Parlamentul Republicii Moldova

Opinie: Cum Moldova își poate redobândi suveranitatea pierdută

156
(reînnoit 17:31 16.10.2017)
Jurnalistul și politicianul Iurie Roșca a difuzat pe pagina sa de Facebook o reflecție despre măsurile de recucerire a suveranității naționale, specificând că are în vedere „decolonizarea popoarelor înrobite de oligarhia financiară", și susține că procesul respectiv trebuie să aibă o anumită succesiune

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. Procesul de recăpătare a suveranității pierdute de către statele ce și-au pierdut-o ar trebui, în opinia lui Iurie Roșca, să aibă urmărească succesiv următoarele domenii: suveranitatea monetară, suveranitatea economică, suveranitatea juridică și suveranitatea politică.

Suveranitate monetară, în opinia jurnalistului, înseamnă recâștigarea de către puterea politică, adică de către stat, a dreptului de a emite moneda și de a exercita politicile monetare. Suveranitatea economică, potrivit lui, pornește de la renunțarea la liberul-schimb. Suveranitatea juridică trebuie recucerită începând cu revizuirea angajamentelor internaționale, care afectează interesele naționale, apoi să urmeze revizuirea legislației naționale în sensul unei vaste elaborări legislative ce ar permite decolonizarea economiei naționale. Recucerirea suveranității politice, susține Roșca, este rezultatul primelor trei acțiuni de resuveranizare.

În susținerea tezei sale, Iurie Roșca îi citează pe doi autori francezi: Valerie Bugault și Jean Remi. „Comercianții au căutat dintotdeauna — și adeseori au și reușit — să acapareze moneda, ceea ce le-a adus o îmbogățire nemeritată. Puterea politică uneori a căutat și a reușit să recapete controlul asupra faptului monetar", scriu cei doi autori, la care se face referire.

Potrivit lor, „în situația actuală controlul monetar se află totalmente în mâinile principalilor deținători ai puterii economice. Guvernele, ele însele reprezentante ale puterii economice, au abdicat de la suveranitatea lor monetară și, în consecință, de la suveranitatea politică. Astăzi a venit momentul crucial când această luptă urmează să fie reluată".

În concluzie Iurie Roșca notează că „atât timp cât vom lupta cu stafiile trecutului — URSS pentru unii, România interbelică pentru alții, extrapolate în mod artificial asupra Rusiei și a României de azi — postura de națiune perdantă ne este asigurată. O națiune își poate elabora o strategie de dăinuire în timp și de afirmare demnă în măsura în care își poate identifica dușmanul extern. Maxima "Cunoaște-ți dușmanul" rămâne în picioare, ca, de altfel, întotdeauna de-a lungul istoriei pentru orice colectivitate umană. Doar că diferența fundamentală față de trecut este că dușmanul comun al tuturor popoarelor nu este o țară. El poartă un caracter extrateritorial. Numele lui este plutocrația mondială, globaliștii, marea finanță internațională, această caracatiță planetară, care a transformat în popoare captive toată lumea și, în primul rând, poporul american. Iar noi, Republica Moldova, România, Rusia, țările UE și ceilalți, ne-am pomenit cu toții în aceeași postură ingrată și dezonorantă".

156
Tagurile:
moneda națională, Finanțe, Politică, independență, Suveranitate, Iurie Roșca, Europa, Rusia
Tematic
Acum 25 de ani Republica Moldova şi-a proclamat suveranitatea
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

132
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...
Nicolai Cheleș

Opinie: Adevăratul motiv pentru care tinerii au ieșit la vot

106
(reînnoit 17:45 25.11.2020)
La mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale, subiectul prezenței masive la vot a cetățenilor moldoveni este la ordinea zilei. Și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului Național al Tineretului, Nicolai Cheleș a menționat că prezența tinerilor la vot în acest an l-a surprins plăcut. Invitatul a menționat că de această dată tinerii au fost mai motivați ca niciodată. Iar motivul este simplu – își doresc să se reîntoarcă acasă.

"În ultimii ani mulți tineri au plecat peste hotare, iar faptul că s-au mobilizat și au venit la vot într-un număr atât de mare înseamnă că își doresc o schimbare și vor să revină acasă. Dacă lucrurile se vor îmbunătăți în Moldova, atunci cu siguranță mulți dintre ei vor reveni acasă", a subliniat Nicolai Cheleș.

Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale doar 8% dintre tineri au ieșit la vot. Cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, mai mulți tineri din diverse structuri de profil din țară, activiști civici și voluntari, au inițiat campania de informare "Plus un Tânăr votează" prin care tinerii au fost îndemnați să se implice mai activ în viața socială și politică a țării și să-și exercite dreptul la vot.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
alegeri, vot, tineri
Tematic
Cum va influența COVID-19 comportamentul tinerilor generații


Загрузка...

Marinarii ruși au oprit invazia americană: Provocare în Golful Petru cel Mare

0
(reînnoit 17:21 26.11.2020)
Marea navă antisubmarină a Flotei ruse din Pacific “Amiralul Vinogradov” a oprit invazia distrugătorului marinei americane „John McCain” în apele teritoriale rusești din Golful Petru cel Mare.

Ministerul Apărării din Rusia a precizat că nava americană a depășit granița maritimă cu 2 kilometri. Echipajul navei antisubmarine “Amiralul Vinogradov”, care urmărea distrugătorul marinei SUA, i-a trimis un avertisment că va lua măsuri dacă „John McCain” nu va părăsi imediat teritoriul rus.

După ce notificarea a fost trimisă, „Amiralul Vinogradov” s-a îndreptat direct spre inamic. După ce a evaluat situația, echipajul navei americane s-a grăbit să iasă în apele neutre. Ce făcea distrugătorul „John McCain” în Rusia și în ce mod comandamentul flotei a 7-a a marinei SUA a justificat acțiunile echipajului navei sale – urmăriți în videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Provocare, rusi, marinari
Tematic
"Sunt doar primii pași" - de ce SUA își trimite submarinele la frontierele Rusiei


Загрузка...