Incendiu în strada Academiei din Capitală

Exclusiv: Cum comentează un expert cauzele incendiilor din Capitală

997
(reînnoit 15:04 20.04.2018)
Expertul în energetică și activistul civic Sergiu Ungureanu a comentat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova din ce cauză se întâmplă astfel de incendii și cine sunt responsabili.

CHIȘINĂU, 20 apr — Sputnik, C.S. Două incendii devastatoare au avut loc astăzi în Capitală. În primul caz este vorba de cel care a izbucnit la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie din strada Academiei, cartierul Telecentru, iar altul chiar în inima orașului, pe strada Ismail.

Activistul civic Sergiu Ungureanu a explicat pentru Sputnik Moldova din ce cauză, în opinia sa, au loc asemenea incendii și cine sunt responsabili de producerea lor.

”Asemenea lucruri se întâmplă în special din cauza corupției și a iresponsabilității factorilor de decizie care aprobă darea în folosință a clădirilor fără a-și lua munca în serios. Din păcate, acest lucru pune în pericol și viața cetățenilor simpli. Situația de astăzi demonstrează încă odată incompetența factorilor de decizie și starea sistemului de protecție antiincendiară”, a declarat expertul în energetică și activistul civic Sergiu Ungureanu.

Vineri, un incendiu a izbucnit la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie din strada Academiei, cartierul Telecentru, acesta fiind deja localizat de către pompieri. Din informațiile făcute publice de către autorități, până în acest moment nu sunt înregistrate victime. Toți angajații au fost evacuați la timp, însă acoperișul clădirii a ars în totalitate.

Un alt incendiu de proporții a izbucnit pe strada Izmail din Capitală. Este vorba de o clădire privată. La fața locului a intervenit o mașină de pompieri. Nu se cunoaște dacă în interiorul clădirii sunt persoane și nici dacă există victime.

Oamenii care au trecut prin apropiere au sunat la 112, însă mașina pompierilor a venit cu întârziere întrucât o bună parte din mașinile pompierilor sunt antrenate în stingerea incendiului de pe strada Academiei.

997
Tagurile:
exclusiv, responsabil, cauza, expert, incendiu, Sergiu Ungureanu, Chisinau
Tematic
Incendiu din strada Ismail este de proporții, cu riscul de a se extinde
Un nou incendiu în Capitală: Arde și un centru comercial din strada Ismail - video
Ultima oră: Incendiu devastator pe strada Academiei din Capitală - Video
Incendiu violent în Bucureşti! Flăcările se întind pe o suprafață de 400 de metri pătraţi
Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație

Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație și tăcerea Maiei Sandu

177
Zeci de părinți au manifestat vineri în fața Guvernului în semn de protest față de decizia autorităților de a în închide școlile și de a trece procesul de instruire la distanță în scopul de a împiedica răspândirea coronavirusului.

Dacă e să generalizăm raționamentele din care părinții sunt revoltați de închiderea școlilor, acestea sunt, în mare, două.

Primul - procesul de instruire online este necalitativ, copiii nu obțin cunoștințele pe care le obțin, în mod normal, atunci când merg la școală. Sau procesul de instruire, în general, nu are loc, dat fiind că nu toți copiii au acces la internet, au computere, planșete sau alte dispozitive care le-ar permite să participe la orele online. Situația este și mai complicată în familiile în care sunt doi - trei și mai mulți copii.

Al doilea - părinții, care sunt obligați să meargă la muncă ca să poată întreține familia, să le pună o bucată de pâine pe masă copiilor, respectiv, nu au cu cine să-i lase acasă. Nici nu pot să-i ia cu ei la muncă și nici să-i lase singuri acasă, ambele cazuri comportând mai multe riscuri.  

Este mai mult decât evident că părinții au dreptate atunci când cer redeschiderea școlilor. Argumentele lor sunt imbatabile: cu cine să lase copiii acasă și cine o să ajungă acești copii dacă nu merg la școală?

Spre marea mea surprindere, în fața acestor părinți a ieșit un secretar de stat al Ministerului Educației, mai exact, Natalia Grîu, care le-a spus pe un ton mai mult decât obraznic că Ministerul Educației nu are nicio treabă cu închiderea școlilor, că respectiva decizie de închidere a școlilor aparține Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

"Eu pot să mă expun pe domeniul Educației. Eu nu sunt medic, eu nu sunt președintele Comisiei Naționale, eu răspund de asigurarea accesului la educație în școală", a spus doamna secretar de stat.

Halucinant, nu? Părinții sunt revoltați că copiii lor nu au acces la educație, iar ea le spune că asta nu o privește pe ea pentru că răspunde de asigurarea accesului la educație în școală. Nu sesizați că este alogic?

Când o mamă i-a spus că nu are cu cine să lase copilul acasă, doamna Natalia Grîu i-a răspuns la fel: "Dacă îmi permiteți să mă expun. Eu cred că trebuie să facem o delimitare între competențele Ministrului Educației…". Deci, faptul că copiii nu merg la școală, iarăși, nu ține de competențele Ministerului Educației! Exact ca în procesul lui Kafka.

Și tot în cadrul acestui dialog, răspunzând părinților care spuneau ceva de genul că nu au bani pentru computere și planșete ca odraslele lor să participe online la ore, doamna secretar de stat a venit din nou cu același argument neghiob - asta nu este treaba Ministerului Educației.  

"Ministerul Educației se va expune pe domeniul de competență. Vreau să vă spun următorul lucru: la pachet cu anumite decizii care se iau pentru asigurarea dreptului la educație, sunt și anumite aspecte care vizează… care țin de protecția socială, anumite suporturi care trebuie să fie acordate părinților…", a declarat Natalia Grîu.

Alo! Ce-i cu tâmpenia asta? Adică de ceea ce li se întâmplă copiilor sunt vinovați părinții lor pentru că sunt săraci și nu au bani pentru computere și planșete sau cei de la Protecția Socială că nu le dau ajutoare financiare pentru asta, iar Ministerul Educației nu are nicio responsabilitate?

Dacă este așa, dacă nu Ministerul Educației a închis școlile, ci Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, de ce atunci în fața părinților a ieșit un secretar de stat de la Educație, ca să le povestească ce? Că Ministerul nu are nicio responsabilitate?

Nici nu știam că avem secretari de stat atât de impertinenți, obraznici și… agramați.  

Am transcris fragmentele de mai sus din discursul ei ca să arăt că doamna secretar de stat din Ministerul Educației nu prea cunoaște sensul cuvintelor de care face uz. Avem în cazul ei folosirea total improprie a verbului "a expune" la reflexiv: "pot să mă expun", "dacă îmi permiteți să mă expun", "Ministerul Educației se va expune".

La reflexiv, verbul "a expune" înseamnă a se pune, se afla într-o situație periculoasă, neplăcută. Corect ar fi fost să spună "să mă pronunț" sau "să-mi expun poziția, părerea". Dar așa doamna secretar chiar că s-a expus pe ea și întreg Ministerul Educației de a văzut o țară întreagă cine lucrează acolo.

Cam atât despre protestul părinților și poziția Ministerului Educației. Deși ar mai fi câteva chestiuni.

De ce tace avocatul poporului pentru problemele copilului, Maia Bănărescu, tace chitic, nu sare în apărarea drepturilor copiilor sau nici pe ea, ca și pe Ministerul Educației, nu o privește faptul că copiii nu sunt lăsați să meargă la școală.

Și de ce tace cealaltă Maie - Maia Sandu, care este ditamai președinte de țară și care anterior a fost și ministru al Educației? Ea de ce nu se implică în acest conflict sau nici pe ea nu o vizează, nu o privește faptul că sunt închise școlile și riscăm să avem o generație de analfabeți.

Bănuiesc că Maia Sandu nici nu a observat că au fost închise școlile și părinții protestează. Și cum ar observa în condițiile în care ea luptă vârtos cu corupția și corupții din Parlament, iar altceva nu o mai interesează. Închiderea școlilor e o chestie prea măruntă, nu se ostenește ea să se aplece asupra unui lucru atât de insignifiant.

NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
școli închise, școli, parinti, parinți, protest


Загрузка...
Maia Sandu și Irina Vlah

Cum deteriorează Maia Sandu relația Chișinău-Comrat

156
(reînnoit 21:12 04.03.2021)
Au trecut câteva luni de când Maia Sandu a preluat mandatul de șef de stat, însă până acum Președinția nu a făcut niciun efort ca să consolideze relația dintre Chișinău și Comrat. Ba din contra, a construit ziduri în loc de poduri.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. La câteva luni de când Maia Sandu a ajuns în fruntea statului, găgăuzii sunt nedumeriți de poziția președintelui față de regiunea autonomă. Ei așteaptă de la noul șef de stat niște răspunsuri la întrebările fundamentale care-i macină în relația Chișinău-Comrat. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al bașcanului Irina Vlah Andrei Vedutenko pentru Spuntik Moldova. 

„Sandu este de câteva luni președinte, dar din păcate până în prezent nu am auzit poziția ei și a echipei sale în legătură cu chestiunile fundamentale ce se referă la autonomie. Nu știm în ce mod vede ea procesul de împărțire a competențelor între centru și regiune. Noi, conducerea Găgăuziei și locuitorii ei, suntem sincer cointeresați să aflăm poziția șefului statului în chestiuni care au pentru noi, găgăuzii, o mare importanță”, a declarat Vedutenko pentru Sputnik Moldova

Găgăuzii sunt nemulțumiți de faptul că guvernatorul autonomiei a fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate în ianuarie și își doresc ca vocea lor să fie auzită și în această structură. 

„Nu ni s-a prezentat nicio explicație. Bașcanul nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Președinției. Irina Vlah a fost membru al Consiliului Suprem de Securitate chiar și atunci când era președinte Nicolae Timofti, la fel cum a fost membru CSS și predecesorul său Mihail Formuzal în timpul mandatului lui Voronin”, a mai spus Vedutenko. 

Președinția a precizat că bașcanul Irina Vlah nu mai este membru din oficiu al CSS, dar va fi invitat la ședințele Consiliului atunci când vor fi examinate subiecte ce vizează autonomia. 

„Bașcanul Găgăuziei este membru al Guvernului prin statut. Acest fapt este fixat în legislația privind statutul Găgăuziei, care a fost aprobată de Parlament. Noi considerăm că opinia autonomiei găgăuze trebuie să fie auzită și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, nu doar în Guvern. Aceasta este opinia poporului găgăuz și opinia lui trebuie luată în calcul atunci când se adoptă anumite decizii la nivelul Consiliului Suprem de Securitate, pentru că aceste decizii vor influența direct Găgăuzia”, a declarat Vedutenko. 

Amintim că decretul de constituire a noului Consiliu Suprem de Securitate a fost semnat pe 25 ianuarie de președintele Maia Sandu. Potrivit legii, din componența CSS fac parte deținătorii unor anumite funcții publice. În noua componență nu s-a mai regăsit bașcanul Găgăuziei, în schimb a fost completată cu 11 persoane noi din anturajul președintelui.

Anterior Irina Vlah a declarat că Maia Sandu face o greșeală ignorând conducerea și locuitorii autonomiei găgăuze, care nu au susținut-o la alegerile prezidențiale. 

Bașcanul nu a fost invitat nici la inaugurarea Maiei Sandu.

„Toate aceste acțiuni și fapte sunt greșite, absolut greșite și nu sunt verificate. Dar nu vreau să le comentez. Din păcate, încă nu avem nicio relație. Nu există semnale din partea conducerii țării noastre. Deși suntem deschiși și gata să lucrăm", a spus Vlah.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
Irina Vlah, Maia Sandu, Găgăuzia
Tematic
Întrevedere dintre Irina Vlah și Oleg Vasnețov: Ce au discutat


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

Situația devine tot mai alarmantă: Din nou un număr mare de infectări

0
(reînnoit 18:45 05.03.2021)
După recordul înregistrat joi, vineri Ministerul Sănătății anunță cu 12 cazuri mai puține. Mai exact, în data de 5 martie, 1 788 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Totodată, alți 22 de bolnavi au pierdut lupta cu maladia, dintre care și un medic.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Vineri au fost anunțate alte 1 788 cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și 11 de import din Ucraina, Germania, Franța, Republica Elenă, România, Spania și Italia. Rezultatele vin după procesarea a 4 859 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985. 

Totodată, 77 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 17 medici, 38 de asistenți medicali și 22 de infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 22 pacienți. Printre bolnavii decedați se numără și Natalia Catrangiu, în vârstă de 42 ani, ce activa medic nefrolog la un spital privat. Anterior, ea a activat la Spitalul Clinic „Sfânta Treime”. Până în prezent, 93 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor date de noul coronavirus. În total, 4 071 de bolnavi au fost răpuși de boală. 

Conform datelor ministerului Sănătății, în prezent 322 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 65 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 822 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 169 623  persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
bolnavi, spitale, pandemie, COVID-19


Загрузка...