. Datorită acestei diferențe colosale, se creează un fel de imagine medie, care arată mai mult sau mai puțin decent”, a menționat Galina Șelari.

Diferența considerabilă dintre cele mai mici și cele mai mari salarii din Moldova este determinată, potrivit expertului, de „structura economiei noastre, care nu corespunde statului nostru”.

În Moldova, unde marea majoritate a populației trăiește la sate, cele mai mici salarii sunt în agricultură. Este o disonanță evidentă, a spus Galina Șelari: cei angajați în agricultură reprezintă majoritatea populației și, în același timp, sunt cetățenii cu cele mai mici salarii. O asemenea situație, în opinia ei, „denaturează însăși conceptul de salariu mediu”.

Галина Шеларь
© Sputnik / Mihai Caraus
Galina Șelari

Din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, multe întreprinderi și-au redus numărul angajaților sau chiar și-au suspendat activitatea. Iar fenomenul a afectat sferele economiei cu mulți angajați. Ramurile cu salarii mari n-au fost afectate, practic, de criză, a menționat expertul economic.

„A scăzut numărul de persoane care primesc salarii mici și, ca urmare, a crescut ponderea angajaților cu salarii mari. Aceasta a condus la creșterea specifică a valorii salariului mediu pe țară”, a explicat Galina Șelari.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2019, salariul mediu lunar brut al unui angajat din sfera bugetară a fost de 6.664 de lei, în timp ce angajații din sectorul privat au fost remunerați, în medie, cu 7.420 de lei.

Domeniile de activitate în care angajații au fost plătiți cel mai bine în 2019 sunt: informații și comunicații – un salariu mediu lunar brut de 15.785 de lei, de tocmai 2,2 ori mai mare decât media pe țară; activități financiare și de asigurări – 13.203 lei, cu peste 82% mai mult decât media pe țară; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12.333 lei, cu peste 70% mai mult decât media pe țară.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar brut s-au înregistrat în domeniile: agricultură, silvicultură și pescuit – 4.769 lei, cu 34% mai puțin decât media pe țară; activitățile de cazare și alimentație publică – 4.973 lei, cu 31% mai puțin decât media pe țară; artă, activități de recreere și de agrement – 5.196 lei, cu 28% mai puțin decât media pe țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
salariul mediu pe țară, expert
Tematic
Pensiile vor fi indexate și ajutorul unic va fi majorat - decizia Guvernului
Сâți moldoveni sunt bolnavi de fapt de COVID-19

Expert: Iată câți moldoveni sunt bolnavi de fapt de COVID-19

538
(reînnoit 19:07 28.09.2020)
Unii experți consideră că în Moldova sunt mult mai mulți infectați cu COVID-19 decât arată statisticile oficiale cu privire la incidența infecției.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că statisticile oficiale nu reflectă numărul real al celor infectați cu COVID-19 în întreaga țară, chiar dacă și așa incidența de infectare cu coronavirus în Moldova este extrem de mare. În realitate sunt de câteva ori mai mulți purtători ai infecției în întreaga țară, consideră specialistul. 

"Dacă accesați site-ul www.worldometers.info, acesta oferă toate informațiile despre numărul total de cazuri din țara noastră, cazuri active și complexe. Într-o formă severă, boala apare la 1 la sută dintre infectați (600 de cazuri), din numărul total de cazuri, conform datelor prezentate. Astfel, conform unor astfel de estimări, numărul de infectați ar trebui să fie de aproximativ 60 de mii”, a spus expertul.

Potrivit Alei Tocarciuc, datele statistice medicale oficiale operează numai cu date de laborator privind numărul de teste COVID-19 făcute, dar există multe persoane cu forme nedetectate de infecție. Expertul consideră că cetățenii nu ar trebui să se relaxeze, având în vedere că în prezent există aproximativ 10 mii de cazuri active de coronavirus.

În perioada 17 martie - 15 mai în Moldova a fost instituită stare de urgență din cauza răspândirii infecției COVID-19. Iar din 15 mai a fost instituită stare de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită de mai multe ori și va fi în vigoare până cel puțin pe 30 septembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

538
Tagurile:
expert, Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Și astăzi, un număr extrem de mare de infectări cu COVID-19
COVID-19 în Moldova: Raioanele vor putea declara „COD ROȘU”


Загрузка...
Va reuși oare gazul american să-l înlocuiască pe cel rusesc

Va reuși oare gazul american să-l înlocuiască pe cel rusesc - Iată ce spune un expert

114
(reînnoit 14:13 28.09.2020)
”Nord Stream - 2” este construit pentru a înlocui cea mai mare parte a tranzitului ucrainean, deoarece este puțin probabil să avem o creștere semnificativă a exporturilor de gaze rusești în viitor, scrie editorialistul RIA Novosti, Aleksandr Sobko.

În ultima vreme, pe fundalul problemelor legate de finalizarea construcției ”Nord Stream - 2”, tot mai des auzim în mass-media că: „Fără livrările rusești, Europa va plăti pentru GNL-ul american mult mai scump”, menționează Alexander Sobko pentru RIA Novosti.

Criticii acestei teze se amuză, subliniind că același GNL american este vândut la bursa europeană de gaze la aceleași prețuri (și acum, în general, foarte mici) ca toate celelalte gaze.

Cine are dreptate? Viața, ca întotdeauna, este mai complicată decât schemele simple: vă propun să facem lumină aici.

Pentru început, să ne amintim că ”Nord Stream - 2”, în mare parte, este construit pentru a înlocui cea mai mare parte a tranzitului ucrainean, întrucât în ​​viitor nu ne așteptăm la o creștere semnificativă a exporturilor (comparativ cu „standardul” de 200 de miliarde de metri cubi pe care l-am văzut în ultimii ani) de gaze rusești. Iar tranzitul ucrainean (cel puțin pentru moment) permite transportul unor volume curente. Prin urmare, s-ar părea că nimic nu se va schimba din perspectiva echilibrului dintre cerere și ofertă.

Mai mult, tranzitul ucrainean a fost plătit pentru patru ani (câte 40 de miliarde de metri cubi pe an), iar ”Nord Stream - 2” va avea o capacitate de 55 de miliarde. Adică, în acest stadiu de raționament, un refuz ipotetic de a finaliza construcția ”Nord Stream - 2” pentru totdeauna sau pentru o perioadă nedeterminată va duce doar la pierderi financiare evidente pentru Gazprom (la urma urmei, sumele mari pentru construcții vor trebui pur și simplu anulate), dar nu va putea forța Europa să cumpere GNL-ul american în loc de gazele rusești.

Prin urmare, dacă pornim de la teza conform căreia partea americană, creând dificultăți pentru NS-2, intenționează să obțină o nouă nișă pentru propriul GNL (la capacitatea ”Nord Stream - 2” sau a tranzitului ucrainean actual - adică aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaz), acesta înseamnă un singur lucru: după blocarea NS-2, tranzitul ucrainean în sine ar trebui să se oprească (indiferent din ce motive: uzura conductei, valoarea prohibitivă a tarifului de tranzit sau alte circumstanțe).

Să judecăm mai departe. Va ajuta acest lucru GNL-ul american?

În primul rând, în orice caz, gazul (și GNL) se va scumpi, eliminarea a 50 de miliarde de metri cubi de pe piață este un volum destul de semnificativ pentru comerțul mondial. Prețurile de schimb mai mari vor duce inevitabil la marje mai mari în vânzările de GNL din SUA.

În al doilea rând, cel mai important lucru. Trebuie reamintit aici că, în cadrul exportului actual de gaze lichefiate, SUA primesc, în orice caz, o plată garantată pentru lichefiere. Comercianții suferă de cotații globale scăzute. Adică Statele Unite, în general, nu trebuie să stimuleze cumva vânzarea de GNL de la fabricile deja construite.

Este mult mai important ca GNL-ul să fie contractat din proiecte noi. La urma urmei, după ce acum importatorii de GNL din Statele Unite se confruntă cu o situație în care nici măcar nu cumpără combustibil, ci plătesc o taxă obligatorie de lichefiere (care reprezintă aproximativ jumătate din prețul final al GNL), va fi dificil să convingi pe cineva să contracteze noi livrări în astfel de condiții. Și există încă multe proiecte nerealizate. Iată aici ar putea fi utilă piața europeană.

De aici, de fapt, urmează contradicția aparentă asupra căreia am început să medităm chiar de la început. Da, acum GNL-ul american, ca oricare altul, este într-adevăr vândut, inclusiv în Europa, la prețuri mici. Există o criză pe piață, dar produsele trebuie vândute încă undeva, fabricile au fost deja construite, iar comercianții au contractat achiziția pe bază de "lichefiere sau plată".

Pe de altă parte, și Europa trebuie să înțeleagă că gazul american ieftin este un surplus, care în alte circumstanțe va merge rapid pe piețele asiatice, adesea mai profitabile. Dacă se vor dori livrări garantate - semnați un contract pe termen lung și plătiți mai mult.

Cu cât va fi mai scump GNL-ul american în comparație cu alte livrări de gaze?

Trebuie remarcat aici că în prezent există trei opțiuni principale pentru prețul gazului (GNL): (1) spot, (2) legat de petrol și (3) pentru GNL-ul american, pe baza prețului intern al gazului plus taxele de lichefiere.

Se crede că, atunci când piața își va reveni la normal, prețul de schimb al gazului va fi de aproximativ 200 dolari pentru o mie de metri cubi. Aproximativ aceleași vor fi prețurile la gazul petrolier - când un baril va fi cam 50 de dolari. În orice caz, acum Gazprom își vinde deja cea mai mare parte a gazului său către UE legat de prețurile de piață, deci este mai bine să ne ghidăm de aceste cotații, mai degrabă decât de cele ce țin de petrol.

Și la ce preț va fi livrat GNL-ul american? Prețul său depinde de costul gazului din Statele Unite (fluctuează și acesta este principalul factor de incertitudine), costul lichefierii și costul livrării către Europa. Fără a intra în detaliile de calcul, putem vorbi despre intervalul de la 220 la 270 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Cu alte cuvinte, dacă inițial, în 2013, GNL-ul american părea mai ieftin decât al concurenților (atunci exista petrol scump și GNL mai scump pe piața spot), apoi în condițiile actuale (petrol mai ieftin, concurență mai mare în GNL) se dovedește a fi mai scump.

Încă o întrebare. Și de ce, mă rog, Europa ar trebui să cumpere exact GNL american. De ce nu cel din Qatar sau din Rusia?

Cu atât mai mult că nu va fi surprinzător dacă în viitorul apropiat o parte din gazul din Qatar va fi vândut în funcție de prețurile de pe piețele de schimb?

În afară de aspectele legate de relația specială dintre UE și SUA, nu există un alt motiv. În general, UE poate înlocui un eventual deficit cu orice gaz.

S-ar putea ca anume din această cauză, acum vorbim despre un schimb: mai multe terminale noi de GNL în Germania sunt adaptate special pentru GNL-ul american (să zicem, pentru 10-20 miliarde de gaze, sau 20-40 la sută din capacitatea NS-2) în schimbul permisiunii pentru finalizarea conductei...

Să rezumăm

În primul rând. Înlocuirea gazului rusesc cu GNL-ul american este posibilă numai dacă sunt îndeplinite simultan două condiții: închiderea proiectului NS-2 și încetarea tranzitului ucrainean. În acest caz, restricționarea exporturilor rusești va susține prețurile pe întreaga piață a gazului.

În al doilea rând. În orice caz, GNL-ul american nu va fi de câteva ori, ci cu 10-30 la sută mai scump decât celelalte gaze de pe piață și, eventual, de același preț - totul depinde de prețurile interne ale gazelor americane. Dar prin încheierea de contracte pe termen lung pentru furnizarea de GNL din Statele Unite, Europa își asumă tot riscul asociat prețurilor interne la gazele din Statele Unite.

La rândul său, GNL-ul american ieftin (și toate celelalte) pe care le vedem acum în Europa este o consecință a excesului de gaze de pe piață: comercianții îl vând pentru a compensa cel puțin parțial pierderile contractelor de cumpărare a GNL-ului american. Dacă Europa va dori livrări garantate de la SUA, atunci va trebui să plătească conform formulei de preț pentru GNL-ul american și nu va putea să refuze.

Și ultimul lucru. Impunând Europei GNL-ul american, Statele Unite nu se gândesc în primul rând la aprovizionările curente, ci la cele de viitor. Este vorba despre noi instalații de lichefiere și furnizarea acestora cu contracte garantate pentru furnizarea GNL. Construcția fabricilor durează aproximativ patru ani și tocmai în acest moment se va încheia actualul acord de tranzit cu Ucraina.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția editorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
expert, SUA, Rusia, gaze
Tematic
Surpriză: Criza gazelor urmează crizei petrolului - Ce va fi de acum înainte
Wood Mackenzie: Nord Stream 2 va reduce semnificativ prețurile gazelor naturale în Europa
Confruntare între Europa și America din cauza Rusiei


Загрузка...
Kremlinul

De ce Occidentul face uz de retorica anti-rusească

13
(reînnoit 10:15 29.09.2020)
La cea de-a 7-a ediţie a Forumului Regiunilor din Rusia și Belarus, care se desfășoară în perioada 28-29 septembrie, ministrul adjunct de Externe din Rusia, Andrei Roudenko, a explicat de ce occidentalii folosesc „retorica anti-rusească”.

BUCUREŞTI, 29 sept – Sputnik, Doina Crainic. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Andrei Rudenko, a ținut un discurs, pe 28 septembrie, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului Regiunilor din Rusia și Belarus, care se desfășoară în perioada 28-29 septembrie. Ministrul a spus că Occidentul recurge la o „retorică antirusească” pentru a depăși propriile dezacorduri.

Un prim lot de vaccin Sputnik V, livrat în Belarus
РФПИ и Центр имени Гамалеи

„Astăzi, retorica antirusească și împotriva Belarusului este folosită de oponenții occidentali pentru a depăși contradicțiile care s-au intensificat de la mijlocul anilor 2000, dezacordurile din interiorul instituțiilor occidentale, pentru a-şi consolida coeziunea pornind de la un «inamic și o ameninţare comune»”, a declarat Andrei Rudenko.

Potrivit acestuia, unele țări și organizații recurg din ce în ce mai des la tehnici politice precum falsificarea istoriei, pentru a-și înfrumuseța propriul trecut și a-i slăbi pe cei care nu vor să se supună acestei ordini mondiale.

„Moscova și Minsk cooperează în mod tradițional în lupta pentru menţinerea adevărului istoric”, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, citat de Sputnik France.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Belarus, Rusia, Forum, Occident, antirusești, Retorică
Tematic
Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI


Загрузка...