CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Președintele Federației Ruse a mai afirmat că susține amendarea Constituției astfel ca aceasta să interzică înstrăinarea pământurilor rusești către alte state. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține întru-totul afirmațiile făcute de liderul rus Vladimir Putin.
"Îl susțin întru-totul. Consider că această declarație corespunde principiilor noastre și valorilor creștin-ortodoxe, fără de care popoarele noastre nu au viitor", a declarat el răspunzând solicitării noastre de a comentat inițiativele lui Putin.
Prezentăm mai jos și comentariile altor lideri de opinie de la Chișinău care au binevoit să răspundă solicitării noastre.
Mama și tata pentru mine sunt noțiuni sacre. Valori și bogăție inestimabilă. Am susținut această poziție în calitate de ministru și al Comisiei parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova susține această abordare, iar eu sunt printre ei.
Este o idee bună de a proteja teritoriile statului. Dacă domnul Putin considera ca trebuie suplimentar să reglementeze acest fapt în Constituție, în condițiile în care exista alte legi care protejează pământul statului, este bine. Pământul este un bun al statului, iar statul trebuie să întreprindă toate măsurile ca acesta să nu ajungă în mâinile străinilor.
"Mileniul trei va fi religios sau nu va fi deloc", afirma scriitorul francez André Malraux. Tot mai multe voci sunt în favoarea valorilor religioase, pe care se ține cu adevărat omenirea. Sfânta Scriptură, ca izvor de inspirație divină pentru creștini, ne vorbește despre nevoia dezrădăcinării păcatelor și patimilor, care sunt abateri și boli lăuntrice.
Omul este îndemnat să râvnească virtuțile, să tindă spre eliberarea de stările sale păcătoase, pentru a fi cu adevărat liber. Or, prima celulă a societății este familia, de la care pornesc și spre care revin toate. De aici și nevoia integrității și protejării acestei instituții instituite chiar de Dumnezeu. Și Biserica pledează pentru sănătatea și desăvârșirea familiei, pe care Sfinții Părinți o numesc ”biserica cea mică” sau ”biserica de acasă”.
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În Moldova este în creștere confruntarea dintre președintele Maia Sandu și organul legislativ. Șeful statului insistă asupra alegerilor parlamentare anticipate sau asupra unui referendum cu privire la demisia sa. Iar Partidul Socialiștilor insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, în sprijinul căreia s-au pronunțat deja 54 de deputați.
Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>
Este evident că Sandu nu se grăbește să execute decizia Curții Constituționale, care a considerat că inițiativa ei de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu corespunde literi Legii Fundamentale a țării.
La ce vor duce acțiunile necoordonate ale Maiei Sandu cu prevederile Constituției Republicii Moldova? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.
"Pericolul situației create constă în faptul că președintele țării trebuie să unească oamenii în jurul său. Politica și este de fapt o astfel de artă. Actualul șef al statului, Maia Sandu, în timpul campaniei sale electorale a declarat că va deveni in președinte al tuturor, acuzându-i atunci pe toți ceilalți candidați de divizarea deliberată a societății ", a menționat interlocutorul.Potrivit expertului, Sandu i-a acuzat în repetate rânduri pe foștii președinți ai țării că au încălcat Constituția, iar după instalarea în funcție chiar ea procedează în acest fel, uitând de ceea ce le-a și-a promis cu puțin timp în urmă alegătorilor săi.
"Sandu procedează acum și mai urât decât predecesorii ei. În această situație, ea trebuie să ofere un exemplu cetățenilor țării și oficialilor de rang inferior în ceea ce privește respectarea Constituției și cum să nu se abată de la litera legii", a adăugat Pulbere.
Potrivit expertului în drept, dacă președintele țării acționează în acest mod, se creează un precedent foarte periculos în Moldova când cetățenii, văzând cum procedează cei care dețin puterea, pot considera că respectarea legii nu este obligatorie în țară.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Este evident că toate țările lumii suferă din cauza pandemiei de coronavirus, doar că în alte țări, în comparație cu Moldova, există o abordare mai complexă și echilibrată în combaterea răspândirii COVID-19, iar măsurile restrictive sunt aplicate numai acolo unde acest lucru este absolut necesar. Despre aceasta a vorbit în studioului Sputnik Moldova Vasile Tarlev – cel mai longeviv prim-ministru al Moldovei în istoria de aproape treizeci de ani de independență a țării.
”Sigur, pandemia a avut un impact negativ asupra întregii economii mondiale. Dar dacă e să vorbim despre țara noastră, În cazul în care situația de criză ar fost gestionată altfel, am fi înregistrat mult mai puține pierderi economice și pagube. Politizarea extremă a pandemiei în Moldova le provoacă oamenilor mari îndoieli", - a spus interlocutorul.
Potrivit ex-premierului, la nivelul puterii, în țară parcă s-a uitat că există o rată gravă a mortalității în rândul populației din cauza bolilor cardiovasculare și oncologice, din cauza complicațiilor cauzate de o boală extrem de gravă precum diabetul.
"Toți au uitat parcă de aceste probleme și s-au concentrat doar asupra coronavirusului. Dar și în cazul COVID-19, gestionarea situației de criză nu este realizată corect", a adăugat Tarlev.
Fostul premier este sigur: în procesul de combatere a răspândirii coronavirusului, autoritățile țării trebuiau să demonstreze o mai mare deschidere și transparență, dar și să poarte un dialog permanent cu societatea pentru a evita impunerea unor măsuri restrictive inutile.
Se închid iarăși piețele și centrele comerciale - iată când își vor sista activitatea>>>
Drept exemplu, Tarlev a adus recenta hotărâre a Comisiei pentru Situații de Urgență, când s-a decis ca numărul pasagerilor în autobuzele interurbane, în microbuzele de linie din orașe să fie redus cu 50 la sută, ceea ce a dus la nemulțumiri și la greva transportatorilor.
”Unde este explicația? De ce au redus cu 50 de procente și nu cu 70 sau cu 30? Chestiunea nu este clară, cine a luat o astfel de decizie la guvern: un lucrător din transporturi, un inspector rutier sau un medic? ", s-a întrebat fostul premier.
Tarlev insistă: fiecare interdicție legată de pericolul răspândirii coronavirusului servește drept nou argument în favoarea răspândirii corupției în țară. În situația dată se creează un precedent periculos, este sigur fostul prim-ministru, când fiecare transportator se va gândi cum să înșele sistemul de interdicții, căutând posibilități de a mitui un angajat al Poliției sau un alt funcționar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Igor Dodon a spus că Maia Sandu încearcă să împiedice înregistrarea și utilizarea în Republica Moldova a vaccinului rusesc anti-COVID „Sputnik V”.
„Apropo, Președinția face presiuni asupra organelor guvernamentale să nu înregistreze „Sputnik V”. Unii consilieri prezidențiali au făcut acest lucru”, a afirmat fostul președinte Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), în emisiunea sa live săptămânală din 26 februarie.
În opinia sa, ar trebui ca autoritățile de la Chișinău să înregistreze toate vaccinurile anti-COVID aprobate, astfel încât cetățenii să aibă dreptul și posibilitatea de a alege preparatul.
„Nu vă jucați, e vorba de sănătatea oamenilor. De ce vreți să blocați vaccinul rusesc? Federația Rusă de mult a depus actele, dar voi faceți presiuni ca acest vaccin să nu fie înregistrat”, li s-a adresat Igor Dodon celor de la Președinție.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova