Ședința Parlamentului din 11.03.2016

Ce șanse are Filat ”readucă la viață” Partidul Liberal Democrat Expert

337
(reînnoit 15:16 18.08.2020)
Vladimir Filat revine în politică, în contextul în care fără acesta PLDM nu a reușit să se mențină pe ”linia de plutire”, a declarat politologul Victor Juc în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik. După ce a fost eliberat din detenție, fostul premier Vladimir Filat a păstrat o pauză, pentru ca apoi să încerce să revină iarăși în politica mare. La congresul extraordinar al PLDM, acesta a fost reales în funcția de șef al formațiunii și astăzi toate speranțele partidului sunt legate anume de această figură. După cum consideră politologul Victor Juc, din punct de vedere strategic aceasta a fost un pas corect, deși nu există certitudinea că partidul va reuși să acumuleze numărul necesar de voturi la viitoarele alegeri parlamentare.

”Fără Filat, partidul practic ”s-a dus la vale”. Evident, pentru asta au existat cauze obiective. Însă acum toate perspectivele de ascensiune a PLDM sunt legate de Filat”, a subliniat Juc.

Potrivit expertului, Filat și-a pierdut din fosta popularitate, însă ca politician experimentat el ar putea încerca să întreprindă anumiți pași pentru a-și îmbunătăți imaginea politică. Iar printr-un concurs fericit de împrejurări, în funcție de cum va acționa în continuare, își va putea îndrepta situația.

Politologul a menționat de asemenea că istoria modernă cunoaște cazuri când figuri importante au revenit în politică după ce s-au aflat în detenție.

”Avem exemplele României, Croației, Sloveniei. Iată în Slovenia Janez Janša, care a condus țara în momentul negocierilor pentru intrarea în Uniunea Europeană, iar apoi s-a aflat în fruntea Consiliului European. El și-a ispășit pedeapsa în închisoare , fiind învinuit de corupție și depășirea atribuțiilor de serviciu, dar a revenit în politică și este în prezent prim-ministru”, a menționat expertul.

După cum consideră Juc, dacă ”cartea” li Filat nu va aduce câștig, PLDM este sortit să ajungă la periferia scenei politice moldovenești, deoarece acesta este unul dintre partidele care s-au ținut exclusiv datorită autorității liderilor lor. Astăzi, pe același ”câmp electoral” ci PLDM joacă figuri puternice cum ar fi Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. Anume cu acestea va trebui să lupte PLDM pentru electorat. Nai departe, foarte mult va depinde de faptul cine dintre liderii acestor formațiuni politice vor reuși să fie mai convingător pentru alegători.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

337
Tagurile:
politică, alegeri, PLDM, PLDM, Filat
Tematic
Ce joc face Filat: O critică pe Sandu și îl laudă pe Năstase – Cui prodest?
Diana Crudu

Cresc prețurile la produse alimentare: Ce categorii sunt vizate?

165
(reînnoit 12:06 27.02.2021)
În cadrul emisiunii "Obiectiv" de la Radio Sputnik Moldova producătoarea și autoarea mai multor inițiative de dezvoltare Diana Crudu a vorbit despre situația creată în jurul sectorului agricol în condiții de pandemie, cât și despre impactul crizei asupra prețurilor.
Creșterea prețurilor la produse alimentare: Ce categorii sunt vizate?

Criza provocată de COVID-19 a afectat grav domeniul agriculturii din țara noastră. Pe lângă aceasta și seceta din 2020 are consecințe nefaste asupra producției autohtone.

Activistul civic Diana Crudu a declarat în studioul Spuntik că spre exemplu, producătorii de carne de pasăre riscă să rămână într-o lună sau două fără cereale, iar animalele ar putea rămâne fără hrană.

"Deja a crescut prețul pentru carnea de pui și există marele risc să continuie o ușoară creșterere. Desigur că majorarea prețurilor la produsele de bază trage după sine și creșterea prețurilor la alte produse. Plus și creșterea prețurilor la carburanți influențează aceste scumpiri", a declarat Diana Crudu.

Producătorul susține că în această situație lucrurile trebuie abordate cu maximă delicatețe, iar societatea și autoritățile trebuie să vină în ajutorul producătorilor locali.

Ce soluții propune Diana Crudu aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
Carne, prețuri
Tematic
Prețuri mai mari la produsele agricole: Cu cât au crescut - Statistică


Загрузка...
Maia Sandu

Sandu creează o situație periculoasă în Moldova expert

180
(reînnoit 23:59 25.02.2021)
Fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei a explicat de ce președintele țării creează o situație periculoasă de nihilism legislativ în țară.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În Moldova este în creștere confruntarea dintre președintele Maia Sandu și organul legislativ. Șeful statului insistă asupra alegerilor parlamentare anticipate sau asupra unui referendum cu privire la demisia sa. Iar Partidul Socialiștilor insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, în sprijinul căreia s-au pronunțat deja 54 de deputați.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Este evident că Sandu nu se grăbește să execute decizia Curții Constituționale, care a considerat că inițiativa ei de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu corespunde literi Legii Fundamentale a țării.

La ce vor duce acțiunile necoordonate ale Maiei Sandu cu prevederile Constituției Republicii Moldova? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.

"Pericolul situației create constă în faptul că președintele țării trebuie să unească oamenii în jurul său. Politica și este de fapt o astfel de artă. Actualul șef al statului, Maia Sandu, în timpul campaniei sale electorale a declarat că va deveni in președinte al tuturor, acuzându-i atunci pe toți ceilalți candidați de divizarea deliberată a societății ", a menționat interlocutorul.

Potrivit expertului, Sandu i-a acuzat în repetate rânduri pe foștii președinți ai țării că au încălcat Constituția, iar după instalarea în funcție chiar ea procedează în acest fel, uitând de ceea ce le-a și-a promis cu puțin timp în urmă alegătorilor săi.

"Sandu procedează acum și mai urât decât predecesorii ei. În această situație, ea trebuie să ofere un exemplu cetățenilor țării și oficialilor de rang inferior în ceea ce privește respectarea Constituției și cum să nu se abată de la litera legii", a adăugat Pulbere.

Potrivit expertului în drept, dacă președintele țării acționează în acest mod, se creează un precedent foarte periculos în Moldova când cetățenii, văzând cum procedează cei care dețin puterea, pot considera că respectarea legii nu este obligatorie în țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

180
Tagurile:
Curtea Constituțională, decizie, Parlament, Maia Sandu
Tematic
Filip: Poziția Maiei Sandu nu apropie alegerile anticipate
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul


Загрузка...
Troleibuz

Primarul Capitalei explică de ce nu a fost sistată activitatea transportului în weekend

0
(reînnoit 11:08 28.02.2021)
Dacă punem restricții, atunci îmbulzeala va fi și mai mare, susține primarul Capitalei. Cu această reacție a venit edilul-șef la decizia Comisie din Chișinău de a nu sista activitatea transportului în weekend. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Transportul public din capitală va fi utilizat la capacitate maximă, iar în zilele de weekend nu va fi sistată activitatea acestuia. Aceasta este decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din Chișinău, care a fost luată sâmbătă. Primarul Capitalei a scris pe pagina sa de Facebook de ce Comisia a luat o astfel de decizie și a explicat că sistarea activității transportului public în zilele de sâmbătă și duminică nu va contribui deloc la reducerea numărului de cazuri, ba din contra ar putea crea o situație mai gravă. 

„În momentul în care diminuăm sau restricționăm transportul, asta înseamnă că vom avea aglomerație și mai mare în stații și în unitățile de transport. Astăzi, pentru a controla și diminua aceste procese, nu avem cum. Dacă punem restricții îmbulzeala va fi și mai mare”, susține primarul.

În acest sens, Ion Ceban a scris că în următoarea săptămână vor fi scoase pe linie alte 20 de troleibuze noi și a precizat că municipalitatea trebuie să găsească soluții pentru a suplimenta unitățile de transport public. 

„Vedem ce putem face cu licitația cu privire la autobuze, mă refer la licitația lansată internațional, inclusiv, cu publicarea în Jurnalul UE de achiziții publice, pentru achiziționarea a celor 100 de autobuze”, a mai scris Ceban.

Amintim că sâmbătă, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău s-a reunit în ședință și a stabilit cum va circula transportul public în weekend și în zilele lucrătoare. Astfel, sâmbătă și duminică transportul public va circula conform unui program stabilit pentru zilele de odihnă, cu monitorizarea strictă a regimului epidemiologic. Acest lucru înseamnă că transportul va circula la o capacitate redusă, dar nu va fi sistat definitiv, așa cum s-a anunțat ieri după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. 

În zilele de lucru însă transportul public din Chișinău va circula la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primărie Chişinău, autobuze, troleibuze, transport


Загрузка...