De Olga Zinovieva
Potrivit jurnalistului și filosofului Vladimir Lepiohin, “cititorul rus conștientizează ponderea personalității lui Giulietto Chiesa abia acum, după moartea lui. De la începutul anilor '80 ai secolului trecut și-a creat o legătură de prietenie cu Alexander Zinoviev. Această amiciție nu a fost un episod accidental în viața acestor oameni. Au fost înrudiți de grija pentru soarta Rusiei și civilizației europene”.
Chiesa a vizitat atât de des Rusia, a apărut la televiziune și atât de adecvat descria situația din țară și din lume, încât a devenit, de facto, o parte integrantă a peisajului politic și jurnalistic rus. Pentru mine Giulietto Chiesa este un Ernest Hemingway al jurnalisticii. Desigur, nu este vorba de o notorietate mondială și nici despre talentul lui artistic. Asemănarea o întrevăd în integritatea viziunii asupra lumii și poziția în viață a acestor două figuri.
Hemingway a fost de-a lungul întregii lui vieți un participant activ și voluntar în toate marele războaie – Primul Război Mondial, războiul din Spania cu fasciștii, Al Doilea Război Mondial – și și-a asumat o poziție antinazistă dură, a demonstrat prin creațiile și voluntariatul său calități umane excepționale, care a înțeles și a susținut Uniunea Sovietică și Rusia și a rămas așa până la sfârșitul vieții. S-a aflat mereu în prima linie în lupta cu crimele împotriva umanității.
Giulietto Chiesa a fost întotdeauna un antiglobalist consecvent, în special, în ultimii ani. În 2014, când după organizarea loviturii de stat în Kiev cu susținerea serviciilor secrete occidentale, întreaga Europă “democratică” s-a unit împotriva Rusiei și a supus-o unor sancțiuni economice, a fost unul din puținii jurnaliști europeni care nu s-a lăsat purtat de valurile de rusofobie și chiar a susținut Moscova.
În ultimii ani Chiesa a explicat răbdător și profesionist audienței europene despre caracterul criminal al capitalismului global, care se exprimă inclusiv prin atitudini nedrepte față de Rusia ca țară, care a învins acum 75 de ani nazismul, iar astăzi se opune neonazismului.
Da, astăzi noi începe cu adevărat să conștientizăm proporțiile și adevărata semnificație a personalității lui. Vom duce cu adevărat lipsa prietenului nostru italian, Giulietto Chiesa.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 ianuarie, președintele Maia Sandu a abordat mai multe subiecte importante, printre care se numără și necesitatea combaterii corupției. Șeful statului a venit cu un mesaj dur către șefii mai multor instituții de stat, îndemnându-i să muncească onest și să contribuie la combaterea acestui flagel.
Politologul Roman Mihăeș susține că subiectul luptei împotriva corupției a fost unul așteptat de a fi abordat, întrucât și în programa electorală a Maiei Sandu acest lucru a fost desemnat drept o prioritate. În acest caz, rolul Consiliului Suprem de Securitatea ar putea fi unul primordial.
"Președintele țării declară că lupta împotriva corupției este un element al securității naționale, în acest caz Consiliul poate fi transformat într-un instrument foarte important privind lupta anticorupție ca să dinamizeze acțiunile în acest domeniu, să pună presiune pe anumiți funcționari, să vină cu recomandări. Dacă se va dori cu adevărat acest lucru, atunci s-ar putea face pași importanți în acest sens", a subliniat politologul
Potrivit lui, acesta nu este primul caz când instituțiile sunt somate de către președintele țării să activeze conform legislației. Garanția că acest obiectiv va fi realizat este cu mult mai mare dacă Maia Sandu va avea sprijinul majorității parlamentare și Guvernului pentru ași îndeplini acest obiectiv major împotriva corupției mari.
"Este necesară o nouă arhitectură în organele de stat. Sistemul vechi s-a dovedit a fi unul insuficient. Pentru a impulsiona acest domeniu ar fi necesară reconfigurarea organelor de stat, posibil lichidarea sau comasarea lor astfel încât să devină funcționale", a punctat interlocutorul.
De menționat este că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Printr-un demers act solemn și formal, congresmenii democraţi, desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ”procurori” în procedura de Impeachment acuzare/destituire a lui Donald Trump au transmis oficial Senatului actul de acuzare a fostului președinte.
Astfel, începe oficial procesul istoric și în premieră al unui fost președinte pentru ”incitare la insurecţie”.
Nancy Pelosi a postat pe Twitter solemnitatea transmiterii către Senat a actului de acuzare, ”procurorii” parcurgând într-o apăsătoare tăcere coridoarele Capitoliului.
Procesul va începe pe 9 februarie – și este o adevărată rușine pentru SUA, ca un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni să fie acuzat și judecat pentru că și-a spus opiniile deschis, în condițiile unei situații mai mult decât controversate a alegerilor și a rezultatului.
Reamintim că aproape 60% din voturile lui Biden au fost prin corespondență, în contextul unui sistem neactualizat și extrem de greu de verificat.
Rușinos este că democrații l-au ales pe Patrick Leahy, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți și subiectivi politicieni anti-Trump, pentru a prezida procesul de destituire a lui Donald Trump, după ce judecătorul-șef John Roberts a refuzat un rol care nu este solicitat în Constituție.
Leahy l-a atacat de multe ori pe Trump în ultimii patru ani, inclusiv în cazul speculației legate de legăturile cu Rusia.
Watch as the House Impeachment Managers, led by the House Clerk and the Acting House Sergeant at Arms, participate in a procession ceremony to deliver the article of impeachment against Donald Trump to the Senate. https://t.co/tjBAmFe44R
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) January 26, 2021
”Chiar și după ce ancheta Mueller nu a reușit să găsească dovezi că în campanie Trump a colaborat cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016, Leahy a continuat să acuze legături între președinte și Kremlin, numind achitarea lui Trump în procesul de destituire de anul trecut din Senatul american ”mai mult decât scandaloasă””, transmite Russia Today.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Alina Trofim este una dintre cele mai ambițioase și creative femei din domeniul științific. Ea a început să creeze proiecte de cercetări ecologice pe când era studentă la facultate. Peste un timp, soarta a adus-o în fața microscopului și, prin diverse cercetări și analize, a început să obțină culturi pure de alge cianofite. În urma experimentelor făcute, a obținut o serie de cianobacterii pe care le implementează acum cu succes în agricultură pentru îmbogățirea solului cu azot, stimularea creșterii plantelor de cultură și a recoltei.