Fotografie simbol: Poliția

Culmea: Poliția vrea o amendeze pe femeia doborâtă de mașina guvernamentală

1929
Polița Capitalei este atât de indulgentă cu guvernanții când mașinile acestora spulberă pe șosele femei care poartă copii în brațe încât anunță apriori, până la documentarea definitivă a cazului, că victima este pasibilă de amendă.

CHIȘINĂU, 11 oct — Sputnik. Nu este o glumă. Poliția Capitalei spune că femeia care avea un copil în brațe și a fost doborâtă pe strada Alba Iulia din sectorul Botanica de un automobil cu plăcuțe de înmatriculare guvernamentale este pasibilă de a fi amendată.

Nefericitul caz a avut loc marți, 10 octombrie. La fața locului s-a deplasat imediat un echipaj al Secției Supraveghere Transport şi Circulație Rutieră din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chişinău, pentru a documenta cazul.

Poliția Capitalei confirmă că automobil de model "Skoda Superb" cu plăcuțe de înmatriculare guvernamentale, condus de șofer în vârstă de 36 ani, a lovit o doamnă de 36 ani, care avea un copil cu în brațe.

Dar Poliția Capitalei a ținut să precizeze că femeia de 36 de ani, care avea și un copil în brațe, "traversa neregulamentar strada". Ulterior victima a fost preluată de un echipaj al Serviciului 903 şi transportată la spital pentru acordarea ajutorului medical, fiind constatate leziuni neînsemnate.

Poliția a deschis o anchetă pe acest caz și anunță că vor fi audiați martorii accidentului rutier. Totodată, oamenii legii precizează că, "dacă şoferul va fi găsit vinovat, el riscă 6 puncte de penalizare şi amendă de 1500 de lei. Totodată, dacă în cadrul anchetei se va stabili că femeia este vinovată, ea va fi atrasă la răspundere conform Articolului 245 al Codului Contravențional al Republicii Moldova "Încălcarea regulilor de circulație de către pietoni şi alți participanți la circulația rutieră", care prevede amendă de la 450 lei la 600 lei".

Avem impresia că șefii Direcției de Poliției Chișinău au așa mare dragoste de guvernanți (nu vrem să credem că le este frică, un polițist moldovean nu poate, prin definiție, să fie fricos) încât sunt gata să amendeze cu 600 de lei o biată femeie spulberată pe șosea cu tot cu copil de mașina nu știu cărui demnitar.

Domnilor ofițeri, fiți atenți, astfel de cazuri sunt grave. Probabil că ați uitat că potrivit normelor legale, dar și mai ales morale, dacă un pieton trece neregulamentar strada nu este musai ca un șofer să treacă cu mașina peste el, chiar dacă vehiculul are plăcuțe de înmatriculare guvernamentale.

Dacă biata femeie va fi amendată, atunci respectivii ofițeri din poliție vor putea fi acuzați, cel puțin, de multă, multă ipocrizie. Și asta pentru că în orașul acesta aproape poți pietonii traversează neregulamentar strada, dar nici măcar unul nu este amendat de agenții de circulație, de polițiștii de patrulare. Ați găsit-o pe această femeie să o amendați pentru "vina" de a fi ajuns sub roțile unei mașini cu care se plimbă un barosan din Guvern sau Parlament, sau din altă instituție de stat.

1929
Tagurile:
copil în brațe, femeie lovită, Serviciul 903, ofițer de poliție, guvernamentale, plăcuțe de, Chișinău
Guvernul

Cine este vinovat de impasul în care a ajuns puterea în Moldova expert

87
Expertul politic a analizat situația de criză în eșaloanele superioare ale puterii, numind totodată erorile pe care le-au comis principalii jucători.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Situația de criză care s-a constituit la etapa actuală în organele superioare ale puterii a fost condiționată de acțiunile noului președinte Maia Sandu și Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), dar și din cauza contraloviturilor pe care i le aplică oponenții - Partidul Socialiștilor. Opinia a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către analistul politic Corneliu Ciurea.

”Socialiștii au mers pe calea demiterii Guvernului Chicu anume pentru că asupra demiterii insistau reprezentanții forțelor politice de dreapta. Situația este complicată și echivocă în primul rând pentru că Maia Sandu nu merge pe calea prescrisă de Constituție și nu numește candidatura la funcția de prim-ministru”, a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, noul președinte al Moldovei a ajuns într-o capcană care a fost creată de partidele care sunt în opoziție cu ea. Însă reprezentanții dreptei se tem să înceapă procedura de înaintare și numire a șefului Cabinetului de Miniștri. Principalul pericol pentru Sandu, în opinia analistului, rezidă în faptul că deputații ar putea să voteze pentru candidatura propusă de aceasta, păstrându-și astfel fotoliile în organul legislativ suprem și amânând pentru un termen nedeterminat noile alegeri în Parlament”.

”Sandu acum încearcă să tragă de timp, anume de asta s-a și adresat Curții Constituționale, care a considerat nemotivat demersul ei. Nu este exclus că Sandu va întreprinde din nou încercări de a se adresa acestei instanțe”, a conchis Ciurea.

Potrivit Constituției, președintele Moldovei trebuie să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru. În caz contrar, ea va trebui să răspundă politic sau chiar juridic. O astfel de opinie a fost exprimată de ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi.

”Constituția Republicii Moldova prevede clar că, după consultarea fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier”, a subliniat ministrul.

Potrivit lu Nagacevschi, dacă șeful statului nu înaintează candidatul pentru funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, ea riscă să răspundă politic ori juridic pentru încălcarea Constituției și Jurământului.

”Procedura de suspendare a președintelui țării însemnă răspunderea politică, dar în ceea ce ține de răspunderea juridică, asta ar însemna de la contravențional la penal”, a mai explicat Nagacevschi.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
premier, numire, putere, Sandu, criză
Tematic
Un deputat spune care ar fi perioada în care Sandu ar trebui să propună un premier
Nagacevschi: Sandu riscă suspendarea din funcție


Загрузка...
Maia Sandu

Termenul limită în care Sandu ar trebui desemneze candidatul la funcția de premier

619
(reînnoit 08:44 20.01.2021)
Aspectele referitoare la obligativitatea șefului statului de a desemna un candidat la funcția de premier au fost comentate într-o emisiune la Sputnik Moldova de către expertul în drept Teo Cîrnaț.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Expertul în drept Teo Cîrnaț a declarat în studioul Sputnik Moldova că termenul limită în care președintele Maia Sandu ar trebui să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru ar fi 7-8 februarie.

„Din punctul meu de vedere, noi avem în Constituție aspectul de 45 de zile. Sunt de părere că doamna Sandu pentru fiecare zi care trece și nu înaintează un candidat tot mai mult și mai mult se apropie de expirarea termenului de 45 de zile din momentul când a demisionat Guvernul Chicu - 23 decembrie 2020”, a menționat Teo Cîrnaț.  

„Termenul maxim de rezonabilitate de înaintare a unui candidat la funcția de prim-ministru va fi undeva pe 7-8 februarie. Dacă Sandu nu va înainta un candidat după expirarea termenului, atunci ea va trece în albia încălcării Constituției, fiindcă va încălca dreptul Parlamentului ca să identifice un candidat la funcția de prim-ministru în termen de 45 de zile, care au rămas”, a spus expertul în drept.

După expirarea acestui termen, potrivit lui Teo Cîrnaț, ar exista „tot temeiul legal pentru ca ulterior Parlamentul să se adreseze la Curtea Constituțională și să verifice dacă în inacțiunile președintelui este încălcarea Constituției și s-ar putea ca ulterior președintele să fie suspendat pentru neonorarea obligațiunilor și atribuțiile să treacă la președintele Parlamentului”.

Menționăm că fracțiunea socialiștilor (PSRM) a depus marți, 19 ianuarie, la Curtea Constituțională (CC) o sesizare prin care cere răspunsuri la câteva întrebări referitoare la obligativitatea șefului statului de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru după demisia guvernului.

Totodată, socialiștii întreabă CC ce sancțiune îi poate fi aplicată șefului statului, în cazul în care nu respectă termenul limită și care sunt consecințele în cazul nedesemnării candidatului pentru funcția de premier.

PSRM i-a cerut președintelui Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie, când începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

619
Tagurile:
Premier, candidat, Maia Sandu
Tematic
Socialiștii au întrebat Curtea Constituțională ce pedeapsă riscă Maia Sandu
Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii de stat


Загрузка...

SUA: Prezență masivă a Gărzii naționale și poliției în DC înainte de inaugurarea lui Biden

0
(reînnoit 14:36 20.01.2021)
Garda Națională și forțele de poliție se află pe străzile din jurul Capitoliului SUA din Washington DC, marți, în timp ce orașul își întărește măsurile de siguranță înaintea inaugurării prezidențiale a lui Joe Biden.

Vehiculele militare și ofițerii înarmați puteau fi văzuți stabilind un perimetru de securitate în jurul clădirii și controlând mașinile care treceau pe drumurile închise în Washington DC, înaintea evenimentului de inaugurare a lui Joe Biden la funcția de președinte.

Securitatea din jurul Capitoliului a fost consolidată, 25 000 de soldați ai Gărzii Naționale fiind desfășurați în urma asaltării Capitoliului SUA de către susținătorii președintelui Donald Trump, pe 6 ianuarie. Președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris vor fi inaugurați pe 20 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
măsuri de securitate, SUA
Tematic
Congresul îl confirmă pe Joe Biden ca președinte ales al SUA


Загрузка...