Victor Orban

Câte miliarde a pus la bătaie Soros pentru a aduce imigranții în Europa

357
(reînnoit 18:45 21.10.2017)
Un factor de risc ridicat - se impun măsuri imediate

CHIŞINĂU, 21 oct — Sputnik, D.D. "Acești bani vor fi puși la bătaie peste tot în întreaga Europă și vor sprijini acele comunități și partide care vor să deschidă granițele Europei și care doresc organizarea imigrației", a declarat Lazar Janos, șeful de cabinet al premierului maghiar, Viktor Orban.

Janos Lazar se referă la uriașele sume de bani (18 miliarde de dolari, conform Wall Street Journal) pe care miliardarul american George Soros le-a pus la dispoziția ONG-uirlor sale, prin care "a garantat condițiile de finanțare a planului său privind aducerea de migranți în Europa", relatează agenția ungară MTI.

"Țările central-europene sunt împovărate de presiunile uriașe din cauza imigrației", a spus Lazar, făcând referire la decizia Comisiei pentru JAI din Parlamentul European, prin care s-a aprobat un proiect de document privind modificarea Regulamentului Dublin — pentru "un mecanism permanent și automat de repartizare a migranților în cadrul UE".

Proiectul prevede că solicitanții de azil să fie transferați din țările de sosire spre alte țări care nu au atins limita stabilită a numărului de refugiați pe care ar trebui să-i primească, limită stabilită de CE și calculată în funcție de PIB-ul și populația fiecărei țări.

Tot conform documentului, țările care se opun vor fi sancționate — cazul statelor din grupul de la Vișegrad.

Avertismentul oficialului maghiar este extrem de important și poate fi coroborat cu structura de politicieni și vectori de influență finanțați de Soros — datele fiind oficiale în acest sens. Practic, prin avertismentul din Ungaria, țările central europene, inclusiv România, sunt puse în gardă asupra imixtiunii prin intermediul acestei rețele.

Ori, în contextul în care oficiali europeni, dar și români, atrag atenția asupra implicării acestui sistem Soros în criza secesionistă din Catalunya, dar recunosc și aportul decisiv în lovitura de stat de la Kiev, devin clare două priorități — adoptarea unor norme de transparentizare a finanțării și activității tuturor ONG-urilor din România, inclusiv a celor care au sediile în alte state; în al doilea rând, serviciile speciale, poate ar trebui să prezinte publicului punctul lor de vedere și dacă există preocupări în acest sens. Pentru că, se știe, în cazul Soros există preocupări nu numai la nivelul conducerii Ungariei și Rusiei, dar și al Casei Albe.

Menționăm că România este una dintre țările în care organizațiile și persoanele finanțate sau formate de sistemul Soros au o importanță foarte mare. Ori, în contextul dovezilor prezentate la nivel internațional, această stare de fapt reprezintă un factor de risc ridicat.

357
Tagurile:
imigranti, Miliarde, Soros, Europa, Wall Street Journal, Lazar Janos
Валюта

Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

121
(reînnoit 13:48 03.12.2020)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care este cauza deprecierii leului în raport cu moneda unică europeană. În doar o zi euro s-a scumpit cu 16 bani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru ziua de astăzi un curs de 20,80 de lei pentru un euro. La casele de schimb valutar acesta este comercializat astăzi cu peste 21 de lei.

Am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă de fapt pe piața valutară din Moldova. Potrivit lui, această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă.

”Timp de 5 zile euro a ajuns de la 1.19 la 1.21 față de dolar și aceasta este explicația pentru ceea ce se întâmplă în Moldova, dar mai scade și leul fata de valutele de referință, aici presupun că este și dorința BNM. În ce măsură intervine BNM încă nu cunoaștem, datele apar mai târziu. Aceasta depreciere este una normală... Important e sa nu fie galopanta”, a precizat Gîrbu.

Precizăm că euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani timp de o zi, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat doar un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.

Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
piața valutară, Moldova, Euro
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații


Загрузка...
Traian Băsescu

Ce șanse are Băsescu obțină cetățenia Moldovei

66
(reînnoit 10:03 03.12.2020)
Politologul a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are fostul președinte român de a deveni cetățean al Moldovei și de a desfășura aici o activitate politică.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Fostul președinte român Traian Băsescu a declarat că intenționează să obțină iarăși cetățenia Moldovei. ”Mi-a luat Dodon cetățenia, dar sper să mi-o redea Maia Sandu”, a declarat el la un post de televiziune din România. Politologul Corneliu Ciurea a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are Băsescu să redevină cetățean al Moldovei.

”Aceasta depinde de faptul dacă Băsescu va considera necesar să depună iarăși actele pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Evident, obținerea sau neobținerea cetățeniei de către un astfel de cetățean al României depinde în mare măsură de ”curenții” politici din Moldova. De aceea, în perioada Sandu procedura ar putea decurge mai ușor decât sub Dodon”, a spus Ciurea.

Politologul nu a observat însă un prea mare entuziasm al președintelui nou ales în legătură cu perspectiva de a-i oferi ex-președintelui României pașaportul moldovenesc.

”Nu se știe în ce măsură este important pentru Băsescu însuși să obțină cetățenia. Maia Sandu, de asemenea, s-a exprimat fără prea multă căldură în legătură cu această chestiune, în limbaj tehnic – să depună din nou actele și vom decide”, a menționat politologul.

Ciurea a apreciat de asemenea șansele ca Băsescu să se ocupe de activitatea politică în Moldova, în cazul obținerii cetățeniei moldovenești de către acesta.

”Anterior a existat senzația că Băsescu ar fi putut ”învârti” ceva în politica moldovenească. În momentul de față, am impresia că interesul lui a cam secat. Totuși, curentul unionist nu mai impresionează în ultima perioadă. El a contribuit de asemenea la asta și s-a retras în umbră”, a conchis politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
Moldova, cetățenie, Băsescu
Tematic
Scandal mondial: Băsescu, acuzat de implicare în războiul Trump-Biden
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19


Загрузка...
Tatiana Vascan

Expert: Anul 2020 cel mai greu pentru piața asigurărilor

0
Pandemia de coronavirus a afectat mai multe domenii din Republica Moldova, inclusiv domeniul asigurărilor. Detalii am aflat de la expertul în asigurări Tatiana Vascan.
Expert: Anul 2020 – cel mai greu pentru piața asigurărilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în asigurări Tatiana Vascan a declarat că în anul 2020 companiile din acest domeniu au înregistrat venituri mai mici decât în anii precedenți. La fel ca multe alte domenii, piața asigurărilor a fost afectată dur de pandemie.

"Oamenii nu mai pleacă peste hotare și respectiv nu au nevoie de Cartea Verde. Mulți lucrează de acasă și la fel nu-și asigură automobilele, pentru că nu se folosesc de transport. Nici asigurările medicale pentru cei care pleacă peste hotare nu sunt atât de solicitate", a declarat pentru Sputnik Tatiana Vascan.

În schimb, moldovenii s-au orientat spre alte tipuri de asigurări, susține expertul. Aceștia își asigură bunurile imobile sau optează pentru asigurarea de viață.

"Cultura asigurărilor este foarte joasă în țara noastră din diverse motive. Oamenii nu au încredere că companiile de asigurări ar putea să-și onoreze obligațiunile, persoanele nu dețin prea multă informație, dar nici nu au prea au mare dorință de a afla despre opțiunile pe care le au", a precizat interlocutoarea.

Specialistul a remarcat că în țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă nu toate sunt solicitate de către cetățeni. Astfel, în Republica Moldova asigurările facultative constituie doar 15-20% din volumul total de asigurări pe care le procură moldovenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, asigurări


Загрузка...