Graffiti artists paint a map of Russia in front of the building of Moscow State Mapping and Geodesy University

Moștenirea lui Brzezinski: Occidentul vrea împărţirea și distrugerea Rusiei

348
(reînnoit 11:13 30.03.2018)
Sputnik a discutat despre semnificația măsurilor diplomatice ale puterilor occidentale împotriva Rusiei cu Srdja Trifkovic, jurnalist și scriitor american în probleme internaționale.

BUCUREŞTI, 29 mart — Sputnik, Doina Crainic. Luni, un număr de țări europene, printre care Statele Unite și Canada, au anunțat că expulzează diplomați ruși în legătură cu cazul Skripal. Srdja Trifkovic, jurnalist și scriitor american în probleme internaționale, a vorbit, într-un interviu pentru Sputnik International, despre semnificaţia acestor măsuri.

Acesta a spus că impresia generală este că „isteria colectivă a luat locul discursului rațional", fapt surprinzător, având în vedere că nu avem încă răspunsuri elementare la întrebările referitoare la acest caz.

„Cel de-al doilea aspect important și descurajator este faptul că țările continentale europene au urmat trendul rusofob stabilit de anglo-americani, iar acest lucru reprezintă o dovadă suplimentară a dominației taberei atlantiste în Europa", a spus Srdja Trifkovic.

Acesta dă exemplul Germaniei şi Franței, care au fost reduse la adepți automați ai direcţiei trasate de Washington, „mai ales dacă ne amintim că runda inițială de sancțiuni din 2014 împotriva Rusiei a fost o măsură dictată de Statele Unite, care nu aveau nimic de pierdut prin aceasta, măsură în detrimentul intereselor europenilor".

În opinia analistului, pe de o parte avem faza isterică a unui discurs rusofob în Occident, care nu se bazează pe niciun argument rațional și, în al doilea rând, asistăm la o degradare a diplomației europene a unor state care decad „la statutul de sateliți docili similari Germaniei de Est și Bulgariei în fața lui Brejnev", a remarcat Trifkovic.

Acesta a mai spus că președintele Putin, ministrul de externe Lavrov și alții nu ar fi negat atât de categoric implicarea Rusiei dacă ar fi existat vreo dovadă care să arate efectiv lumii că aceştia nu spun adevărul. Potrivit lui Trifkovic, țările care au luat măsuri împotriva Rusiei sunt cele pregătite să urmeze direcţia trasată de SUA şi, dacă ne uităm la cele care nu au acceptat să facă acest lucru, printre care Austria, Ungaria, Cipru, Grecia, „vedem că acestea sunt cele care au, de fapt, o politică externă mai independentă". Aceasta reflectă „hotărârea acestor țări de a păstra un minimum de independență".

Srdja Trifkovic a mai remarcat că, în Statele Unite, este regretabil că intenția inițială declarată a președintelui Trump de a avea relaţii detensionate cu Rusia a fost subminată de statul profund, iar acum „am ajuns într-adevăr la sfârșitul drumului odată cu numirea lui Pompeo la Departamentul de Stat și a lui Bolton în funcţia de consilier în probleme de securitate națională".

Analistul a mai spus că a fost recent la Moscova și că a fost surprins că unii dintre interlocutorii săi ruși nu sunt suficient de conștienți de animozitatea sau de sentimentele rusofobe care predomină în prezent printre elitele occidentale, atât cele politice, cât și cele academice și din mass-media.

„Este aproape jalnic că unii ruși folosesc în continuare termenul «partenerii noștri occidentali», deoarece pentru un parteneriat trebuie să manifeşte un minim respect și încredere reciprocă, iar acești oameni doresc realmente să distrugă Rusia", este de părere Trifkovic.

Analistul american de origine sârbă consideră că se urmărește delegitimarea sistemului politic rus şi o răsturnare a regimului.

„Vor să delegitimeze sistemul politic rusesc, după cum am văzut din comentarile publice cu privire la realegerea președintelui Putin, și nu vor nimic altceva decât schimbarea regimului, ceea ce ar conduce la o schimbare permanentă și ireversibilă a caracterului naţional al Rusiei și, eventual, la împărțirea țării în conformitate cu liniile trasate de Zbigniew Brzezinski. Cu aceste persoane parteneriatul este imposibil, iar Rusia trebuie să fie pregătită pentru o perioadă lungă de confruntări", este concluzia lui Srdja Trifkovic.

348
Tagurile:
impartirea, vrea, brzezinski, Zbiegniew Brzezinski, Rusiei, occidentul, Occident, România
Тема:
”Cazul Skripal” – război diplomatic împotriva Rusiei (26)
Tematic
Meleșcanu nu exclude o întâlnire cu Lavrov, „înaintea unor contacte mai importante”
Владимир Брутер

La ce putem ne așteptăm de la vizita Maiei Sandu la Bruxelles

172
(reînnoit 08:56 18.01.2021)
Cea de-a doua vizită oficială peste hotare, după cea de la Kiev, Maia Sandu o efectuează luni la Bruxelles. Analistul politic Vladimir Bruter a făcut o analiză succintă a posibilelor rezultate ale acesteia.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Nu trebuie să ne așteptăm la o schimbare radicală în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Se vor face aceleași declarații patetice că țara are o "șansă istorică" să avanseze pe calea europeană, să lupte cu corupția, să dezvolte economie, ceea ce pe viitor va da doar șansa de a pretinde la calitatea de membru al UE. De această părere este expertul Institutului de Cercetări Politice și Umanitare Vladimir Bruter.

"Cinovnicii din UE le-au spus în repetate rânduri reprezentaților autorităților moldovene că țara are șansă să adere la această comunitate. Așa vor spune și acum, dar nu vor fixa un termen și nu vor demara nici negocierile. Așa că mie mi se pare că este lipsit de orice rezon să așteptăm începerea negocierilor la această etapă, pentru că Sandu a acces doar de curând în funcție", a declarat expertul în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit expertului, Bruxelles-ul nu se va grăbi să-i acorde un credit în alb făcând promisiuni privind susținerea ei totală de către conducerea Uniunii Europene. Bruter a spus că o astfel de establishmentul european al fi lipsită de logică. Singurul lucru pe care poate conta noul președinte al Republicii Moldova în urma vizitei sale la Bruxelles este garanții că va fi acordată susținere financiară, susține politologul.

"Dar acordarea ajutorului financiar Moldovei de către țările Uniunii Europene, de fiecare dată, va fi condiționat, inclusiv cu solicitări ce vizează politica de cadre, inclusiv ce ține de eșaloanele superioare ale puterii. Dar ajutorul care va fi acordat va fi suficient doar pentru menținerea infrastructurii și pentru menținerea numărului necesar de locuri de muncă, nu mai mult", a menționat Bruter.

Politologul le-a recomandat cetățenilor moldoveni să nu-și facă mari iluzii privind banii veniți din Uniunea Europeană, acești nu vor fi acordați în favoarea Moldovei, oricum valoarea adăugată și în general capitalul se va întoarce în Occident.   

Amintim că președintele Maia Sandu s-a întâlnit vineri, 15 ianuarie, cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat direcțiile prioritare de cooperare între Republica Moldova și și instituțiile UE, au abordat aspecte ale politicii interne, perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Maia Sandu o efectuează săptămâna aceasta la Bruxelles.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
Bruxelles, vizită, Maia Sandu, Vladimir Bruter


Загрузка...
Alimentare cu benzină

Expert: Piața produselor petroliere trebuie fie subiect de anchetă

112
Scumpirea carburanților de către unele companii petroliere ar fi justificată, în opinia expertului economic Veaceslav Ioniță. Totuși, el apreciază că „piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă”.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Expertul economic Veaceslav Ioniță a numit două motive de bază care au condus la recenta scumpire a carburanților de către mai multe companii.

Primul motiv, potrivit expertului, este faptul că „a crescut acciza la produse petroliere”.

„La benzină acciza a crescut de la 4,47 lei/litru la 4,87 lei/litru. Împreuna cu TVA, impozitele în acest an s-au majorat cu 48 bani/litru”, a explicat Veaceslav Ioniță pe blogul personal.  

 Цена на топливо в Молдове (17января)
Cum a crescut acciza la benzină

Al doilea motiv ar fi faptul că „crește prețul petrolului pe piețele internaționale”.

„Astfel, în septembrie - octombrie 2020, prețul unui baril de petrol a fost de 40 USD. În decembrie, el s-a scumpit cu 25%, până la 50 USD. Iar în prezent a mai crescut cu 10%, până la 55 USD/barrel”, a scris Ioniță.

 Цена на топливо в Молдове (17января)
Prețul petrolului

„Teoretic, petroliștii ar avea motiv să crească prețurile, dar există un maaare DAR...”, a adăugat expertul economic. 

„În 2020, când prețul la petrol a scăzut dramatic, ajungând la minimul din ultimii 25 de ani, petroliștii nu s-au grăbit să scadă prețul pe măsură. Drept consecință, anul trecut, în plină criza, ei au încasat cei mai mulți bani din istoria Moldovei”, a afirmat Ioniță.

„Așa că reiterez: piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă a Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, comisiilor parlamentare de profil și nu în ultimul rând a Consiliului de Securitate de pe lângă Președintele Republicii Moldova”.

Benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit

Benzina și motorina s-au scumpit pe 16 ianuarie cu aproximativ un leu la unele stații de alimentare din Chișinău. Gazul lichefiat s-a scumpit cu aproape 80 de bani.

Petrol, imagine din arhivă
© Sputnik / Евгений Биятов

La stațiile care au afișat prețurile majorate, un litru de benzină A 95 costă 17,10 lei și mai mult de atât, un litru de motorină – până la 14,45 lei, un litru de gaz lichefiat - 10,10 lei.

Menționăm că ultima dată carburanții s-au scumpit acum o lună – benzina și motorina cu vreo 60 de bani, iar gazul lichefiat cu aproximativ 40 de bani.

Totodată, în ultimele zile euro și dolarul au un trend ascendent în cotațiile valutare oficiale.

Reamintim că, din martie 2019, companiile din domeniu sunt în drept să stabilească de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, dar condiția este să nu depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a admis că preţul carburanţilor va creşte din cauza tendințelor de pe piețele internaționale, dar și ca urmare a majorării cotei accizelor cu până la 9%, conform politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
expert economic, ancheta, Produse petroliere, carburanți
Tematic
Declarații explozive: Nicolas Maduro - „Petrolul venezuelean, motiv pentru invazia SUA”
Corporațiile salvează petrolul de șist, dar au și ele probleme


Загрузка...
Sărbătoarea Botezului Domnului

Boboteaza: Învățături corecte și învățături greșite despre agheasmă

(reînnoit 17:01 18.01.2021)
În fiecare an, pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, care este una dintre cele 12 praznice împărătești din anul bisericesc. Mai jos, vă prezentăm care sunt învățăturile corecte și cele greșite despre agheasmă și folosirea ei.

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. Creștinii ortodocși din țara noastră sărbătoresc Botezul Domnului Nostru Iisus Hristos. Din păcate, o perioadă îndelungată, generații întregi au fost lipsite de posibilitatea de a învăța religia în școală. Chiar și astăzi, religia nu face parte din programa obligatorie de studiu. Iată de ce mulți creștini nu cunosc învățătura Sfinților Părinți despre slujba sfeștaniei și folosirea Aghesmei Mari.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
© Sputnik / Moldova

Având în vedere că în special tinerii de astăzi își petrec timpul în mediul virtual, considerăm binevenit să arătăm pe scurt care sunt învățăturile corecte și cele greșite despre agheasmă și folosirea ei.

Potrivit Molitfelnicului, cuvântul agheasmă vine de la grecescul aghiasmos şi înseamnă sfinţire. Prin agheasmă înţelegem atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Cine și în ce condiții poate înmulți Agheasma Mare, Mică și Sfântul Mir?

Agheasma Mare nu trebuie să o înmulțească nimeni. Agheasma Mică se poate înmulţi, cu condiţia ca Agheasma să se toarne asupra unui vas în care există apă neîncepută. Nicidecum să nu se toarne apă deasupra aghesmei.

Cum și când se folosește agheasma de la Izvorul Tămăduirii?

Agheasma de la Izvorul Tămăduirii (Sărbătoare închinată Maicii Domnului prăznuită în vinerea din Săptămâna Luminată), de la sfințirea caselor sau a fântânilor, a troițelor și oricând se mai face peste an, se știe că aceasta este agheasma mică și se poate lua după anaforă.

Ce se face cu agheasma care a prins miros?

Agheasma care are miros din pricină că a fost pusă într-un vas necorespunzător sau a avut bucăţele de busuioc în ea, se toarnă într-un loc curat, sau la rădăcina unui pom.

Ce este Sfeştania (Agheasma mică)? Care sunt cele necesare pentru aceasta?

Este slujba de sfințire a apei care se poate face atât în biserică sau în alte locuri, cât și în casele noastre.

Pentru aceasta este nevoie de un vas cu apă curată, un mănunchi de busuioc sau altă plantă cu care preotul să stropească prin casă, 3 lumânări așezate într-un vas sub care puneți o hârtie ca să nu curgă ceara pe fața de masă, tămâier cu jar sau cărbune special, tămâie, un pomelnic cu cei ai casei, un prosop cu care să se șteargă pe mâini preotul. Nu puneți busuiocul în vasul cu apă pentru că se face ceai de busuioc, nu agheasmă. Cu agheasma rămasă mai stropiți prin casă (și prin curte dacă aveți) și gustați din ea dimineața pe nemâncate, după ce luați anaforă și dacă noaptea nu v-ați împreunat cu soțul (soția). Nu este necesară făină sau mălai la această slujbă.

Să punem usturoi sau busuioc lângă agheasmă ca să nu se strice?

Mântuitorul Iisus Hristos întrebă: „Dacă sarea se va strica, cu ce se va mai săra?" (Matei 5;13). Sarea nu se va strica niciodată pentru că aşa a fost făcută de Dumnezeu. La fel şi agheasma, fiind sfinţită de Dumnezeu, nu se va mai strica în condiţii normale. De aceea nu e nevoie să se pună lângă ea usturoi sau busuioc, sau alte plante.

Dacă strângem Agheasma Mare mai mulţi ani la rând, agheasma devine foarte puternică?

Sfânta Agheasmă este una şi aceeaşi în fiecare an şi la orice Sfântă Biserică.

Este păcat să fie făcută sfeştania casei seara? Trebuie făcută până în orele 12?

Un creştin fierbinte în credinţă face trei curăţenii în fiecare din cele patru posturi mari ale anului:

a) Curăţenie de praf, mizerie în toată casa;

b) Curăţenie de duhuri rele cuibărite în casă, prin sfeştanie;

c) Curăţenie în suflet prin mărturisirea păcatelor pe care le-am mai făcut de la ultima spovedanie încoace.

Sfeştania casei trebuie făcută de patru ori sau cel puţin o dată pe an. Sfeştania casei este o slujbă prin care se cere lui Dumnezeu să fie alungate puterile potrivnice şi să vină binecuvântarea Sa peste casa aceea prin rugăciunile făcute de preot. Ori o rugăciune se poate face oricând, dimineaţa, la prânz, seara sau noaptea.

În caz de necesitate (rău, frică, gânduri necurate, tulburare, supărare), în timpul zilei, ce se poate lua?

Dacă persoana nu a mâncat, poate lua anaforă, agheasmă mică, iar dacă a mâncat să se ungă cu ulei de la Sfântul Maslu sau agheasmă pe frunte, să se afume cu târnoseală (târnoseala este o bucățică de pânză îmbibată în ceară topită luată de la sfințirea unei biserici), să aprindă tămâie.

Dacă vreun animal de pe lângă casă se îmbolnăvește, îl putem unge cu sfințenii, și cu ce anume?

Creștinii pot stropi cu agheasmă vitele sau grajdurile vitelor, cât și în casele în care locuiesc.

Ce se face cu Agheasma de la Sfeștanie?

Întâi trebuie să o strecurăm foarte bine dacă are în ea resturi de busuioc, deoarece chiar și o sămânţă sau o frunzuliţă de busuioc poate altera un litru-doi de agheasmă. Dacă nu o vom strecura, ci o vom păstra aşa, i se va schimba gustul și se va face amară, nemaiputându-se bea. La fel se va întâmpla şi cu agheasma care va semăna cu ceaiul de busuioc atât la culoare, cât şi la gust. Această agheasmă se poate păstra doar câteva zile deoarece se va face amară.

Празднование Рождества Христова
© Sputnik / Константин Чалабов

Aşa cum la Sfânta Împărtăşanie nu se poate pune decât făină curată, vin curat, apă curată (iar preotul care pune alte materii sau pune apă prea multă, foloseşte făină stricată sau murdară, ori vin rău la gust, săvârşeşte păcat de moarte), tot aşa nici în agheasmă nu trebuie să existe alte substanţe. Agheasma se face din APĂ CURATĂ şi nimic altceva, într-un vas curat. Orice altă substanţă care schimbă firea apei o poate face pe aceasta să se schimbe la gust sau chiar să se strice.

Dacă tradiţia Bisericii ar fi învăţat să se facă agheasmă din ceai de busuioc de exemplu, aşa cum deseori se întâmplă din neglijenţa sau neştiinţa preotului, atunci ar fi fost ceva anormal ca să se strice agheasma făcută din ceai de busuioc. Dar dacă tradiţia Bisericii ne învaţă să folosim apă şi precizează să fie curată, să facem aşa şi atunci niciodată agheasma nu se va strica.

Dacă vom căuta explicaţia ştiinţifică a faptului că agheasma nu se strică, desigur că nu vom găsi această explicaţie. Foarte rar au fost cazuri în care agheasma s-a stricat întocmai ca orice apă. Motivele sunt diverse: preotul nu a săvârşit toată slujba de sfinţire a apei, vasul în care s-a sfinţit apa nu a fost curat, sticla în care s-a turnat agheasma după sfinţire nu a fost curată, şi cel mai des întâlnit motiv, agheasma a fost turnată în sticlă cu tot cu resturile de busuioc.

Timp de 7 zile după Sfeștanie, trebuie să stropim casa și curtea cu agheasmă. Este bine să și gustăm în fiecare dimineaţă din agheasmă, dar luăm întâi anaforă și apoi bem agheasmă deoarece este Agheasmă Mică. Putem gusta din agheasmă și putem stropi casa nu numai 7 zile după Sfeştanie, ci chiar și după cele 7 zile.

Când se bea Agheasma Mare?

Agheasma Mare se bea de la Boboteaza pâna în ziua în care este scris pe calendar „Odovania praznicului Botezului Domnului", adică data de 14/27 ianuarie. În restul anului nu se bea Agheasmă Mare decât doar atunci când ne-am spovedit, nu am primit dezlegare la Sfânta Împartașanie. Însă chiar și atunci Agheasma Mare ne-o dă preotul.

La stropit se poate folosi Agheasma Mare în tot timpul anului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Boboteaza, ageasma, despre agheasma, invataturi gresite, invataturi corecte
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2021
Tematic
Calendar Ortodox: Viața sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei


Загрузка...