Vladimir Bruter

Bruter: Dacă Occidentul vrea relații bune cu Rusia, atunci trebuie demonstreze asta

105
Expertul Institutului Internațional de Studii Umanitare și Politice, Vladimir Bruter, a comentat pentru Sputnik Moldova rezultatele unui sondaj realizat de IFop, potrivit căruia majoritatea cetățenilor din țările UE și-ar dori o apropiere de Rusia.

IFop, una dintre cele mai vechi companii franceze care realizează studii ale opiniei publice, a efectuat un sondaj pentru Sputnik News, în perioada 2-15 octombrie curent, în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia.

Majoritatea absolută a celor chestionați își dorește ca în viitorul apropiat relațiile dintre UE și Rusia să se îmbunătățească: 84% dintre germani, 78% dintrre italieni, 75% dintre francezi și 68% dintre britanici.

De asemenea, în toate cele patru țări, bărbații sunt mai activi decât femeile în favoarea unui îmbunătățiri a relațiilor cu Rusia. Împotriva îmbunătățirii relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană se pronunță în special tânăra generație (până la 35 de ani), persoanele cu studii medii.

Politologul Vladimr Bruter consideră că societatea Occidentală, chiar dacă se pronunță pentru o apropiere de Rusia, încă nu este gata să demonstreze asta prin pași și acțiuni concrete.

”Pentru tot binele trebuie să plătești, și tot binele are un preț, există o factură care trebuie plătită. În acest caz, nu putem spune că oamenii din Occident și elitele occidentale sunt gata să jertfească ce va de dragul relațiilor bune cu Rusia. Iar relații bune din contul Rusiei - sunt acceptate până la un anumit punct, Rusia merge la asta, dar mai departe - nu”, a spus Bruter.

Din acest considerent, în opinia expertului, când Occidentul spune că vrea relații bune cu Rusia, trebuie să arate, care este metoda și și ce este gata să jertfească pentru asta. Însă nimeni deocamdată nu a văzut nicio jertfă, a subliniat politologul.

Totodată, Bruter explică faptul că persoanele care au studii superioare pledează pentru o apropiere de Rusia prin faptul că aceștia în virtutea cunoștințelor tind să analizeze lucrurile și sunt mai informați.

105
Tagurile:
Rusia, sputnik, UE, Bruter
Tematic
Sputnik.Opinie: Rușii și europenii au opinii diferite vizavi de politica Chinei
Andrei Năstase

Ce încadrare juridică are "apelul la mobilizare" al lui Năstase

150
(reînnoit 19:07 29.10.2020)
Juristul Ghenadie Vaculovschi a examinat apelul la mobilizare, lansat ieri de liderul PPDA, Andrei Năstase, prin prisma Articolul 181 al Codului Penal. Iată la ce concluzii a ajuns juristul.

Apelul lansat de Andrei Năstase de a organiza împreună cu „bărbații în putere ai acestei țări” blocarea celor 42 de secții de votare, în care își pot exercita dreptul la vot cetățenii moldoveni care locuiesc în raioanele Republicii Moldova din stânga Nistrului, este un gest extrem de periculos. Acest apel al lui poate fi explicat atât printr-o stare de disperare, determinată de impasul politic în care se află formațiunea pe care o conduce, cât și printr-o eventuală comandă de destabilizare a situației din țară în ziua alegerilor, venită din afara țării.

Năstase, pasibil de a fi urmărit penal

Andrei Năstase este jurist de profesie. El ar trebui să știe că fiecare cetățean al Republicii Moldova, potrivit Constituției țării noastre, are dreptul de a alege și de a fi ales. Orice faptă de împiedicare a exercitării libere a acestui drept este pasibilă de urmărire penală.

Aici este cazul să invocăm Articolul 181 din Codul Penal al Republicii Moldova "Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale".

"Împiedicarea prin orice mijloace a exercitării libere a dreptului electoral sau împiedicarea activității organelor electorale:

a) săvârșită prin blocarea sau atacarea localurilor secțiilor de votare prin orice mijloc şi în orice formă;

b) săvârșită prin sustragerea urnelor de vot sau a documentelor electorale;

c) săvârșită cu periclitarea vieții persoanei;

d) însoțită de vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății;

e) soldată cu alte urmări grave,

se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 750 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani", prevede Articolul 181 din Codul Penal.

Astfel, Andrei Năstase, provoacă organele de drept ale Republicii Moldova să-l urmărească penal, probabil, încercând în acest mod să acumuleze ceva capital politic.

Năstase pune în pericol procesul de reglementare transnistreană

Totodată, acest apel este grav și prin faptul că pune în pericol procesul de reglementare transnistreană și perspectivele readucerii întregului teritoriu al Republicii Moldova în câmpul de control efectiv al autorităților constituționale.       

Acum să ne imaginăm că cetățenii moldoveni din raioanele de Est ale Republicii Moldova, rudele și prietenii lor din raioanele din dreapta Nistrului ar organiza o contra acțiune de apărare a dreptului lor la vot! Apare, evident, pericolul unor confruntări însoțite de violență între cetățenii țării cu preferințe politice diferite. Ce urmărește, deci, domnul Năstase? Să provoace și mai multă dezbinare în societate? Vă dați seama cum dânsul face și mai adâncă ruptura dintre cele două maluri? E foarte grav!

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
cod pernal, Năstase, Andrei Nastase, mobilizare, Apel


Загрузка...
 COVID-19

Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?

110
(reînnoit 07:48 29.10.2020)
Un specialist în domeniul epidemiologiei a analizat intervalul de timp aproximativ în care comunitatea științifică va putea începe o luptă decisivă împotriva COVID - 19, iar vaccinarea va fi practicată peste tot.

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Întreaga omenire, inclusiv Moldova, va putea învinge noul tip de coronavirus și îl va eradica treptat, la fel cum știința a învins epidemia de holeră, rujeolă, variolă și alte boli infecțioase grave. Epidemiologul Ala Tocarciuc a declarat acest lucru în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Ciuma a fost combătută timp de aproximativ 500 de ani, până când această boală a fost depășită, cu holeră - 300 de ani, iar lumea este "în război" cu coronavirusul doar de 8 luni. Și progresul este destul de rapid, pozitiv. Chiar și fără a avea vreo indicație pentru tratamentul COVID - 19, există un astfel de medicament care a fost dezvoltat pentru a combate virusul Ebola - „Remdesivir”, a subliniat interlocutoarea.

Ea a reamintit că la această etapă în lume există aproximativ 300 de probe de vaccinuri, mai mult de 10 dintre care se află la etapa finală de testare. Știința a reușit într-un timp destul de scurt să înregistreze un salt și în cultivarea anticorpilor artificiali împotriva unui nou tip de virus, există deja peste o sută de astfel de probe obținute în condiții de laborator.

"Acest lucru nu înseamnă că știința nu poate face față provocărilor, pur și simplu oamenii de știință au nevoie să li se acorde timp. Omenirea nu a fost pregătită, virusul era unul complicat, pentru a-i vindeca pe oameni a fost nevoie de decodificarea genomului, ceea ce a luat și o parte semnificativă a timpului. A fost descifrat timp de două luni", a punctat Tocarciuc.

Ea a îndemnat cetățenii țării să respecte cu strictețe toate măsurile de siguranță recomandate împotriva epidemiei: să dezinfecteze mâinile, să poarte măști de protecție și să evite locurile aglomerate. Noul tip de virus este foarte insidios și este greu de spus exact ce efecte secundare ar putea provoca în cazul fiecărei persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

110
Tagurile:
Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Rusia: Se înăspresc regulile împotriva COVID – 19


Загрузка...
Alegeri prezidențiale 2020

Vom avea sau nu exit poll: Ce spune președintele CEC

0
(reînnoit 19:01 29.10.2020)
Vom avea sau nu un exit poll în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie - iată ce declară președintele CEC, Dorin Cimil.

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat în studioul Sputnik Moldova că mâine urmează să fie luată o decizie de către CEC în ceea ce privește organizarea exit poll-ului, având în vedere că au fost depuse două cereri pentru efectuarea unui astfel de sondaj.

”Vreau să vă spun că în prezent sunt două cereri, depuse ce către două asociații obștești privind anunțarea intenției de a efectua un sondaj de opinie publică la telefon. Cererile au fost înregistrate astăzi și urmează să fie examinate cel mai probabil în ziua de mâine, către orele 9:00, când vom avea ședința CEC”, a declarat Cimil în cadrul emisiunii ”Contrapunct”, realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

Cimil a precizat că CEC-ul a atenționat alegătorii despre riscurile organizării acestui tip de sondaj, în situația în care nu există o claritate în ceea ce privește protejarea datelor cu caracter personal în acest sens. 

”Nu suntem contra ca să se efectueze anumite studii în interes științific, sociologic, dar trebuie să fie indicat clar scopurile pentru care se efectuează aceste sondaje și în interesul cui se efectuează. Mă refer la finanțatori, beneficiari și așa mai departe”, a explicat Cimil.

Ce spun experții despre un Exit Poll la telefon

Sputnik Moldova a solicitat opinia sociologului Vasile Cantargi despre organizarea unor astfel de sondaje. Potrivit lui, acestea ar trebui realizate pentru că reprezintă niște instrumente științifice care furnizează informații primare pentru analize politologice. El a vorbit și despre veridicitatea acestor sondaje.

”Există o serie de metodologii destul de sofisticate pe larg aplicate în alte țări, ce-i drept este pentru prima dată aplicată în Republica Moldova, și am decis ca să aplicăm această metodă, prin telefon, luând în calcul situația pandemică. În rest ele sunt veridice în măsura în care pe un eșantion reprezentativ este realizată o cercetare sociologică, unde există o anumită marjă de eroare, dar ce este important de precizat, mai ales că am văzut că mulți politicieni și reprezentanți ai instituțiilor de stat uită acest lucru, că tratează datele acestor sondaje sociologice ca pe niște informații care pot sta la baza unor decizii de natură juridică, ori acest lucru nu este corect. Datele sondajelor nu pot servi drept probă în judecată”, a explicat Cantarji.

Anterior, s-a anunțat organizarea unui exit-poll în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în ziua votului, la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
CEC, Dorin Cimil, Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor
Votul de acasă și supravegherea video - precizările CEC
Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale


Загрузка...