Visul unui soldat de 19 ani, înainte moară în ofensiva sovietică din estul Germaniei

1051
(reînnoit 17:43 08.05.2019)
Ion Popovici a murit în 1945, cu doar câteva zile înainte ca Armata Sovietică să intre în Berlin. Alături de camarazii de luptă traversa podul de pe râul Oder, care separă Polonia de Germania de Est. Construcția era minată și în câteva secunde a fost aruncată în aer. După deflagrație, toți cei care se aflau pe punte ”au devenit una cu apa”. Oderul se înroșise.

CHIŞINĂU, 9 mai - Sputnik, Maria Dimineț. Era anul 1944. Ion Popovici, din satul Mihăilenii-Vechi, tocmai a împlinit 18 ani. Era unul dintre cei mai buni absolvenți ai Liceului din orașul Bălți. Își încheiase studiile liceale cu note de ”9” și ”10” și vorbea fluent patru limbi străine: rusa, engleza, franceza și germana. Visa să-și continue studiile și să devină medic. Doi frați mai mici au fost răpuși de boli, care nu puteau fi tratate în acele vremuri. Tocmai de aceea își dorea să studieze medicina, ca să poată îngriji și salva bolnavii.

Tânărul nu a mai avut posibilitatea să-și realizeze visul. Imediat ce a atins majoratul, a fost înrolat în Armata Sovietică și trimis pe front. Abia de a reușit să-și îmbrățișeze mama și frații mai mici. Nu a mai apucat să-și ia rămas bun de la tatăl său, Vasile Popovici, care se afla pe câmpul de luptă, încă de la începutul războiului. Un an după aceea, mama, Maria Popovici, nu a primit nicio veste de la Ion - nici bună, nici rea. Asta îi dădea speranțe, gândea că poate fiul a supraviețuit. Și în timp ce visa cu ochii deschiși, moartea domnea în Mihăilenii Vechi. Zilnic, femeile își înmormântau fiii și soții, iar bocetele lor nu au contenit nici după război.

Ion Popovici
Ion Popovici

Martoră la suferințele mamelor și soțiilor, Mariei Popovici i se rupea sufletul de durere. Le compătimea și se ruga pentru sufletele răposaților. Pe atunci nu bănuia că aceste femei îndurerate sunt mai norocoase decât ea. Ele au putut să-și îngroape bărbații și să-i deplângă la morminte. Pe Ion ea însă nu l-a mai văzut niciodată și nu a putut să-l înmormânteze creștinește.

După război, a revenit acasă unul dintre camarazii de luptă ai lui Ion. A luptat cu el cot la cot și era singurul om care l-a văzut ultima dată. ”L-am văzut, măicuță, ultima dată când traversam râul Oder. Apoi podul a sărit în aer. După explozie și până la intrarea în Berlin nu l-am mai văzut. Dar țin minte bine: apa din râul Oder era ca sângele”, i-a povestit ostașul mamei îndurerate.  

Maria Popovici a murit la 60 de ani, sfâșiată de durere. A sperat, până la ultima suflare, că Ion este viu și că se va întoarce acasă, când va avea posibilitatea. Durerea nu o lăsa să doarmă nopțile. Ziua nu-și lua privirea de la portiță: ”Iată, iată Ion va intră în curte”, zicea mereu femeia. Îi cumpărase haine de sărbătoare și încălțăminte, pe care le păstra ca pe niște comori. ”Păi, va veni acasă și nu are ce să îmbrace”, se tânguia mereu Maria Popovici.

Ion Popovici nu s-a mai întors. A avut posibilitatea, după absolvirea liceului, să fugă din țară și să se salveze de război, așa cum au făcut mulți tineri. Dar a ales să moară, luptând împotriva fasciștilor, decât să evadeze. El face parte din categoria luptătorilor ”dispăruți fără urmă”. A luptat în numele păcii, nu de dragul lui Stalin - pace batjocorită, astăzi, de unii politicieni iresponsabili și avizi de putere.   

1051
Tagurile:
Germania, operațiune militară, Tânăr, vis
Tematic
9 mai – Ziua Victoriei: Veteranii vor primi un ajutor unic de 10 mii de lei
Amintirea Victoriei va dăinui în memoria oamenilor
Diana Crudu

Cresc prețurile la produse alimentare: Ce categorii sunt vizate?

186
(reînnoit 12:06 27.02.2021)
În cadrul emisiunii "Obiectiv" de la Radio Sputnik Moldova producătoarea și autoarea mai multor inițiative de dezvoltare Diana Crudu a vorbit despre situația creată în jurul sectorului agricol în condiții de pandemie, cât și despre impactul crizei asupra prețurilor.
Creșterea prețurilor la produse alimentare: Ce categorii sunt vizate?

Criza provocată de COVID-19 a afectat grav domeniul agriculturii din țara noastră. Pe lângă aceasta și seceta din 2020 are consecințe nefaste asupra producției autohtone.

Activistul civic Diana Crudu a declarat în studioul Spuntik că spre exemplu, producătorii de carne de pasăre riscă să rămână într-o lună sau două fără cereale, iar animalele ar putea rămâne fără hrană.

"Deja a crescut prețul pentru carnea de pui și există marele risc să continuie o ușoară creșterere. Desigur că majorarea prețurilor la produsele de bază trage după sine și creșterea prețurilor la alte produse. Plus și creșterea prețurilor la carburanți influențează aceste scumpiri", a declarat Diana Crudu.

Producătorul susține că în această situație lucrurile trebuie abordate cu maximă delicatețe, iar societatea și autoritățile trebuie să vină în ajutorul producătorilor locali.

Ce soluții propune Diana Crudu aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
Carne, prețuri
Tematic
Prețuri mai mari la produsele agricole: Cu cât au crescut - Statistică


Загрузка...
Maia Sandu

Sandu creează o situație periculoasă în Moldova expert

190
(reînnoit 23:59 25.02.2021)
Fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei a explicat de ce președintele țării creează o situație periculoasă de nihilism legislativ în țară.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În Moldova este în creștere confruntarea dintre președintele Maia Sandu și organul legislativ. Șeful statului insistă asupra alegerilor parlamentare anticipate sau asupra unui referendum cu privire la demisia sa. Iar Partidul Socialiștilor insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, în sprijinul căreia s-au pronunțat deja 54 de deputați.

Maia Sandu și noua tentativă de a armoniza puterea în țară>>>

Este evident că Sandu nu se grăbește să execute decizia Curții Constituționale, care a considerat că inițiativa ei de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu corespunde literi Legii Fundamentale a țării.

La ce vor duce acțiunile necoordonate ale Maiei Sandu cu prevederile Constituției Republicii Moldova? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova expertul în drept, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.

"Pericolul situației create constă în faptul că președintele țării trebuie să unească oamenii în jurul său. Politica și este de fapt o astfel de artă. Actualul șef al statului, Maia Sandu, în timpul campaniei sale electorale a declarat că va deveni in președinte al tuturor, acuzându-i atunci pe toți ceilalți candidați de divizarea deliberată a societății ", a menționat interlocutorul.

Potrivit expertului, Sandu i-a acuzat în repetate rânduri pe foștii președinți ai țării că au încălcat Constituția, iar după instalarea în funcție chiar ea procedează în acest fel, uitând de ceea ce le-a și-a promis cu puțin timp în urmă alegătorilor săi.

"Sandu procedează acum și mai urât decât predecesorii ei. În această situație, ea trebuie să ofere un exemplu cetățenilor țării și oficialilor de rang inferior în ceea ce privește respectarea Constituției și cum să nu se abată de la litera legii", a adăugat Pulbere.

Potrivit expertului în drept, dacă președintele țării acționează în acest mod, se creează un precedent foarte periculos în Moldova când cetățenii, văzând cum procedează cei care dețin puterea, pot considera că respectarea legii nu este obligatorie în țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Curtea Constituțională, decizie, Parlament, Maia Sandu
Tematic
Filip: Poziția Maiei Sandu nu apropie alegerile anticipate
După hotărârea CCM, Sandu alege o cale riscantă, de confruntare frontală cu Parlamentul


Загрузка...
Валюта

Curs valutar pentru 2 martie: euro cade mult față de leu

0
(reînnoit 20:55 01.03.2021)
Euro se ieftinește în a doua zi de primăvară, cel puțin așa anunță Banca Națională a Moldovei în ratele de schimb pentru 2 martie.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. BNM anunță pentru marți 21,04 lei pentru un euro, cu 7 bani mai puțin decât a anunțat pentru luni și cu tocmai 20 e bani mai puți decât a costat, de fapt, euro pe piața valutară, luni (cel mai bun curs a fost de 21,24 de lei pentru un euro la casele de schimb valutar).

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 02 martie 2021

În schimb, marți dolarul ar urma să se aprecieze față de moneda națională, ajungând la cotația de 17,47 de lei, în timp ce marți a fost apreciat de BNM l doar 17,43 de lei, iar pe piața a costat, de fapt, 17,56 de lei.

Situația altor monede, potrivit cursului oficial anunțat de BNM, este următoarea: hrivna ucraineană rămâne la aceeași valoare (0,62 lei), leul românesc se depreciază (4,37 lei), iar rubla rusească se apreciază (0,23 lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Leu, Euro, Curs valutar, Curs


Загрузка...