Atacul asupra Damascului

Experți: SUA acționează ca niște jandarmi și răspândesc haos în lume

261
(reînnoit 09:05 23.04.2018)
Pentru Rusia este important să demonstreze că SUA şi aliaţii au pornit de la un fals atunci când au lansat atacul asupra Siriei, fiind ghidaţi de alte interese, de aceea a fost ignorat dreptul internaţional şi desconsiderat Consiliul de Securitate ONU, consideră experţii moldoveni, în contextul unui interviu acordat de ministrul rus de Externe.

CHIŞINĂU, 22 apr — Sputnik. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unui interviu acordat directorului general al AIȘ „Rossia segodnea", Dmitri Kiselev, că Moscova dispune de suficiente dovezi că Marea Britanie este implicată în înscenarea atacului chimic asupra orașului Douma din Siria.

Aşa-zisul atac chimic din orașul Douma nu a fost decât un fals, un pretext pentru SUA de a interveni în această ţară, consideră expertul în relații internaționale Pavel Midrigan, aşa cum au procedat şi în cazul altor ţări. Iar faptul că se acţionează în baza unor presupuneri și fără ca să existe probe reprezintă un pericol pentru toată civilizația noastră, a mai spus el pentru Sputnik Moldova.

"Noi deja ne-am obișnuit că Statele Unite și unii aliați caută pretexte: Iugoslavia, Africa de Nord, cum că acolo sunt dictatori, că Irakul deține arma chimică și ei trebuie să intervină. Încă odată s-a demonstrat că este vorba de un fals. Este regretabil că stat importante, de la care vrem și noi să învățăm democrație, operează cu falsuri pentru unele interese. Este vorba în primul rând de influența economică", a declarat juristul.

Despre faptul că pretinsul atac chimic din Douma nu a fost decât o încercare au vorbit martorii acelor evenimente, care s-au aflat nemijlocit în spitalul unde au avut loc filmările. Astfel, zilele trecute, un băiat de 11 ani pe nume Hasan Diab a povestit cum a devenit eroul înregistrări video realizate de „Căștile albe" despre așa-zisul atac cu armă chimică în Ghouta de Est. Băiatul susține că se afla împreună cu mama în subsol când a auzit cum cineva striga afară, îndemnându-i să meargă la spital. Imediat ce a intrat în clădire, copilul a fost înșfăcat, udat cu apă, apoi culcat într-un pat împreună cu alte persoane. Acest lucru a fost confirmat și de tatăl copilului, Diab Bahia, care a menționat că „nu a existat acolo nici un fel de armă chimică". Iar după filmări, figuranții au fost „răsplătiți" cu biscuiți și curmale. Anterior, și doi medici, angajați ai respectivului spital, au infirmat existența unor victime ale atacului chimic.

În acest context, ministrul rus de Externe a subliniat că „Căștile albe" activează exclusiv pe teritoriile controlate de rebeli, inclusiv de cei din organizația teroristă „Jabhat al-Nusra".

Era dispusă Rusia să atace navele SUA? Răspunsul lui Lavrov>>>

Totodată, Serghei Lavrov a subliniat că Ministerul Apărării a depistat, atunci când a fost eliberată Douma, un depozit de substanțe chimice produse în Germania și în Porton Down, în același oraș Salisbury unde au fost otrăviți Serghei Skripal și fiica sa Iulia. Toate aceste fapte au fost prezentate Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și Consiliului de Securitate al ONU.

Întrebat de reporterul Sputnik de ce a ținut Lavrov să facă aceste precizări, Pavel Midrigan a subliniat în această ordine de idei că solicitarea unor state de a crea o comisie de experți care să studieze toate faptele și să stabilească ce a avut loc în realitate, este rezonabilă.

"Vinovații să fie trași la răspundere, însă trebuie să fie elucidat toate circumstanțele. Consiliul de Securitate al ONU nu le-au dat SUA și Marii Britanii mandat ca să bombardeze sau ca să se implice, deci este o încălcare a dreptului internațional. Rusia a solicitat să fie creată o comisie alcătuită din experți. Este important pentru Federați Rusă de a demonstra încă odată că Statele Unite se conduc de cu totul alte principii și nu respectă dreptul internațional", a mai subliniat Midrigan.

În opinia expertului, chiar dacă se întâmplă astfel de cazuri, este necesar ca să se stabilească vinovații și să fie trași la răspundere.

"SUA nu au dreptul să fie judecători unilaterali. Acest fapt, când organizațiile internaționale, și în primul rând Consiliul de Securitate, nu mai are nicio valoare, ne poate duce într-o prăpastie. Numai Consiliul de Securitate are împuterniciri de a da un mandat, dacă este cazul de a se implica", precizează Midrigan.

Totodată, el crede că aceste dezvăluiri și alte probe care au fost prezentate, pun acum într-o situație foarte dificilă Statele Unite și Marea Britanie, Franța, care au bombardat fără ca să aibă probe. Din aceste considerente, informația prezentată de Lavrov este foarte importantă și ar trebui să dea de gândit întregii comunități internaționale.

Un alt expert, fostul ambasador al Republici Moldova în Republica Belarus, Ion Filimon, este și el de părere că în acest caz au fost admise falsuri de către americani și englezi, în primul rând.

"Ne aducem aminte, cu 15 ani în urmă, au fost lansate zvonurile că în Irak ar exista arma chimică. S-au dus acolo și nu au mai găsit-o nici după ce l-au omorât pe Saddam Hussein. Dar ce țară dezvoltată era Irakul! Și cunoaștem cu toții ce s-a întâmplat acolo după ce au intervenit americanii. Iată acest haos l-au răspândit în toată Africa de Nord și practic în toată lumea arabă" a opinat Filimon.

Au acționat ca niște jandarmi, a mai afirmat expertul: "unde-i rău, hai și eu, aceasta este formula de care s-au ghidat Statele Unite ale Americii".

"Așa ceva este inadmisibil. Trebuie într-adevăr verificată această situație și Organizația Națiunilor Unite trebuie să determine cauzele. Trăim în mileniul trei, nu trăim în epoca primitivă", a conchis Filimon.

Amintim că SUA și aliații lor — Marea Britanie și Franța — au lansat pe 14 aprilie un atac cu rachete asupra Siriei, calificând această intervenție drept reacție de răspuns la atacul chimic care ar fi fost întreprins asupra orașului Douma din Siria. Statul Major al forțelor armate ruse a avertizat încă din luna martie despre provocarea pusă la cale de insurgenți prin înscenarea aplicării armei chimice. Totodată, MAE al Rusiei a declarat că scopul vehiculării informațiilor cu privire la aplicarea substanțelor toxice de către armata siriană este de a-i proteja pe teroriști și a justifica posibilele atacuri din afară.

261
Tagurile:
Casti albe, Hasan Diab, Consiliului de Securitate ONU, Douma, fals, probe, Siria, Franţa, Marea Britanie, SUA, Ion Filimon, Pavel Midrigan, Serghei Lavrov, Rusia
Тема:
Atac american cu rachete în Siria (22)
Tematic
Experții moldoveni, despre ”atacul chimic” din Siria: Un pretext pentru a cuceri o țară
Armata siriană poate dovedi că „atacul chimic" din Siria este o înscenare - Video
Trei companii belgiene au livrat ilegal substanțe chimice în Siria
Guvernul

Cine este vinovat de impasul în care a ajuns puterea în Moldova expert

110
Expertul politic a analizat situația de criză în eșaloanele superioare ale puterii, numind totodată erorile pe care le-au comis principalii jucători.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Situația de criză care s-a constituit la etapa actuală în organele superioare ale puterii a fost condiționată de acțiunile noului președinte Maia Sandu și Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), dar și din cauza contraloviturilor pe care i le aplică oponenții - Partidul Socialiștilor. Opinia a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către analistul politic Corneliu Ciurea.

”Socialiștii au mers pe calea demiterii Guvernului Chicu anume pentru că asupra demiterii insistau reprezentanții forțelor politice de dreapta. Situația este complicată și echivocă în primul rând pentru că Maia Sandu nu merge pe calea prescrisă de Constituție și nu numește candidatura la funcția de prim-ministru”, a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, noul președinte al Moldovei a ajuns într-o capcană care a fost creată de partidele care sunt în opoziție cu ea. Însă reprezentanții dreptei se tem să înceapă procedura de înaintare și numire a șefului Cabinetului de Miniștri. Principalul pericol pentru Sandu, în opinia analistului, rezidă în faptul că deputații ar putea să voteze pentru candidatura propusă de aceasta, păstrându-și astfel fotoliile în organul legislativ suprem și amânând pentru un termen nedeterminat noile alegeri în Parlament”.

”Sandu acum încearcă să tragă de timp, anume de asta s-a și adresat Curții Constituționale, care a considerat nemotivat demersul ei. Nu este exclus că Sandu va întreprinde din nou încercări de a se adresa acestei instanțe”, a conchis Ciurea.

Potrivit Constituției, președintele Moldovei trebuie să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru. În caz contrar, ea va trebui să răspundă politic sau chiar juridic. O astfel de opinie a fost exprimată de ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi.

”Constituția Republicii Moldova prevede clar că, după consultarea fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier”, a subliniat ministrul.

Potrivit lu Nagacevschi, dacă șeful statului nu înaintează candidatul pentru funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, ea riscă să răspundă politic ori juridic pentru încălcarea Constituției și Jurământului.

”Procedura de suspendare a președintelui țării însemnă răspunderea politică, dar în ceea ce ține de răspunderea juridică, asta ar însemna de la contravențional la penal”, a mai explicat Nagacevschi.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
premier, numire, putere, Sandu, criză
Tematic
Un deputat spune care ar fi perioada în care Sandu ar trebui să propună un premier
Nagacevschi: Sandu riscă suspendarea din funcție


Загрузка...
Maia Sandu

Termenul limită în care Sandu ar trebui desemneze candidatul la funcția de premier

706
(reînnoit 08:44 20.01.2021)
Aspectele referitoare la obligativitatea șefului statului de a desemna un candidat la funcția de premier au fost comentate într-o emisiune la Sputnik Moldova de către expertul în drept Teo Cîrnaț.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Expertul în drept Teo Cîrnaț a declarat în studioul Sputnik Moldova că termenul limită în care președintele Maia Sandu ar trebui să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru ar fi 7-8 februarie.

„Din punctul meu de vedere, noi avem în Constituție aspectul de 45 de zile. Sunt de părere că doamna Sandu pentru fiecare zi care trece și nu înaintează un candidat tot mai mult și mai mult se apropie de expirarea termenului de 45 de zile din momentul când a demisionat Guvernul Chicu - 23 decembrie 2020”, a menționat Teo Cîrnaț.  

„Termenul maxim de rezonabilitate de înaintare a unui candidat la funcția de prim-ministru va fi undeva pe 7-8 februarie. Dacă Sandu nu va înainta un candidat după expirarea termenului, atunci ea va trece în albia încălcării Constituției, fiindcă va încălca dreptul Parlamentului ca să identifice un candidat la funcția de prim-ministru în termen de 45 de zile, care au rămas”, a spus expertul în drept.

După expirarea acestui termen, potrivit lui Teo Cîrnaț, ar exista „tot temeiul legal pentru ca ulterior Parlamentul să se adreseze la Curtea Constituțională și să verifice dacă în inacțiunile președintelui este încălcarea Constituției și s-ar putea ca ulterior președintele să fie suspendat pentru neonorarea obligațiunilor și atribuțiile să treacă la președintele Parlamentului”.

Menționăm că fracțiunea socialiștilor (PSRM) a depus marți, 19 ianuarie, la Curtea Constituțională (CC) o sesizare prin care cere răspunsuri la câteva întrebări referitoare la obligativitatea șefului statului de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru după demisia guvernului.

Totodată, socialiștii întreabă CC ce sancțiune îi poate fi aplicată șefului statului, în cazul în care nu respectă termenul limită și care sunt consecințele în cazul nedesemnării candidatului pentru funcția de premier.

PSRM i-a cerut președintelui Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie, când începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

706
Tagurile:
Premier, candidat, Maia Sandu
Tematic
Socialiștii au întrebat Curtea Constituțională ce pedeapsă riscă Maia Sandu
Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii de stat


Загрузка...
Soarele iarna

Vremea schimbă foaia: Prognoza meteo pentru 21-27 ianuarie

0
(reînnoit 18:49 20.01.2021)
Temperaturile cresc în următoarele zile. Duminică va ploua în nord și în sud. Pentru lunea viitoare sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în toate regiunile. Marți ar urma să ningă.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Vremea se încălzește joi, 21 ianuarie. La prânz, temperaturile vor fi pozitive până și în raioanele de nord.

Meteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.

Cerul va fi numai parțial acoperit de nori, așa că vom avea și ore însorite.

Precipitații nu sunt prognozate.

Presiunea atmosferică va fi normală joi și în următoarele două zile.

Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de cel mult 6 metri pe secundă.

În noapte spre vineri, 22 ianuarie, termometrele vor indica minime de -2..-5 grade în nord, de -1..-4 în centru și de 0..-3 în sud.

Prognoza meteo pentru 21 - 25 ianuarie
Prognoza meteo pentru 21-27 ianuarie

Vineri, 22 ianuarie, se va încălzi și mai mult, maximele termice vor crește cu vreo 3 grade, comparativ cu ziua de joi. Sunt anunțate +4..+7 grade Celsius în regiunea de nord, +5..+8 grade în regiunea de centru și +6..+9 grade în raioanele de sud.

Vântul va sufla tot din sud-est, cu o viteză de 1-6 metri pe secundă.

Pentru sâmbătă și duminică sunt prognozate temperaturi la nivelul celor de vineri pe parcursul zilei. Duminică va ploua însă în nord și în sud.

Pentru luni, 25 ianuarie, sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în toate regiunile. Marți ar urma să ningă pe întreg teritoriul țării și se va răci din nou.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prognoza meteo, prognoza vremii
Tematic
Pui miere în ceaiul fierbinte? Iată de ce trebuie să renunți la acest obicei periculos
Ceaiul din coada-calului: Te ferește și de răceli


Загрузка...