Uzina de gaz lichefiat din Yamal

Victoria Gazpromului: Companiile europene renunță la gazul lichefiat din SUA

249
Noua conjunctură de pe piața de gaze determină companiile europene să renunțe la gazul lichefiat american, în favoarea gazului rusesc.

MOSCOVA, 3 mar – Sputnik, Maxim Rubchenko. Producătorii americani de gaz lichefiat își pierd clienții din Europa. Săptămâna trecută, două companii spaniole au refuzat partidele de gaz lichefiat contractate anterior: din cauza reducerii prețurilor, a devenit mai convenabil să plătească penalități decât să ducă „gazul libertății” în Europa. În opinia experților, din conjunctura creată pe piață au de câștigat companiile rusești.

E mai ieftin să renunțe

Companiile Repsol SA și Endesa SA au renunțat la peste 200 de milioane de metri cubi de gaz, care urmau să fie achiziționate conform unui contract încheiat cu Cheniere Energy. Totuși, vor fi nevoiți să-și plătească partenerii americani.

Problema este că Cheniere vinde nu atât gazul, cât serviciile de lichefiere a lui. Clienții sunt nevoiți să le achite indiferent dacă obțin sau nu gazul.

Tariful uzinei din Corpus-Christi, de unde Repsol și Endesa urma să primească gazul lichefiat, este de 3,5 dolari pentru un milion de unități termice britanice (MBTU). Astfel, companiile spaniole au pierdut câteva zeci de mii de dolari. Au scăpat ieftin pentru că au evitat pierderi mai mari.

Potrivit datelor Direcției de Informații Energetice a SUA, acum gazul costă în țară 2,02 dolari pentru MBTU. Cumpărătorul gazului lichefiat american este nevoit să plătească suplimentar pentru lichefiere (3,5 dolari pentru MBTU) și pentru transportarea lui Europa (un dolar). Drept rezultat, combustibilul ar fi costat companiile spaniole mai mult de șase dolari pentru o unitate termică sau 211 dolari pentru o mie de metri cubi.

La bursa europeană de gaze TTF, prețurile sunt de două ori mai mici – 105 dolari pentru o mie de metri cubi. În acest fel, renunțând la livrările de gaz lichefiat american în favoarea pieței europene, Repsol și Endesa au economisit sute de mii de dolari.

Experții sunt convinși că exemplul spaniolilor va fi urmat și de alte companii europene. “Odată ce beneficiile de preț ale livrărilor din SUA au dispărut, renunțarea la ele este o chestie de timp”, menționează analistul Centrului de Studii Strategice și Internaționale din SUA, Nikos Tsafos.

Pe piața asiatică de gaz conjunctura este și mai proastă. Spre sfârșitul anului trecut, în Japonia prețul gazului a ajuns la 105 dolari pentru o mie de metri cubi, iar epidemia de coronavirus a stimulat scăderea prețului. Iată de ce acum diferența între cotările de pe piețele americane și asiatice nu acoperă nici măcar transportarea.

Cel puțin două companii japoneze examinează oportunitatea de a renunța la cantitățile de gaz din SUA, contractate mai devreme, scrie agenția Bloomber, cu referință la traderii internaționali de gaze.

Criza va fi una de durată

Exportul de gaz lichefiat de la uzinele americane scade de câteva săptămâni consecutiv.

Potrivit datelor platformei informaționale ICIS, livrările în Europa în ultimele trei luni s-au micșorat de două ori: de la două milioane de tone de gaz lichefiat (2,8 miliarde de metri cubi după regazificare) în noiembrie, până la un milion (1,4 miliarde) la sfârșitul lui ianuarie. Doar săptămâna trecută exportul a scăzut cu 7 la sută – până la 226 de milioane de metri cubi pe zi.

Problemele legate de vânzare determină producătorii să-și revadă planurile de dezvoltare și să-și reducă investițiile. De asemenea, Cheniere Energy a anunțat recent că amână pe un termen nedeterminat lansarea celei de-a treia linii a uzinei de lichefiere Corpus Christi, cu o capacitate de 9,5 milioane de tone – “până la momentul în care vor fi încheiate suficiente acorduri comerciale”.

Pauza s-ar putea prelungi pentru mai mult timp: în opinia specialiștilor, exportul american va fi nerentabil cel puțin până în toamnă.

“Vor fi nevoiți să suspende livrările de gaz lichefiat în următoarele șapte luni”, avertizează analiștii BloombergNEF, specializați în probleme energetice.

Această prognoză este una dintre cele mai optimiste. Mulți consideră că situația va rămâne una nefavorabilă pentru americani în următorii 2-3 ani, atât timp cât piața nu va resimți urmările suspendării multor proiecte legate de gaze. Numărul noilor uzine de lichefiere în 2021-2024 s-a redus brusc și raportul dintre cerere și oferă se va micșora.

Campbell Faulkner, principalul analist al companiei internaționale de comerț OTC Global Holdings, este convins că prețurile la gaz își vor revenit doar peste mai mulți ani, după ce majoritatea termocentralelor pe bază de cărbune din lume vor trece la gaz.

“În SUA și peste hotare trebuie construite mai multe centrale pe bază de gaz pentru a diminua surplusul de combustibil. Până atunci, pe piață nu va exista suficient spațiu pentru toți furnizorii”, a declarat el agenției Bloomberg.

Rușii sunt de neînvins

Se pare că investitorii care cumpără masiv acțiunile companiilor americane de gaz sunt de acord cu această prognoză a lui Faulkner. Hârtiile de valoare ale Chesapeake Energy, unul dintre liderii în exploatarea petrolului și gazului de șist, s-au ieftinit de patru ori – de la 95, la 28 cenți.

Acțiunile altui lider din domeniu, Cabot Oil & Gas, a pierdut în decursul unei luni 20 la sută, de la 17,4 dolari, la 14,1. Acțiunile Cheniere Energy la mijlocul lunii ianuarie s-au prăbușit cu o treime – de la 66 la 47,2 dolari.

“Piața reacționează foarte puternic la un presupus risc de pierdere a cumpărătorilor de către companiile care lucrează cu gazul natural, apărute la începutul anilor 2010, când nu era suficient gaz pentru toți”, constată șeful companiei analitice Sandhill Strategy LLC, Katie Bays.

Analiștii occidentali recunosc că actuala situație de pe piață afectează în cea mai mică măsură companiile rusești. ”Gazprom” a lansat cu succes platforma electronică de vânzări, sporind semnificativ flexibilitatea vânzărilor spot, reușind să atragă în acest fel mai mulți cumpărători, a menționat analistul superior pentru gaz al companiei S&P Global Platts, Samer Mosis, în cadrul forumului pentru petrol și gaz de la Londra, din februarie.

Vorbind despre gazul lichefiat rusesc, Mosis a menționat că acesta “se vinde în Europa la unul din cei mai mici prețuri de pe planetă – până la doi dolari pentru un milion de unități termice britanice (aproximativ 70 de dolari pentru o mie de metri cubi)”. “Datorită acestui fapt, Rusia a devenit a doilea cel mai mare furnizor în Europa după Qatar”, a reamintit analistul.

“Gazul lichefiat rusesc se simte confortabil pe piața europeană de gaze și se bucură de avantaje competitive semnificative”, consideră redactorul revistei “European and Atlantic Basin LNG”, Desmond Wong. Acest factor depășește semnificativ demagogiile politicienilor care îi îndeamnă pe europeni să renunțe la gazele ieftine din Rusia în favoarea gazului lichefiat american scump.

“La Bruxelles întotdeauna se vor găsi niște demnitari motivați politic care vor cere să se cumpere mai mult gaz lichefiat american. Însă consumatorii, investitorii și traderii sunt dirijați de rațiuni economice, care îi determină să opteze pentru gazul rusesc mai ieftin”, spune Wong.

249
Tagurile:
gaz lichefiat, SUA, Gazprom
Tematic
Cum Turkish Stream afectează Republica Moldova
Roman Chircă

De ce nu avem produse moldovenești pe rafturile magazinelor

90
(reînnoit 21:34 21.09.2020)
Agricultorii pierd foarte mulți bani din cauza gestiunii incorecte a afacerilor - o spune economistul Roman Chircă. Expertul menționează că fermierii moldoveni ar trebui să învețe să-și comercializeze marfa, ceea ce le-ar aduce venituri suplimentare.
De ce nu avem produse moldovenești pe rafturile magazinelor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", economistul Roman Chircă a explicat unele motive din care rafturile magazinelor din țară sunt pline cu produse de import, iar producătorii autohtoni se plâng în schimb că nu au unde să-și comercializeze marfa.

Potrivit lui, mulți proprietari ai lanțurilor comerciale preferă producția de import pentru că aceasta este ambalată corespunzător și standardizată, pe când fermierii moldoveni nu investesc în standardizarea și ambalarea producției.

"Fermierii de multe ori au mentalitatea doar de producători, nu și de comercianți ai producției agricole. Cu costuri relativ mici, producția poate fi standardizată și ambalată corespunzător", a explicat Roman Chircă.

Mai mult decât atât, nici magazinele nu depun efort pentru a achiziționa și comercializa produsele agricole moldovenești. Și astfel, indirect, acestea creează oportunități pentru comerțul stradal, a mai subliniat interlocutorul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
magazine, producător, agricultor, produse moldoveneşti
Tematic
Râuri de lapte și maluri de cașcaval: Cum să cucerim Europa cu produsele noastre


Загрузка...
Oleg Alexa

Autocare blocate între Ucraina și Ungaria: Ce spune Oleg Alexa

127
Mai multe autocare ce transportau pasageri din Moldova au fost blocate acum patru zile la granița dinte Ucraina și Ungaria. Iată cum comentează această situație incertă președintele Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa.
Autocare blocate între Ucraina și Ungaria: Ce spune Alexa

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, președintele Asociației Patronale a Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, a menționat că companiile de transport autocarele cărora au fost blocate la frontiera Ucrainei cu Ungaria nu sunt la prima abatere și că ar avea protecție ilegală din partea unor structuri ale statului.

"În spatele acestor companii stau niște persoane care se bucură de protecția organelor de stat. În perioada pandemiei, când a fost sistat transportul internațional și se permitea transportarea persoanelor cu autocare doar în baza rutelor aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, această companie a efectuat o sumedenie de curse fără nicio decizie a CSE, având la bază o mulțime de documente eliberate de subdiviziunile Ministerului de Externe", a opinat Oleg Alexa.

Potrivit lui, pe numele acestei companii au fost depuse plângeri la Guvern, la Ministerul Economiei, dar și la Procuratură, însă fără nici un rezultat.

"Niciuna dintre aceste structuri nu a luat nicio măsură cu aceste companii de transport. Amintiți-vă de blocarea persoanelor pe aeroportul din Paris, mai târziu blocarea persoanelor pe aeroportul din Praga, dar și cazul persoanelor blocate în Franța și Germania și întoarcere lor. Toate acestea sunt isprăvile companiei care acum a blocat persoanele la hotarul Ucrainei cu Ungaria", a mai spus interlocutorul.

În același timp, Alexa a adăugat că aceasta este o companie de transport cehă și nu face parte din Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

"Este o companie care activează doar în baza șiretlicurilor și este implicată în mai multe blocaje ale cetățenilor noștri la hotarele diferitor state și după cum vă spuneam, se bucură de protecția ilegală a organelor de stat din Republica Moldova", a conchis el.

Amintim că cel puțin 12 autocare cu aproximativ 600 de pasageri au fost blocate acum patru zile la granița dinte Ucraina și Ungaria. Acestea urmau să ajungă la Praga. Potrivit ultimelor informații, unul dintre autocare a revenit în Republica Moldova în această noapte, iar alt autocar cu pasagerii care nu au mai dorit să aștepte la hotarul Ucrainei cu Ungaria este în drum spre țara noastră. Totodată, alte câteva autocare rămân să aștepte la frontieră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
moldoveni, autocare, Ungaria, Ucraina


Загрузка...
Strugure în razele Soarelui

Cum va fi vremea astăzi și când va ploua: Prognoza meteo

0
(reînnoit 20:52 21.09.2020)
Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi.

CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Astăzi, aerul se va încălzi până +23..+26 de grade Celsius în nord, +24..+27 de grade în centru și +25..+28 de grade în sud. 

Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea și în următoarele 7 zile.

O veste bună: pentru 27 și 28 septembrie sunt anunțate ploi în regiunile de nord și centru ale țării.

În urma ploilor, luni, 28 septembrie, maximele termice ale aerului vor scădea până la 20..23 de grade Celsius în nord, 21..24 de grade în centru și 22..25 de grade în sud, potrivit celei mai recente prognoze meteo.

 Prognoza meteo pentru 22-28 septembrie
Prognoza meteo pentru 22-28 septembrie

Codul Portocaliu și Codul Galben de secetă hidrologică au fost prelungite, cu unele actualizări, până pe 28 septembrie.

Codul Portocaliu de secetă hidrologică a fost instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru râurile mici din bazinul inferior al râului Răut și bazinele râurilor Botna, Cogâlnic, Ialpug și Cahul.

Codul Galben de secetă hidrologică a fost anunțat pentru râul Prut, pe sectorul Criva – Costești și pentru râurile mici și bazinele acvatice din țară.

Până pe 25 septembrie este în vigoare și Codul Galben de pericol excepțional de izbucnire a incendiilor din cauze naturale, ca efect al secetei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, vremea, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Aloe Vera – de ce s-o ținem în casă: Cum o foloseau Cleopatra și Alexandru Macedon
Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi
Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi


Загрузка...