Centru de plasament pentru copii or.Ștefan Vodă

„Boala” secolului: Cum unii copii absolut sănătoși ajung fie maturi cu handicap

692
(reînnoit 14:30 01.06.2019)
De Ziua Internațională a Copilului vedem cum unii copii absolut sănătoși ajung să fie maturi cu handicap.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Silvia Zavadovschi. Se spune că dragostea maternă este unică, fără limite și suficient de puternică încât să depășească orice obstacol. Desigur, sunt și femei care-și lasă copiii sau manifestă un comportament neglijent față de progeniturile lor. Doar că, de obicei, acestea sunt taxate de societate, fiind criticate dur sau chiar lipsite de drepturile părintești.

În ultimele decenii și-a făcut apariția încă o categorie de mame – așa zisele „super mame”, care odată cu apariția copilului uită de ele, uită de soț și, cel mai grav, consideră că copilul este proprietatea lor absolută. Specialiștii în domeniu atrag atenția că aceste mame sunt la fel de periculoase ca mamele neglijente. Și este clar de ce – „tot ce este mult strică”. Dar să le luăm pe rând.

Dragostea maternă, la un pas de obsesie

Odată cu trecerea anilor s-au schimbat și vremurile, iar astăzi, majoritatea familiilor se limitează la cel mult doi copii. Respectiv, nu mai avem familii cu 12 sau 16 copii, așa cum se întâmpla pe vremea buneilor noștri, și nici familii cu patru sau cinci sau șase copii, așa cum a fost în cazul părinților noștri. 

Numărul mic de copii, apariția acestora la o vârstă mai înaintată, dar și alți factori de ordin psihologic le fac pe multe femei să se definească strict prin rolul de părinte. Așa că odată cu apariția urmașilor, acestea uită de restul lumii dedicându-se strict îngrijirii celor mici.

„Un pui care nu a fost învățat să zboare nu va zbura niciodată”

De obicei, aceste mame își sufocă copiii cu așa-zisa „grijă”, fără să conștientizeze acest lucru și consideră că tot ce fac este absolut corect și chiar indispensabil copilului. Când, de fapt, nu este deloc așa.

„Mama hiper-protectoare consideră că tot ce face, face pentru copiii ei, când de fapt, ea face totul pentru ea. Aceasta este nevoia ei, are ea o anxietate și niște complexe personale”, spune psihologul din cadrul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale, Natalia Toma.

Cert este că grija în exces nu face decât să „rupă aripile” viitorului matur. Fiind cocoliți, acești copii ajung să fie fragili, sensibili și incapabili să ia o decizie, din motiv că mamele lor au hotărât totul în locul lor.

„Așa ajungem să avem maturi la 30-40 de ani, în special bărbați, care nu pot lua o decizie fără să se consulte cu mama lor. Și aici vorbesc despre bărbați care deja sunt căsătoriți, care au copiii lor, dar care au nevoie să fie dădăciți toată viața”, spune psihologul din Cadrul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale, Natalia Toma.

„Trebuie să înțelegem că copilul care are trei ani, cinci sau șapte ani, iar mama îl îmbracă și-l dădăcește el va ajunge la 30 de ani și nu va putea lua o decizie de sine stătător. El o va suna pe mama și o va întreba ce să facă și cum să facă. Dragostea maternă trebuie să fie dozată și controlată. Fiind niște părinți hiper-protectori, riscăm să educăm niște copii dependenți de noi. Copiii respectivi vor ajunge maturi care nu vor putea lua decizii”, spune psihologul Zinaida Gribincea.

Cert este că acestor maturi nu li s-a oferit șansă să ia decizii atunci când au fost mici.

„Autonomia și independența se dezvoltă pe parcurs sau nu se dezvoltă, dacă mama nu le permite acest lucru. Când sunt mici, copiii iau decizii mici, odată cu trecerea timpului crește și importanța deciziilor pe care le iau și așa se formează maturii”, adaugă Zinaida Gribincea.

Cert este că, de obicei, aceste mame nu se limitează doar la sfaturile oferite prin telefon. Ele vor să dirijeze viața copiilor lor, chiar dacă aceștia sunt deja maturi și au familiile lor.

„Să nu uităm că, după asta, copilul trebuie să-i întoarcă mamei această dedicație și el face asta fără a conștientiza acest lucru. El are sentimental că „mama s-a dedicat””; adaugă psihologul Natalia Toma.

Iar în cazul în care victimizare nu dă rezultate, mamele posesive nu ezită să le amintească copiilor lor tot ce au făcut ele pentru ei.

„De obicei, aceste mame le reproșează direct copiilor și le spun că ei le sunt datori pentru ceea ce sunt și ce au obținut, deoarece ea și-a jertfit viața pentru ei”, adaugă psihologul Zinaida Grbincea.

Cert este că, de cele mai multe ori, copiii mamelor posesive nu reușesc să-și întemeiezi o familie stabilă, nu prea reușesc să-și facă prieteni mulți și nici o carieră de succes. Mai mult, psihologii atrag însă atenția că dragostea maternă în exces duce nu doar la ruinarea viitorului copilului, dar și la distrugerea întregii familii.

„Femeile greșesc atunci când transformă copilul în elementul suprem din viața lor. Copilului i se crează percepția că el este cel mai important, lucru ce duce la crearea caracterului narcisist și egoist. Totodată, copilul ajunge să nu-și respecte tatăl, chiar dacă tatăl muncește din greu pentru a asigura familie cu toate cele necesare. Iar această lipsă de respect este transmisă indirect de mama, care se dedică întru totul doar copilului. Așa apar conflictele între soți, conflicte care duc la destrămarea familiilor”, spune psihologul Ana Niculăeș.

Cert este că orice femeie poate ajunge mamă posesivă, indiferent de nivelul educațional, starea financiară pe care o are sau mediul în care trăiește. Aceste mame pot fi întâlnite atât în sate, cât și în orașe, iar numărul lor este tot mai mare și nu doar în țara noastră.

Psihologul rus Anatolii Nekrasov explică cât de toxică poate fi dragostea maternă în lucrarea „Materinskaya Liubovi” - o carte extraordinară, care poate servi drept ghid pentru cei ce își doresc să devină părinți buni. 

692
Tagurile:
psiholog, dragoste, Copii, mame
Tematic
Psiholog: Nu ridicați niciodată mâna la copii, violența nu face parte din educație
Psiholog: Nu mai dați vina pe pedagogi, educați copiii până a merge la școală
Psiholog: Nu spuneți prietenilor ce aveți pe suflet
Psiholog: Lăsați-i pe copii să-și aleagă singuri profesia
Протесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона О функционировании языков

Expert: Într-o țară multietnică, limba este o chestiune de securitate națională

101
(reînnoit 18:01 22.01.2021)
Decizia dată de Curtea Constituțională că statutul special acordat limbii ruse nu corespunde Legii Supreme al Republicii Moldova este o consecință a deciziilor anterioare ale Curții care a declarat desuetă Legea privind funcționarea limbilor.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, domnica Manole, a motivat decizia acestei instanțe prin faptul că limba rusă nu poate avea un statut mai înalt decât celelalte limbi ale minorităților etnice din Republica Moldova. „Așadar, tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”, a declarat Domnica Manole.

Politologul Valentin Krîlov afirmă că această argumentare total absurdă. Potrivit lui, această decizie este o consecință a unei decizii anterioare a Curții, în care legea respectivă, care prevedea statutul limbii ruse se limbă de comunicare interetnică, a fost declarată desuetă.

Krîlov spune că el este gată se respecte orice decizie a Curții constituționale, dar nu poate accepta verdictul că contrazice logica sănătoasă și practica juridică elementară.

"Cum poți să declara o lege învechită dacă ea este prevăzută de constituție? Aceasta lege va ajunge desuet doar dacă va fi anulată constituția. Atât timp cât Constituția este în vigoare, și această lege este atașată ei", a declarat Valentin Crîlov.

El a amintit că atunci când Constituția a fost adoptată, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești a obținut statut de lege constituțională. Deci, ea putea fi amendată doar cu două treimi din voturile deputaților din Parlament.

"Atunci când Curtea Constituțională își permite să adopte astfel de decizii, acest lucru, din punctul meu de vedere, constituie o crimă de stat. Crimă comisă de oameni ce poartă mantia de justițiar", a declarat expertul.

Krîlov amintește că felul în care a fost formulat Articolul 13 din Constituție a constituit la timpul respectiv un compromis care nu-i satisfăcea pe deplin pe apărătorii limbii ruse din Moldova. Dar a fost un compromis care a asigurat pacea civică și înțelegerea în țară.

"Chestiunea limbii este una care ține de cultura politică și care într-o societate multietnică este una dintre cele mai importate și intră în categoria chestiunilor care țin de securitatea națională. Este o realitate actuală și pentru țara noastră care este populată de reprezentanții mai multor etnii. Și statutul deosebit al limbii ruse, în acest caz, este o chestiune obiectivă. Așa au evoluat lucrurile", a declarat Valentin Crîlov.

Politologul Corneliu Ciurea consideră că respectiva decizie a Curții Constituționale va avea consecințe și asupra președintelui Maia Sandu, care, în timpul campaniei prezidențiale a făcut mai multe promisiuni alegătorilor de limba rusă.

"Nu vor fi consecințe imediate, dat fiind că vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova nu constituie o comunitate mobilă și bine organizată ca să reacționeze imediat și dur. Dar, cu trecerea timpului, bineînțeles că decizia CC va duce la descreșterea ratingului președintelui. Maia Sandu nu va putea să mențină încrederea majorității populației și, în primul rând", a vorbitorilor de limba rusă, consideră Ciurea.      

Și chiar dacă Sandu nu a luat ea această decizie, decizia CC va fi asociată de o parte importantă a societății de imaginea Maiei Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
statutul limbii ruse, special, statut, limba rusă, limba


Загрузка...
Alexandr Stoianoglo

Expert: Ce șanse au adepții lui Sandu să-l demită pe procurorul general

827
(reînnoit 20:09 21.01.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea a analizat în studioul Sputnik încercările susținătorilor noului președinte al Moldovei de a-l lipsi de funție pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Unele dintre cele mai de rezonanță promisiuni electorale ale noului președinte Maia Sandu au fost cele legate de imperativul de a lupta împotriva corupției, precum și reformarea urgentă a Justiției și a organelor Procuraturii.

Viorel Morari
© Sputnik / Miroslav Rotari

Susținătorii noului șef de stat, precum și unii parlamentari din partidele politice de dreapta au vorbit nu doar o singură dată că organele de monitorizare a respectării legii trebuie curățate, iar Moldova are nevoie în fruntea Procuraturii Generale de o persoană precum Laura Codruța Kovesi, din România.

Ce a provocat dorința celor de dreapta de a-l demite din funcție pe actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, și vor putea ei oare să facă acest lucru? Răspunsul la această întrebare a fost dat de analistul politic Corneliu Ciurea, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Corneliu Ciurea
© Sputnik / Mihai Caraus
Corneliu Ciurea

„Există foarte puține mecanisme pentru înlăturarea procurorului general din funcție. Acest lucru necesită un dosar penal. Adică el trebuie să se compromită serios sau să demisioneze singur", a spus comentatorul.

Potrivit expertului, în prezent nu există condiții pentru ca Stoianoglo să decidă să demisioneze din funcție, iar aceasta va conduce la faptul că Sandu și adepții ei vor crește presiunile asupra procurorului general.

„Situația este fundamental diferită de ceea ce era în 2019, când fostul șef al Procuraturii Generale, Eduard Harunjen, a demisionat. Stoianoglo are acum mai multe argumente în favoarea sa, așadar Moldova nu este încă amenințată de sosirea unei persoane precum Kovesi la conducerea instituției”, a rezumat Ciurea.

Actualul procuror general a fost confirmat în funcție în timp ce Igor Dodon era la șefia statului. Stoianoglo a activat în organele procuraturii în perioada 1992-2007. A ocupat funcțiile de procuror adjunct al Chișinăului, procuror al UTA Găgăuz Yeri, iar în 2001-2007 a fost procuror general adjunct.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

827
Tagurile:
expert, procurorul general
Tematic
Stoianoglo: Pregătim o nouă învinuire pe numele lui Șor
Stoianoglo: PG a devenit o structură cu adevărat independentă


Загрузка...
Parc

Prognoza meteo pentru acest weekend: Ce temperaturi ne așteaptă

0
(reînnoit 18:14 22.01.2021)
Vremea se încălzește simțitor în acest weekend. Maximele vor ajunge astăzi până la 11 grade Celsius.

CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală. 

Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie
Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie

Noaptea vor fi temperaturi negative. În raioanele de nord se așteaptă -3..0 grade, în centru se vor înregistra -2..+1 grade, iar la sud vor fi -1..+2 grade Celsius. Duminică, pe timp de zi vor fi aceleași temperaturi, iar noaptea se încălzește și nu vor fi valori negative. Luni se așteaptă ninsori în toată țara. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoze meteo, hidrometeo, meteo.md, Meteo
Tematic
Vremea schimbă foaia: Prognoza meteo pentru 21-27 ianuarie
Va ninge astăzi – iată unde: Prognoza meteo


Загрузка...