Cimitir

Astăzi prăznuim Paștele Blajinilor: În Moldova, așa nu a mai fost niciodată

235
(reînnoit 06:59 08.06.2020)
Astăzi mulți dintre creștinii ortodocși vor merge la cimitire să-și pomenească rudele, prietenii, apropiații care au decedat.

Asta pentru că în 2020 Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți nu s-a ținut la o săptămână după Sfintele Paști – care a picat în ziua de 19 aprilie, din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul epidemiei cu Coronavirus.

Din cauza acelorași restricții, nici slujba din Noapte de Înviere nu s-a ținut așa cum se ținea în mod tradițional, după pravila bisericească. Oamenii nu au fost lăsați să intre în biserici, autoritățile permițând oficierea Liturghiei de Înviere doar în curțile bisericilor, cu păstrarea distanței sociale.

Așa cum am spus mai sus, la insistența autorităților, Biserica a amânat Paștele Blajinilor, care pica în data de 28 aprilie (de fapt, din cauza numărului mai mare al cimitirelor decât al parohiilor, Paștele Blajinilor urma să fie prăznuit în perioada 26-27-28 aprilie). În data de 9 aprilie, președintele Igor Dodon s-a întâlnit mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înaltpreasfințitul Vladimir. Cei doi au discutat despre felul în care vor fi celebrate în acest an sărbătorile pascale. Tot în acea zi a avut loc ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova prezidate de Mitropolitul Vladimir, la care a participat și Președintele Republicii Moldova Igor Dodon. În cadrul ședinței sinodalii au decis că Paștele Blajinilor va fi celebrat în acest an pe 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt.

Este adevărat că nu poți preoții și enoriașii s-au conformat acestor indicații și au prăznuit Paștele Blajinilor pe 28 aprilie, riscând să fie amendați și unii au și fost amendați.

Iată însă că nu toți creștinii vor putea să-și pomenească astăzi morții în cimitire, așa cum este tradiția locului. Și asta pentru că cimitirele din municipiul Chișinău, cea mai mare localitate din Moldova, în care locuiește aproape jumătate din întreaga populație a țării, au fost închise.

În dimineața de sâmbătă, 6 iunie 2020, s-a întrunit în ședință Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, care a luat o decizie fără precedent: a închis cimitirele de Paștele Blajinilor. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care este și președintele respectivii Comisie, a anunțat că "această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Coronavirus este în creștere".

Același lucru l-a decis și comisia respectivă din municipiul Cahul. Astfel că locuitorii acestor două municipii vor rămâne cu pomenile pregătite pentru Blajini nedate.

Aici trebuie să adăugăm că zilele pe toată perioada stării de urgență, adică din 17 martie până pe 15 mai, accesul în toate cimitirele din Capitală a fost restricționat, cu excepția înhumărilor curente la care au putut participa cel mult zece persoane.

Mai precizăm aici că în ajunul Paștelor blajinilor, adică sâmbătă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu un mesaj pe Facebook îi îndeamnă pe cei care au decis să meargă la cimitire de Paștele Blajinilor să fie "prudenți la maximum pentru că "pandemia încă bântuie, pericolul infectării nu a trecut, iar rata de infectare este încă înaltă".

Președintele a evitat să vină cu un apel prin care să-i îndemne pe moldoveni sau să le ceară expres să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor, dar din mesajul său este clar că nici nu-i încurajează să facă acest lucru. În același timp, el a spus clar că nu contest dreptul creștinilor de a prăznui Paștele Blajinilor.

"Știu că, pentru majoritatea dintre noi, această zi este una specială. Atât sub aspect religios, cât și sub aspect spiritual, moral, personal. Cu toții avem oameni dragi care, spre regret, nu mai sunt cu noi și a căror memorie vrem să o cinstim. Și acest drept nu poate fi interzis", a menționat președintele.

Aceasta este istoria Paștelor Blajinilor din acest an, cel puțin până la această oră matinală. Să sperăm că pe parcursul zilei nu vor interveni alte surprize neplăcute.

Zece reguli de care trebuie să ții cont de Paștele Blajinilor

În final, pentru că în ultima perioadă, semnificația Paștilor Blajinilor a fost înțeleasă incorect sau chiar denaturată de către o parte din creștini, aducem mai jos câteva reguli de la părintele Octavian Moșin anunțate pentru toți cei care vor merge la cimitire pentru un comportament decent și creștinesc.  

În fiecare an, la o săptămână după Duminica Învierii, numeroși creștini ortodocși prăznuiesc Paștele Blajinilor.  

Paștele Blajinilor este o sărbătoare care ține de tradiția locală în care creștinii îi pomenesc pe cei adormiți.

Parohul bisericii ”Întâmpinarea Domnului” de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, Octavian Moșin, regretă că cei care se îndreaptă spre cimitire de Blajini, adesea, uită de rugăciunea pentru cei răposați și i-a îndrumat pe creștini să țină cont de câteva reguli.

”Cu regret, adesea se uită de răposați, iar cei care se îndreaptă spre cimitire sunt cu alte gânduri și intenții decât a se ruga pentru rudele răposate. Pregătirile încep cu cumpărarea pomenilor (căni, farfurii, ștergare), apoi lumea se chitește, mai vine cu bucate alese. În aceste zile poți vedea prin cimitire șezători, chefuri, distracții, beții și mai puțină rugăciune. Apoi, atmosfera de forfotă, de gălăgie, nu se asociază cu rugăciunea. Preoții sunt „rupți" în toate părțile, pentru că lumea vrea acum și aici pomenire, pentru că-i grăbită, pentru că după asta trebuie să se servească… să povestească unii altora ce-au mai făcut timp de un an, să mai spună noi bancuri…, dar de răposați se uită”, a subliniat părintele Octavian.

10 reguli pentru cei care prăznuiesc Paştele Blajinilor:

1. Sărbătoarea este luni, după Săptămâna Luminată. Nu e recomandat să pomenim adormiții de duminică, deși s-a generalizat această practică;

2. Rugăciunile pentru adormiţi ar trebui să înceapă în biserică şi să continue la mormânt;

3. E o sărbătoare locală, iar Biserica recomandă nu doar o zi în anul bisericesc pentru pomenirea adormiților. Acest lucru poate fi înfăptuit mai în toate zilele și, în special, sâmbetele din an, iar câteva sâmbete sunt cu pomeniri generale;

4. Rugăciunea să fie îmbinată cu milostenia;

5. Milostenia se face cu nevoiaşii;

6. Atât rugăciunea, cât şi jertfa, să fie din inimă şi nu de dragul lumii;

7. La cimitir se cuvine a fi cumpătați și scufundați în rugăciune;

8. Să ne gândim la adormiți și nu la poftele noastre;

9. Sunt interzise mesele, băuturile și veseliile la morminte;

10. Îmbrăcămintea și portul nostru să fie decente.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
coronavirus, Paște, cimitir, Paștele Blajinilor
Тема:
Viața în Chișinău (334)
Курс валют

Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

211
(reînnoit 10:49 04.12.2020)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care este cauza deprecierii leului în raport cu moneda unică europeană. În doar o zi euro s-a scumpit cu 16 bani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru ziua de astăzi un curs de 20,80 de lei pentru un euro. La casele de schimb valutar acesta este comercializat astăzi cu peste 21 de lei.

Am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă de fapt pe piața valutară din Moldova. Potrivit lui, această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă.

”Timp de 5 zile euro a ajuns de la 1.19 la 1.21 față de dolar și aceasta este explicația pentru ceea ce se întâmplă în Moldova, dar mai scade și leul fata de valutele de referință, aici presupun că este și dorința BNM. În ce măsură intervine BNM încă nu cunoaștem, datele apar mai târziu. Aceasta depreciere este una normală... Important e sa nu fie galopanta”, a precizat Gîrbu.

Precizăm că euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani timp de o zi, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat doar un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.

Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
piața valutară, Moldova, Euro
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații


Загрузка...
Traian Băsescu

Ce șanse are Băsescu obțină cetățenia Moldovei

70
(reînnoit 10:03 03.12.2020)
Politologul a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are fostul președinte român de a deveni cetățean al Moldovei și de a desfășura aici o activitate politică.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Fostul președinte român Traian Băsescu a declarat că intenționează să obțină iarăși cetățenia Moldovei. ”Mi-a luat Dodon cetățenia, dar sper să mi-o redea Maia Sandu”, a declarat el la un post de televiziune din România. Politologul Corneliu Ciurea a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are Băsescu să redevină cetățean al Moldovei.

”Aceasta depinde de faptul dacă Băsescu va considera necesar să depună iarăși actele pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Evident, obținerea sau neobținerea cetățeniei de către un astfel de cetățean al României depinde în mare măsură de ”curenții” politici din Moldova. De aceea, în perioada Sandu procedura ar putea decurge mai ușor decât sub Dodon”, a spus Ciurea.

Politologul nu a observat însă un prea mare entuziasm al președintelui nou ales în legătură cu perspectiva de a-i oferi ex-președintelui României pașaportul moldovenesc.

”Nu se știe în ce măsură este important pentru Băsescu însuși să obțină cetățenia. Maia Sandu, de asemenea, s-a exprimat fără prea multă căldură în legătură cu această chestiune, în limbaj tehnic – să depună din nou actele și vom decide”, a menționat politologul.

Ciurea a apreciat de asemenea șansele ca Băsescu să se ocupe de activitatea politică în Moldova, în cazul obținerii cetățeniei moldovenești de către acesta.

”Anterior a existat senzația că Băsescu ar fi putut ”învârti” ceva în politica moldovenească. În momentul de față, am impresia că interesul lui a cam secat. Totuși, curentul unionist nu mai impresionează în ultima perioadă. El a contribuit de asemenea la asta și s-a retras în umbră”, a conchis politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Moldova, cetățenie, Băsescu
Tematic
Scandal mondial: Băsescu, acuzat de implicare în războiul Trump-Biden
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...