Radu Iliescu

Noul analfabetism

57
(reînnoit 17:10 16.03.2017)
Neoanalfabetismul va fi o formă de dependenţă între o minte umană distrofică şi o reţea obezificată de computere cu mult mai capabile decât toate device-urile umane pe care le deservesc.

de Radu Iliescu

Afirmaţia conform căreia istoria ne învaţă ceva pentru a nu mai repeta erorile trecutului constituie, fireşte, o exagerare sau cel puţin o formă naivă de optimism. Există greşeli pe care le repetăm ori de câte ori avem ocazia, de fiecare dată cu consecinţe dezastruoase, dar negreşit plini de bune intenţii. Una dintre ele este iluzia că am putea recupera o pierdere care a avut loc la nivel civilizaţional. Reforma şi Renaşterea, două momente care ne sunt deosebit de dragi, reprezintă contrazicerea cea mai potrivită a acestei afirmaţii. Prima şi-a dorit întoarcerea la un creştinism al originilor, „purificat" de limba liturgică, de tradiţia exegetică, de antropologia sacră şi de ritualuri. A doua şi-a dorit reînvierea măreţiei antice ca antidot la o lume vrednică de dispreţ.

În fapt, Reforma ignora un detaliu semnificativ: creştinismul originilor îi avea, vii şi pipăibili, pe Iisus Hristos şi pe Apostoli, o întreagă generaţie sanctificată de Logosul încarnat, care se putea lipsi de toate dezvoltările ulterioare, conţinându-le totuşi ca potenţialităţi. Singurul lucru concret pe care l-a dus la rău sfârşit această întreprindere funestă a fost distrugerea creştinismului real în numele unei imposibilităţi pure. Pe fondul acesta Renaşterea nu putea decât să preia elemente disparate şi complet epidermice ale unei epoci pe care nu avea cum s-o înţeleagă altfel decât la nivel oniric şi subiectiv. Ambele perioade istorice, privite prin prisma potrivită, vin să ne înveţe acelaşi lucru: pierderile la nivel civilizaţional sunt irecuperabile, apa Sâmbetei nu mai aduce nimic înapoi.

O civilizaţie care-şi propune să dureze ca succesiune de mode este o structură destinată prin proiect risipei. Cineva se plângea că marea problemă a capitalismului este aceea că nu-şi poate reproduce tipul uman fondator: protestanţi legaţi de textul biblic, care cultivau virtuţile, economi, muncitori din greu, cu gustul investiţiilor. E mai grav: marea noastră problemă este mai nou incapacitatea de a reproduce orice generaţie. Cu alte cuvinte, o luăm de fiecare dată de la capăt, ceea ce numai continuitate nu se poate numi. În absenţa unei moşteniri pe care s-o transmitem, a unui termen de comparaţie care să ne servească drept reper, nu-i de mirare că ne imaginăm despre noi înşine că suntem cam tot ce putea da mai bun specia noastră. Iar atunci când o situaţie prezentă seamănă cu ceva despre care ni s-a spus, afirmăm cu lejeritate că istoria se repetă.

Este evident pentru toată lumea că textul scris şi-a pierdut relevanţa în formarea noilor generaţii. Cuvântul scris mai este cel mult tolerat în raport cu imaginile care au preluat controlul. Se vorbeşte despre analfabetism funcţional, o sintagmă elegantă pentru a recunoaşte că am fost învinşi. Nu ne amintim promisiunile cu care a venit alfabetizarea, pentru că nu au fost făcute generaţiei noastre. S-a vorbit despre accesul la cultură, despre ridicarea nivelului cultural. Ca într-o teologie a alfabetizării, s-a utilizat metafora luminării maselor. Analfabetismul a fost privit ca o formă oribilă de ignoranţă, ca o prostie demnă de animale din care omul trebuia smuls chiar şi împotriva voinţei lui. Concomitent, folcloriştii culegeau din gura moşnegilor hâtri şi a babelor ghiduşe perle de înţelepciune care poposeau în crestomaţii ca morţii în morminte, încetând să mai circule.

Astăzi ştim că preţul cel mai crunt al alfabetizării este scăderea galopantă a capacităţii de memorare a oamenilor. Scrisul este un instrument şi atunci când alegi ca memoria ta să se afle pe hârtie, automat o vei diminua teribil pe cea conectată la intelect. Dacă sacerdoţii de altădată ştiau texte sacre pe de rost, dacă menestrelii medievali cântau epopei de mii de versuri, este pentru că erau analfabeţi. De altfel, atunci când s-a început folosirea alfabetulului în Imperiul Roman, nimănui nu i-a trecut mult timp prin cap că ar putea fi întrebuinţat la altceva decât în scopuri vulgare, ca de exemplu însemnarea pieselor de ceramică de la un sistem de irigaţii. Pentru tot ceea ce era înalt şi demn de respect, nimic nu era mai sigur ca mintea omului. De aceea este astăzi greu de datat un text de demult, pentru că noi datăm hârtia care-i serveşte ca suport, dar nu avem nicio posibilitate să ştim câte mii de ani a trecut de la gură la ureche, din analfabet în analfabet.

Şi uite că aflăm plini de surpriză că analfabetismul strămoşilor nu era un vid în care oamenii mugeau şi se împungeau ca vitele, ci un mod de a organiza informaţia în care suportul uman era definitoriu. Într-o cultură care încă mai favorizează oralitatea cum este cea islamică, despre Profetul Muhammad se spune că era "un Coran umblător", pentru că suntem ceea ce ştim, nu-i aşa? În plin secol XXI, în ciuda alfabetizării, musulmanii păstrează imperativul învăţării Coranului pe de rost, iar cei care-l îndeplinesc se numesc hafiz şi se bucură de mare cinstire printre coreligionari. Pentru noi, acest tip de efort este "absurd", pentru că propria ignoranţă ne împiedică să-i vedem sensul. Iar între timp nici de cărţi nu ne mai apropiem, locul alfabetului fiind luat de imagine şi de ecranul tactil. Există voci avizate care spun că din 2005 nici măcar nu ne mai aflăm în civilizaţia cărţii, ci într-o civilizaţie digitală în care cuvântul scris corect gramatical şi organizat raţional în texte are un impact mai puţin relevant decât un emoji.

Cum va fi noul analfabetism? După cum afirmam, dacă ceva se pierde la nivel civilizaţional, atunci este cu desăvârşire pierdut. Aici intervine un corolar: dacă ceva din ce s-a pierdut se recuperează, rezultatul apare doar ca parodie. Protestantismul este parodia plictisitoare a creştinismului primar. Masonii de azi sunt parodia meşterilor care cândva făceau vitralii din sticlă flexibilă pentru catedralele gotice. Neonalfabetismul nu va reînnoda cu alfabetismul bunicilor, nu va însemna o revenire spectaculoasă a memoriei, nu mai e loc, pentru că tot ceea ce neoanalfabeţii ar putea avea cândva nevoie să ştie se află deja în cloud. Oamenii nu vor fi creatori de folclor, nici măcar la modul acela simplu şi bun în care cineva pune mâna pe o vioară şi cântă altora care dansează la horă. Nu mai este nevoie nici să ne spunem ghicitori, nici poveşti, nici să cântăm în sufragerie la pian, acum avem o cultură vizuală industrializată, în care un om cu talent poate bucura o sută de milioane de captivi.

Neoanalfabetismul va fi o formă de dependenţă între o minte umană distrofică şi o reţea obezificată de computere cu mult mai capabile decât toate device-urile umane pe care le deservesc. Tot ceea ce oamenii îşi vor dori va fi să nu fie stresaţi, fără să conştientizeze şi să înlăture cauzele stresului. Sătui de discernământul plicticoşilor de altădată, neonalfabeţii se vor muta în insula lui merge-şi-aşa, adică acolo unde a fost înainte Pinocchio şi i-au crescut urechi de măgar. Atunci când ceva n-o să le placă, vor spune: „Nu-i logic!", ignorând cu desăvârşire exigenţele logicii. Vor folosi cuvinte al căror sens îl vor ignora, iar frazele lungi vor fi evitate ca să nu se înece în ele. Atunci când încă vor fi obligaţi să redacteze texte, dintr-o rutină pe care nu o vor pricepe, vor copia integral şi vor considera că nu există dovadă mai bună de respect pentru un text decât acela de a-l prelua fără să-l contrazică măcar într-o virgulă. Asta până când profesorii vor înţelege că tot ce merită transmis poate fi făcut prin intermediul desenelor animate amuzante şi inteligente.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

57
Tagurile:
Logos, analfabetism, Radu Iliescu, Iisus Hristos
Tematic
Iurie Roșca: Ortodoxia și naționalismul economic, liantul unității naționale
Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

105
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri


Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

188
(reînnoit 21:39 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

188
Tagurile:
Românai, Rusia
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...

Gaz mai ieftin: ANRE a micșorat tarifele pentru consumatori

0
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat în cadrul ședinței de astăzi o decizie prin care s-a micșorat tariful la gazele naturale.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Tarifele la gazele naturale au scăzut cu 12,2%. Decizia a fost luată astăzi de către Agenția pentru Reglementare în Energetică.

Știrea este în curs de actualizare...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ANRE, gaz, tarife
Tematic
Gaz mai ieftin de la 1 octombrie: Cu cât vor scădea tarifele


Загрузка...