Армянское кладбище

Cum învingem durerea provocată de moartea unei persoane dragi

606
(reînnoit 15:55 03.07.2019)
Orice neînțelegere poate fi remediată. Ca urmare, vă invităm să vă împărtășiți problemele care vă macină în cadrul rubricii ”Discuții cu psihologul”.
Cum învingem durerea provocată de moartea unei persoane dragi

CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik, Maria Dimineț. În ediția curentă a rubricii  ”Discuții cu psihologul” aflați cum depășim durerea provocată de moartea unei persoane dragi.

În decursul unui an, Eleonora a pierdut doi prieteni dragi sufletului. Ambii păreau împliniți, de aceea nu bănuia că trec prin momente dificile. Primul prieten a fost răpus de cancer. Iar al doilea și-a pus capăt zilelor,  din cauza unei depresii îndelungate, provocate de eșecurile din viața personală. Durerea Eleonorei a fost dublă: pe de o parte pentru că acești oameni dragi nu mai sunt în viață, pe  de altă parte – nu a reușit să le spună mulțumesc și adio. Despre faptul că ei nu mai există a aflat doar în ziua în care inimile lor au încetat să bată. Din cauza morții prietenilor și-a pierdut sensul vieții. Nimic nu o mai bucura, nici măcar interacțiunea cu soțul și copiii ei, pe care îi iubea mult. 

Liliana Chisari, psiholog:

Moartea unei persoane dragi este o tragedie. Nimeni nu este pregătit să se despartă, pentru totdeauna, în acest mod, de un om apropiat. Nu avem puterea să ne resemnăm cu trecerea lor în neființă. De aici sentimentul că viața noastră, în lipsa oamenilor apropiați, nu mai are sens. Și această constatare este gravă, deoarece ne omoară spiritual. Ce înseamnă asta? Suferințe îndelungate, care generează depresii, boli și probleme în viața personală și profesională.

Ce putem face?

Orice se întâmplă în viață, trebuie să găsim puterea să trăim frumos. În cazul decesului unei persoane apropiate, datoria noastră, față de noi înșine, este să învățăm să ne continuăm viața în lipsa ei. Nu este ușor, dar nu imposibil. Principalul obstacol este sentimentul de vinovăție: că nu am reușit să ne cerem iertare, să spunem mulțumesc și adio. Atâta timp cât nu învingem aceste trăiri, nu reușim să ne resemnăm cu  moartea omului apropiat. Or împăcarea alină durerea și ne dă forțe să apreciem și să ne continuăm viața.

Prin sacroterapie putem scăpa de sentimentul de vinovăție și să ne resemnăm. Tehnica a funcționat și în cazul persoanei care ne-a mărturisit despre pierderea celor doi prieteni apropiați. Aceasta a depășit suferința și și-a regăsit liniștea interioară. În cadrul terapiei, am simulat mai multe situații în care ea vorbea, simbolic, cu decedații, de parcă ar fi fost vii. În cele din urmă, și-a deschis sufletul, a plâns, le-a spus mulțumesc, și-a cerut iertare și le-a zis adio. În acest mod, s-a eliberat de acești oameni și de suferința care începea să-i ruineze viața.

Mai multe detalii aflați din interviul audio atașat.

Dacă doriți ca problema Dumneavoastră să fie analizată de psiholog, expediați o scrisoare anonimă pe adresa: m.diminets@sputniknews.com, cu mesajul ”Discuții cu psihologul”.

606
Tagurile:
persoane, Moarte, Durere
Tematic
Cum să-i spun copilului că tatăl a plecat la o altă femeie
Sunt disperată - Fiul meu are 30 de ani și nu vrea să lucreze. Ce să fac?
Roman Mihăeș

Politolog, despre declarațiile Maiei Sandu în cadrul CSS

202
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", politologul Roman Mihăeș a comentat agenda Consiliului Suprem de Securitate și declarațiile președintelui țării, Maia Sandu, făcute la ședința din 26 ianuarie curent.
Politolog, despre un Guvern interimar și alegeri parlamentare anticipate

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 26 ianuarie, președintele Maia Sandu a abordat mai multe subiecte importante, printre care se numără și necesitatea combaterii corupției. Șeful statului a venit cu un mesaj dur către șefii mai multor instituții de stat, îndemnându-i să muncească onest și să contribuie la combaterea acestui flagel.

Politologul Roman Mihăeș susține că subiectul luptei împotriva corupției a fost unul așteptat de a fi abordat, întrucât și în programa electorală a Maiei Sandu acest lucru a fost desemnat drept o prioritate. În acest caz, rolul Consiliului Suprem de Securitatea ar putea fi unul primordial.

"Președintele țării declară că lupta împotriva corupției este un element al securității naționale, în acest caz Consiliul poate fi transformat într-un instrument foarte important privind lupta anticorupție ca să dinamizeze acțiunile în acest domeniu, să pună presiune pe anumiți funcționari, să vină cu recomandări. Dacă se va dori cu adevărat acest lucru, atunci s-ar putea face pași importanți în acest sens", a subliniat politologul

Potrivit lui, acesta nu este primul caz când instituțiile sunt somate de către președintele țării să activeze conform legislației. Garanția că acest obiectiv va fi realizat este cu mult mai mare dacă Maia Sandu va avea sprijinul majorității parlamentare și Guvernului pentru ași îndeplini acest obiectiv major împotriva corupției mari.

"Este necesară o nouă arhitectură în organele de stat. Sistemul vechi s-a dovedit a fi unul insuficient. Pentru a impulsiona acest domeniu ar fi necesară reconfigurarea organelor de stat, posibil lichidarea sau comasarea lor astfel încât să devină funcționale", a punctat interlocutorul.

De menționat este că Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în noua componență s-a întrunit într-o primă ședință marți, 26 ianuarie. Ședința a fost prezidată de președintele Maia Sandu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
corupție, Maia Sandu


Загрузка...
Donald Trump

SUA se fac oficial de rușine în cazul Trump

98
(reînnoit 08:05 26.01.2021)
E oficial, s-a făcut pasul: un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni e judecat pentru că și-a spus opinia – asta e adevărata față a democrației americane.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Printr-un demers act solemn și formal, congresmenii democraţi, desemnaţi de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ”procurori” în procedura de Impeachment acuzare/destituire a lui Donald Trump au transmis oficial Senatului actul de acuzare a fostului președinte.

Astfel, începe oficial procesul istoric și în premieră al unui fost președinte pentru ”incitare la insurecţie”.

Nancy Pelosi a postat pe Twitter solemnitatea transmiterii către Senat a actului de acuzare, ”procurorii” parcurgând într-o apăsătoare tăcere coridoarele Capitoliului.

Procesul va începe pe 9 februarie – și este o adevărată rușine pentru SUA, ca un președinte ales de peste 70 de milioane de oameni să fie acuzat și judecat pentru că și-a spus opiniile deschis, în condițiile unei situații mai mult decât controversate a alegerilor și a rezultatului.

Reamintim că aproape 60% din voturile lui Biden au fost prin corespondență, în contextul unui sistem neactualizat și extrem de greu de verificat.

Rușinos este că democrații l-au ales pe Patrick Leahy, cunoscut drept unul dintre cei mai vehemenți și subiectivi politicieni anti-Trump, pentru a prezida procesul de destituire a lui Donald Trump, după ce judecătorul-șef John Roberts a refuzat un rol care nu este solicitat în Constituție.

Leahy l-a atacat de multe ori pe Trump în ultimii patru ani, inclusiv în cazul speculației legate de legăturile cu Rusia.

”Chiar și după ce ancheta Mueller nu a reușit să găsească dovezi că în campanie Trump a colaborat cu Rusia pentru a câștiga alegerile din 2016, Leahy a continuat să acuze legături între președinte și Kremlin, numind achitarea lui Trump în procesul de destituire de anul trecut din Senatul american ”mai mult decât scandaloasă””, transmite Russia Today.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

98
Tagurile:
rușine, Donald Trump, SUA
Tematic
Clinton l-a acuzat pe Trump de legături cu Putin. De ce?


Загрузка...
Poliția, drum înzăpezit

Starea drumurilor În Moldova: Unde ninge și unde încă nu

0
(reînnoit 09:28 27.01.2021)
Moldova se află de astăzi sub Cod portocaliu de ninsori, lapoviță și vânt puternic. Iată cum se circulă pe drumurile din țară.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. A intrat în vigoare Codul portocaliu de condiții meteo complicate, valabil în zilele de 27-28 ianuarie.

În contextul deplasării unui ciclon sudic în intervalul respectiv, pe arii extinse sunt prevăzute precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare.

În Chișinău a început să ningă de dimineață, în timp ce în sudul țării deja s-a așternut un strat de zăpadă. 

Inspectoratul Național de Securitate Publică informează că miercuri în raioanele de sud ale țării ninge slab, iar pe drum se formează polei, iar șoferii sunt îndemnați să circule cu prudență, în condiții de iarnă.

Pe drumurile din țară este presărat material antiderapant, iar polițiștii monitorizează situația, pentru preveni accidentele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
drumuri, ninsoare
Tematic
Cod portocaliu în aproape toată țara: Vom avea viscol și troiene


Загрузка...