Alegeri în Moldova

La un pas de alegeri: cine nu poate participa la procesul de vot

88
(reînnoit 12:49 02.10.2017)
Până la alegerile din Republica Moldova nu a mai rămas mult: cu ce greutăți se confruntă unele categorii de alegători și cine nu va putea participa la scrutin, ne spune expertul Eugen Știrbu.

CHIȘINĂU, 30 sept — Sputnik, Nicu Goncear. Campania electorală în Republica Moldova bate la ușă.

Anul viitor în țară vor avea loc alegerile parlamentare ordinare. Startul campaniei electorale va fi dat chiar în acest an. Astfel, pentru data de 19 noiembrie, în Chișinău se prevede desfășurarea referendumului pentru demiterea primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, precum și alegeri locale noi într-un șir de localități.

Pe durata ultimilor ani în legislația electorală a țării au fost introduse mai multe modificări, însă experții în drept electoral consideră că această legislație nu este perfectă din punctul de vedere al drepturilor cetățenilor.

De exemplu, nu au fost luate în calcul greutățile pe care le întâmpină în procesul votării persoanele cu posibilități limitate, precum și cetățenii în etate.

O problemă care nu trebuie amânată

Directorul filialei din Chișinău a Institutului Internațional de Monitorizare a Dezvoltării Democrației, Parlamentarismului și Respectării Drepturilor Electorale ale Cetățenilor statelor-membre ale Adunării Interparlamentare CSI, Eugen Știrbu, în comentariul pentru Sputnik a spus că nu doar persoanele cu dizabilități se confruntă cu probleme în procesul votării, ci și oamenii în etate.

„În țară există peste 600 de mii de pensionari dintre care aproape 50% au probleme cu aparatul locomotor. Numărul lor este de câteva ori mai mare decât cel al persoanelor cu dezabilități", a spus Știrbu.

Parlament
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit acestuia, cabinele de vot trebuie să fie dotate cu lupe, pentru ca persoanele cu probleme de vedere să se poată folosi de ele și să voteze normal.
De asemenea, la fiecare secție electorală trebuie să fie prezent și un asistent social.

„Vom trimite neapărat recomandări pe adresa Guvernului și Parlamentului pentru ca fiecare secție de votare să fie dotată cu rampe, la fiecare secție de votare să fie prezenți asistenți sociali, iar în cabinele de vot să fie lupe", a adăugat expertul.

Acesta a menționat că, dacă autoritățile vor accepta modificările respective, ele ar putea fi introduse deja la următoarele alegeri.

„Toate acestea nu necesită cheltuieli mari. Trebuie de efectuat un audit în secțiile de votare, însă nu cu o lună, ci măcar cu o jumătate de an înainte de alegeri", consideră Știrbu.

Cine nu poate să voteze?

Însă nu toți cetățenii Republicii Moldova pot participa la alegeri. În special este vorba de persoanele cu probleme psihice. Dar această categorie nu este atât de numeroasă.

88
Tagurile:
asistent social, lupă, cabină de vot, persoane în etate, cine participă la votare, secții de votare, campanie electorală, persoane cu dizabilități, rampe, alegeri, Eugen Știrbu
Tematic
Examen psihiatric pentru candidații la alegeri în Moldova
Partidul Maiei Sandu a luat o decizie care are legătură cu viitoarele alegeri
Курс валют

Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

211
(reînnoit 10:49 04.12.2020)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care este cauza deprecierii leului în raport cu moneda unică europeană. În doar o zi euro s-a scumpit cu 16 bani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru ziua de astăzi un curs de 20,80 de lei pentru un euro. La casele de schimb valutar acesta este comercializat astăzi cu peste 21 de lei.

Am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă de fapt pe piața valutară din Moldova. Potrivit lui, această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă.

”Timp de 5 zile euro a ajuns de la 1.19 la 1.21 față de dolar și aceasta este explicația pentru ceea ce se întâmplă în Moldova, dar mai scade și leul fata de valutele de referință, aici presupun că este și dorința BNM. În ce măsură intervine BNM încă nu cunoaștem, datele apar mai târziu. Aceasta depreciere este una normală... Important e sa nu fie galopanta”, a precizat Gîrbu.

Precizăm că euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani timp de o zi, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat doar un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.

Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

211
Tagurile:
piața valutară, Moldova, Euro
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații


Загрузка...
Traian Băsescu

Ce șanse are Băsescu obțină cetățenia Moldovei

70
(reînnoit 10:03 03.12.2020)
Politologul a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are fostul președinte român de a deveni cetățean al Moldovei și de a desfășura aici o activitate politică.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Fostul președinte român Traian Băsescu a declarat că intenționează să obțină iarăși cetățenia Moldovei. ”Mi-a luat Dodon cetățenia, dar sper să mi-o redea Maia Sandu”, a declarat el la un post de televiziune din România. Politologul Corneliu Ciurea a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are Băsescu să redevină cetățean al Moldovei.

”Aceasta depinde de faptul dacă Băsescu va considera necesar să depună iarăși actele pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Evident, obținerea sau neobținerea cetățeniei de către un astfel de cetățean al României depinde în mare măsură de ”curenții” politici din Moldova. De aceea, în perioada Sandu procedura ar putea decurge mai ușor decât sub Dodon”, a spus Ciurea.

Politologul nu a observat însă un prea mare entuziasm al președintelui nou ales în legătură cu perspectiva de a-i oferi ex-președintelui României pașaportul moldovenesc.

”Nu se știe în ce măsură este important pentru Băsescu însuși să obțină cetățenia. Maia Sandu, de asemenea, s-a exprimat fără prea multă căldură în legătură cu această chestiune, în limbaj tehnic – să depună din nou actele și vom decide”, a menționat politologul.

Ciurea a apreciat de asemenea șansele ca Băsescu să se ocupe de activitatea politică în Moldova, în cazul obținerii cetățeniei moldovenești de către acesta.

”Anterior a existat senzația că Băsescu ar fi putut ”învârti” ceva în politica moldovenească. În momentul de față, am impresia că interesul lui a cam secat. Totuși, curentul unionist nu mai impresionează în ultima perioadă. El a contribuit de asemenea la asta și s-a retras în umbră”, a conchis politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Moldova, cetățenie, Băsescu
Tematic
Scandal mondial: Băsescu, acuzat de implicare în războiul Trump-Biden
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...