Blocuri

Expert: Piața imobiliară din Moldova ar putea exploda ca o „bulă de săpun"

690
(reînnoit 17:11 13.08.2018)
Economistul Viorel Gârbu a declarat pentru Sputnik Moldova că piața imobiliară din țara noastră este destul de specifică.

CHIȘINĂU, 13 aug — Sputnik. Economistul Viorel Gârbu nu exclude apariția unor problemele pe piața imobiliară, în cazul în care mediul de afaceri din Moldova nu-și va diversifica investițiile.

Acest sector al economiei s-a dezvoltat haotic, iar autoritățile nu au influențat deloc procesele din interior. Expertul a menționat că totul depinde de instituțiile regulatorii. Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Banca Națională — toate aceste instituții ar trebui să monitorizeze evoluția evenimentelor din diferite sectoare ale economiei și dacă undeva există o creștere sau un declin disproporționat, atunci este necesar să intervină imediat.

„În Republica Moldova, din păcate, nu există o astfel de abordare pe piața imobiliară și nu a existat niciodată. Piața imobiliară este una dintre puținele care aduc profit, astfel că au apărut o mulțime de investitori", a adăugat Viorel Gârbu.

În ciuda suprasaturării pieței, prețurile locuințelor în Moldova rămân în continuare mari. În această situație, există riscul de prăbușire a pieței, deoarece toate aceste clădiri nou construite, care au apărut ca ciupercile după ploaie, nu vor fi solicitate de potențialii cumpărători.

Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Moldova şi cine cumpără apartamentele în Capitală>>>

„Nu trebuie să uităm că, în secolul al XXI, oamenii cumpăra proprietăți acolo unde-și câștiga existența. Cea mai mare parte a populației active a Republicii Moldova, care lucrează în străinătate, mai devreme sau mai târziu, va lua decizia de a cumpăra proprietăți în străinătate. Există riscul formării unui gol pe piața imobiliară și acest gol are legătură directă cu situația economică proastă", a conchis Viorel Gârbu în studioul radio Sputnik Moldova.

În opinia analistului, problema Moldovei nu este sărăcia sau faptul că nu are bani, ci că nu are idei de dezvoltare a businessului.

690
Tagurile:
situatie, influenta, piata imobiliara, imobile, probleme, Viorel Garbu, Moldova
Tematic
Gârbu: Oamenii vor achita impozitele doar când vor vedea cum sunt utilizate acestea
Gârbu: Depozitele în băncile din Moldova au devenit nerentabile
Gârbu: Diminuarea unor impozite va lipsi bugetul de milioane de lei
Impozitul pe imobil în Chișinău: Va fi sau nu micșorat

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău - Ce spune primarul Ion Ceban

436
(reînnoit 09:31 19.06.2021)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, consideră ipocrită abordarea unor actori politici pe subiectul majorării impozitului imobiliar. El spune că Primăria se ocupă individual de fiecare caz, totodată, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil.
Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău-Ce spune primarul Ion Ceban

Săptămâna viitoare, consilierii municipali ar putea să revină la subiectul taxelor locale. Mai mulți experți susțin că există câteva scenarii privind aplicarea impozitului imobiliar în Chișinău, inclusiv anularea lui sau instituirea unui moratoriu. Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, ceea ce e puțin probabil, din punct de vedere electoral ar câștiga toate partidele, însă din punct de vedere al administrării fiscale ar putea să apără dificultăți, care, în timp, ar putea fi normalizate.

La Chișinău, mărimea impozitului pe bunurile imobiliare se stabilește de către Consiliul Municipal. În anul 2020, valoarea acestui impozit era de 0,15 la sută din valoarea cadastrală a locuinței. La finele anului 2020, Consiliului Municipal a majorat acest impozit până la 0,185% din valoarea cadastrală a locuinței, iar acest fapt a fost legat de implementarea la nivel de țară a unui proiect, cu suportul partenerilor externi, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobiliare.

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil

Primarul, Ion Ceban spune că subiectul dat a reapărut în campania electorală, chiar dacă aceiași consilieri care, acum, sunt vocali, în decembrie, când a fost luată decizia de a ajusta taxele imobiliare, nimeni din ei nu a avut obiecții.

„În luna decembrie, când a fost discutat subiectul taxelor locale nu au existat critici față de ajustarea acestor taxe și putem să vedem asta în stenogramele comisiilor de profil și a consiliului municipal. Mi se pare ipocrită abordarea, deoarece în unele localități din preajma Chișinăului, cei care sunt vocali acum, în decembrie, ei singuri au majorat aceste taxe imobiliare”, a menționat Ion Ceban.

Primarul mai spune că, la ora actuală, în Chișinău, sunt 78 de mii de apartamente care benificiază de compensații. Pe de altă parte, menționează Ceban, ASP, se află în proces, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobile, proces care ar trebui să se încheie în anul 2022.

„Trebuie să privim acest aspect în complexitatea lui, nu putem să  tolerăm situația pe care o avem în Chișinău când toate bunurile imobiliare sunt subevaluate de 3 sau 4 ori. Da, acest aspect a coincis cu perioada electorală, dar acest tablou nu poate dura până la nesfârșit. O reevaluare a bunurilor imobiliare nu s-a făcut din 2004. Pot să vă spun că direcția colectare a taxelor locale, în regim manual, se ocupă cu fiecare caz în parte și se fac aceste recalculări pentru anumite categorii de  deținători de apartamente. Statul, prin ASP, implementează deja un proiect susținut de partenerii externi cu referire la modernizarea cadastrului bunurilor, de aceea, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil. Ca să fiu mai explicit, acest plafon privind impozitul pe imobil ar putea să scadă, dar oricum se va păstra o ușoară majorare a taxelor ca rezultat al reevaluării de către ASP”,  a concluzionat primarul Ion Ceban.

În anul 2020, încasările de pe impozitul pentru bunurile imobiliare a constituit 90 de milioane de lei, iar în anul 2021, se planifică o majorare la peste 182 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

436
Tagurile:
Ion Ceban, impozitul pe imobil
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM
Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta


Загрузка...
Ion Dron

Problemele cetățenilor din stânga Nistrului un subiect "mort" pentru actorii politici

68
(reînnoit 12:33 17.06.2021)
Avocatul Ion Dron a declarat că integritatea teritorială a țării noastre este o problemă ce împiedică realizarea proceselor importante despre care vorbesc unii politicieni. Cu toate acestea, în campania electorală concurenții nu au pus accent pe soluționarea problemei.
Problemele cetățenilor din stânga Nistrului – un subiect mort pentru actorii politici

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", avocatul Ion Dron a remarcat că deși subiectul regiunii transnistrene este unul sensibil și necesită o abordare complexă, politicienii evită adesea să abordeze această temă. Chiar dacă reprezentanții partidelor de dreapta pledează pentru accederea în blocul NATO sau Uniunea Europeană, ei își dau bine seama că acest lucru nu va fi posibil atât timp cât există o asemenea situație în interiorul țării.

"Integrarea teritorială a Republicii Moldova este o problemă fără de care nu putem accede la blocul NATO sau Uniunea Europeană. Este expres expus că țările ce se află în asemenea situații nu pot fi acceptate", a remarcat Ion Dron.

Mai mult, avocatul este de părere că unii politicieni evită acest subiect, iar mulți actori politici nu-i mai văd drept cetățeni a Republicii Moldova pe cei care locuiesc în stânga Nistrului.

"Există percepția că acest teritoriu nu îi mai interesează și aici deja este o delimitare. Acceptăm faptul că cei din Transnistria s-au aflat într-un mediu informațional restrâns, însă cei de la Chișinău care pretind că pot accepta și opinia altcuiva într-o democrație de ce procedează astfel? ", a remarcat interlocutorul.

Ion Dron a mai adăugat că mesajele și intențiile politicienilor trebuie să-i unească pe toți cetățenii și nu să dezbine societatea. Cei care vin pe scena politică au această datorie, a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
avocat, Transnistria
Tematic
CEC urmează să acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei


Загрузка...
Indicator rutier

Indicatoarele rutiere din Moldova: Cine le fură și care este motivul

14
Iubitorii de „bani ușori” prejudiciază companiile specializate în construcția drumurilor cu zeci de mii de euro, iar șoferii ajung să-și riște viața din cauza celor care demontează indicatoarele rutiere și le duc la fier vechi.

COMRAT, 21 iunie - Sputnik, Maxim Topal. În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești, pe lângă automobilele avariate în urma accidentelor, au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere.

Potrivit managerului responsabil de lucrările de construcții, Adrian Bejenari, compania contractantă a început să înregistreze furturile la sfârșitul anului 2019.

"Într-un an și jumătate, de pe șantierele noastre rutiere au fost furate 257 de indicatoare rutiere și elemente auxiliare de control al traficului. Inclusiv 49 de indicatoare reflectorizante verticale, 116 drapele metalice care împart benzile rutiere, 40 indicatoare rutiere, 6 baterii de semafoare temporare și chiar un semafor întreg", a spus antreprenorul.

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
În mai puțin de doi ani de la reconstrucția drumului Comrat-Vulcănești au dispărut de pe aceste porțiuni de drum și peste 250 de semne rutiere

Doar o singură pereche de semafoare mobile cu cronometru costă aproape 2,5 mii de euro. Având în vedere amploarea furturilor, valoarea daunelor aduse companiei, care este responsabilă nu numai de reparația drumurilor, ci și de siguranța deplasărilor în zonele aflate în construcții, se ridică la zeci de mii de euro.

,,Indicatoarele sunt furate noaptea, iar până dimineața, când deja se observă pierderea pe aceste drumuri, reușește să se deplaseze un număr mare de mașini. Nu toți șoferii cunosc că drumul respectiv se află în curs de reparații și astfel e posibil să nu se „încadreze” într-o curbă sau să se deplaseze pe o porțiune avariată a drumului, ceea ce ar putea provoca o tragedie", a spus antreprenorul.

Potrivit acestuia, indicatoarele rutiere au fost mereu ținta furturilor pentru o cei care adună fier pentru a-l duce la punctele de colectare. Îi ademenesc și semafoarele ale căror baterii sunt prețioase. 

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării

"De cele mai multe ori, aceste persoane așteaptă noaptea pentru a scoate nestingherit bateriile din semafor sau încarcă în mașină tot semaforul și pleacă. Câștigul pe care îl au aceștia la predarea la punctele de colectare a fierului vechi este nesemnificativ în comparație cu costul real. Un indicator rutier cu o suprafață reflectantă bună, cu un suport metalic costă aproximativ o mie de lei", a adăugat Adrian Bejenaru.

Reprezentanții punctelor de colectare a fierului vechi din Găgăuzia intervievați de corespondentul redacției Sputnik refuză să vorbească deschis despre acest lucru, dar recunosc că, în munca lor, întâlnesc uneori țevi metalice care arată ca niște semne de circulație. Cei care le predau sunt plătiți în funcție de greutatea fierului - în medie 4,5 lei kilogramul.

Кража дорожных знаков
© Photo : предоставил Адрианом Беженарь
Indicatoarele rutiere sunt furate și duse la fier vechi

Direcția Generală pentru Construcții din Găgăuzia consideră că locuitorii din așezările din apropiere sunt angajați în furturi. Potrivit experților, luând în considerare creșterea costului metalului de la furnizori și baze de construcții, structurile de susținere pot fi utilizate și în gospodării.

"Drumul este construit pentru noi. Dar nu cred că oamenii din, să zicem, nordul Moldovei vin să ne fure. Toate acestea întârzie construcția și obligă antreprenorul să suporte costuri suplimentare", spune Ivan Kolioglo, șeful Direcției Construcții și Infrastructură din Găgăuzia.

Cu privire la cazurile de furt al semnelor rutiere, poliția este chemată la fața locului și este întocmit proces verbal. Cu toate acestea, din cauza absenței martorilor, soluționarea acestor cazuri este imposibilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tematic
Accident cu implicarea unei ambulanțe pe o stradă din Chișinău: Imagini de la fața locului
Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video


Загрузка...