Președinția Republicii Moldova

Politolog: Cât de posibil este scenariul de la Minsk pentru Moldova

256
(reînnoit 08:48 20.08.2020)
În Republica Moldova nu este posibil să se întâmple ceva similar cu evenimentele de după alegeri de la Minsk, este de părere Vladimir Bruter, expert de la Institutul Internațional de Studii Umanitare și Politice (Moscova), invitat al unei emisiuni de la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. În orice țară este posibilă, în principiu, destabilizarea situației ca urmare a protestelor stradale, deoarece „presiunea străzii” este un factor ce nu trebuie subestimat. Pe 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri prezidențiale, iar unii oameni se întreabă dacă la Chișinău este posibil un scenariu de după scrutin asemănător celui de la Minsk.

Analistul politic Vladimir Bruter apreciază că în Republica Moldova nu există un politician ca Lukașenko, care să provoace o asemenea dezamăgire în rândul unei părți din electorat.

„Scenariul de la Minsk este, în general, imposibil în Moldova, pentru că aceasta nu are un Lukașenko propriu, nu există oboseală și nici dezamăgire provocate de acesta. Dar nu aș exclude posibilitatea diverselor variante, luând în considerare faptul că, se pare, pe Moldova o așteaptă un remake al alegerilor de acum patru ani”, a spus Vladimir Bruter într-o emisiune la Sputnik Moldova.

Politologul a constatat că, de la alegerile prezidențiale anterioare și până acum, în politica moldovenească n-au apărut oameni noi populari în rândul electoratului. Multe vor depinde, bineînțeles, de rezultatul alegerilor, dar după acestea nu este exclusă o anumită încercare de a imita nemulțumirea electoratului de rezultatele acestui scrutin, în opinia analistului.

Totodată, a subliniat Bruter, scenariul de la Minsk nu se va realiza în Republica Moldova și din cauză că aici nu sunt posibile încălcări grave și falsificări ale rezultatelor alegerilor.

Vladimir Bruter a spus că nu crede că vreunul dintre candidații moldoveni la funcția de președinte al țării va obține 80% din voturi în primul tur. Rezultatele alegerilor din Moldova se află sub monitorizare strictă, a adăugat analistul. În opinia sa, „dacă cea mai mare parte a societății va fi sigură că alegerile s-au desfășurat mai mult sau mai puțin transparent, atunci nemulțumirea față de rezultatul alegerilor, cgiar dacă va exista, va fi nesemnificativă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

256
Tagurile:
Moldova, Minsk, scenariu, politolog
Tematic
Decizia CEC: Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Va candida Igor Dodon pentru un nou mandat prezidențial? Răspunsul președintelui
Roman Mihăeș

Politolog, despre declarațiile Maiei Sandu în cadrul CSS

198
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", politologul Roman Mihăeș a comentat agenda Consiliului Suprem de Securitate și declarațiile președintelui țării, Maia Sandu, făcute la ședința din 26 ianuarie curent.
Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 ianuarie, președintele Maia Sandu a abordat mai multe subiecte importante, printre care se numără și necesitatea combaterii corupției. Șeful statului a venit cu un mesaj dur către șefii mai multor instituții de stat, îndemnându-i să muncească onest și să contribuie la combaterea acestui flagel.

Politologul Roman Mihăeș susține că subiectul luptei împotriva corupției a fost unul așteptat de a fi abordat, întrucât și în programa electorală a Maiei Sandu acest lucru a fost desemnat drept o prioritate. În acest caz, rolul Consiliului Suprem de Securitatea ar putea fi unul primordial.

"Președintele țării declară că lupta împotriva corupției este un element al securității naționale, în acest caz Consiliul poate fi transformat într-un instrument foarte important privind lupta anticorupție ca să dinamizeze acțiunile în acest domeniu, să pună presiune pe anumiți funcționari, să vină cu recomandări. Dacă se va dori cu adevărat acest lucru, atunci s-ar putea face pași importanți în acest sens", a subliniat politologul

Potrivit lui, acesta nu este primul caz când instituțiile sunt somate de către președintele țării să activeze conform legislației. Garanția că acest obiectiv va fi realizat este cu mult mai mare dacă Maia Sandu va avea sprijinul majorității parlamentare și Guvernului pentru ași îndeplini acest obiectiv major împotriva corupției mari.

"Este necesară o nouă arhitectură în organele de stat. Sistemul vechi s-a dovedit a fi unul insuficient. Pentru a impulsiona acest domeniu ar fi necesară reconfigurarea organelor de stat, posibil lichidarea sau comasarea lor astfel încât să devină funcționale", a punctat interlocutorul.

De menționat este că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

198
Tagurile:
corupție, Maia Sandu


Загрузка...
Donald Trump

SUA se fac oficial de rușine în cazul Trump

98
(reînnoit 08:05 26.01.2021)
E oficial, s-a făcut pasul: un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni e judecat pentru că și-a spus opinia – asta e adevărata față a democrației americane.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Printr-un demers act solemn și formal, congresmenii democraţi, desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ”procurori” în procedura de Impeachment acuzare/destituire a lui Donald Trump au transmis oficial Senatului actul de acuzare a fostului președinte.

Astfel, începe oficial procesul istoric și în premieră al unui fost președinte pentru ”incitare la insurecţie”.

Nancy Pelosi a postat pe Twitter solemnitatea transmiterii către Senat a actului de acuzare, ”procurorii” parcurgând într-o apăsătoare tăcere coridoarele Capitoliului.

Procesul va începe pe 9 februarie – și este o adevărată rușine pentru SUA, ca un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni să fie acuzat și judecat pentru că și-a spus opiniile deschis, în condițiile unei situații mai mult decât controversate a alegerilor și a rezultatului.

Reamintim că aproape 60% din voturile lui Biden au fost prin corespondență, în contextul unui sistem neactualizat și extrem de greu de verificat.

Rușinos este că democrații l-au ales pe Patrick Leahy, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți și subiectivi politicieni anti-Trump, pentru a prezida procesul de destituire a lui Donald Trump, după ce judecătorul-șef John Roberts a refuzat un rol care nu este solicitat în Constituție.

Leahy l-a atacat de multe ori pe Trump în ultimii patru ani, inclusiv în cazul speculației legate de legăturile cu Rusia.

”Chiar și după ce ancheta Mueller nu a reușit să găsească dovezi că în campanie Trump a colaborat cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016, Leahy a continuat să acuze legături între președinte și Kremlin, numind achitarea lui Trump în procesul de destituire de anul trecut din Senatul american ”mai mult decât scandaloasă””, transmite Russia Today.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
rușine, Donald Trump, SUA
Tematic
Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?


Загрузка...
Parcare

Cum va arăta parcarea supraetajată din Chișinău: Sunt publicate schițele

0
(reînnoit 07:43 27.01.2021)
Judecând după schițele proiectului, prima parcare cu mai multe niveluri din capitală va fi combinată cu un centru comercial.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Pe rețelele de socializare au fost publicate schițele parcării cu mai multe niveluri din Chișinău, aceasta urmând să fie construită în apropierea Pieței Centrale.

Schițele realizate de institutul Chișinău Proiect au fost publicate de administrația pieței pe rețelele de socializare.

Judecând după desen, este planificat ca parcarea să aibă patru etaje și să fie  combinată cu un centru comercial.

După cum a anunțat anterior primarul Chișinăului, Ion Ceban, magazinele vor fi amplasate la primul etaj al clădirii.

Mașinile vor fi parcate la celelalte etaje, inclusiv pe acoperiș.

Proiectul parcării supraetajate face parte din conceptul general de modernizare a Pieței Centrale. Conform planului, parcările moderne ar trebui să apară și pe străzile Mitropolit Varlaam, Armenească și Tighina. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Chisinau, parcare
Tematic
Parcarea la intrarea într-un parc din Capitală va fi interzisă, dar s-a propus alternativă
Atenție șoferi, de astăzi riscați amenzi drastice pentru parcarea pe trotuare
Parcarea de la Aeroportul Internaţional Chişinău face furori
Important pentru conducătorii auto – Noile reguli pentru „parcarea pe trotuare”


Загрузка...