Maternitate, naștere

Mărturiile unei moldovence: Cum e naști într-un spital din Marea Britanie

13263
(reînnoit 09:45 10.10.2019)
O tânără mămică originară din Republica Moldova ne-a scris prin ce experiență a trecut atunci când a născut într-un spital din Marea Britanie.

Sunt o mămică tânără care a avut atât norocul, cât și nenorocul să aducă pe lume o fetiță în una din țările europene, și anume în Marea Britanie. De ce nenorocul? Pentru că am născut aici, departe de mama, cu atâtea temeri și întrebări, mai ales că este primul copil și aveam idei vagi despre modul de îngrijire a unui bebeluș (nici măcar nu văzusem vreodată cum trebuie să-i faci băiță).

Toate aceste incertitudini au dispărut odată cu nașterea micuței noastre, iar în noi s-a cuibărit un sentiment puternic de responsabilitate față de acest pui de om. Am hotărât să scriu despre experiența mea deoarece văd tot mai multe articole despre experiența de a naște în Marea Britanie, în care nu întotdeauna este prezentată realitatea. Parca se încearcă a ponegri sistemul medical din Moldova.

În articolele citite de mine am găsit descrieri de poveste ale sistemului medical britanic, de parcă aici, în Marea Britanie, ar fi raiul pe pământ. 

Realitatea pe care am văzut-o eu

Am fost întâmpinată cu multă bunăvoință când am mers prima oară la Northampton General Hospital, în ciuda faptului că cunosc foarte puțin limba engleză. După aceasta am făcut vizite regulate, o data la trei săptămâni. Cu o luna înainte de naștere, asistenta medicală a venit acasă să vadă condițiile în care va fi crescut copilul și să-mi descrie așa-numitul "plan de naștere".

În Marea Britanie procesul de naștere este diferit de cel din Republica Moldova. Aici nu te internează imediat ce apar durerile caracteristice aducerii pe lume a unui copil. Stai acasă și rabzi cuminte. Și doar atunci când uterul s-a dilatat în jur de 4 cm, ești internată în spital.

Nu am născut natural, deoarece au apărut unele complicații. Așa că, după 48 de ore de travaliu, medicii au hotărât că trebuie să nasc prin cezariană pentru a nu pune în pericol viața mea și a fătului.Am avut norocul să am soțul și surorile mele alături, una dintre ele a stat și în sala de operații, având rolul de traducător. Medicii și asistentele medicale și-au făcut bine meseria. Mica prințesă s-a născut sănătoasă.

Două zile într-un spital din Marea Britanie

Vreau să vă descriu salonul în care am stat deoarece am citit un articol care m-a enervat foarte mult. În acesta, o mamă își împărtășește impresiile după ce a născut în Marea Britanie și menționează că "a stat într-un salon spațios, în care era și o canapea pentru soț sau vizitatori".

Nu neg că sunt și astfel de condiții în spitalele de aici, doar că ea a uitat să menționeze că a născut la o clinică privată. Dacă englezii ar dispune de atât de mult spațiu, nu ar mai externa pacienții după doar două zile. Da, doar două zile am stat în spital după cezariană.

M-au externat, chiar dacă eu abia mă țineam pe picioare. (În perioada postoperatorie, de reabilitare, englezii te trimit acasă, nu stai mult în spital sub supravegherea medicilor.) Deci una din problemele de aici este numărul mic de locuri în spital. De aceea tratamentul îl faci acasă, însă timp de zece zile medicul te vizitează zilnic și îți monitorizează starea de sănătate.

Condițiile "de cazare" din spitalul britanic în care am născut eu

Era o camera mare, separată în altele șase compartimente de niște perdele groase din cauciuc. În acest spațiu, stăteau șase mămici și bebelușii lor. Pentru fiecare era rezervat un pat pentru mamă și altul mai mic pentru bebeluș. Aveam și un televizor suspendat de un dispozitiv cu ajutorul căruia îi puteai schimba locul și poziția. Dimineața aveam posibilitatea să aleg, dintr-un meniu variat, ce aș vrea să mănânc. Puteam opta pentru cartofi, carne de pui, pește, fructe sau iaurt.

Când am fost externate mi-au dat gratuit pachetul cu medicamente pe care trebuia să le administrez ulterior. Au verificat până și modul în care am așezat micuța în scaunul special destinat plimbării cu mașina. 

Nu voi continua. Concluziile să le faceți voi.

Irina S., 25 de ani

13263
Tagurile:
dezvăluiri, mărturii, Marea Britanie
Тема:
Viața de familie (17)
Tematic
Mărturiile unei moldovence: Cum este viața de student în Olanda
Mărturiile unei moldovence stabilite în Canada: Moldovenii sunt apreciați peste hotare
Parlamentul

Ce tactică va adopta partidul Maiei Sandu până la mijlocul anului 2021 expert

157
(reînnoit 08:39 27.11.2020)
Analistul politic a făcut un pronostic privind posibila tactică de comportament a Partidului parlamentar ”Acțiune și Solidaritate” în apropiata jumătate de an și a președintelui nou ales, Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Dacă președintele ales, Maia Sandu, este un politician serios, care își face griji într-adevăr pentru soarta țării, a poporului și a economiei, ea trebuie să contribuie la atragerea investițiilor, creditelor și granturilor în Moldova. Declarații în acest sens a făcut în studioul Sputnik Moldova deputatul din partea Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea.

”Sandu trebuie să solicite de la UE alocarea a 80 de milioane de euro pentru lupta cu consecințele epidemiei COVID-19. De asemenea, ea trebuie să poarte negocieri cu FMI, care să deblocheze finanțarea pentru Moldova sub formă de 500 de milioane de dolari”, a afirmat interlocutorul.

Potrivit analistului politic, deocamdată din tabăra socialiștilor nu sunt observate astfel de inițiative, venite din partea șefului nou ales al statului. Țîrdea a precizat că la etapa actuală a jocului politic care are loc în țară, dizolvarea Parlamentului nu este convenabilă pentru Sandu și anume din această cauză deputații RAS vor adopta o poziție de expectativă.

Acum, Sandu încearcă să câștige timp pentru ca toate procesele și soluționarea problemelor să cadă pe seama lui Igor Dodon și a lui Ion Chicu. Pentru aceasta este necesară păstrarea Parlamentului încă 4-5 luni, astfel în cât Cabinetul lui Chicu să activeze. Ei vor încerca acum să declare vot de neîncredere Guvernului, însă acesta nu va pica, și noi înțelegem acest lucru”, a menționat deputatul socialist.

În realitate, de soluționarea problemelor legate de coronavirus, de deficitul bugetar, livrarea vaccinului împotriva COVID-19 în țară va trebui să se ocupe, în opinia lui Țîrdea, anume actualul Guvern, iar laurii pentru merite ar putea să le revină altora.

Pe 19 noiembrie, Parlamentul s-a întrunit în ședință după o pauză de mai bine de două luni. Astfel, a fost întreruptă perioada de neadoptare a legilor, care ar fi putut duce, la începutul lunii decembrie, la dizolvarea Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

157
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, Parlament, PAS, tactica, Maia Sandu
Tematic
Cu cine se va întâlni Maia Sandu imediat după inaugurare
Prioritățile Maiei Sandu pentru mandatul de șef de stat


Загрузка...
Gheorghe Hagi

Românul Hagi, cel mai frumos mesaj din lume despre Maradona!

168
(reînnoit 10:37 26.11.2020)
Supranumit ”Maradona din Carpați”, Gică Hagi a onorat din nou România! A transmis un mesaj superb – cel mai frumos elogiu care se poate citi în aceste zile în care întreaga planetă deplânge despărțirea de Diego Maradona.

BUCUREȘTI, 26 nov – Sputnik. Puțină lume se aștepta ca Gică Hagi să dea frâu liber unor sentimente și unor cuvinte atât de alese acum, la moartea lui Maradona, genialul copil teribil al istoriei fotbalului mondial.

Intervievat de Digi Sport, ”Maradona din Carpați”, cum i s-a spus lui Gică Hagi pe vremea când strălucea la Real Madrid, lui Maradona, a părut extrem de afectat. ”O zi tristă a sportului mondial, a fotbalului… există și o astfel de zi, pe care nu o așteptam acum, dar era încă tânăr, era bine să mai trăiască”.

”Ce a însemnat pentru mine? A fost unic! Nu vreau să spun Dumnezeu”, a declarat Hagi. ”Unic prin ce a făcut pe teren, mi-a inspirat plăcerea de a juca fotbal, să te bucuri pe teren, să te bucuri de minge, să o cauți, s-o vrei, să faci ce vrei cu ea, să te bucuri de fotbal”.

De fapt, continuă Gheorghe Hagi – ”Știți ce ne-a dat el, nouă? Asta ne-a dat Diego, nouă, plăcerea de a juca fotbal!”.

Gică Hagi a vorbit despre meciul din 1990, de la Coppa del Mondo din Italia, unde România a remizat cu Argentina (1-1), o partidă cu… doi ”Maradona” pe teren: Diego Armando Maradona și varianta românească, Gheorghe Hagi.

”Meciul s-a jucat la Napoli, da - la Napoli (Maradona) era și este ca și Dumnezeu! Un idol”, spune Gică Hagi, rostind cele mai frumoase cuvinte care s-au spus vreodată despre un fotbalist: ”Nimeni nu-l va uita în întreaga lume - EL ne-a făcut să iubim fotbalul!”.

De fapt, cred că poate fi cel mai potrivit epitaf pentru copilul sărac din Buenos Aires, devenit geniul nonconformist al celui mai iubit sport din lume, prietenul rebelilor Hugo Chavez și Fidel Castro, prietenul libertății și iubirii între oameni – și mai ales bucuriei de a-ți trăi viața.

”Nu vreau să-l compar cu nimeni… pentru mine a fost unic!”, a mai adăugat Hagi -  ”cu vocea gâtuită de emoție”, cum bine a remarcat Digi Sport.

Și pe noi, românii, EL, Hagi, ”Maradona din Carpați”, ne-a făcut să iubim – la cel mai înalte cote – fotbalul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
Diego Maradona, Gică Hagi
Tematic
Poze memorabile cu Diego Maradona, decedat la 60 de ani


Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

0
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...