Vasile Bolea

Bolea a comentat declarația lui Candu privind demiterea președintelui Dodon

545
Iată cum a comentat deputatul socialist Vasile Bolea declarația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, privind o eventuală demisie a președintelui Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Legislativului că președintele țării Igor Dodon riscă să fie suspendat din nou. Motivul ar fi că președintele a refuzat promulgarea a cinci legi adoptate de Parlament.

Este vorba de proiectul Codului serviciilor media audiovizuale; proiectul de lege privind alocarea terenului fostului stadion Republican Ambasadei SUA la Chişinău; iniţiativa care prevede că în data de 9 mai va fi sărbătorită atât Ziua Victoriei, cât şi cea a Europei. Un alt proiect se referă la reorganizarea Departamentul Trupelor de Carabinieri în Inspectoratul General al Carabinierilor. Acesta mai prevede că, până în anul 2021, carabinierii vor fi angajaţi doar în bază de contract.

”Președintele a cincea oară încalcă Constituția, deoarece nu a promulgat cinci legi adoptate de Parlament. Eu l-aș considera un președintele ilegal”, a declarat Andrian Candu în timpul ședinței Parlamentului și a solicitat Comisiei Juridice, Numiri și Imunități să pregătească o notă informativă privind procedurile legale pentru o eventuală demisie a președintelui Dodon.

Deputatul socialist Vasile Bolea a comentat această declarație și a declarat în cadrul emisiunii Sinteza săptămânii, realizată în studioul Sputnik Moldova, că nu există niciun mecanism constituțional prin care parlamentul ar putea să-l demită pe președintele țării.

”Vreau să vă spun că nu există o procedură prevăzută în Constituție prin care Parlamentul ar putea să-l demită pe președinte. Aceasta o poate face poporul prin referendum. Printr-o hotărâre, Parlamentul poate să voteze doar suspendarea din funcție a președintelui cu votul a două treimi dintre deputați, iar peste o lună ar urma să aibă loc un referendum național prin care poporul, cel care l-a ales pe președintele Republicii Moldova, să-și spună părerea privind demiterea președintelui”, a declarat Bolea.

În cei doi ani de activitate, Igor Dodon a fost suspendat din funcție de patru ori, pentru că a refuzat să promulge mai multe legi votate de Parlament. Acestea au fost promulgate de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

545
Tematic
Ce spune Ghilețchi despre organizarea unui referendum în ziua scrutinului parlamentar
Alegeri parlamentare și referendum în aceiași zi: câte buletine vor primi alegătorii


Загрузка...