tricolor rus roman

Fără ură şi părtinire, despre viitorul relaţiilor economice româno-ruse

326
Ca firmele să poată să se dezvolte, iar economia să "duduie", cel mai logic pas trebuie să fie câștigarea sau recâștigarea unor piețe de desfacere. Dacă privim împrejur, vedem că una dintre cele mai mari piețe este cea a Rusiei.

CHIŞINĂU, 14 oct — Sputnik, Maria Predescu. Discutând cu o cunoştinţă, acum câteva zile, am ajuns la cea mai importantă temă a zilelor noastre: de ce nivelul de trai în România nu crește? Am atins, pe rând, toate motivele pe care le poți auzi dacă tragi cu urechea la ce se vorbește azi prin magazine, la cozi sau în sălile de aşteptare: oamenii delăsători, guvernul care nu-şi face treaba, mentalitatea românească de "merge şi aşa" şi, evident, economia slabă. Nu spun că aceste plângeri nu sunt reale: toate, separat şi luate la un loc, pun umărul la situaţia proastă în care ne aflăm. Dar unul dintre aceste motive este cel mai important, şi anume economia care nu merge cum trebuie.

Este logic: reducerea producţiei interne înseamnă reducerea numărului de locuri de muncă, creșterea numărului șomerilor, scăderea taxelor şi impozitelor adunate la bugetul de stat, scăderea salariilor, şi, într-un cuvânt, scăderea nivelului de trai.

Dacă ne uităm la comunicatele Institutului Național de Statistică, vedem că ţara noastră stă din ce în ce mai prost la capitolul exporturi (a se citi: pieţe de desfacere), adică deficitul balanţei comerciale se tot măreşte, atât în ţările Uniunii Europene, cât şi în afara ei.

Nu trebuie să fii economist ca să înţelegi că această situaţie ascunde o problemă a economiei româneşti: când nu ai unde să exporţi, nu ai unde să valorifici ce ai produs, mai ales că pe piaţa noastră puterea de cumpărare nu este foarte mare.

De aceea, pentru ca firmele să poată să se dezvolte, iar economia să "duduie", cel mai logic pas trebuie să fie câştigarea sau recâştigarea unor pieţe de desfacere.

După Revoluţie, acestea s-au cam restrâns. Mai rău, au fost pierdute pieţe importante din statele foste membre CAER. Am intrat în UE şi avem acces la piaţa Uniunii, însă calitatea şi preţul produselor româneşti nu pot concura, de cele mai multe ori, cu cele din ţările mai dezvoltate. Pe lângă asta, nişe importante au fost ocupate, înaintea noastră, de firme din ţări care sunt membre UE mai demult.

Dacă privim împrejur, vedem că una dintre cele mai mari pieţe este cea a Rusiei. Ca urmare a răcelii progresive în relaţiile politice dintre Bucureşti şi Moscova, după Revoluţie, am cam ieşit de pe această piaţă. Anul trecut, schimburile comerciale româno-ruse s-au redus cu 18%, ceea ce a contribuit la menţinerea soldului negativ al comerţului bilateral.

Anvergura foarte mare a pieţei ruseşti (140 de milioane de consumatori, cam cât jumătate din TOATĂ piaţa UE!) şi tradiţia schimburilor comerciale dintre ţările noastre (cetăţenii ruşi îşi amintesc cu nostalgie de produsele pe care le cumpărau de la români în perioada comunistă) impune necesitatea reluării (reîncălzirii!) contactelor economice, în baza unei viziuni pragmatice, care trebuie să guverneze toate deciziile economice.

Pentru că cea mai importantă lege a economiei se referă la eficienţa acţiunilor pe care le întreprinzi, ca firmă sau ca stat, respectiv la obţinerea profitului. Iar în relaţia cu Rusia am putea obţine profit dacă ne-am baza mai mult pe pragmatism.

Acum Rusia se află sub sancţiunile UE, dar va veni o vreme când acestea vor fi ridicate, iar România va fi liberă să exporte acolo. La momentul respectiv, va trebui să avem un plan în acest sens, firmele noastre să fie pregătite şi să existe instrumentele necesare pentru a fi sprijinite să îşi extindă activitatea în această zonă.

Există domenii de perspectivă pentru cooperarea bilaterală, în sectoare puternic aducătoare de profit: ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a exemplificat prin energie, carburanţi şi exploatarea platformei continentale din Marea Neagră, exprimându-şi speranţa că nu vor fi create artificial piedici în calea colaborării pe aceste paliere. Totodată, oamenii de afaceri ruşi cred că există oportunităţi pe piaţa noastră, dorind să se extindă aici.

Chiar şi acum, există unele posibilităţi: aşa cum a spus ambasadorul Valeri Kuzmin, acestea nu se aplică în anumite domenii agricole, precum, vin sau alcool în general, iar piaţa din Rusia este foarte interesată de importul de mobilă din ţara noastră.

Interesul real pentru cooperare al oamenilor de afaceri din ambele state este evidenţiat de organizarea primului Forum de Afaceri Româno-Rus, după mult timp, la Moscova şi Sankt Petersburg, pe 28-30 iunie 2017, de către Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno — Rusă şi Camerele de Comerţ şi Industrie din Moscova şi Sankt Petersburg, având sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse în România.

Este însă un semnal că ruşii doresc o deschidere în relaţiile noastre economice. Şi chiar dacă este un eveniment izolat, poate constitui un început şi un bun precedent pentru altele de acest fel. De altfel, state importante din UE, precum Germania, în pofida regimului de sancţiuni, depun eforturi pentru a menţine şi a dezvolta relaţii economice cu Rusia.

Cuvântul cheie trebuie să fie însă pragmatismul. Maximizarea avantajelor din relaţia cu acest mare vecin de la Răsărit este un proces de durată, fiind necesar a se construi punţi de dialog, şi va creşte nivelul de încredere reciprocă.

Până la urmă, economia de piaţă pe care România încearcă să o realizeze după Revoluţie exact asta trebuie să aibă ca principiu central: jocul liber al cererii şi ofertei, pentru obţinerea profitului de către firmele existente, fără interferenţe din partea statului.

Prin urmare, să permitem pieţei să se manifeste. Vom observa că această mişcare poate fi una dintre cele mai avantajoase pentru economia noastră în ansamblu, asistând la un paradox aparent: cooperarea cu o ţară cu care, politic, suntem pe principii de adversitate sau măcar răceală, poate ajuta interesului naţional.

Text preluat de pe Glasul

326
Tagurile:
Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno - Rusă, schimburile comerciale româno-ruse, profit, comerț, Valeri Kuzmin, Romania, Marea Neagră, Sankt Petersburg, Uniunea Europeană, UE, Rusia, România
Tematic
Politolog rus: cultura română și cea rusă, ca factori unificatori ai Moldovei
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

64
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
Ala Tocarciuc

Epidemiolog, despre pandemie de ce nu ar trebui ne relaxăm

92
(reînnoit 07:32 15.06.2021)
Expertul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc a vorbit despre noua variantă delta a tulpinii indiene a coronavirusului și a amintit că nu este momentul să ne relaxăm.

CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Moldova nu a suportat încă vârful real al coronavirusului. Estimările noastre se bazează pe cifre și date statistice, însă noi nu cunoaștem vârful real al îmbolnăvirilor în țara noastră. Valul tulpinii britanice și al noilor mutații a început în Moldova în decembrie 2020, iar realitatea este că am reușit să ieșim din el deja în aprilie, pentru că mulți suportaseră boala către acea perioadă. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova specialistul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc.

Liliac
© Sputnik / Владимир Федоренко

„În același timp, atunci când se observă o creștere a numărului de cazuri, oamenii încep intuitiv să poarte mască, să reducă numărul de contacte și petrec mai mult timp acasă, adică se activează mecanisme de protecție care opresc căile de infectare. Cred că a fost foarte reușită carantina în valuri, aplicată de multe țări: oamenii se aflau timp de 10 zile în carantină, 20 de zile lucrau, apoi din nou 10 zile de carantină și iarăși revenirea la muncă", spune expertul.

Tocarciuc consideră că unele metode de protecție au funcționat, iar ratele de incidență au scăzut considerabil, dar trebuie să ținem cont că aceasta nu a fost varianta deltă a tulpinii indiene.

„Încă acum un an, când pandemia era abia la început, în India, care are frontieră cu China unde a fost înregistrat primul focar al tulpinii alfa, nu s-a înregistrat o explozie a îmbolnăvirilor. Mulți au încercat să folosească acest fapt în favoarea teoriilor lor conspiraționiste, că uite India are un nivel scăzut de trai, dar nu se îmbolnăvesc. Și ce s-a întâmplat acum?" - se întreabă retoric epidemiologul.

Tocarciuc a conchis că indienii se pare că au avut în imunitate un fel de protecție istorică pentru tulpina alfa, datorită căreia au trecut-o fără un număr prea mare de îmbolnăviri. Împotriva tulpinii delta ei nu au avut această protecție și acum se confruntă cu o catastrofă. De aceea trebuie să fim foarte vigilenți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
pandemie, carantină, India, coronavirus
Tematic
Vor sta sau nu moldovenii cu pașaport biometric în carantină în România? Detalii


Загрузка...
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden

102
Înainte de summitul cu președintele american Joe Biden, Vladimir Putin a acordat un interviu extins jurnalistului telecompaniei americane NBC Keir Simmons. Declarațiile cheie ale liderului rus – în materialul RIA Novosti.

Despre NATO

"Am spus de multe ori: este un vestigiu al Războiului Rece. NATO s-a născut în era Războiului Rece, dar motivul pentru care există astăzi nu este foarte clar. A existat un moment în care se vorbea despre faptul că ea, această organizație, se transformă, dar acum s-a uitat despre asta. Noi pornim de la presupunerea că aceasta este o organizație militară, dar aceștia sunt aliații Statelor Unite, iar, din când în când, cu aliații este necesar să te întâlnești. Deși îmi pot imagina cum merge discuția acolo. Este clar că totul este decis prin consens, dar există totuși o singură opinie corectă, iar toate celelalte nu sunt prea corecte – să spunem așa".

Vladimir Putin

De ce a fost necesară extinderea NATO spre est, aducând infrastructura mai aproape de granițele noastre? Și dvs. spuneți că noi ne comportăm agresiv. Pe baza cărui motiv? Rusia, chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice, a reprezentat un fel de amenințare pentru Statele Unite și pentru alte țări europene? Noi ne-am retras voluntar toate trupele din Europa de Est pe câmp deschis. Oamenii au suferit la noi, timp de zeci de ani, acolo au trăit familiile militarilor, fără a avea condiții normale de viață, inclusiv pentru copiii lor. Noi am plătit un preț foarte mare. Și ce am primit în schimb? Infrastructura este aici, la granițele noastre. Iar dvs. spuneți despre faptul că noi amenințăm pe cineva? Da, noi desfășurăm exerciții în mod regulat, inclusiv neașteptate pentru Forțele noastre Armate. De ce acest lucru ar trebui să preocupe partenerii NATO? Pur și simplu nu înțeleg.

Vladimir Putin

Despre relațiile cu SUA

"Relațiile noastre bilaterale au degradat până la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, dar totuși există probleme care necesită o sincronizare, o determinare a unor poziții reciproce, astfel încât problemele de interes reciproc să fie rezolvate mai eficient atât în interesele Statelor Unite, cât și în interesele Rusiei. Din această cauza, nu există nimic ieșit din comun aici. De fapt, noi, în ciuda unei astfel de retorici aparent dure, ne așteptam la astfel de propuneri, deoarece agenda politică internă a SUA nu ne oferea posibilitatea de a restabili relațiile la un nivel acceptabil. Acest lucru trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu".

Vladimir Putin

Despre imprevizibilitatea SUA

"Cea mai importantă valoare în relațiile internaționale – stabilitatea și previzibilitatea. Noi, din partea, așa cum cred, partenerilor noștri americani nu am văzut tocmai aceste valori în anii precedenți. Ce fel de stabilitate și previzibilitate, dacă ne reamintim de evenimentele din Libia din 2011, când țara a fost distrusă? Ei bine, ce fel de stabilitate și predictibilitate a existat aici? Tot timpul s-a vorbit despre faptul că trupele vor rămâne în Afganistan. Apoi, dintr-odată – boom, și trupele sunt retrase din Afganistan. Aceasta este stabilitate, previzibilitate?"

Vladimir Putin

Despre acuzațiile nefondate

"Relațiile ruso-americane au fost sacrificate tot timpul acutei lupte politice interne din SUA. Noi vedem acest lucru, noi știm bine, numai de ce nu am fost acuzați: de interferență în alegeri, de atacuri cibernetice și așa mai departe. Dar niciodată nu s-au deranjat să prezinte ceva dovezi, doar acuzații nefondate. Mă mir de ce până acum nu am fost acuzați de faptul că am provocat mișcarea Black Lives Matter – ar fi fost, de asemenea, o linie bună de atac. Dar noi nu am făcut asta".

Vladimir Putin

Despre legea privind agenții străini

"Când vorbesc despre aceste legi, despre neinterferență sau încercări de inteferență, ce vreau să spun în legătură cu Rusia? Multe structuri ale așa-numitei societăți civile... De ce spun "așa-numitei"? Ele sunt finanțate din străinătate, sunt pregătite programe de acțiune corespunzătoare, activiștii sunt instruiți în străinătate și, atunci când structurile noastre oficiale văd acest lucru, pentru a preveni o astfel de interferență în treburile noastre interne, noi luăm decizii și legi corespunzătoare și ele sunt mai relaxate decât a voastre".

Vladimir Putin

Despre închiderea lui Navalnîi

"Oamenii pe care i-ați menționat – da, ei au fost condamnați pentru încălcarea regimului. Oameni, care au fost condamnați condiționat. De două ori persoana a fost condamnată condiționat. De fapt, a fost pur și simplu avertizat să nu încalce legislația în vigoare în Rusia. Nu, o ignorare completă a cerințelor legii. În cele din urmă, instanța a luat o decizie corespunzătoare, schimbând măsura de supraveghere judiciară în detenție preventivă. Vă pot spune că, în Rusia, există mii de astfel de persoane pe an, care încalcă regimul de detenție condiționată, nu se prezintă la secțiile de poliție, ignoră cerințele legii. Mii! Și ei nu au nimic de-a face cu activitatea politică. Iar dacă cineva se ascunde în spatele activității politice pentru a-și rezolva propriile probleme, inclusiv comerciale, atunci este necesar să răspundă în mod corespunzător".

Vladimir Putin

În ceea ce privește sănătatea, toate persoanele, care se află în locuri de deținere, se află sub răspunderea administrației instituției respective. Probabil că există, instituții medicale situate în locuri de deținere, în instituții de acest gen, nu în cele mai bune condiții. Instituțiile urmăresc și acest lucru. Eu sper că așa cum se cuvine.

Vladimir Putin

Despre avionul Ryanair la Minsk

Eu nu știam despre niciun avion comercial și despre oamenii care au fost arestați acolo, de asemenea, nu am auzit nimic. Am aflat despre asta din presă. Nu știam despre deținuți, habar n-am. Acest lucru nu ne interesează. <...> Așa s-a întâmplat. Am relatat recent, într-una din conversațiile mele cu un coleg european, versiunea domnului Lukașenko, pe care el mi-a spus-o și care constă în faptul că ei înșiși au primit informații că la bord exista un dispozitiv exploziv. Ei l-au informat pe pilot, nu l-au forțat să aterizeze, iar pilotul a decis să aterizeze la Minsk. Asta tot.

Vladimir Putin

Despre debarcarea trupelor

Am efectuat exerciții planificate pe teritoriul nostru și nu numai la sudul Federației Ruse, ci și în Orientul Îndepărtat și la nord, în Arctica. În același timp, au avut loc exerciții în mai multe regiuni ale Federației Ruse. Concomitent, Statele Unite efectuau exerciții în Alaska, așa, printre altele. Dvs. știi ceva despre asta? Nu? Probabil că nu. Iar eu vă voi spune, eu știu. Aceste exerciții au avut loc, de asemenea, în imediata vecinătate a granițelor noastre, dar pe teritoriul vostru. Noi nici măcar nu am atras atenția la ele. Iată ce se întâmplă acum: acum, la granițele nostre sudice se desfășoară exercițiile Defender Europe. Patruzeci de mii de persoane, 15 mii de unități de vehicule militare, unele dintre ele au fost dislocate de pe continentul american direct la frontierele noastre. Noi ne-am transferat echipamentele la frontierele americane? Nu. De ce sunteți îngrijorat?

Vladimir Putin

Despre China

"În ultimii ani, noi am dezvoltat cu China o relație de parteneriat strategic, la care nu am ajuns niciodată în istoria statelor noastre. Un nivel ridicat de încredere și cooperare în toate domeniile: în politică, în economie, în sfera tehnologiilor, în cooperarea tehnico-militară. Noi nu considerăm că China reprezintă o amenințare pentru noi. Este o țară prietenoasă. Ea nu ne-a declarat dușmani, așa cum au făcut Statele Unite".

Vladimir Putin

Despre cooperarea în spațiul cosmic

"Stația Spațială Internațională, din motive tehnice, își finisează treptat resursele și, probabil, în acest sens, "Roskosmos" nici nu intenționează să-și continue activitatea. Dar, din ceea ce am auzit de la partenerii americani, ei, la fel, privesc într-un mod particular cooperarea viitoare în acest domeniu. Dar, în general, cooperarea cu Statele Unite în spațiul cosmic, mi se pare, reprezintă un bun exemplu, unde noi, în ciuda problemelor din relațiile politice din ultimii ani, am reușit să menținem parteneriatul și să-l prețuim".

Vladimir Putin

Despre susținerea Siriei

"Partenerii noștri din Occident, din Vestul agregat – atât Statele Unite, cât și europenii – spun că nu vor oferi asistență lui Assad. Dar ce legătură are Assad cu asta? Ajutați oamenii care au nevoie de această asistență, cele mai elementare lucruri. Doar nu elimină restricțiile nici măcar pentru furnizarea echipamentelor medicale și a medicamentelor, chiar și în condițiile de infecție cu coronavirus. Acest lucru este pur și simplu inuman. O atitudine atât de dură făță de oameni nu poate fi explicată în niciun mod".

Vladimir Putin

Despre misiunea sa

"Dacă ne vom uita la situația în care se afla Rusia în anul 2000, aceasta  balansa la limita de a-și păstra suveranitatea, integritatea teritorială, numărul cetățenilor sub pragul sărăciei era colosal și catastrofal, nivelul PIB-ului era extrem de scăzut, aveam 12 miliarde de rezerve de aur, iar datoriile erau de 120 de miliarde de dolari, dacă vorbim în dolari. Dar acum situația este alta. Există multe probleme acum, dar situația este complet alta. Într-o zi, în locul meu va veni cu siguranță o altă persoană. Și de ce toate acestea ar trebui să se prăbușească? Noi am luptat împotriva terorismului internațional – slavă Domnului, l-am tăiat chiar de la rădăcină. Ar trebui să se renască din nou, sau ce? Cred că nu. Este altceva faptul că pe scena politică pot apărea diferite persoane, cu puncte de vedere diferite. Foarte bine. Știți, mi-am legat atât de mult soarta mea de soarta țării, încât pentru mine nu există o altă misiune mai semnificativă în viață decât întărirea Rusiei".

Vladimir Putin

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
Joe Biden, summit, Vladimir Putin, interviu
Tematic
Ușakov, despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden


Загрузка...