Levan Vasadze, președinte al Asociației Demografice Georgia XXI

Exclusiv: Levan Vasadze, despre adevărata cauză a depopulării Moldovei

581
(reînnoit 08:41 21.09.2018)
Pentru prima dată, problema depopulării Moldovei este discutată la cel mai înalt nivel. În exclusivitate pentru Sputnik Moldova, președintele Societății Demografice Georgia XXI, Levan Vasadze, tată a opt copii, a explicat care sunt adevăratele cauzele ale depopulării și unde trebuie să căutăm soluțiile.

CHIȘINĂU, 20 sept — Sputnik, Cezar Salagor. Criza demografică reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Republica Moldova și cred că toată lumea este de acord cu acest lucru. În același timp, observăm că acest subiect lipsește aproape cu desăvârșire pe agenda dezbaterilor publice și a discursului politic autohton.

bătrâni, imagine de arhivă
© Sputnik / Дмитрий Коробейников

În cel mai bun caz, auzim simple constatări privind situația dramatică în care s-a pomenit țara noastră. Însă fenomenul este unul de proporții globale și necesită elaborarea unor soluții pe potrivă.

Este pentru prima dată când problema demografică a fost discutată la cel mai înalt nivel, în cadrul Congresului Mondial al Familiilor, eveniment de anvergură globală desfășurat recent în Moldova, sub egida președintelui țării, la care au participat reprezentanți din peste 40 de țări ale lumii.

Problema demografică — care sunt cauzele depopulării și ce este de făcut

Am încercat să aflăm un răspuns la această întrebare de la unul dintre organizatorii Congresului Mondial al Familiilor, care este și președinte al Societății Demografice Georgiene XXI, Levan Vasadze, tată a opt copii. Acesta a acordat un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

”Într-adevăr, avem o problemă comună, care se numește urbanizare. Consider că această dorință centripetă a tuturor de a se muta la oraș este dictată de dorința de a-și îmbunătăți condițiile de trai. Acest lucru duce la pasivitatea spirituală a omului și îi distruge funcțiile reproductive. Toate funcțiile masculine sunt derivate ale unei vieți trăite în armonie cu natura — călăresc sau nu un cal, ar sau nu ar pământul, îmi apăr soția și copii — toate acestea îl fac pe bărbat să fie un bărbat adevărat. La fel se întâmplă în cadrul paradigmei rurale, atunci când rostim: unchi, mătușă, bunică, bunel — acest lucru generează instantaneu un set de cutume prin care înțelegem cine este unchiul, mătușa, bunica, bunicul. Însă în cadrul paradigmei urbane apar niște noțiuni abstracte în care tatăl sau unchiul este unul și același lumpen care stă pe canapea. Iată de ce are loc nu numai atrofierea funcțiilor reproductive, dar și atrofierea dorinței de a avea o familie numeroasă”, a punctat Levan Vasadze.

Totodată, Vasadze, a atras atenția asupra cauzei depopulării, subliniind că fără revenirea la ordinea tradițională acest proces nu va putea fi stăvilit.

”De câțiva ani lucrez asupra acestei probleme și cu cât înaintez, cu atât devine mai limpede că, dacă dorim să ne salvăm, avem nevoie de revenire la orânduirea tradițională. Și modul în care acest lucru poate fi realizat nu-l găsim în politicile de stat. În primul rând este o problemă de ordin filosofic, apoi ideologic și abia după de ordin social. Iată acolo trebuie să căutăm soluția”, a punctat Vasadze.

Întrebat ce crede despre fenomenul imigrației și cum afectează acest lucru instituția familiei, el a declarată că imigrația este o consecință a urbanizării și o formă de idolatrie modernă.

”Este un fel de închinare și slujire a zeiței Cybele, matriarhatului urban, dar aceasta este o greșeală a unei etape ulterioare, eu însă aș vrea să spun că prima greșeală a fost făcută atunci când moldoveanul și-a părăsit țarina și a devenit homourbanicus la Chișinău, în anii '60 ai secolului trecut. Iată începând cu acele timpuri trebuie să rebobinăm filmul evenimentelor, iar acestea sunt doar niște consecințe și dacă vom lupta doar cu consecințele, nu vom soluționa nimic. Să presupunem că mâine un muncitor va avea la Chișinău un salariu comparabil cu cel pe care-l câștigă peste hotare, oare asta îl va determina să facă mai mulți copii la Chișinău? Este de-a dreptul stupidă supoziția că cel care are mai mulți bani va face mai mulți copii. Datele statistice ne demonstrează că este exact invers, cu cât mai mulți bani are omul, cu atât mai puțini copii. Este un soi de hedonism”, a opinat președintele Asociației Demografice Georgiene XXI.

Potrivit informației Biroului Naţional de Statistică privind situaţia copiilor în anul 2017, numărul copiilor este în descreștere continuă, constituind 676 de mii de copii sau fiecare a cincea persoană era în vârstă de până la 18 ani.

În anul precedent au fost înregistrate 34,1 mii de născuţi-vii, în descreştere cu 8,9 la sută faţă de 2016. Rata natalităţii a constituit 9,6 născuţi-vii la 1000 de locuitori. Nivelul natalităţii în localităţile rurale (10,7%) fiind mai înalt decât în localităţile urbane (8,2%).

Din numărul copiilor născuţi-vii, 51,5% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 106 băieţi la 100 fete.

Vârsta medie a mamei la prima naştere este de 24,8 ani. De regulă, femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică, comparativ cu cele din mediul urban, respectiv la 23,7 şi 26,5 ani. Distribuţia născuţilor-vii după grupa de vârstă a mamei evocă concentrarea acestora până la vârsta de 30 ani (66,1% din total naşteri).

Nivelul natalităţii extraconjugale rămâne a fi înalt, ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei fiind de 21,5 la sută.

Amintim că anul 2019 a fost declarat Anul Familiei în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Moldovei, Igor Dodon, în cadrul discursului său de inaugurare a Congresului Mondial al Familiilor.

581
Tagurile:
problema demografica, problema depopularii, criza demografica, fara precedent, Urbanizarea, exclusiv, cauze, Societatea Demografică Georgiana XXI, Sputnik Moldova, Levan Vasadze, Moldova
Тема:
Anul 2019 - Anul Familiei în Moldova (23)
Tematic
Îmbătrânirea populației în Moldova ar putea conduce la un colaps social
Moldova: una dintre cele mai tinere ţări cu cel mai înalt grad de îmbătrânire
Procesul de îmbătrânire a populației riscă să atingă proporții fără precedent
Experții au avut dreptate: În curând, Moldova va rămâne depopulată
Igor Dodon face pronosticuri sumbre: Moldova va deveni o ţară depopulată
Протесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона О функционировании языков

Expert: Într-o țară multietnică, limba este o chestiune de securitate națională

84
(reînnoit 18:01 22.01.2021)
Decizia dată de Curtea Constituțională că statutul special acordat limbii ruse nu corespunde Legii Supreme al Republicii Moldova este o consecință a deciziilor anterioare ale Curții care a declarat desuetă Legea privind funcționarea limbilor.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, domnica Manole, a motivat decizia acestei instanțe prin faptul că limba rusă nu poate avea un statut mai înalt decât celelalte limbi ale minorităților etnice din Republica Moldova. „Așadar, tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”, a declarat Domnica Manole.

Politologul Valentin Krîlov afirmă că această argumentare total absurdă. Potrivit lui, această decizie este o consecință a unei decizii anterioare a Curții, în care legea respectivă, care prevedea statutul limbii ruse se limbă de comunicare interetnică, a fost declarată desuetă.

Krîlov spune că el este gată se respecte orice decizie a Curții constituționale, dar nu poate accepta verdictul că contrazice logica sănătoasă și practica juridică elementară.

"Cum poți să declara o lege învechită dacă ea este prevăzută de constituție? Aceasta lege va ajunge desuet doar dacă va fi anulată constituția. Atât timp cât Constituția este în vigoare, și această lege este atașată ei", a declarat Valentin Crîlov.

El a amintit că atunci când Constituția a fost adoptată, Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești a obținut statut de lege constituțională. Deci, ea putea fi amendată doar cu două treimi din voturile deputaților din Parlament.

"Atunci când Curtea Constituțională își permite să adopte astfel de decizii, acest lucru, din punctul meu de vedere, constituie o crimă de stat. Crimă comisă de oameni ce poartă mantia de justițiar", a declarat expertul.

Krîlov amintește că felul în care a fost formulat Articolul 13 din Constituție a constituit la timpul respectiv un compromis care nu-i satisfăcea pe deplin pe apărătorii limbii ruse din Moldova. Dar a fost un compromis care a asigurat pacea civică și înțelegerea în țară.

"Chestiunea limbii este una care ține de cultura politică și care într-o societate multietnică este una dintre cele mai importate și intră în categoria chestiunilor care țin de securitatea națională. Este o realitate actuală și pentru țara noastră care este populată de reprezentanții mai multor etnii. Și statutul deosebit al limbii ruse, în acest caz, este o chestiune obiectivă. Așa au evoluat lucrurile", a declarat Valentin Crîlov.

Politologul Corneliu Ciurea consideră că respectiva decizie a Curții Constituționale va avea consecințe și asupra președintelui Maia Sandu, care, în timpul campaniei prezidențiale a făcut mai multe promisiuni alegătorilor de limba rusă.

"Nu vor fi consecințe imediate, dat fiind că vorbitorii de limba rusă din Republica Moldova nu constituie o comunitate mobilă și bine organizată ca să reacționeze imediat și dur. Dar, cu trecerea timpului, bineînțeles că decizia CC va duce la descreșterea ratingului președintelui. Maia Sandu nu va putea să mențină încrederea majorității populației și, în primul rând", a vorbitorilor de limba rusă, consideră Ciurea.      

Și chiar dacă Sandu nu a luat ea această decizie, decizia CC va fi asociată de o parte importantă a societății de imaginea Maiei Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
statutul limbii ruse, special, statut, limba rusă, limba


Загрузка...
Alexandr Stoianoglo

Expert: Ce șanse au adepții lui Sandu să-l demită pe procurorul general

809
(reînnoit 20:09 21.01.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea a analizat în studioul Sputnik încercările susținătorilor noului președinte al Moldovei de a-l lipsi de funție pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Unele dintre cele mai de rezonanță promisiuni electorale ale noului președinte Maia Sandu au fost cele legate de imperativul de a lupta împotriva corupției, precum și reformarea urgentă a Justiției și a organelor Procuraturii.

Viorel Morari
© Sputnik / Miroslav Rotari

Susținătorii noului șef de stat, precum și unii parlamentari din partidele politice de dreapta au vorbit nu doar o singură dată că organele de monitorizare a respectării legii trebuie curățate, iar Moldova are nevoie în fruntea Procuraturii Generale de o persoană precum Laura Codruța Kovesi, din România.

Ce a provocat dorința celor de dreapta de a-l demite din funcție pe actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, și vor putea ei oare să facă acest lucru? Răspunsul la această întrebare a fost dat de analistul politic Corneliu Ciurea, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Corneliu Ciurea
© Sputnik / Mihai Caraus
Corneliu Ciurea

„Există foarte puține mecanisme pentru înlăturarea procurorului general din funcție. Acest lucru necesită un dosar penal. Adică el trebuie să se compromită serios sau să demisioneze singur", a spus comentatorul.

Potrivit expertului, în prezent nu există condiții pentru ca Stoianoglo să decidă să demisioneze din funcție, iar aceasta va conduce la faptul că Sandu și adepții ei vor crește presiunile asupra procurorului general.

„Situația este fundamental diferită de ceea ce era în 2019, când fostul șef al Procuraturii Generale, Eduard Harunjen, a demisionat. Stoianoglo are acum mai multe argumente în favoarea sa, așadar Moldova nu este încă amenințată de sosirea unei persoane precum Kovesi la conducerea instituției”, a rezumat Ciurea.

Actualul procuror general a fost confirmat în funcție în timp ce Igor Dodon era la șefia statului. Stoianoglo a activat în organele procuraturii în perioada 1992-2007. A ocupat funcțiile de procuror adjunct al Chișinăului, procuror al UTA Găgăuz Yeri, iar în 2001-2007 a fost procuror general adjunct.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

809
Tagurile:
expert, procurorul general
Tematic
Stoianoglo: Pregătim o nouă învinuire pe numele lui Șor
Stoianoglo: PG a devenit o structură cu adevărat independentă


Загрузка...
Natură

De la -20 de grade la +9 grade Celsius: Ce se întâmplă în agricultură

0
(reînnoit 19:11 22.01.2021)
Agricultorii nu au motive de îngrijorare din cauza schimbării bruște a vremii, de la -20 de grade la +9 grade. Asta susțin specialiștii în agrometeorologie.

CHIȘINĂU, 22 dec- Sputnik. Specialiștii în agrometeorologie susțin că Republica Moldova se află într-o zonă în care frecvent au loc schimbări bruște ale vremii și nu avem motive de îngrijorare. În același timp, au vești îmbucurătoare pentru agricultori - umiditatea solului este perfectă pentru dezvoltarea culturile semănate toamna. 

”Am avut geruri de până la -20 de grade Celsius în nordul țării câteva zile, care nu au afectat culturile agricole semănate toamna și nici pomii sau vița de vie. Asta pentru că solul a înghețat doar până la -7 grade, iar situația critică se consideră atunci când avem -15 grade în sol. Acum au revenit temperaturile calde, este ceva normal pentru zona în care ne aflăm, dar gerurile ar putea apărea în următoarele zile. Trebuie să precizez că avem o umiditate foarte bună în sol, în comparație cu iernile 2019 și 2020, când am avut perioade secetoase”, a declarat Tatiana Mironov, șefa Centrului pentru monitorizare agrometeorologică al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că anul 2021 se arată a fi unul mai productiv decât 2020, când seceta hidrologică s-a înregistrat din toamnă. Totuși, aceste previziuni pot fi date peste cap dacă vor reveni geruri cuprinse între -17 și -20 de grade pentru câteva zile, iar zăpadă nu va cădea.

”În prezent, starea culturilor este bună, este umiditate pentru culturile semănate toamna. Avem însă și unele riscuri, de exemplu, culturile ar putea îngheța dacă timp de 4-5 zile vor fi temperaturi de până la -20 de grade și câmpurile nu vor fi acoperite cu zăpadă. O altă problemă pe care o atestăm în aceste momente: nu avem rezerva de umiditate productivă în sol, care trebuie să fie la adâncimea de 1,5 metri, dar sperăm că în continuare vom avea parte de precipitații sub orice formă și vor acoperi rezervele”, a precizat Vasile Șarban, șef al Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii.

Fermierii au semănat culturi de toamnă pe 401 mii de hectare de terenuri, cu 25 de mii de hectare mai multe decât anul trecut. Din numărul total, 318 mii hectare sunt cu grâu. Media pe țară în perioada 2015-2019 conform datelor Biroului Național de Statistică este de 351,3 mii hectare. În 2020, recolta globală obținută de agricultorii moldoveni a fost de aproximativ 600 de mii de tone de grâu, cantitatea medie fiind de 1,97 tone la hectar.

De asemenea, anul trecut au fost recoltate 100 de mii de tone de orz de pe suprafața de 53,7 mii de hectare. Recolta medie obținută la hectar a fost de 1,86 de tone. Probabil, acesta a fost și motivul care i-a determinat pe fermieri să reducă suprafețele destinate acestei culturi, fiind semănate în această toamnă doar 47 de mii de hectare.

”Ne gândeam că, după un an secetos, agricultorii vor reduce suprafețele însămânțate, dar cu ajutorul oferit de stat și băncile care le-au ieșit în întâmpinare, iată că fermierii au reușit să însămânțeze câmpurile și sperăm că vor avea o roadă bogată, care să le acopere și pierderile de anul trecut”, a declarat Vasile Șarban, șef al Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat în weekend vom avea maxime cuprinse între +7 și +9 grade, iar noaptea vor fi minime de -3 și -1 grad. De luni, se așteaptă ninsori în toată țara.

Precizăm că în anul 2020 Republica Moldova s-a confruntat cu o secetă fără precedent în ultimele decenii. Agricultorii ale căror culturi au fost afectate au protestat timp de mai multe săptămâni și au cerut despăgubiri de la stat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
grâu, Meteo, Sprijin pentru agricultură, Agricultură ecologică, Agricultură, agricultură
Tematic
Cioclea către Ghimpu: Informațiile solicitate sunt de natură personală
De ce este indicat să petrecem mult timp în natură cu întreaga familie


Загрузка...