French President Emmanuel Macron (L) escorts Britain's Prime Minister Theresa May as they arrive to speak to the press at the Elysee Palace in Paris, France, June 13, 2017

UE se destramă sub ochii noștri. România va rămâne ultima țară membră a Uniunii!

1171
(reînnoit 01:51 16.06.2018)
Oficialii UE pierd vremea în discuții fără rezultate, faliile dintre țări se adâncesc, ca într-o familie care se bate pe moștenire - la împărțeală nu mai există frați și surori, fiecare e pentru sine.

Corespondență din butoiul cu pulbere al Europei

BRUXELLES, 15 iun — Sputnik, Daniela Porovăț. Trei state europene vor o Antantă separată anti-imigrație, este vorba de Austria, Germania și Italia. Italia nu mai vrea întâlniri cu Franța până când președintele din Hexagon nu-și cere scuze pentru atacurile sale la adresa noului Guvern din Peninsulă.

În discuție nu este doar nava Aquarius, un simbol al felului în care Europa nu știe să se descurce cu imigranții (care vor ajunge, în cele din urmă, în Spania, după ce au fost plimbați de la unii la alții), neștiind dacă ar mai trebui să-i primească sau nu, ci întregul eșafodaj al comunității europene care nu este în stare, după atâtea decenii de existență, expansiune și dezvoltare, să rezolve criza imigrației care rămâne o necunoscută și acum ca și atunci când s-a declanșat.

UE funcționează pe principiul dezbaterilor nesfârșite care nu ajung nicăieri și în care nimeni nu poate lua nicio decizie.

Nu e de mirare că, în vremuri tulburi precum cele prezente, în care SUA, aliatul natural al Europei, a decis să facă o politică pentru interesul propriu, UE nu e capabilă să facă față situației, motiv pentru care se creează grupulețe ad-hoc de state pe probleme punctuale. Doar că, în acest caz, nu mai vorbim de o Uniune Europeană, ci de zeci de permutări conjuncturale în care, în funcție de interesul de moment, statele ba conlucrează unele cu altele, ba își dau brânci, dar fiecare își vede de interesul ei, iar principiile europene au devenit o fantasmă în care nu mai crede nimeni.

În acest peisaj în care fiecare stat își caută propriile soluții, de multe ori împotriva celorlalte state membre, România este ultima țară care mai crede în UE. Și asta pentru că ideologii și elitele românești au rămas blocate pe butonul "Rezist" și vor rezista pe baricade și după ce din UE nu va mai rămâne decât o lecție tristă a istoriei.

În România circulă acum un banc trist că România va fi ultima țară membră a Uniunii și că, mult după ce UE se va fi desființat, politicienii de la București încă vor defila cu steagul european și vor promite în discursurile lor o viață mai bună în cadrul Uniunii Europene, așteptată să aducă lumina și bunăstarea pentru toți. Dincolo de ironia amară a anecdotei, ea ilustrează ruptura de realitate a clasei conducătoare de la București care se uită spre viitorul UE ca spre țărmul fericirii, în timp ce Uniunea ține deja de trecut.

Altfel, țările membre continuă să verse în bugetul Uniunii cotizații, banii se cheltuie, oficialii se întâlnesc și pierd vremea în discuții fără rezultate, dar faliile dintre țările europene se adâncesc pe zi ce trece, ca într-o familie care se bate pe moștenire. Iar la împărțeală nu mai există frați și surori, fiecare e pentru sine.

Visul european, construit pe asumpția falsă că toate popoarele Europei sunt sau pot deveni la fel și că UE se poate baza pe asimilare, uniformizare și anularea identităților, se destramă cu o viteză amețitoare. La final, grecii sunt tot greci, nu au devenit nemți, italienii sunt tot italieni și așa mai departe, doar că unele state s-au îmbogățit și s-au dezvoltat, iar altele înghit în sec.

Cum Merkel, pragmatică din fire, a lăsat-o mai moale cu construcția europeană și caută contracte pentru Germania ca să reziste boicotului american, a mai rămas doar Macron să mai cânte prohodul Uniunii, ca un Napoleon exilat pe insulă care încă mai visează la imperiul de odinioară, doar că nu îl mai bagă nimeni în seamă.

Europa cu mai multe viteze merge cu frâna de mână trasă și nu mai e în stare să rezolve nimic. Motiv pentru care se întoarce la statele-națiune care își apără propria ogradă și pun suveranitatea pe primul loc, în ciuda globalizării, a tehnologiei și a apelurilor disperate ale profitorilor de la Bruxelles pentru mai multă Europă, slogan care se reduce la tot mai mulți bani aruncați pe apa sâmbetei. 

1171
Tagurile:
membra, unica, destrama, romania, ue, Hexagon, Franta, germania, italia, Austria, Europa, Spania
Tematic
Igor Dodon face pronosticuri sumbre: Moldova va deveni o ţară depopulată
Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

94
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri


Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

142
(reînnoit 21:39 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

142
Tagurile:
Românai, Rusia
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...
Serghei Lavrov

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov se află în autoizolare

19
(reînnoit 17:15 27.10.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse a intrat în contact cu o persoană care era infectată cu noul coronavirus.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov se află în izolare, după ce a contactat cu o persoană infectată cu COVID-19, anunță RIA Novosti

În aceste condiții, vizitele și întrevederile oficiale planificate anterior au fost amânate, a anunțat departamentul de presă și informare al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 

"Urmare a contactării cu o persoană infectată cu COVID-19, Serghei Lavrov se află în autoizolare. Vizitele și întâlnirile programate anterior sunt amânate pentru o dată ulterioară. Șeful diplomației ruse simte bine", a precizat pentru jurnaliști departamentul de presă și informare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
coronavirus, izolare, Serghei Lavrov
Tematic
Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție


Загрузка...