Ionuț Țene

Secularismul și schimbarea paradigmei religioase în Occident

260
(reînnoit 09:33 11.01.2018)
Senatul francez a realizat recent un raport devastator: 2.800 de biserici vor fi demolate în Franța, multe din acestea cu o vechime de câteva secole. Decizia guvernului din Hexagon a fost luată în urma costurilor de restaurare ce sunt tot mai ridicate decât cele de demolare.

În 2013 de exemplu, Biserica St. Jaques din Abbeville, construită în 1868, a fost demolată, cheltuielile totale fiind de 350 000 de euro. Această sumă este inferioară celei care era necesară pentru restaurarea templului.

Numărul de credincioși a scăzut constant în ultimele decenii, iar aceste lăcaşuri au fost abandonate. Cauza scăderii numărului de credincioşi fiind politicile de stânga şi secularizante ale guvernelor occidentale.

Descreștinarea Franței — un teren fertil pentru islamiști

Pentru multe orașe din Franța, lipsa de interes și înaltul preț al terenurilor unde sunt construite aceste biserici, pur și simplu nu mai justifică investițiile de restaurare. E o viziune strict materialistă în gândirea politicienilor francezi care au pierdut sensul spiritual al umanităţii. Gândirea mecanicistă neo-marxistă face incapabilă elita franceză să mai aibă activ organul perspectivei culturale şi religioase. Din 2007, când s-a luat această decizie, mai multe biserici au fost substituite de centre comerciale, magazine, blocuri de locuințe, săli de sport sau parcări de mașini, ca în fostul URSS.

Un politician francez conservator acuză guvernul că în loc de a distruge biserici, ar trebui „să demoleze moscheile radicalilor", care pun bombe la metrou, în pieţe sau cluburi. El acuză că o parte din aceste terenuri sunt vândute grupurilor islamiste ce construiesc moschei pe aceste locuri, informează Ştiri Creştine.

În realitate, pe teren, sute de noi moschei se construiesc în fiecare an în Europa. Acestea dispun de o capacitate pentru sute de mii de tineri musulmani, născuți în Europa sau pentru imigranții recent sosiți. În funcție de legile fiecărei țări, deseori aceste edificii primesc bani din partea guvernelor. Conform analizelor guvernamentale din ţările occidentale şi comisia europeană de la la Bruxelles prevede ca după 2050 populaţia majoritară a Europei să devină musulmană. Politica de stânga atee a slăbit în mod organizat și premeditat creştinismul şi a încurajat islamizarea continentului. La aceasta se adaugă sporul demografic pozitiv al familiilor musulmane faţă de cele creştine sau agnostice. Declinul creștinismului practicant în Europa, contracarat în același timp de secularism și de ateismul militant al elitelor, nu mai este o chestiune trecătoare, ci o certitudine social-religioasă.

De la politica de desacralizare la una de islamizare

Cifrele demonstrează că majoritatea în Europa nu mai sunt creștinii, ci sunt cei ce se declară „fără religie", în corelare cu islamizarea. Numărul de credincioși creştini a scăzut constant şi dramatic în ultimii ani, multe biserici au fost practic abandonate, în timp ce numărul moscheilor crește simțitor. Pe lângă aceasta asistăm şi la o scădere a influenţei creștinilor în politică, în timp ce politicile umaniste de stânga domină agenda majorității guvernelor occidentale. Ţările din centrul şi estul Europei care au cunoscut dezastrul materialismului stângii radicale şi a ateismului marxist se opun distrugerii identităţii creştine a continentului.

Utopia comunistă e o paradigmă care duce la disoluţia societăţilor occidentale clasice, devenind enclave ce pendulează între agnosticism şi islam. Politica de desacralizare nu duce la dispariţia religiei, ci dimpotrivă la înlocuirea creştinismului cu un islam mai tânăr şi viguros demografic, care are acceptul politicilor de stânga, ce favorizează în realitate schimbarea de paradigmă religioasă a continentului. În subsidiar stânga politică nu mai este adepta secularizării, ci un vehicol ideologic folosit în musulmanizarea bătrânului continent? Instituţiile europene devin indirect foruri de propagandă pentru schimbarea paradigmei religioase a Europei, prin politicile aşa-zis seculare, care de fapt devaforizează creştinismul şi favorizează islamul.

Pierderea identităţii iudeo-creştine a Europei în favoarea islamizării va crea poate pe viitor probleme politicii culturale ale Israelului, ce poate să-şi piardă aliatul istoric european.Enclavele "no go" s-au înmulțit în Franța ca urmare a politicii seculariste, devenind locuri în care cultura și tradiția iudeo-creștină a dispărut.

Libertatea religioasă — un drept fundamental al omului modern

România care a cunoscut era demolărilor de biserici în vremea comunismului, astăzi este o ţară care recuperează şi arhitectonic credinţa creştină. Demolările de biserici au început după cutremurul din 1977.

Nicolae Ceauşescu a ordonat distrugerea a 20 de lăcaşe de cult, cele mai multe din categoria monumentelor istorice. Biserica Sfânta Vineri, adăpostea icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, icoana pictată la Viena, în 1748, şi la dărâmarea acesteia s-a produs o minune: martorii oculari ai demolării au povestit despre o ploaie cu bucăţi de gheaţă pornită din senin chiar în mijlocul operaţiunii. Comuniştii români au demolat cu mult mai puţine biserici, decât demolează astăzi guvernele de stânga secularizate din Occident.

Şi în Germania situaţia e dezastruoasă privind demolarea bisericilor creştine. Până în prezent peste 350 de biserici au fost închise. Un cunoscut politician de stânga Joachim Reinig are ca obiectiv „integrarea cât mai rapidă" a miilor de refugiați musulmani ce sosesc în Europa în fiecare săptămână şi, conform unei propuneri a acestuia apărute în presă, bisericile creștine trebuiesc demolate pentru ca moschei musulmane să fie construite pe respectivele locuri?

Creştinismul face parte din identitatea spirituală şi democrată a ţărilor europene. Lovindu-se în creştinism se atacă un drept fundamental al omului modern: libertatea religioasă. În anii 1980, Papa şi societatea civilă se indignau față de demolările ceauşiste, astăzi nici guvernele ţărilor vestice sau Vaticanul nu au nicio reacţie că se pun la pământ circa 3000 de biserici creştine, numeroase monumente istorice, în Franţa.

Cine va apăra identitatea creştină a Europei? Guvernul de la Paris îl depăşeşte pe Ceauşescu în chestiunea demolării de lăcașuri, ajungând să concureze cu regimul bolşevic din vremea lui Lenin. De ce?

Ionuț Țene este istoric, publicist și scriitor român.

Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

Sursa: NapocaNews.ro

260
Tagurile:
crestinism, secularism, islam, Ionut Tene, Romania
Tematic
Ortodocșii României au nevoie acută de mai multe biserici
Apocalipsa din zilele noastre: Iată ce au ajuns bisericile în Europa
Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

105
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri


Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

188
(reînnoit 21:39 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

188
Tagurile:
Românai, Rusia
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...
natura

Cod galben! Ce fenomene meteo se așteaptă mâine

0
Meteorologii moldoveni au emis o avertizare cod galben de ceață, care va intra în vigoare la noapte și va fi valabil inclusiv mâine dimineață.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 29 octombrie, în timpul nopții și dimineața se prevede ceață cu o vizibilitate de 200 de metri și mai puțin. 

În decursul zilei de mâine se așteaptă și ploi slabe în regiunea de nord. Temperatura maximă va fi de +16 grade Celsius în nordul țării, +17 grade în centru și +18 grade în raioanele sudice.

Presiunea atmosferică va fi normală, iar vântul va sufla cu o viteză de până la 5 metri pe secundă, din direcția est.

Ninsori și viscol în România

În țara vecină vremea se va răci simțitor. Se așteaptă o masă de aer rece din nord-vestul Europei, care va face ca temperaturile să înceapă să scadă.

Vineri, vremea se va răci accentuat, astfel că, în cea mai mare parte a României, valorile termice se vor apropia de cele normale pentru sfârșitul lunii octombrie, informează observatornews.ro. Pe arii extinse, va ploua în majoritatea regiunilor. Cerul va avea înnorări.

În jumătatea de est a României ploile vor fi mai frecvente ziua și spre finalul intervalului. În schimb, în regiunile intracarpatice aria ploilor va fi în extindere seara și noaptea.

Local se vor acumula cantități de apă de peste 15… 25 l/mp. La munte, la altitudini de peste 1500 m, ziua vor fi precipitații mixte, în schimb, noaptea vor predomina ninsorile.

Vântul va sufla cu putere. Vor fi rafale de 80, chiar 90 de kilometri pe oră pe crestele munților. Nici celelalte zone nu vor scăpa de rafale de vânt, unde acesta va sufla cu 55…60 de kilometri pe oră, în sudul Banatului și în Oltenia.

Temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 17 grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 şi 9 grade.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Cod galben, meteo, fenomen
Tematic
Vreme posomorâtă și ploi: Prognoza meteo a fost revăzută  


Загрузка...