Blocuri

Expert: Piața imobiliară din Moldova ar putea exploda ca o „bulă de săpun"

687
(reînnoit 17:11 13.08.2018)
Economistul Viorel Gârbu a declarat pentru Sputnik Moldova că piața imobiliară din țara noastră este destul de specifică.

CHIȘINĂU, 13 aug — Sputnik. Economistul Viorel Gârbu nu exclude apariția unor problemele pe piața imobiliară, în cazul în care mediul de afaceri din Moldova nu-și va diversifica investițiile.

Acest sector al economiei s-a dezvoltat haotic, iar autoritățile nu au influențat deloc procesele din interior. Expertul a menționat că totul depinde de instituțiile regulatorii. Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Banca Națională — toate aceste instituții ar trebui să monitorizeze evoluția evenimentelor din diferite sectoare ale economiei și dacă undeva există o creștere sau un declin disproporționat, atunci este necesar să intervină imediat.

„În Republica Moldova, din păcate, nu există o astfel de abordare pe piața imobiliară și nu a existat niciodată. Piața imobiliară este una dintre puținele care aduc profit, astfel că au apărut o mulțime de investitori", a adăugat Viorel Gârbu.

În ciuda suprasaturării pieței, prețurile locuințelor în Moldova rămân în continuare mari. În această situație, există riscul de prăbușire a pieței, deoarece toate aceste clădiri nou construite, care au apărut ca ciupercile după ploaie, nu vor fi solicitate de potențialii cumpărători.

Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Moldova şi cine cumpără apartamentele în Capitală>>>

„Nu trebuie să uităm că, în secolul al XXI, oamenii cumpăra proprietăți acolo unde-și câștiga existența. Cea mai mare parte a populației active a Republicii Moldova, care lucrează în străinătate, mai devreme sau mai târziu, va lua decizia de a cumpăra proprietăți în străinătate. Există riscul formării unui gol pe piața imobiliară și acest gol are legătură directă cu situația economică proastă", a conchis Viorel Gârbu în studioul radio Sputnik Moldova.

În opinia analistului, problema Moldovei nu este sărăcia sau faptul că nu are bani, ci că nu are idei de dezvoltare a businessului.

687
Tagurile:
situatie, influenta, piata imobiliara, imobile, probleme, Viorel Garbu, Moldova
Tematic
Gârbu: Oamenii vor achita impozitele doar când vor vedea cum sunt utilizate acestea
Gârbu: Depozitele în băncile din Moldova au devenit nerentabile
Gârbu: Diminuarea unor impozite va lipsi bugetul de milioane de lei
Corneliu Ciurea

Proteste în masă? La ce ne-am putea aștepta după alegeri

177
(reînnoit 22:12 23.10.2020)
Nu este exclus că după alegerile prezidențiale ar putea avea loc proteste în masă. Acest lucru l-a declarat în studioul Sputnik Moldova politologul Corneliu Ciurea.
Proteste în masă? La ce ne-am putea aștepta după alegeri

Mai multe sondaje de opinie vorbesc despre victoria lui Igor Dodon în campania prezidențială. Pe de altă parte, candidata la prezidențiale Maia Sandu consideră ca actualul președinte al țării va câștiga doar în cazul în care aceste alegeri vor fi falsificate și admite posibilitatea că oamenii vor ieși în stradă să-și apere voturile.

Potrivit politologului Corneliu Ciurea, acest lucru nu este exclus și clasa politică occidentală ar putea organiza proteste în masă, în cazul în care va suferi înfrângeri la alegerile prezidențiale.

"Revoluția nu poate fi exclusă și despre aceasta se vorbește din ce în ce mai mult. Acestea sunt rezultatele acțiunilor occidentalelor. Ei sunt maeștri de a organiza și orchestra revolte post-electorale. Trebuie să fim pregătiți pentru acest gen de reprezentare teatral-politică. Aici contează înțelepciunea populară de a nu se implica în asemenea acțiuni, care nu este exclus că vor fi puse în operă", a declarat pentru Spuntik Corneliu Ciurea..

Amintim că anterior cinci candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au semnat o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, prin care și-au exprimat îngrijorarea şi au sesizat partenerii externi cu privire la așa-zisele tentative de fraudare a alegerilor de către Igor Dodon şi PSRM. Unii politologi au remarcat că opoziția nu a prezentat nici o probă în acest sens, ci doar a venit cu unele presupuneri și acuzații nefondate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
Maia Sandu, Igor Dodon, alegeri prezidențiale, proteste
Tematic
Ce joc face Partidul Democrat: Alianță după alegeri


Загрузка...
Pavel Midrigan

Midrigan, despre greșelile candidaților la prezidențiale

60
(reînnoit 19:08 23.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI" analistul politic Pavel Midrigan a vorbit despre comportamentul candidaților la prezidențiale în cadrul campaniei electorale.
Midrigan, despre greșelile candidaților la prezidențiale

Potrivit lui, candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova au ales o tactică eronată și greșită, iar majoritatea dintre ei și-au propus un singur scop.

"Candidații au ales să lupte împotriva lui Igor Dodon, ceea ce este ridicol. Dacă ei abordau activitatea pe segmentul actvității externe ș.a., atunci putea exista o discuție ce s-a reușit și ce nu s-a reușit. Mulți au mers pe poziția de denegrare, insinuări, compromate, însă o discuție constructivă așa și nu a existat", a subliniat Pavel Midrigan.

De asemenea, analistul politic s-a referit și la promisiunele candidaților la prezindețiale. În topul acestora se regăsesc acele precum: reparația drumurilor, majorarea pensiilor și salariilor - aceste domenii însă nu țin de împuternicirile președintelui țării.

"Nu poate președintele să decidă multe lucruri pe sectorul economic și social. Președintele nu poate fi responsabil de toate. Suntem republică parlamentară și președintele are unele atribuții, dar mai puțin în sectorul economic, social  - acestea sunt prerogativele Guvernului și Parlamentului", a remarcat interlocutorul.

Amintim că alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
președinte, Igor Dodon, alegeri, prezidențiale


Загрузка...
Выборы президента Молдовы 2016

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate în turul I

0
(reînnoit 20:58 24.10.2020)
Alegerile președintelui țării vor avea loc pe 1 noiembrie. Rezultatele turului întâi practic sunt cunoscute - diferențele de procentaj de la un sondaj la altul sunt practic nesemnificative.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. În ceea ce privește rezultatele, analiștii sunt siguri, iar sondajele de opinie confirmă acest lucru, că învingători în turul întâi vor fi liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, și actualul președintele, Igor Dodon.

Ce spun sondajele

Potrivit studiului realizat cu puțin timp în urmă de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Un ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată aproximativ aceleași rezultate - în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători. Pe locul trei este liderul Platformei DA Andrei Năstase cu 9,2%, urmat de liderul ”Partidului Nostru” Renato Usatîi, care ar fi susținut de 6,5% dintre alegători. Pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, ar vota  4,9% dintre cei chestionați, pentru  liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu - 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu - 1,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă de la blocul Unirea și-ar da votul 1,2%.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Perspectivele turului doi de scrutin

Unii experți admit însă că s-ar putea chiar să nu avem un al doilea tur de scrutin din cauza pandemice noului coronavirus. Astfel, în opinia politologului Igor Volnițchi, dacă situația pandemică  nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Despre alegerile prezidențiale

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
turul doi de scrutin, Turul întâi, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Rusia
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Spania


Загрузка...