Vladimir Putin

Putin fermitate absolută în relația cu Occidentul alternative inteligente

143
(reînnoit 11:39 21.10.2017)
"De ce Europa a trebuit să sprijine fără rezerve, fără să se gândească, din competiție politică și din dorința de a face pe plac Marelui Frate, separatismul și dublul standard?"

BUCUREȘTI, 21 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Rusia va răspunde imediat și simetric dacă Statele Unite ale Americii se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune", a declarat, la Clubul Valdai, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

În fața personalităților din lumea prezenți la Soci, Vladimir Putin a acuzat SUA că "dezechilibrează balanța arsenalelor nucleare strategice", prin dezvoltarea unor noi sisteme și modernizarea celui actual.

"Ca reacție la măsuri similare ale altor state, Rusia este pregătită să dezvolte noi sisteme de armament, atât nucleare, cât și ne-nucleare", a declarat Vladimir Putin.

În privința relației cu noul președinte al SUA, Donald Trump, Putin este convins că vina principală a atitudinii sale "imprevizibile" o poartă adversarii săi politici interni — care îl împiedică să-și îndeplininească promisiunile din campanie.

Vladimir Putin îi învinovățește pe politicienii americani pentru noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a arătat că are un caracter fățiș — înlocuirea gazului rusesc, cu cel american, mai scump și insuficient.

"Recentul pachet de sancțiuni adoptat de Congresul SUA a fost destinat în mod fățiș să împingă afară Rusia de pe piețele energetice din Europa și să forțeze Europa să treacă la gazul natural lichefiat, mai scump, din Statele Unite", a declarat Putin.

În privința dialogului cu SUA lansat după 1990, Vladimir Putin consideră că Rusia a manifestat deschidere maximă, permițând accesul fără precedent la instalațiile nucleare, ceea ce nu s-a întâmplat de cealaltă parte — "SUA au trădat Rusia în anii 1990".

Tot în sensul trădării reciprocității, Putin consideră că Washingtonul a alimentat separatismul în sudul Rusiei și este vinovat de invadarea Irakului în 2003, prin intermediul coaliției internaționale, dar și de bombardamentele (NATO) asupra Iugoslaviei, în 1999.

Tema de anul acesta a forumului "Viitorul în progres; modelând lumea de mâine" i-a permis președintelui rus să expună un aspect important — întregul proces al globalizării este în criză astăzi. "A fost abandonat dialogul", consideră Putin. Dimpotrivă, spune Putin, o uriașă mașinărie de propagandă funcționează în sensul isterizării generale, menționând aici CNN sau BBC.

Analizând criză din Catalunya, președintele Putin a subliniat existența "dublului standard pe care îl aplică "anumiți colegi străini".

"De ce Europa a trebuit să sprijine fără rezerve, fără să se gândească, din competiție politică și din dorința de a face pe plac Marelui Frate, separarea Kosovo, provocând procese similare în alte regiuni din Europa și din lume?" a punctat Vladimir Putin.

"A fost bine pentru Kosovo să-și declare independența (de Serbia) în 2008, dar situațiile din Catalonia, Kurdistanul irakian și din Crimeea ar trebui tratate diferit?" a întrebat Putin. Catalinia este "o problemă internă" a Spaniei, a spus Vladimir Putin.

Nimeni nu era la curent cu aceste contradicții care durează de secole în interiorul Europei?, întreabă tăios Putin. "Știau, nu-i așa? Și cu toate acestea au salutat, fără să-și ascundă bucuria, dezmembrarea unei serii de state în Europa", a declarat fără ocolișuri Putin, ca o concluzie la situațiile limită cu care se confruntă Europa după 1990.

Ca alternativă la aceste crize generate și promovate de Occident, Putin a vorbit de Uniunea Economică Eurasianică și de proeictul Chinei — Centura Economică a Drumului Mătăsii. Discursul lui Vladimir Putin apoate fi citit integral aici.

Clubul de discuții Valdai a fost creat în 2004, ca un forum internațional de dezbateri, destinat problematicii din Rusia și din lumea întreagă. La sesiuni participă experți, cercetători din din diferite domenii de la cele mai de seamă centre universitare și academice din întreaga lume. Discursul președintelui Putin este punctul central al evenimentului. Denumirea vine de la lacul Valdai — situat în apropierea metropolei istorice Novgorod — într-o locație de pe malul lacului fiind organizată prima ediție a clubului de discuții.

143
Tagurile:
bombe nucleare, Gazul rusesc, Clubul Valdai, Tratatul privind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune, Donald Trump, Vladimir Putin, Soci, Rusia, SUA

Deputat rus, despre exercițiile militare din România: NATO își îndeplinește sarcinile

69
În România are loc un exercițiu NATO la care participă și militari din 17 state aliate, inclusiv din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. În aceste zile, militari din Republica Moldova participă în România la DACIA 21 LIVEX, cea mai mare serie de exerciții a NATO de la declanșarea pandemiei.

La exerciții vor participa circa 15.000 de militari - 10.000 din România și circa 5000 din 17 state aliate -  Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.

Exercițiile au început săptămâna aceasta, pe 4 mai, și se vor încheia la jumătatea lunii iunie.

Conform MApN, seria de exerciții se va desfășura în 16 poligoane și alte facilități militare din România, ”în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19, condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării”.

”Seria de exerciții reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care a cuprins etape de planificare și organizare demarate cu un an înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent”, arată MApN.

În privința participării militarilor din Republica Moldova, aceasta a generat unele reacții pe plan intern, care au făcut o legătură cu tensiunile apărute în urma exercițiilor militare ruse desfășurate pe teritoriul Federației Ruse, în vecinătatea Ucrainei.

Am solicitat o opinie în acest sens prof. univ.dr. general Mircia Chelaru, fostul șef al Statului Major General al Armatei Române, actualmente deputat în Parlamentul României.

”Exercițiul era programat de mult timp, de peste un an, iar militarii din Moldova participă de mulți ani de la exerciții comune”, spune generalul Chelaru. ”Este vorba de un exercițiu pur defensiv, realizat pe spațiul românesc, de militarii români în colaborare cu militari ai statelor cu care România are tratate de apărare”.

Generalul atrage atenția că aceeași situație a fost și în cazul exercițiilor militare derulate de Rusia – erau planificate de mult timp.

”La finele anilor ‘90 am organizat asemenea exerciții de apărare a spațiului românesc, la care au participat și cei din Moldova, iar în total au fost 18 state alături de România, deci mai multe decât acum”, spune generalul, apreciind că sunt ocazii excelente de pregătire militară, dar și un prilej de mai bună cunoaștere reciprocă, de schimb de experiență, deci și de detensionare.

Fostul șef al Armatei Române spune clar – ”Faptul că au existat alte evenimente în perioada recentă nu este decât o simplă coincidență – și, de fapt, am avut de-a face mai mult cu interpretări, ori eu sper că nu se va continua sau replica în același fel”.

Concret, l-am întrebat pe general dacă este justificată reacția unor comentatori care asociază participarea militarilor moldoveni la un exercițiu NATO care vizează ”apărarea și descurajarea în flancul estic NATO” cu o amenințare la adresa Rusiei.

”Este, în primul rând, pregătirea apărarea spațiului românesc… nu a vreunui flanc estic”, a răspuns generalul. ”Orice alte comentarii și alegații despre Rusia, tensiuni generate… le consider BALIVERNE. Pentru mine și pentru orice militar adevărat seriozitatea primează în fața comentariilor și interpretărilor subiective sau tendențioase”.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Artem Turov, dimpotrivă, consideră că România este utilizată în mod activ de Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite pentru ca acestea să-și rezolve problemele.

"Noi știm și despre amplasarea sistemelor de apărare antirachetă în România. Exercițiile care se desfășoară în România cu un număr mare de contingente NATO sunt un indicator pentru sudul Europei. Infrastructura din România este utilizată de NATO pentru a-și îndeplini sarcinile", spune Turov.

Toate acestea împreună, potrivit deputatului, reprezintă o presiune organizată la granițele Rusiei.

„Sunt practicate diverse direcții de acțiune, transferul de trupe și arme, coordonarea acțiunilor în spațiul aerian. NATO își pompează contingentul de-a lungul frontierei cu Federația Rusă (acest lucru se poate observa în statele baltice) și o serie dintre ei participă la exerciții. Există o presiune politică din partea mai multor țări din UE atât asupra Federației ruse, cât și al țărilor prietenoase (Rusiei – n.n.)", menționează deputatul rus.

Potrivit lui Turov, orice exerciții în vecinătatea fostei zone de luptă trebuie efectuate cu prudență, iar toate părțile trebuie notificate cu privire la obiectivele acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
REpublica Moldova, România, militare, exerciții, NATO


Загрузка...
Ședința Parlamentului

Ce tactică vor adopta în alegeri PAS și alte partide expert

129
(reînnoit 13:36 06.05.2021)
Analistul politic a evaluat tactica principalelor partide care pretind să acceadă în noua componență a organului legislativ suprem al țării.

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Potrivit mai multor sondaje de opinie care au fost efectuate în țară în ultima perioadă, patru partide politice au șanse reale să ajungă la tribuna parlamentară: PSRM, ”Partidul nostru” al lui Renato Usatîi, Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul ”Șor”.

Intriga principală a acestor alegeri este însă ce tactici vor prefera să pună în aplicare partidele în cursa electorală - vor merge de unele singure la judecata alegătorilor sau vor crea blocuri pentru a-și consolida rezultatul? Răspunsul la această întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de politologul, deputatul în prima legislatură a Parlamentului țării Valentin Krîlov.

"Cred că PAS a dat deja de înțeles univoc că nu va avea niciun fel de aliați în alegeri. Acest partid va merge pe cont propriu, putem presupune că se contează pe votul din diaspora pentru a ”desena” atâtea voturi câte sunt necesare", a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, dacă ținem cont de faptul că pe flancul liberal de dreapta sunt partide mici care au puține  șanse să acceadă în parlamentul țării, ele ar putea să se alăture luptei electorale și să susțină partidul loial președintelui Sandu.

"Însă pentru acesta nu este avantajoasă crearea unei alianțe politice cu ele, având în vedere că acolo există forțe de expresie unionistă. Partidul ”Acțiune și Solidaritate” se va debarasa de aceste forțe din segmentul său politic", a adăugat analistul.

Adoptând o astfel de tactică, potrivit lui Krîlov, formațiunea politică loială lui Sandu va acționa după principiul: „străinătatea ne va ajuta”, sperând, implicit, că va  putea forma majoritatea în noua componență a organului legislativ suprem al țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

129
Tagurile:
PAS, partide, tactica, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie


Загрузка...
Maia Sandu

Sandu: Încercăm păstrăm oportunități economice și în Est

44
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este de părere că țara noastră trebuie să păstreze în continuare oportunități economice și la est.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Comunitatea Statelor Independente oferă Republicii Moldova un anumit regim comercial, a declarat președintele țării, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit șefului statului, sunt mulți oameni care își doresc ca acest regim comercial să poată fi folosit în continuare. 

„Societatea noastră este divizată. Sunt oameni care își doresc în continuare să exporte producție moldovenească și în Est. Încercăm să păstrăm oportunități economice și la Est, în măsura în care acest lucru este posibil”, a declarat Maia Sandu. 

Drapelele statelor CSI
Пресс-служба президента КР / Султан Досалиев

Președintele a mai spus că vrea să le arate celor care privesc spre Est ce înseamnă guvernare pro-europeană. Amintim, Acordul privind zona de liber schimb CSI a intrat în vigoare în septembrie 2012, între Belarus, Rusia și Ucraina. Ulterior, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan s-au alăturat acordului. De la începutul anului 2016, acest acord a fost suspendat reciproc între Rusia și Ucraina.

Acordul a redus la minim excluderea de pe listă a mărfurilor supuse taxelor de import. Taxele de export au fost complet eliminate. De asemenea, acordul multilateral a înlocuit mai mult de o sută de documente bilaterale valabile anterior între țările CSI, care reglementau regimul de liber schimb în zona Comunității. Se presupune că, după semnarea acestui acord, țările CSI vor putea beneficia de servicii duty-free, furnizate de companii din alte țări ale Comunității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
sumiit CSI, țări CSI, CSI


Загрузка...