De ce SUA au trimis un submarin secret spre țărmul Norvegiei

"Semnal Rusiei": De ce SUA au trimis un submarin secret spre țărmul Norvegiei

186
(reînnoit 19:03 28.08.2020)
Portalul The Drive a raportat că SUA au transmis un "semnal Kremlinului", trimițând submarinul secret USS Seawolf spre țărmurile Norvegiei.

CHIȘINĂU, 28 aug - Sputnik. Interesele de securitate ale marilor puteri se ciocnesc în Arctica. Americanii încearcă să demonstreze părții rusești disponibilitatea de a-și apăra în continuare interesele în această regiune. Acest lucru l-a declarat pentru Radio Sputnik, cercetător-șef Vladimir Batiuk, conducătorul Centrului de Studii Politico-Militare al Institutului SUA și Canadei, al Academiei ruse de Științe.

Anterior, portalul american ”The Drive” informa că Statele Unite au transmis un "semnal către Kremlin", trimițând un submarin secret USS Seawolf spre țărmul Norvegiei. Înainte de aceasta, Marina SUA a anunțat sosirea Seawolf în Tromso, Norvegia, ulterior fotografiile cu ea au fost publicate în acest port.

"Este dificil să spun de ce cursa submarinului este un secret militar atât de groaznic. Submarinul american se află în apele internaționale și nu a invadat apele teritoriale ale Rusiei. Prin urmare, din câte am înțeles, nu există niciun motiv pentru un schimb diplomatic de note sau pentru unele acțiuni mai dure. Cel mai probabil, acesta este un mod de a atrage atenția asupra acțiunilor părții americane, asupra faptului că America nu renunță la pozițiile sale”, a spus Batiuk.

El a subliniat că există o luptă între marile puteri pentru zona arctică, care este una de înțeles, deoarece din cauza încălzirii globale, gheața arctică se topește, în primul rând, astfel resursele minerale ale Arcticii sau mai exact ale platoului Oceanului Arctic devin mai accesibile și, în al doilea rând, căile maritime, inclusiv calea Nordului, devin din ce în ce mai accesibile.

"În prezent, Rusia susține că Calea Mării Nordului ar trebui să fie sub controlul Rusiei, dar americanii sunt categoric împotriva acestui fapt, crezând că ar trebui să fie o cale maritimă internațională sub control internațional", a spus expertul.

Potrivit acestuia, nu trebuie să uităm că interesele marilor puteri se intersectează în această regiune.

"Este suficient să spunem că prin Arctica sunt cele mai scurte trasee de zbor al rachetelor intercontinentale balistice din Rusia în America și înapoi. Acest lucru este valabil și pentru bombardierele strategice. Așadar, este clar de ce Arctica este atât de importantă. Și aici americanii vor încerca să demonstreze părții rusești disponibilitatea de a-și apăra în continuare interesele în această regiune”, - a spus Batiuk.

Amintim, contraamiralul american Anthony Carullo a declarat că trimiterea submarinului „mărește deja capacitățile și așa mari de a conduce un război submarin” și demonstrează „angajamentul continuu al Statelor Unite” de a asigura securitatea maritimă și descurajarea în întreaga regiune”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
semn, Rusia, submarin, Norvegia
Tematic
Submarin rusesc secret - Imagini video de la lansarea pe apă a noului sistem
Impozitul pe imobil în Chișinău: Va fi sau nu micșorat

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău - Ce spune primarul Ion Ceban

410
(reînnoit 09:31 19.06.2021)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, consideră ipocrită abordarea unor actori politici pe subiectul majorării impozitului imobiliar. El spune că Primăria se ocupă individual de fiecare caz, totodată, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil.
Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău-Ce spune primarul Ion Ceban

Săptămâna viitoare, consilierii municipali ar putea să revină la subiectul taxelor locale. Mai mulți experți susțin că există câteva scenarii privind aplicarea impozitului imobiliar în Chișinău, inclusiv anularea lui sau instituirea unui moratoriu. Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, ceea ce e puțin probabil, din punct de vedere electoral ar câștiga toate partidele, însă din punct de vedere al administrării fiscale ar putea să apără dificultăți, care, în timp, ar putea fi normalizate.

La Chișinău, mărimea impozitului pe bunurile imobiliare se stabilește de către Consiliul Municipal. În anul 2020, valoarea acestui impozit era de 0,15 la sută din valoarea cadastrală a locuinței. La finele anului 2020, Consiliului Municipal a majorat acest impozit până la 0,185% din valoarea cadastrală a locuinței, iar acest fapt a fost legat de implementarea la nivel de țară a unui proiect, cu suportul partenerilor externi, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobiliare.

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil

Primarul, Ion Ceban spune că subiectul dat a reapărut în campania electorală, chiar dacă aceiași consilieri care, acum, sunt vocali, în decembrie, când a fost luată decizia de a ajusta taxele imobiliare, nimeni din ei nu a avut obiecții.

„În luna decembrie, când a fost discutat subiectul taxelor locale nu au existat critici față de ajustarea acestor taxe și putem să vedem asta în stenogramele comisiilor de profil și a consiliului municipal. Mi se pare ipocrită abordarea, deoarece în unele localități din preajma Chișinăului, cei care sunt vocali acum, în decembrie, ei singuri au majorat aceste taxe imobiliare”, a menționat Ion Ceban.

Primarul mai spune că, la ora actuală, în Chișinău, sunt 78 de mii de apartamente care benificiază de compensații. Pe de altă parte, menționează Ceban, ASP, se află în proces, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobile, proces care ar trebui să se încheie în anul 2022.

„Trebuie să privim acest aspect în complexitatea lui, nu putem să  tolerăm situația pe care o avem în Chișinău când toate bunurile imobiliare sunt subevaluate de 3 sau 4 ori. Da, acest aspect a coincis cu perioada electorală, dar acest tablou nu poate dura până la nesfârșit. O reevaluare a bunurilor imobiliare nu s-a făcut din 2004. Pot să vă spun că direcția colectare a taxelor locale, în regim manual, se ocupă cu fiecare caz în parte și se fac aceste recalculări pentru anumite categorii de  deținători de apartamente. Statul, prin ASP, implementează deja un proiect susținut de partenerii externi cu referire la modernizarea cadastrului bunurilor, de aceea, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil. Ca să fiu mai explicit, acest plafon privind impozitul pe imobil ar putea să scadă, dar oricum se va păstra o ușoară majorare a taxelor ca rezultat al reevaluării de către ASP”,  a concluzionat primarul Ion Ceban.

În anul 2020, încasările de pe impozitul pentru bunurile imobiliare a constituit 90 de milioane de lei, iar în anul 2021, se planifică o majorare la peste 182 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

410
Tagurile:
Ion Ceban, impozitul pe imobil
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM
Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta


Загрузка...
Ion Dron

Problemele cetățenilor din stânga Nistrului un subiect "mort" pentru actorii politici

68
(reînnoit 12:33 17.06.2021)
Avocatul Ion Dron a declarat că integritatea teritorială a țării noastre este o problemă ce împiedică realizarea proceselor importante despre care vorbesc unii politicieni. Cu toate acestea, în campania electorală concurenții nu au pus accent pe soluționarea problemei.
Problemele cetățenilor din stânga Nistrului – un subiect mort pentru actorii politici

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", avocatul Ion Dron a remarcat că deși subiectul regiunii transnistrene este unul sensibil și necesită o abordare complexă, politicienii evită adesea să abordeze această temă. Chiar dacă reprezentanții partidelor de dreapta pledează pentru accederea în blocul NATO sau Uniunea Europeană, ei își dau bine seama că acest lucru nu va fi posibil atât timp cât există o asemenea situație în interiorul țării.

"Integrarea teritorială a Republicii Moldova este o problemă fără de care nu putem accede la blocul NATO sau Uniunea Europeană. Este expres expus că țările ce se află în asemenea situații nu pot fi acceptate", a remarcat Ion Dron.

Mai mult, avocatul este de părere că unii politicieni evită acest subiect, iar mulți actori politici nu-i mai văd drept cetățeni a Republicii Moldova pe cei care locuiesc în stânga Nistrului.

"Există percepția că acest teritoriu nu îi mai interesează și aici deja este o delimitare. Acceptăm faptul că cei din Transnistria s-au aflat într-un mediu informațional restrâns, însă cei de la Chișinău care pretind că pot accepta și opinia altcuiva într-o democrație de ce procedează astfel? ", a remarcat interlocutorul.

Ion Dron a mai adăugat că mesajele și intențiile politicienilor trebuie să-i unească pe toți cetățenii și nu să dezbine societatea. Cei care vin pe scena politică au această datorie, a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
avocat, Transnistria
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei


Загрузка...
Ploi

Ce vreme ne așteaptă în acest sfârșit de săptămână: Prognozele meteorologilor