Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon

Cum ne fură universitățile din întreaga lume cei mai buni absolvenți, dovezi concrete

1017
(reînnoit 22:26 04.07.2019)
După examenul de bacalaureat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că 11 elevi au obținut 10 pe linie la BAC

Însă, în urma contestațiilor depuse de absolvenți, Ministerul Educației a anunțat că cifra totală a elevilor care au obținut 10 pe linie s-a ridicat la 18.

Sputnik Moldova a încercat să vorbească cu unii dintre ei și afle ce planuri au și dacă vor să rămână acasă. Una dintre absolventele fruntașe este și Mihaela Lozan de la Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” din Capitală. În cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Mihaela ne-a mărturisit că nu vrea să-și facă studiile în Moldova și va merge să învețe în Olanda.  

Mihaela Lozan și Daniela Patricia Covali
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mihaela Lozan și Daniela Patricia Covali

”Olanda oferă studii de calitate și multe oportunități pentru studenții internaționali. Am obținut o bursă și respectiv nu voi plăti contractul”, spune Mihaela Lozan.

Mihaela Lozan susține că după absolvire ar dori să se întoarcă acasă.

”Vreau să fiu manager la o companie internațională, iar Olanda mi-ar putea oferi o astfel de oportunitate, întrucât acolo sunt multe companii mari. Însă, la un moment dat, aș vrea să mă întorc în Moldova”, mai spune absolventa.

O altă elevă care a luat 10 pe linie la BAC este și Ioana Vatamanu–Mărgineanu. Absolventa liceului ”Aristotel” din Chișinău a declarat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că alege și ea calea străinătății și va merge la Riga să urmeze facultatea de economie.

Ioana Vatamanu-Mărgineanu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Ioana Vatamanu-Mărgineanu

”Vreau să merg la Riga, la facultatea de economie. Voi merge la Riga pentru că mi se pare interesantă ideea de a studia într-o țară ex-sovietică care a reușit să se dezvolte și poate ulterior va putea aplica în practică experiența de acolo și în Moldova. Cea mai mare a bogăție a țării noastre sunt oamenii și trebuie să facem tot posibilul pentru a-I întoarce acasă”, spune Ioana.

Cvintilian Roșca este un alt absolvent care a luat zece pe linie la Bac. Cu toate acestea, Cvintilian va merge și el peste hotare.

”Probabil voi merge la o universitate din România. Vreau să studiez ceva din domeniul inginerii și informaticii”, spune Cvintilian Roșca. 

Și absolventul Liceului "Spiru Haret" din Chișinău Nicolae Odagiu a declarat pentru Sputnik Moldova că va alege calea străinătății. Cât despre revenirea acasă, Nicolae a menționat că ar putea să revină în Moldova doar către apusul carierei sale.

Nicolae Odagiu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Nicolae Odagiu

” Aș vrea să plec în Olanda, întrucât studiile peste hotare sunt de o calitate mult mai bună. Inițial voiam să merg în Ungaria, însă acolo am pierdut bursa. Ulterior a apărut oportunitatea din Amsterdam, însă am fost acceptat și în altă parte și urmează să decid exact. Cert e că nu rămân în Moldova. M-aș întoarce în Moldova spre finele carierei mele”, spune Nicolae.

Cristina Baș este o altă absolventă cu merite deosebite care deja își pregătește bagajul de plecare. Deși nu are zece pe linie, întrucât s-a ivit și o notă de nouă, absolventa Liceului Teoretic ”Constantin Stere„ de la Soroca, este sigură că nu vrea să rămână în Moldova. Decizia de a pleca a fost luată încă în clasa a X-a și a rămas neschimbată.

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon
© Sputnik / Miroslav Rotari
Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon

”Vreau să-mi continui studiile la o universitate din România, alegând facultatea de Economie. Din clasa a X-a știam că voi face studiile în altă țară. De aceea am depus tot efortul ca să obțin rezultate bune pe parcursul anilor de studii. Consideră că în altă țară voi avea mai multe oportunități de realizare profesională", spune Cristina Baș.

Cu burse mari și oportunități noi – în acest fel universitățile din întreaga lume ne fură și ne cumpără capitalul uman, intelectual și viitorul țării. Rămâne o singură întrebare – de ce Moldova șchiopătează atât de grav la acest capitol și nu depune eforturi pentru a-i ține acasă pe cei mai deștepți tineri.

Autor: Tatiana Cebotari

1017
Tagurile:
Moldova, BAC, elevi
Tematic
Nepoata scriitorului Ion Vatamanu, în topul elevilor cu zece pe linie la BAC. Interviu
Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

107
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri


Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

189
(reînnoit 21:39 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

189
Tagurile:
Românai, Rusia
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...