București

Exploziv! „Suntem viteji şi euroatlantici expulzând diplomaţi ruşi"

244
(reînnoit 11:12 30.03.2018)
Alexandru Cumpănaşu analizează decizia României de a se alinia politicii Marii Britanii în expulzarea de diplomaţi ruşi. Gest incredibil al Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti - e public!

BUCUREŞTI, 30 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Ce reacţii au apărut la Bucureşti după decizia României, ca membru al Uniunii Europene, de a se alinia politicii Marii Britanii în expulzarea de diplomaţi, în contextul în care vorbim de o plecare a acesteia din Uniune?

Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, care se declară „euroatlantist convins", spune că este „din ce în ce mai confuz de politica domnului Meleşcanu". O declaraţie care, la prima vedere, poate părea cel puţin ciudată.

„Pe de o parte criticăm UE şi SUA că intervin prea mult şi ne delimităm când ne convine, iar pe de altă parte suntem mai catolici decât Papa. Adică nu ne deranjează să încheiem acorduri „confidenţiale" cu Ungaria, acord care pare extrem de defavorabil României, dar, pe de altă parte, suntem viteji şi euroatlantici expulzând diplomaţi ruşi", a declarat Cumpănaşu, exclusiv pentru Sputnik.

Acesta susţine, cu vehemenţă, că ministrul Afacerilor Externe ar face un joc dublu — încercând „să prostească" şi Moscova, dar şi Occidentul cu decizii ciudate, inconsecvente şi incoerente, pentru ca, acum, Meleşcanu să devină, „brusc, apostolul Occidentului, luând o măsură extremă şi de atac la adresa Rusiei, din punctul meu de vedere, mai mult de ochii lumii".

Atitudinea MAE — slugărnicie

Asociaţia de Cooperare Strategică, Diplomatică, Economică, Culturală şi Educaţională cu Rusia şi Spaţiul Slav, ACS-RSS, spune că „dualismul" promovat de MAE român nu este decât o dovadă de „servilism" faţă de puterile occidentale şi o lipsă totală de raţiune şi demnitate. Toate acestea nu fac decât să saboteze interesele naţionale ale României, în special cele economice.

„Şi pentru ce, mă rog? Pentru a arăta o dată în plus că România este sluga fidelă a Statelor Unite, a Marii Britanii, a Uniunii Europene", spun reprezentanţii Asociaţiei, într-un articol de pe site.

Aceştia se întreabă dacă, într-adevăr, conducerii României îi pasă sau nu de eforturile „supraomeneşti" ale mediului de afaceri de la noi din ţară de a avea relaţii normale cu Federaţia Rusă.

În privinţa atitudinii MAE de a declara un diplomat rus persona non-grata, ACS-RSS spune că dezaprobă acest gest.

„Noi, cetăţenii români care mai dispunem de o fărâmă de raţiune, dezaprobăm această acţiune a MAE şi ne delimităm de această „politică dualistă", aşa cum o denumea Meleşcanu. Pentru că acest „dualism" înseamnă făţărnicie faţă de Rusia şi slugărnicie dusă la extrem faţă de Occident!", au scris reprezentanţii ACS-RSS.

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti, internauţii şi-au exprimat, la rândul lor, dezaprobarea faţă de decizia luată de România.

„Politicieni slabi, fricoşi, care nu îşi iubesc poporul, ne târăsc într-un conflict care nu este al nostru. Au transformat România într-o colonie, în care ne simţim străini, trădaţi şi singuri. Vor răspunde, într-o zi, în faţa naţiunii şi a lui Dumnezeu!", a scris o comentatoare.

„Să vă fie ruşine. Corpul diplomatic rusesc, bravo", a scris alt internaut.

Ambasada Marii Britanii, mesaj sfidător la adresa Rusiei?

Interesantă, în acest context, este atitudinea Ambasadei Marii Britanii de la Bucureşti, care, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, „salută" reacţia comunităţii internaţionale, care s-a alăturat într-un răspuns colectiv în cazul Skripal.

În ce cheie poate fi citit acest mesaj? Poate fi vorba de sfidare a Rusiei? Poate fi un simplu gest de mulţumire? Viitorul ne va arăta ce se ascunde în spatele cuvintelor frumoase şi, aparent, pacifiste…

244
Tagurile:
suntem, viteji, euroatlantici, Modernizarea României, expulzați, ruși, diplomați, Alexandru Cumpănaşu, București, Ungaria, Rusia, SUA
Тема:
”Cazul Skripal” – război diplomatic împotriva Rusiei (26)
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?

65
Vorbind despre rezultatele conferinței telefonice a șefilor instituțiilor diplomatice ale UE, cancelarul Angela Merkel a declarat că participanții au convenit asupra necesității introducerii unui certificat de vaccinare, fără de care intrarea în UE nu va fi permisă.

Acordul este deocamdată unul de principiu, proiectul va fi prezentat în detaliu peste trei luni.

Se știe ce se ascunde în detalii, iar aceasta se referă și la pașaportul vaccinatului, consideră editorialustul RIA Novosti Maxim Sokolov.

În primul rând, nu este clar ce să facem cu persoanele care au contraindicații pentru vaccinare. Este mai mult sau mai puțin clar cazul contraindicațiilor temporare – de exemplu, o infecție recentă cu coronavirus. Aici, ca și în cazul altor boli infecțioase, este suficient să aștepți un timp și apoi să te vaccinezi. Dar există și boli cronice permanente: și ce se va întâmpla cu cei care suferă de ele? Probabil, vor fi lipsiți de dreptul la circulație. În plus, afecțiunile cronice sunt severe, iar cei care suferă de ele lor vor muri în curând. Nu există om – nu există problemă. Și până la urmă, bolnavi cronici gravi nici nu au ce căuta în Europa.

Însă asta nu e totul.

Există multe vaccinuri în lume acum și probabil vor exista și mai multe – și vaccinurile căror companii vor oferi dreptul de a primi certificatul UE?

Trioul euro-atlantic Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca probabil că nu va avea obstacole birocratice. "Te-ai vaccinat cu Pfizer" – primește ausweis-ul", altfel va exista un fel de disidență.

Dar cu vaccinurile rusești ("Sputnik V" și "EpiVacCorona") și chinezești (Sinovac Biotech, CanSino Biologics, CNBG – Sinopharm), totul poate fi mai complicat. Nu are importanță cât sunt de curative, atâta timp cât nu sunt aprobate oficial de autoritățile de la Bruxelles, cetățenii vaccinați cu ele, cel mai probabil, nu vor primi certificatul necesar pentru trecerea frontierei.

Întrucât problema legată de curativitatea sau nocivitatea unui vaccin de origine nedemocratică nu este doar medicală, ci și politică. Și ce se întâmplă atunci când politica intervine, adică "promovarea democrației vs instaurarea totalitarismului", putem vedea în exemplul proiectului "Nord Stream – 2", când hidrocarburile rusești sunt de o sută de ori mai periculoase decât "Zyklon-B". După cum se știe, "dacă teoremele geometrice ar afecta interesele umane, din cauza lor s-ar duce războaie". Și dacă prin nerecunoașterea unui vaccin de origine nedemocratică este posibil să-i faci o pacoste unei supraputeri străine – de ce să nu o faci?

Declarația relativ recentă (17 februarie) a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Strategia Rusiei în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă nedumerire. De ce Rusia oferă teoretic milioane de doze altor țări, dar nu are un progres suficient în vaccinarea propriei populații? Aceasta este o întrebare care necesită răspuns".

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Este greu de spus ce înseamnă progres suficient. Și este oare oportun ca oficialii europeni să ananseze acest subiect atunci când progresul în Europa însăși este în mod clar insuficient? În caz contrar, Ungaria nu ar fi cumpărat "Sputnik", iar Cehia, Austria, Italia nu s-ar fi gândit să facă la fel. "De ce avem nevoie de "Sputnik" atunci când există puncte de vaccinare cu "Pfizer" la fiecare pas?"

Poate că doamna Ursula este revoltată de reproducerea practicii exportului de pâine de la sfârșitul secolului al XIX-lea – "Nu ne vom sătura, dar o vom exporta". Este greu de spus cu exactitate dacă actualul ministru al Sănătății urmează principiile lui Vîșnegradskii, ministrului de Finanțe de atunci. Este și mai dificil de înțeles ce legătură are acest lucru cu problema eficacității vaccinului rus. Fie este eficient, fie nu. În orice caz, realizarea de către Federația Rusă a unui progres suficient în vaccinarea propriei populații este puțin probabil să fie principala preocupare a Bruxelles-ului.

Este o altă problemă atunci când trebuie să renegi cu orice preț vaccinul rusesc. În special, să nu consideri vaccinarea cu acesta drept motiv suficient pentru a elibera certificatul de viză. Când problemele Cortinei de Fier sunt în joc, atunci, desigur, orice poate servi drept argument.

Desigur, nu totul depinde de Ursula și de cei care gândesc ca ea. Pe lângă interesele celor care doresc să se îngrădească de Rusia, folosind orice motiv sau pretext, există și grupuri cu alte interese.

De exemplu, deși veniturile rușilor au scăzut semnificativ, nu au căzut până la o stare de sărăcie completă, care să facă turismul extern complet irelevant. Și multe țări europene (Italia, Franța, Grecia, etc.), unde turismul, înainte de debutul infecției, dădea de la zece până la cincisprezece la sută din PIB și asigura locuri de muncă pentru o bună parte a populației – aceste țări visează cum se întorc timpurile de dinaintea pandemiei și banii turiștilor ruși. Interesele ideologice ale doamnei von der Leyen nu sunt atât de interesante aici – starea precară a propriului portofel este mult mai importantă.

Desigur, îi poți inspira pe europeni cu cuvintele tovarășului ideolog Suslov M. A. – "Nu economisim pe ideologie", inclusiv în ceea ce privește certificarea vizelor, dar o astfel de politică pe termen lung este plină de diverse surprize. Principiul "Bunăstarea ta și a familiei tale este mai importantă decât bunăstarea celorlalți" nu a fost anulat și este periculos să îți bați joc de el tot timpul.

Așadar, întrebarea despre care vaccinuri vor confirma încrederea într-un solicitant de viză de călătorie peste trei luni va deveni subiectul unei dezbateri aprinse între doamna von der Suslov și susținătorii principiului micii burghezii "Nu mă interesează cine, dar să-și facă datoria".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Igor Dodon spune când ajunge în Moldova vaccinul rus „Sputnik V”
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video


Загрузка...
Constituția

Cum poate fi obligată Sandu respecte Constituția - expert

142
(reînnoit 08:10 02.03.2021)
Politologul a enumerat principalele metode prin care ”garantul Constituției” poate fi chemat să respecte Legea Supremă a țării.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Moldova traversează acum cea mai acută fază a crizei politice, care se întâmplă pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independență a țării. Despre aceasta vorbesc majoritatea experților, uluiți de faptul președintele, care a depus jurământul pe Constituție, încearcă acum să găsească orice căi pentru a o putea ocoli.

Este oare posibil să facem așa ca Maia Sandu să respecte totuși prevederile Legii Supreme a țării? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de doctorul în filosofie Boris Șapovalov.

"Poporul îl poate chema pe președinte să urmeze textul Constituției doar prin intermediul mitingurilor și demonstrațiilor, precum și prin negocieri și discuții detaliate. Deja chiar Pavel Filip și Andrian Candu s-au pronunțat împotriva deciziei lui Sandu. Acum aproape niciun deputații nu mai înțeleg această atitudine a președintelui față de Parlament", a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, s-a format un precedent periculos în Moldova, când un președinte care nu are împuterniciri reale ale putere încearcă să influențeze Parlamentul căruia îi este atribuită plenitudinea puterii.

Șapovalov a reamintit că nu au existat niciodată astfel de situații pe continentul european, în statele cu formă de guvernământ parlamentară.

Confruntarea dintre noul președinte al Republicii Moldova Maia Sandu și actuala componență a organului legislativ suprem al țării a atins apogeul după ce Curtea Constituțională a țării a decis că inițiativa șefului statului cu privire la numirea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru nu a respectat prevederile Legii Fundamentale.

Igor Dodon: Ambasadorii occidentali acceptă tacit derapajele Maiei Sandu>>>

Sandu insistă în continuare și vrea să obțină pe orice cale, chiar și prin inițierea unui referendum cu privire la demisia sa, alegeri parlamentare anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, nu vor soluționa problema crizei în eșaloanele puterii, ci, dimpotrivă, ar putea-o agrava.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

142
Tagurile:
criză politică, Constituția, Maia Sandu
Tematic
De ce este în stare Maia Sandu de dragul alegerilor anticipate
Urechean: Sandu vrea să-și supună întreaga țară, oamenii și legile


Загрузка...
Poliție

Crimă odioasă la Dubăsari: O adolescentă de 16 ani a fost ucisă

0
(reînnoit 08:41 02.03.2021)
O minoră de 16 ani a murit, iar alta a ajuns la spital după ce un tânăr a tras în ele cu o armă de foc. Crima a avut loc în noaptea de 1 spre 2 martie, în raionul Dubăsari. 

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Două minore de 16 ani au fost împușcate, iar una dintre ele a murit din cauza rănilor grave cu care s-a ales. Crima a avut loc în Holercani, raionul Dubăsari.

Acces interzis
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.

Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei și încearcă să-l identifice și să-l rețină pe tânăr.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
împușcături, Dubăsari, adolescentă, crimă
Tematic
A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele


Загрузка...