Mehmet Perincek, Doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul

Exclusiv: Politolog turc, despre interesele strategice în regiunea Mării Negre

925
(reînnoit 14:03 21.10.2018)
Relațiile dintre Moldova și Turcia au atins un nou nivel strategic. Pentru a afla cum este privită în Turcia dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, editorialistul Sputnik Moldova a discutat cu politologul turc Mehmet Perincek, doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul turc Recep Tayyp Erdogan au semnat în această săptămână, la Chișinău, o declarație comună despre parteneriatul strategic dintre țările noastre.

Pentru a afla cum este privită în Turcia dezvoltarea relațiilor dintre Chișinău și Ankara, am discutat cu doctorul în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul și invitat al Institutului țărilor Asiei și Africii din cadrul Universității de Stat din Moscova, politologul Mehmet Perinchek.

Contextul geopolitic

- În prezent, suntem martorii unei confruntări de proporții dintre lumea unipolară și a celei multipolare. Ce cale trebuie să aleagă țările noastre, ținând cont de situația curentă din regiune, dar și din lume?

— Atât în lume, cât și în regiunea noastră observăm că sistemul atlantist se apropie de sfârșitul său logic. Putem afirma că am pășit în "epoca eurasianistă". Acest lucru înseamnă că se naște o nouă civilizație. Cea atlantistă s-a întemeiat pe cuceriri, jafuri și exploatare. Noua civilizație se dezvoltă bazându-se pe cooperare. Ea poate fi zidită doar pe temelia statelor naționale, apărării păcii și dezvoltării relațiilor economice. Iată de ce în calea dezvoltării noii civilizații relațiile bilaterale dintre statele regiunii eurasiatice joacă un rol extrem de important. În această lume nouă, Turcia își va găsi prieteni adevărați, așa cum este Moldova. Țara voastră joacă un rol geopolitic foarte important. Ea este cetatea Eurasiei în Occident. Iată de ce eu cred că Moldova este foarte importantă pentru securitatea regiunii Eurasiatice.

- Pornind de la contextul geopolitic descris mai sus, care sunt amenințările comune cu care se confruntă țările noastre și cum ar putea fi depășite?

— Atât Turcia cât și Moldova, dar și întreaga regiune, se confruntă cu o singură amenințare. Implicarea Washingtonului destabilizează regiunea noastră și subminează securitatea țărilor noastre. Păstrarea integrității teritoriale reprezintă principala problemă politică atât pentru Turcia, cât și pentru Moldova. Iar acest lucru este posibil numai prin lupta comună împotriva intervenției atlantice externe. 

Regiunea noastră are nevoie de cooperare

Turcia și Moldova, împreună cu alte state eurasiatice, precum Rusia și China trebuie să-și consolideze eforturile pentru a-și asigura securitatea națională și a regională. Aceasta nu este o alegere, este o necesitate și o datorie a guvernelor noastre. Turcia și Moldova, dar și regiunea noastră în întregime, nu au nevoie de concurență, ci de cooperare.

- În cadrul vizitei sale oficiale, președintele Erdogan a subliniat că atât Turcia cât și Moldova se confruntă cu aceeași amenințare teroristă. Ce credeți despre acest lucru?

— Recent, Moldova a alungat mai multe persoane, pe care autoritățile din Turcia le consideră că au legături cu Fethullah Gülen (el este consiedrat în Turcia ca fiind un agent de influenta al serviciilor speciale americane, care a pus la cale în 2014 eșuata tentativă de lovitură de stat din această țară — n.r.) Acesta este un gest foarte însemnat. Trebuie să dezvoltăm cooperarea în această direcție, deoarece ei reprezintă o amenințare comună. Ei pot fi numiți drept forțe operative ale atlantismului în regiunea noastră.

Bazinul mării Negre trebuie să unească țările noastre

- Ce ați putea să ne spuneți despre cooperarea statelor din regiunea bazinului Mării Negre?

— Marea Neagră — ea este a noastă. Și așa trebuie să rămână. Trebuie să ne opunem planurilor Washingtonului de a folosi Marea Neagră pentru ca să ne dezbine. Marea Neagră trebuie să unească țările noastre, nicidecum să le dezbine.

- Un parteneriat strategic între două state presupune și cooperarea în domeniul economic. Cât de important este acest lucru pentru a face față acelor amenințări cu care se confruntă regiunea noastră?

— Astăzi este la fel de importantă și cooperarea economică, pentru a depăși acele probleme, crize, cu care se confruntă statele eurasiatice. SUA poartă un război economic împotriva statelor noastre și împotriva regiunii noastre. Anume din acest motiv trebuie să punem capăt dominației dolarului și să folosim monedele naționale în comerțul dintre statele noastre.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

925
Tagurile:
exclusiv, strategic, interes, dolar, Sputnik, Mehmet Perincek, Moldova, Marea Neagră, Turcia
Тема:
Vizita lui Erdogan în Moldova (11)
Tematic
Erdogan: Turcia și Moldova se confruntă cu aceeași amenințare teroristă
Erdogan va transmite o copie a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare - Video
Erdogan, decorat de Dodon cu cea mai înaltă distincție de stat
Dodon și Erdogan participă la inaugurarea oficială a palatului prezidențial
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

64
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
Ala Tocarciuc

Epidemiolog, despre pandemie de ce nu ar trebui ne relaxăm

92
(reînnoit 07:32 15.06.2021)
Expertul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc a vorbit despre noua variantă delta a tulpinii indiene a coronavirusului și a amintit că nu este momentul să ne relaxăm.

CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Moldova nu a suportat încă vârful real al coronavirusului. Estimările noastre se bazează pe cifre și date statistice, însă noi nu cunoaștem vârful real al îmbolnăvirilor în țara noastră. Valul tulpinii britanice și al noilor mutații a început în Moldova în decembrie 2020, iar realitatea este că am reușit să ieșim din el deja în aprilie, pentru că mulți suportaseră boala către acea perioadă. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova specialistul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc.

Liliac
© Sputnik / Владимир Федоренко

„În același timp, atunci când se observă o creștere a numărului de cazuri, oamenii încep intuitiv să poarte mască, să reducă numărul de contacte și petrec mai mult timp acasă, adică se activează mecanisme de protecție care opresc căile de infectare. Cred că a fost foarte reușită carantina în valuri, aplicată de multe țări: oamenii se aflau timp de 10 zile în carantină, 20 de zile lucrau, apoi din nou 10 zile de carantină și iarăși revenirea la muncă", spune expertul.

Tocarciuc consideră că unele metode de protecție au funcționat, iar ratele de incidență au scăzut considerabil, dar trebuie să ținem cont că aceasta nu a fost varianta deltă a tulpinii indiene.

„Încă acum un an, când pandemia era abia la început, în India, care are frontieră cu China unde a fost înregistrat primul focar al tulpinii alfa, nu s-a înregistrat o explozie a îmbolnăvirilor. Mulți au încercat să folosească acest fapt în favoarea teoriilor lor conspiraționiste, că uite India are un nivel scăzut de trai, dar nu se îmbolnăvesc. Și ce s-a întâmplat acum?" - se întreabă retoric epidemiologul.

Tocarciuc a conchis că indienii se pare că au avut în imunitate un fel de protecție istorică pentru tulpina alfa, datorită căreia au trecut-o fără un număr prea mare de îmbolnăviri. Împotriva tulpinii delta ei nu au avut această protecție și acum se confruntă cu o catastrofă. De aceea trebuie să fim foarte vigilenți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
pandemie, carantină, India, coronavirus