Punct de trecere a frontierei

Fenomen periculos: Afacerea ilegală care le scapă autorităților?

925
(reînnoit 13:40 16.01.2019)
Afacere dubioasă în Moldova care, se pare, iese din vizorul autorităților din moment ce infractorii activează nestingherit.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik, C.S. Se pare că în țara noastră este pus pe roate un business ilegal deosebit de profitabil. Este vorba de confecționarea și comercializarea actelor oficiale false. Din păcate, se creează impresia că afacerea iese din vizorul autorităților din moment ce acești infractori activează nestingherit prin localitățile din țară.

Tot mai des auzim despre cazurile în care cetățenii moldoveni sunt amendați pentru că folosesc acte false atunci când încearcă să treacă frontiera de stat.

Din cel mai recent caz, făcut public de Poliția de Frontieră, aflăm că o carte de identitate românească costă pe piața neagră aproximativ 300 de euro, conform declarațiilor făcute de un moldovean de la Anenii Noi, care a fost prins cu ”mâța-n sac”.

Pe 15 ianuarie, polițiștii de Frontieră de la Leușeni l-au reținut pe un bărbat de la Anenii Noi, care a încercat să părăsească țara cu o carte de identitate românească falsă. Bărbatul a declarat că a citit un anunț în stradă și a decis să-și perfecteze cartea de identitate. Acesta și-a ridicat actul în timp de o săptămână. Pentru acest serviciu el ar fi achitat 280 de euro.

Acest tip de ”business” îl găsim și în țările vecine. Un alt moldovean a fost reținut pentru deținerea permisului de conducere care, potrivit acestuia, ar fi perfectat de autoritatea competentă din Ucraina.

”Tânărul de 20 de ani l-a prezentat benevol, comunicând faptul că acum un an plecase în Lituania pentru a procura un mijloc de transport, unde s-a întâlnit cu un cetățean ucrainean care i-a promis perfectarea actului pentru 100 de euro”, informează Poliția de Frontieră printr-un comunicat.

În procesul verbal, persoana a explicat că nu a folosit documentul niciodată, pentru că ”avea dubii asupra originalității permisului de conducere”, deoarece a observat că foaia de protecție s-a dezlipit.

Oamenii legii au ridicat actele falsificate și le-au transmis spre expertiza tehnico-juridică.

Cei doi moldoveni riscă acum amenzi de până la 650 de unități convenționale pentru folosirea documentelor oficiale false.

Din păcate, oamenii legii nu precizează dacă a fost inițiat vreun dosar penal pentru a-i pedepsi pe cei care continuă să-i ademenească pe cetățenii creduli, dornici să obțină actele necesare în termen restrâns.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

925
Tagurile:
autoritati, Ilegal, fenomen periculos, Afacere
Tematic
Prins cu mâța-n sac: Ce a făcut un șef de la Interne
Ian Lisnevschi

Lisnevschi: Ce s-a schimbat de când Maia Sandu a devenit președinte

68
(reînnoit 16:47 13.04.2021)
Analistul politic Ian Lisnevschi consideră că Maia Sandu nu și-a îndeplinit nicio promisiune în cele 100 zile de mandat. Șeful statului nu ar putea să se laude cu anumite realizări în contextul crizei pandemice și economice, care s-a suprapus pe agenda politică.
Lisnevschi: Ce s-a schimbat de când Maia Sandu a devenit președinte

Deși Maia Sandu a făcut multe promisiuni în campania electorală, deja este remarcat faptul că puține dintre acestea sunt cu adevărat realizate. Aceasta este una dintre marile greșeli comise de către noul președinte, susține analistul politic Ian Lisnevschi.

"Pe segmentul social-economic, Maia Sandu nu a făcut practic nimic. Ba mai mult, la fel ca și alți politicieni a agravat situația prin implicarea directă în procesul de vaccinare. Politicienii încearcă să politizeze acest subiect, fiind conștienți de faptul că oamenii vor fi influențați de declarațiile pe care le fac", a menționat analistul politic.

Mai mult, Ian Lisnevschi a subliniat că atât președintele Maia Sandu, cât și partidul PAS vor fi taxați de societate – acest lucru fiind valabil pentru toți politicienii de la care oamenii au avut așteptări.

"Așa se întâmplă cu orice partid care obține un rezultat politic, iar ulterior își dezamăgește alegătorii. Oamenii au votat pentru o altfel de politică, pentru oameni buni și profesioniști care vor depolitiza instituțiile de stat, vor lupta cu corupția. În realitate, cetățenii nu văd nicio schimbare în acest sens. A fost propus cel mai slab cabinet de miniștri din istoria țării, iar la nivel internațional experții vorbesc tot mai frecvent despre o imagine negativă a țării noastre", a relatat interlocutorul.

Potrivit unui sondaj realizat recent de compania Intellect Group, doar un procent dintre intervievați consideră că lucrurile s-au schimbat spre bine odată cu învestirea noului președinte. În același timp, la capitolul popularitate, Maia Sandu și Igor Dodon au obținut cele mai multe puncte, în raport cu alți politicieni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tematic
Dodon - Maia Sandu va încerca să pună bețe-n roate: La ce se referă liderul PSRM


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Lisnevschi a explicat care este cauza morții în masă a pensionarilor

107
(reînnoit 10:57 13.04.2021)
Sociologul Ian Linsnevschi a numit cauzele, în afara de coronavirus, din care decedează oamenii în etate din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. La începutul lunii aprilie, în Republica Moldova trăiau 680 400 de pensionari, ceea ce este cu 13 100 de oameni mai puțin cu aceeași perioadă a anului 2020. Aceste date sunt confirmate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Potrivit acestor informații, valoarea pensiei medii a crescut în ultimul an cu 240 de lei, ajungând la aproape 2 155 de lei. Majoritatea absolută a celor ieșiți la pensie primesc pensia pentru limita de vârstă - 520 de mii de oameni. Valoare acesteia este de 2 mii 130 de lei, ceea ce este extrem de puțin ca un om să ducă o viața decentă.

Dar care sunt cauze din care pensionarii decedează în masă în Republica Moldova? răspunsul la această întrebare l-a dat sociologul și analistul politic Ian Lisnevschi.

"În afară de factorul COVID, oricum în societatea moldovenească există tendința de micșorare a cotei car o ocupă oamenii în vârstă. Cauza este și calitatea vieții și ritmul vieții în Republica Moldova, dar și bolile cronice de care suferă cei vârstnici", a declarat interlocutorul.

Expertul mai spune că în ultimii 5-7 ani, în Republica Moldova a fost înregistrată o nouă tendință: copiii pensionarilor moldoveni pleacă la muncă peste hotare unde, în definitiv, se stabilesc cu traiul, după care îi iau cu ei și pe părinții lor bătrâni, ca aceștia să nu-și ducă bătrânețile singurătate și în sărăcia din Republica Moldova.

"Dacă la sfârșitul anilor '90 ai secolului trecut, din Republica Moldova plecau în cea mai mare parte oameni de vârstă medie, acum tinerii sunt cei care pleacă în număr cel mai mare și ei se străduiesc să-i ia cu ei, în țările în care s-au stabilit, și pe părinții lor", mai spune Ian Lisnevschi.

El menționează că astăzi avem un tablou mai mult decât sumbru al componenții demografice al societății. În fiecare săptămână, în jur de o mie de cetățeni moldoveni, apți de muncă, părăsesc țara. Cauzele care îi determină pe oameni să procedeze astfel sunt mai multe, dar între acestea este si instabilitatea politică din Republica Moldova, lipsa unui viitor stabil și previzibil, confruntarea din eșaloanele de sus ale puterii - toate acestea constituie unul dintre factorii determinanți care îi forțează pe oameni să plece.      

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
Demografie, sociolog, Ian Lisnevschi, masă, mor, Pensionari


Загрузка...
Aureliu Ciocoi

Ciocoi: Mulți cetățeni refuză se vaccineze cu vaccinul propus

0
(reînnoit 19:23 13.04.2021)
Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a făcut declarații de presă după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a ținut să atragă atenția că astăzi au decedat 29 de persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

"Rămâne mare cifra cazurilor active de COVID-19. Ne bucurăm că avem o creștere a numărului cazurilor tratate de coronavirus. Avem pacienți mulți în stare gravă și 293 în stare extrem de gravă. S-a redus numărul pacienților intubați. 3 345 de cetățeni sunt astăzi internați în spitalele din țară. Ne bucurăm că niciun medic nu a fost azi confirmat pozitiv, iar asta s-ar putea datora vaccinărilor. Iată că își face efectul în rândul lucrătorilor medicali", a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi. 

Peste 70 de mii de cetățeni au fost deja vaccinați împotriva coronavirusului, însă mulți refuză să se imunizeze.

"Avem o reticență din partea cetățenilor, fiindcă nu toți doresc să se vaccineze cu vaccinul propus. Sunt sigur că în etapa a treia, vom avem un număr mai mare. 1 551 de cetățeni s-au vaccinat deja cu a doua doză", a precizat premierul interimar Aureliu Ciocoi. 

Premierul interimar a remarcat că în timpul slujbelor organizate în ultima perioadă în biserici, precum și în aer liber, s-au respectat măsurile epidemiologice.

Oficialul a mai informat despre existența unei grupăru infracționale care oferă cu plată teste negative la COVID-19.

"Un test acostă între 50 de euro și o sută de euro. Nu știu dacă merită. Mai bine să facă un test legal", a mai spus Ciocoi. 

Forțele de ordine au aplicat amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei, printre care 1,2 milioane deja au fost achitate de către cei care au încălcat măsurile anti-COVID-19.

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai. În perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
declarații, stare de urgență, COVID-19
Tematic
Va procura sau nu Guvernul vaccinul chinezesc: Ce spune Aureliu Ciocoi
Va fi sau nu posibil să ne vaccinăm în clinici private: Ce spune Ciocoi


Загрузка...