Mehmet Perincek, Doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul

Exclusiv: Politolog turc, despre interesele strategice în regiunea Mării Negre

913
(reînnoit 14:03 21.10.2018)
Relațiile dintre Moldova și Turcia au atins un nou nivel strategic. Pentru a afla cum este privită în Turcia dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, editorialistul Sputnik Moldova a discutat cu politologul turc Mehmet Perincek, doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul turc Recep Tayyp Erdogan au semnat în această săptămână, la Chișinău, o declarație comună despre parteneriatul strategic dintre țările noastre.

Pentru a afla cum este privită în Turcia dezvoltarea relațiilor dintre Chișinău și Ankara, am discutat cu doctorul în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul și invitat al Institutului țărilor Asiei și Africii din cadrul Universității de Stat din Moscova, politologul Mehmet Perinchek.

Contextul geopolitic

- În prezent, suntem martorii unei confruntări de proporții dintre lumea unipolară și a celei multipolare. Ce cale trebuie să aleagă țările noastre, ținând cont de situația curentă din regiune, dar și din lume?

— Atât în lume, cât și în regiunea noastră observăm că sistemul atlantist se apropie de sfârșitul său logic. Putem afirma că am pășit în "epoca eurasianistă". Acest lucru înseamnă că se naște o nouă civilizație. Cea atlantistă s-a întemeiat pe cuceriri, jafuri și exploatare. Noua civilizație se dezvoltă bazându-se pe cooperare. Ea poate fi zidită doar pe temelia statelor naționale, apărării păcii și dezvoltării relațiilor economice. Iată de ce în calea dezvoltării noii civilizații relațiile bilaterale dintre statele regiunii eurasiatice joacă un rol extrem de important. În această lume nouă, Turcia își va găsi prieteni adevărați, așa cum este Moldova. Țara voastră joacă un rol geopolitic foarte important. Ea este cetatea Eurasiei în Occident. Iată de ce eu cred că Moldova este foarte importantă pentru securitatea regiunii Eurasiatice.

- Pornind de la contextul geopolitic descris mai sus, care sunt amenințările comune cu care se confruntă țările noastre și cum ar putea fi depășite?

— Atât Turcia cât și Moldova, dar și întreaga regiune, se confruntă cu o singură amenințare. Implicarea Washingtonului destabilizează regiunea noastră și subminează securitatea țărilor noastre. Păstrarea integrității teritoriale reprezintă principala problemă politică atât pentru Turcia, cât și pentru Moldova. Iar acest lucru este posibil numai prin lupta comună împotriva intervenției atlantice externe. 

Regiunea noastră are nevoie de cooperare

Turcia și Moldova, împreună cu alte state eurasiatice, precum Rusia și China trebuie să-și consolideze eforturile pentru a-și asigura securitatea națională și a regională. Aceasta nu este o alegere, este o necesitate și o datorie a guvernelor noastre. Turcia și Moldova, dar și regiunea noastră în întregime, nu au nevoie de concurență, ci de cooperare.

- În cadrul vizitei sale oficiale, președintele Erdogan a subliniat că atât Turcia cât și Moldova se confruntă cu aceeași amenințare teroristă. Ce credeți despre acest lucru?

— Recent, Moldova a alungat mai multe persoane, pe care autoritățile din Turcia le consideră că au legături cu Fethullah Gülen (el este consiedrat în Turcia ca fiind un agent de influenta al serviciilor speciale americane, care a pus la cale în 2014 eșuata tentativă de lovitură de stat din această țară — n.r.) Acesta este un gest foarte însemnat. Trebuie să dezvoltăm cooperarea în această direcție, deoarece ei reprezintă o amenințare comună. Ei pot fi numiți drept forțe operative ale atlantismului în regiunea noastră.

Bazinul mării Negre trebuie să unească țările noastre

- Ce ați putea să ne spuneți despre cooperarea statelor din regiunea bazinului Mării Negre?

— Marea Neagră — ea este a noastă. Și așa trebuie să rămână. Trebuie să ne opunem planurilor Washingtonului de a folosi Marea Neagră pentru ca să ne dezbine. Marea Neagră trebuie să unească țările noastre, nicidecum să le dezbine.

- Un parteneriat strategic între două state presupune și cooperarea în domeniul economic. Cât de important este acest lucru pentru a face față acelor amenințări cu care se confruntă regiunea noastră?

— Astăzi este la fel de importantă și cooperarea economică, pentru a depăși acele probleme, crize, cu care se confruntă statele eurasiatice. SUA poartă un război economic împotriva statelor noastre și împotriva regiunii noastre. Anume din acest motiv trebuie să punem capăt dominației dolarului și să folosim monedele naționale în comerțul dintre statele noastre.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

913
Tagurile:
exclusiv, strategic, interes, dolar, Sputnik, Mehmet Perincek, Moldova, Marea Neagră, Turcia
Тема:
Vizita lui Erdogan în Moldova (11)
Tematic
Erdogan: Turcia și Moldova se confruntă cu aceeași amenințare teroristă
Erdogan va transmite o copie a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare - Video
Erdogan, decorat de Dodon cu cea mai înaltă distincție de stat
Dodon și Erdogan participă la inaugurarea oficială a palatului prezidențial
Ракетный комплекс Patriot

Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?

76
(reînnoit 18:26 19.09.2020)
De ce România a cumpărat sistemul de rachete din Statele Unite și ce pericol reprezintă acesta pentru regiune.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik, Iulia Lipovaia. Primul sistem de rachete Patriot din cele 4 cumpărate de România din SUA a ajuns în țara vecină. Prezintă sau nu acesta o amenințare pentru regiune a explicat corespondentului Sputnik expertul militar și redactorul-șef al publicației „Apărarea Națională” Igor Korotcenko. 

„Este un sistem de apărare antiaerană destinat soluționării sarcinilor de profil. În acest caz, această armă defensivă va fi folosită pentru a apăra spațiul aerian românesc și a consolida întreg potențialul antiaerian al NATO pe flancurile sudice", a spus Korotcenko.

Interlocutorul a menționat că prin achiziționarea acestor complexe din Statele Unite, România a demonstrat că se află pe orbita influenței SUA. Potrivit expertului, există aceleași sisteme de rachete de producție europeană, dar partea românească le-a preferat pe cele americane.

Potrivit lui Korotcenko, sub influența americanilor se află atât România, cât și multe alte țări din Europa de Est.

De asemenea, expertul a remarcat că suma tranzacției este destul de mare, se ridică la miliarde de dolari. Acum, această sumă pune presiune pe bugetul românesc, ceea ce va determina reducerea cheltuielilor pentru nevoile sociale ale țării.

Sistemul de rachete „Patriot”

Joi, după cinci ani de la semnarea contractului, a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă. 

Conform Ministerului Apărării de la București, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video

76
Tagurile:
România, SUA, patriot, rachete


Загрузка...
Victor Gaiciuc

Gaiciuc, despre rachetele „Patriot”: Apar semne de întrebare

267
(reînnoit 21:39 18.09.2020)
După cinci ani de la semnarea contractului, în România a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele patru cumpărate de țara vecină.
Gaiciuc, despre rachetele PATRIOT: Apar semne de întrebare

Specialiștii spun că investiția actuală este inutilă, întrucât o coordonare a dispozitivelor de siguranță și protecție a bazei Deveselu, cu dotarea corespunzătoare a scutului, cu sistemul existent în România — "Hawk" - era perfect capabilă să asigure protecția teritoriului României, fără acea investiție uriașă pentru "Patriot".

Solicitat de Sputnik Moldova, fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc s-a pronunțat asupra achziționării de către România a acestui sistem antirachete. Generalul a menționat că noua achiziție nu asigură neapărat securitatea în zonă.

"Din punct de vedere pur militar, orice armament este binevenit, dar în cazul de față nu sunt ferm convinși că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Această acțiune generază apariția mai multor semne de întrebare precum: "Cine este potențialul inamic al României?"; "Vechile sisteme antiaeriene erau sau nu în stare să protejeze zona? " și, nu în ultimul rând, "Merită oare investiția, în contextul costului destul de mare al sistemului Patriot?". Nu aș vrea să mă implic în treburile interne ale României, însă în viziunea mea înarmarea țării vecine ar duce la aceea că ea va deveni ținta acelui potențial inamic. Ba mai mult, nu simt o siguranță mai mare de la apariția acestor rachete, din contra, în caz de eventual conflict, România ar deveni o țară țintă și ne-ar afecta și pe noi, cetățenii Republicii Moldova această situație", a declarat Gaiciuc.

Menționăm că achiziția primului sistem „Patriot” a costat 910,1 milioane de dolari americani. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

267
Tagurile:
Victor Gaiciuc, patriot, România, Rachete
Tematic
Generalul Gaiciuc despre parada de la Moscova: „Ai noștri” au defilat cu demnitate


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...