Familie

Paradoxul secolului XXI: Ce-i determină pe oameni facă copii

476
(reînnoit 16:51 22.10.2018)
Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Moldova este cea demografică. Iată datele unui raport de care ar trebui să ținem cont pentru a afla ce-i determină pe oameni să facă copii.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik, Cezar Salagor. Recent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale împreună cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) au lansat Raportul ”Puterea de a alege - drepturile reproductive și tranzacția demografică”, în care este examinată starea populației lumii în 2018. Documentul arată tendințele fertilității în lume, dar și factorii care influențează decizia oamenilor de a avea sau nu copii.

Astfel, la nivel global, se observă o scădere a ratei fertilității cu circa 50% față de mijlocul anilor 60. Dacă până nu demult exista o singură rată a fertilității în lume, astăzi există discrepanțe mari între anumite grupuri de țări, de la cele cu fertilitate foarte înaltă, până la țări cu fertilitate scăzută.

Paradoxul secolului

Oricât de paradoxal ar părea, anume țările sărace sunt în top cu cea mai înaltă rată a fertilității. Conform Raportului, observăm că toate țările sunt grupate în patru mari categorii, în funcție de nivelul de fertilitate.

  1. Cea mai mare rată a fertilității din lume se atestă în Africa subsahariană, Nigeria fiind lider mondial, unde o femeie naște, în medie, șapte copii.
  2. Țări cu fertilitate, care a scăzut rapid și apoi a început să crească din nou;
  3. Țări cu fertilitate în scădere și
  4. Țări cu fertilitate scăzută mai mulți ani la rând, în special Asia, Europa și America de Nord. Provincia Taiwan din China are astăzi cea mai scăzută rată de fertilitate din lume- 1,1 copii per femeie.

Cum stau lucrurile în Moldova

Potrivit Raportului, Republica Moldova face parte din categoria statelor cu fertilitate scăzută, alături de țări precum Portugalia, Singapore, Grecia, Coreea de Sud. În aceste țări, familiile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

În 2017, în Republica Moldova s-au născut peste 30 de mii de copii, cu patru mii de copii mai puțin decât în 2016.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, consideră că autoritățile din Moldova trebuie să țină cont de datele acestui raport pentru a îmbunătăți situația demografică, oferind populației ”servicii de îngrijire medicală, educație și locuri de muncă decente pe tot parcursul vieții”.

”Fiecare țară trebuie să-și definească mixul de servicii și resurse de care are nevoie pentru a realiza drepturile reproductive pentru toți cetățenii. Spre exemplu, multe țări cu fertilitate aproape de nivelul de înlocuire a generațiilor au politici și servicii prietenoase familiilor, cum ar fi servicii de îngrijire a copiilor mici, echilibru dintre viața de familie și cea profesională”, menționează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Ce-i determină pe oameni să facă copii?

Considerăm că doar atunci când vom găsi răspuns la această întrebare, vom face un pas important spre soluționarea problemei demografice. Și aici este nevoie de un efort colectiv atât din partea factorilor de decizie, cât și al tuturor cetățenilor. În același timp, acest raport poate fi de un real folos în procesul de elaborare a politicilor demografice pentru că avem la îndemână întregul tablou global.

În încheiere, aș vrea să atragem atenția cititorilor că, problema demografică va putea fi soluționată doar în cazul în care se va ține cont nu doar de aspectul material, dar și de cel moral-spiritual. Și anume acest aspect am putea să-l găsim în țările pe care ne-am obișnuit să le considerăm sărace, pentru că, așa cum am vorbit mai sus, cei mai mulți copii se nasc în țările sărace, după cum o arată și datele Raportului UNFPA.

De ce scade natalitatea în Moldova>>>

Dacă vom ține cont și de toate acestea, avem șansa unică de a găsi răspuns la întrebarea: ce-i determină pe oameni să facă alți oameni? Și asta pentru că ”nu numai cu pâine va trăi omul...”.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

476
Tagurile:
Familie, copii, oameni, secol, paradox
Тема:
Viața de familie (17)
Tematic
Prognoze îngrijorătoare - Moldova rămâne fără populația activă de muncă
Populația Moldovei - prognoze privind evoluția situației demografice
Demograf: Mii de oameni pleacă în fiecare an din Moldova
Dodon: declinul demografic, o mare problemă pentru Moldova
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

132
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...
Nicolai Cheleș

Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot

105
(reînnoit 17:45 25.11.2020)
La mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale, subiectul prezenței masive la vot a cetățenilor moldoveni este la ordinea zilei. Și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului Național al Tineretului, Nicolai Cheleș a menționat că prezența tinerilor la vot în acest an l-a surprins plăcut. Invitatul a menționat că de această dată tinerii au fost mai motivați ca niciodată. Iar motivul este simplu – își doresc să se reîntoarcă acasă.

"În ultimii ani mulți tineri au plecat peste hotare, iar faptul că s-au mobilizat și au venit la vot într-un număr atât de mare înseamnă că își doresc o schimbare și vor să revină acasă. Dacă lucrurile se vor îmbunătăți în Moldova, atunci cu siguranță mulți dintre ei vor reveni acasă", a subliniat Nicolai Cheleș.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 8% dintre tineri au ieșit la vot. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, mai mulți tineri din diverse structuri de profil din țară, activiști civici și voluntari, au inițiat campania de informare "Plus un Tânăr votează" prin care tinerii au fost îndemnați să se implice mai activ în viața socială și politică a țării și să-și exercite dreptul la vot.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
alegeri, vot, tineri
Tematic
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații


Загрузка...

Marinarii ruși au oprit invazia americană: Provocare în Golful Petru cel Mare

0
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Marea navă antisubmarină a Flotei ruse din Pacific “Amiralul Vinogradov” a oprit invazia distrugătorului marinei americane „John McCain” în apele teritoriale rusești din Golful Petru cel Mare.

Ministerul Apărării din Rusia a precizat că nava americană a depășit granița maritimă cu 2 kilometri. Echipajul navei antisubmarine “Amiralul Vinogradov”, care urmărea distrugătorul marinei SUA, i-a trimis un avertisment că va lua măsuri dacă „John McCain” nu va părăsi imediat teritoriul rus.

După ce notificarea a fost trimisă, „Amiralul Vinogradov” s-a îndreptat direct spre inamic. După ce a evaluat situația, echipajul navei americane s-a grăbit să iasă în apele neutre. Ce făcea distrugătorul „John McCain” în Rusia și în ce mod comandamentul flotei a 7-a a marinei SUA a justificat acțiunile echipajului navei sale – urmăriți în videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Provocare, rusi, marinari
Tematic
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei


Загрузка...