Неформальный саммит глав государств СНГ в Кремле

„Cine stă cu pistolul la tâmpla președintelui?”

466
(reînnoit 11:27 07.11.2015)
De ce șeful statului nu își exercită atribuțiile oferite de lege, ci execută ordinile liderilor politici, în contradicție cu mecanismele stabilite de Legea Supremă?

CHIȘINĂU, 7 nov — Sputnik. De ce președintele nu consultă grupurile parlamentare și nu desemnează un candidat la funcția de prim-ministru, dacă Legea Supremă îl obligă să facă acest lucru? Aceasta este întrebarea pe care sociologul Octavian Racu i-o adresează șefului statului într-o scrisoare deschisă, plasată pe blogul autorului.

„Nu știu de ce nimeni nu a sesizat faptul că negocierile purtate de partidele parlamentare cu privire la desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru sunt… cu totul neconstituționale. Textul Constituției, Articolul 98(1), spune foarte clar: „După consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru". Adică, doar șeful statului este cel care decide figura care urmează să primească votul de încredere al Parlamentului. În cazul în care grupurile parlamentare resping trei candidați desemnați, președintele este obligat să dizolve Organul Legislativ. E și normal acest lucru, din momentul în care el reprezintă statul, este garantul suveranității, independenței și integrității statului, fapt care îl obligă să intervină în momente de extremă necesitate", scrie Octavian Racu.

Autorul scrisorii adresate președintelui Republicii Moldova se întreabă dacă nu cumva Nicolae Timofti este intimidat, șantajat de nu desemnează un candidat la funcția de premier.

„Ce avem, de fapt? Partidele negociază pe ascuns, apoi numesc candidatul, iar președintele doar consemnează formal decizia luată. Or, nimeni nu-l poate forța pe președinte să semneze un decret sau altul. De ce șeful statului nu își exercită atribuțiile oferite de lege, ci execută ordinile liderilor politici, în contradicție cu mecanismele stabilite de Legea Supremă? Cum pot trei sau patru lideri de partid să decidă informal ce decret  urmează să semneze șeful statului, subminându-i în acest fel autoritatea? Este șantajat sau intimidat? Dacă e așa, oare nu ar trebui să aflăm de ce? Să ne spună Serviciul de Informații și Securitate. Cine stă cu pistolul la tâmpla președintelui? Poate nu are capacitatea de exercițiu? Să ne spună medicii. Care este problema, în cele din urmă? Dacă vă simțiți amenințat, cereți ajutorul poporului. Eu cred că o bună parte a cetățenilor vă va susține. E de ajuns un apel sincer și deschis. Spuneți-ne, cine vă împiedică să exercitați drepturile constituționale?", mai întreabă Octavian Racu. 

Autorul scrisorii mai amintește că, dacă președintele țării se află în captivitatea cuiva, asta înseamnă uzurparea puterii de stat, iar persoanele care se fac vinovate de acest lucru sunt pasibile de pedepse severe, potrivit Articolul 339 al Codului Penal, sau potrivit Articolului 342 al Codului Penal care prevede răspundere penală pentru atentatul la viața președintelui.   

 

466
Tagurile:
Legea supremă, uzurpare, prim-ministru, președinte, negocieri, Octavian Racu, Nicolae Timofti
Валюта

Euro a trecut pragul de 21 de lei: Ce se întâmplă pe piața valutară din Moldova

131
(reînnoit 13:48 03.12.2020)
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care este cauza deprecierii leului în raport cu moneda unică europeană. În doar o zi euro s-a scumpit cu 16 bani.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru ziua de astăzi un curs de 20,80 de lei pentru un euro. La casele de schimb valutar acesta este comercializat astăzi cu peste 21 de lei.

Am discutat cu expertul economic Viorel Gîrbu pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă de fapt pe piața valutară din Moldova. Potrivit lui, această depreciere a leului ține mai mult de evoluțiile de pe piața valutară externă și nu este una substanțială. El a precizat că este important ca această tendință să nu se mențină, iar deprecierea să nu fie una bruscă.

”Timp de 5 zile euro a ajuns de la 1.19 la 1.21 față de dolar și aceasta este explicația pentru ceea ce se întâmplă în Moldova, dar mai scade și leul fata de valutele de referință, aici presupun că este și dorința BNM. În ce măsură intervine BNM încă nu cunoaștem, datele apar mai târziu. Aceasta depreciere este una normală... Important e sa nu fie galopanta”, a precizat Gîrbu.

Precizăm că euro s-a apreciat cu tocmai 16 bani timp de o zi, leul românesc a câștigat patru bani, iar dolarul american a câștigat doar un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.

Expertul precizează că fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
piața valutară, Moldova, Euro
Tematic
Curs valutar BNM: Euro continuă să crească în cotații


Загрузка...
Traian Băsescu

Ce șanse are Băsescu obțină cetățenia Moldovei

69
(reînnoit 10:03 03.12.2020)
Politologul a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are fostul președinte român de a deveni cetățean al Moldovei și de a desfășura aici o activitate politică.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Fostul președinte român Traian Băsescu a declarat că intenționează să obțină iarăși cetățenia Moldovei. ”Mi-a luat Dodon cetățenia, dar sper să mi-o redea Maia Sandu”, a declarat el la un post de televiziune din România. Politologul Corneliu Ciurea a explicat în studioul Sputnik Moldova ce șanse are Băsescu să redevină cetățean al Moldovei.

”Aceasta depinde de faptul dacă Băsescu va considera necesar să depună iarăși actele pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Evident, obținerea sau neobținerea cetățeniei de către un astfel de cetățean al României depinde în mare măsură de ”curenții” politici din Moldova. De aceea, în perioada Sandu procedura ar putea decurge mai ușor decât sub Dodon”, a spus Ciurea.

Politologul nu a observat însă un prea mare entuziasm al președintelui nou ales în legătură cu perspectiva de a-i oferi ex-președintelui României pașaportul moldovenesc.

”Nu se știe în ce măsură este important pentru Băsescu însuși să obțină cetățenia. Maia Sandu, de asemenea, s-a exprimat fără prea multă căldură în legătură cu această chestiune, în limbaj tehnic – să depună din nou actele și vom decide”, a menționat politologul.

Ciurea a apreciat de asemenea șansele ca Băsescu să se ocupe de activitatea politică în Moldova, în cazul obținerii cetățeniei moldovenești de către acesta.

”Anterior a existat senzația că Băsescu ar fi putut ”învârti” ceva în politica moldovenească. În momentul de față, am impresia că interesul lui a cam secat. Totuși, curentul unionist nu mai impresionează în ultima perioadă. El a contribuit de asemenea la asta și s-a retras în umbră”, a conchis politologul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Moldova, cetățenie, Băsescu
Tematic
Scandal mondial: Băsescu, acuzat de implicare în războiul Trump-Biden
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19


Загрузка...
Poliția

Accident în lanț în Capitală: Trei mașini s-au ciocnit

0
(reînnoit 09:42 04.12.2020)
Un accident cu implicarea mai multor mijloace de transport s-a produs pe una dintre străzile din Chișinău.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Accident în lanț pe o stradă din sectorul Botanica al Chișinăului. Trei unități de transport s-au ciocnit la intersecția străzii Trandafirilor cu bulevardul Decebal.

Ofițerul de presă al Poliției Capitalei Natalia Stati a comunicat pentru Sputnik Moldova că accidentul cu implicarea a trei unități de transport s-a produs aseară târziu. Din cercetările efectuate la fața locului de echipajul secției de documentare accidente rutiere, s-a stabilit că de vină ar fi șoferul de 31 de ani care conducea o Honda Element și care nu ar fi cedat trecerea unui alt automobil, de model Honda CRV, condus de un șofer de 27 de ani și care se deplasa pe drum cu prioritate.

În urma impactului, Honda CRV s-a izbit într-un automobil Mazda, condus de un șofer de 53 de ani. Din fericire, nici o persoană nu a avut de suferit. Șoferul care s-ar face vinovat de producerea accidentului riscă șase puncte de penalizare și 1500 de lei amendă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Capitală, parcări în Capitală, accident în lanț, accident auto
Tematic
Şapte accidente rutiere într-o singură zi - o persoană decedată: Sinteza infracţională
Cele mai odioase crime și accidente fatale, în Republica Moldova


Загрузка...