Râul NIstru

Un ecolog spune cum este ”omorât” râul Nistru în Moldova - detalii

170
(reînnoit 10:56 07.08.2020)
Doctorul în biologie, șeful Asociației Eco-TIRAS, Ilia Trombițki, a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova care sunt consecințele extracției de nisip și pietriș din albia râului Nistru.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Principala arteră de navigație a Moldovei are de suferit de din cauza mai multor factori antropici, iar unul dintre aceștia, care a devenit foarte intens în ultimele decenii, este extragerea nisipului și pietrișului din albia râului, sub pretextul dragării canalului.

Ecologul Ilia Trombițkia vorbit despre acest lucru în cadul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Totul a început încă de pe timpurile URSS-ului, dar în 1986 Consiliul de Miniștri al RSSM a adoptat un decret prin care se interzicea extragerea nisipului și pietrișului. Cu toate acestea, sub pretextul dezvoltării transportului maritim, acest proces a continuat. Totul s-a intensificat în 2008, iar după aceea, Ministerul Transporturilor a venit cu o inițiativă de dezvoltare a navigației interne, astfel, în principiu, fiind permisă extracția de nisip și pietriș”, - a declarat expertul.

Extragerea acestor resurse în Nistru duce la multe probleme de mediu, explică interlocutorul.

”Nisipul și pietrișul sunt filtre naturale în care trăiesc bacterii, care sunt implicate în purificarea apei. În plus, nisipul și pietrișul sunt substraturi pentru reproducere, pentru depunerea ouălor pentru multe specii de pești. Și în al treilea rând, deoarece cel puțin trei baraje au fost construite pe Nistru, curgerea naturală a apei în aval din Carpați s-a oprit, alt nisip și pietriș nu mai ajunge”, subliniază ecologul.

Consecințele acestor acțiuni, fără a înțelege măcar care este cauza lor, le resimțim din punct de vedere economic.

"Acest lucru nu numai că "omoară" râul, dar duce și la creșterea costului pentru apa potabil. Prepararea apei potabile este mai scumpă decât înainte și o astfel de activitate anti-ecologică duce la o creștere și mai mare a prețului”, a concluzionat Trombițki.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
Moldova, Nistru, Ilia Trombițki
Тема:
Viața în Moldova (338)
Tematic
Izvoarele din Moldova: Apă tămăduitoare sau pericol pentru sănătate
Ce se întâmplă cu râurile din Republica Moldova
Râul Nistru: cum poate fi salvat
Parlamentul

Ce tactică va adopta partidul Maiei Sandu până la mijlocul anului 2021 expert

119
(reînnoit 08:39 27.11.2020)
Analistul politic a făcut un pronostic privind posibila tactică de comportament a Partidului parlamentar ”Acțiune și Solidaritate” în apropiata jumătate de an și a președintelui nou ales, Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Dacă președintele ales, Maia Sandu, este un politician serios, care își face griji într-adevăr pentru soarta țării, a poporului și a economiei, ea trebuie să contribuie la atragerea investițiilor, creditelor și granturilor în Moldova. Declarații în acest sens a făcut în studioul Sputnik Moldova deputatul din partea Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea.

”Sandu trebuie să solicite de la UE alocarea a 80 de milioane de euro pentru lupta cu consecințele epidemiei COVID-19. De asemenea, ea trebuie să poarte negocieri cu FMI, care să deblocheze finanțarea pentru Moldova sub formă de 500 de milioane de dolari”, a afirmat interlocutorul.

Potrivit analistului politic, deocamdată din tabăra socialiștilor nu sunt observate astfel de inițiative, venite din partea șefului nou ales al statului. Țîrdea a precizat că la etapa actuală a jocului politic care are loc în țară, dizolvarea Parlamentului nu este convenabilă pentru Sandu și anume din această cauză deputații RAS vor adopta o poziție de expectativă.

Acum, Sandu încearcă să câștige timp pentru ca toate procesele și soluționarea problemelor să cadă pe seama lui Igor Dodon și a lui Ion Chicu. Pentru aceasta este necesară păstrarea Parlamentului încă 4-5 luni, astfel în cât Cabinetul lui Chicu să activeze. Ei vor încerca acum să declare vot de neîncredere Guvernului, însă acesta nu va pica, și noi înțelegem acest lucru”, a menționat deputatul socialist.

În realitate, de soluționarea problemelor legate de coronavirus, de deficitul bugetar, livrarea vaccinului împotriva COVID-19 în țară va trebui să se ocupe, în opinia lui Țîrdea, anume actualul Guvern, iar laurii pentru merite ar putea să le revină altora.

Pe 19 noiembrie, Parlamentul s-a întrunit în ședință după o pauză de mai bine de două luni. Astfel, a fost întreruptă perioada de neadoptare a legilor, care ar fi putut duce, la începutul lunii decembrie, la dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, Parlament, PAS, tactica, Maia Sandu
Tematic
Cu cine se va întâlni Maia Sandu imediat după inaugurare
Prioritățile Maiei Sandu pentru mandatul de șef de stat


Загрузка...
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

153
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...
Medicina

Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară

0
(reînnoit 09:57 27.11.2020)
A doua tranșă de vaccin antigripal achiziționate din Federația Rusă au ajuns în Republica Moldova. Alt lot va veni în decembrie, din SUA.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Peste 90 de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în Republica Moldova, informează Ministerul Sănătății. Cele 93 de mii de doze sunt din lotul de 100 de mii achiziționat din Federația Rusă. Prima tranșă de șapte mii de doze a ajuns la începutu lunii noiembrie.

Vaccinurile vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. În această categorie se înscriu lucrătorii medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din Centre de plasament, etc.    

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția că imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. De asemenea, MSMPS recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să se vaccineze. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Alte 100 de mii de doze urmează a fi livrate în țară la începutul lunii decembrie curent. Dintre acestea, 85 de mii de doze, oferite cu titlu de donație din partea Statelor Unite ale Americii și 15 mii de doze achiziționate de către Republica Moldova prin intermediul UNICEF. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
nevaccinarea voluntară, doze de vaccin, vaccinare copii, Vaccinuri


Загрузка...