Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию

De Ziua Africii, Putin i-a felicitat pe omologii săi africani

33
(reînnoit 18:45 25.05.2021)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a felicitat pe șefii de stat și de guvern din țările africane cu ocazia Zilei Africii, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

BUCUREȘTI, 25 mai - Sputnik, Ion Pelin. De Ziua Africii, președintele rus Vladimir Putin i-a felicitat pe șefii de stat și de guvern din țările africane. Putin a menționat că Rusia apreciază în mod tradițional relațiile de prietenie cu partenerii africani, transmite serviciul de presă de la Kremlin.

Președintele a subliniat că țările africane au obținut un succes semnificativ în domeniile economic și social și joacă un rol în creștere în abordarea problemelor de actualitate de pe agenda internațională. El a adăugat că, în cadrul Uniunii Africane, precum și al unui număr de structuri subregionale, cooperarea multilaterală se extinde și se promovează procese de integrare reciproc avantajoase.

"Rusia apreciază relațiile de prietenie în mod tradițional cu partenerii africani, susține invariabil eforturile lor care vizează rezolvarea conflictelor locale, combaterea terorismului, extremismului, traficului de droguri, bolilor epidemice și a altor provocări pentru securitatea regională și globală", a spus Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
felicitare, Putin, Africa
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID

Vom putea sau nu călători în baza noilor certificate de vaccinare: Ce spun autoritățile

118
(reînnoit 07:57 24.06.2021)
Pentru comoditatea cetățenilor, autoritățile au decis să emită certificatele digitale de vaccinare, dar deocamdată nu se știe de când anume vor fi folosite. Cert e că majoritatea statelor le acceptă și moldovenii vaccinați vor putea călători doar în baza lor.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Autoritățile din Sănătate au anunțat că în prezent se lucrează la elaborarea unui model de certificat digital de vaccinare. Deocamdată nu este clar de când anume vor putea fi folosite de către persoanele imunizate, dar specialiștii din domeniu dau asigurări că ele vor fi recunoscute de alte state, pentru a putea circula liber prin lume. Pentru acest lucru, responsabilii de la noi poartă negocieri cu autoritățile din alte țări.

Specialistul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că certificate noastre digitale au un QR cod și alte elemente de securitate după care poate fi identificată veridicitatea acestuia.

„În prezent lucrăm la perfecționarea certificatului, astfel ca el să fie aliniat maxim posibil la toate cerințele internaționale. Acest certificat deține toate variabilele necesare cu date personale, date despre vaccinare, inclusiv dozele administrate, seria, producătorul, locul administrării. Deci, toate acestea sunt deja în certificat. A rămas puțin de perfectat QR codul și deja menținem strânsa legătură cu Uniunea Europeană și cu alți parteneri pentru a obține această aprobare”, a menționat specialistul ANSP Alexei Ceban.

Ceban susține că certificate moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

Totuși, specialistul îndeamnă oamenii să se informeze de la ambasade înainte de a porni la drum, deoarece există unele state UE care nu recunosc vaccinurile neautorizate de OMS sau EMA și nu le permit persoanelor vaccinate cu acest ser să treacă frontieră fără vreun test la noul coronavirus. Ceban a precizat că practic toate vaccinurile administrate în Moldova sunt recunoscute, cu excepția vaccinului rusesc ”Sputnik V”, care este în așteptarea autorizării de către OMS.

„Majoritatea statelor deja acceptă certificatul nostru. Desigur că suntem incluși în diverse discuții. (...) Pot să vă spun cu certitudine că în țările vecine se poate de circulat cu certificatul nostru de vaccinare, deoarece certificatul de vaccinare se emite în trei limbi: română, rusă și engleză. Deci, fără probleme putem trece hotarul cu Ucraina, spre exemplu. Avem discuții cu norvegienii. Am înțeles că și în Turcia este posibil de mers cu certificatul de vaccinare și mai multe state din Uniunea Europeană. Persoana doar trebuie să se informeze la ambasadă dacă este recunoscut certificatul de vaccinare, dar în majoritatea cazurilor este recunoscut”, a menționat Ceban.

Epidemiologul din cadrul ANSP a precizat că certificatul digital de vaccinare vine doar să ușureze viața oamenilor, deoarece acesta va putea fi accesat online sau descărcat în telefon, iar persoana nu va fi nevoită să poarte permanent certificatul pe suportul de hârtie, care se poate pierde eventual, spune Ceban.

Mai mult, după ce vor fi puse la punct toate etapele privind certificatul digital, atunci va fi creată o căsuță specială în cadrul platformei vaccinare.gov.md, unde fiecare persoană imunizată va putea introduce codul său personal și își va putea descărca certificatul digital. Chiar și așa, certificatele pe suport de hârtie vor rămâne valabile pentru că sunt persoane care nu dispun de tehnologii și nu vor putea avea acces la certificatul digital. 

„Dacă testul PCR este unul costisitor și este destul de incomod să-l faci, opri de câte ori trebuie să te programezi, când pleci, când vii, atunci când ești vaccinat și prezinți certificatul de vaccinare desigur că prezinți un element de siguranță pentru cei din jur”, a conchis specialistul. 

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Conform datelor oficiale, până acum s-au imunizat 642 482 de persoane, dintre care 237 716 de persoane au primit deja și cea de-a doua doză de ser. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
călătorie, pandemie, certificat, vaccinare


Загрузка...
Piscină

Atenție: Piscinele te pot otrăvi - Avertizarea ANSP

58
(reînnoit 18:11 23.06.2021)
În perioada estivală, oamenii preferă se să răcorească în piscine. Totuși, specialiștii din cadrul ANSP vin cu o avertizare către populație pentru a preveni intoxicația cu clor. 

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică avertizează că clorul din apa piscinelor poate influența negativ sănătatea oamenilor. Astfel, populația este îndemnată să fie atentă și să respecte câteva reguli pentru a preveni intoxicațiile cu vapori de clor.

„Clorul este o substanță chimică care se utilizează pentru dezinfectarea apei din fântâni, a apei de piscine, bazinelor de înot și a ștrandurilor. Dacă clorul se folosește conform instrucțiunii și nu depășește limita maximal admisibilă, aceasta nu prezintă risc asupra sănătății, dar expunerea pe termen lung poate cauza intoxicații cronice sau alte dereglări ale organismului uman”, se menționează într-un comunicat de presă al ANSP. 

Specialiștii precizează că în funcție de calea de contact cu clorul, pot apărea probleme la nivel respirator, cutanat sau digestiv. Printre simptomele frecvente se numără: greață, diaree, dureri abdominale, amețeli, tuse, strănut, senzație de sufocare, hiperemia și congestia mucoaselor, senzație de arsură, edem al tractului respirator, respirație șuierătoare, obstrucție nazală, crize de astm și secreții oculare apoase.

„În cazuri grave poate apărea pneumonia toxică cu edem pulmonar, insuficiență respiratorie cu acidoză și hipoxie, stop cardio-respirator. Pot să apară manifestări oculare și cutanate – iritații, prurit, dermatite de contact și chiar arsuri chimice”, precizează ANSP. 

Specialiștii oferă și unele sfaturi pentru a putea acorda primul ajutor în caz de intoxicație cu clor. 

  • Cât mai curând posibil, îndepărtați persoana din zona infectată la aer curat;
  • Oferiți victimei să consume lapte, apă sau ceai;
  • Asigurați spălarea gastrică sau provocați vărsături;
  • Clătiți ochii, gura și cavitatea nazală cu o soluție de bicarbonat de sodiu 2%;
  • Asigurați activitatea respiratorie continuă, la necesitate efectuați imediat respirația artificială;
  • Solicitați asistența medicală de urgență 112.

Totuși, ANSP susține că intoxicația cu clor poate fi prevenită dacă se respectă cu strictețe instrucțiunile de utilizare a produselor chimice, în special a celor care conțin clor, inclusiv produsele de uz casnic. Totodată, intoxicația poate fi prevenită și dacă toate recipientele sunt păstrate închise ermetic, în ambalajul original, în locuri inaccesibile copiilor, iar acestea sunt utilizate în încăperi deschise și bine ventilate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
ANSP, intoxicație, clor, piscine
Tematic
Mobilizare de urgență: 250 de pompieri și salvatori au fost alertați - Ce s-a întâmplat


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă.

0
(reînnoit 08:35 24.06.2021)
Invitații emisiunii matinale de astăzi sunt: Elena Pintilei, director general BNRM, Sergiu Cornea, rectorul Universității de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul și Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

Și-a încheiat lucrarile cea de a X-a ediție a Proectului "Лики памяти", care s-a desfășurat în or. Erevan, Armenia.  În cadrul evenimentelor, s-a vorbit despre activitatea specialiștilor din cadrul laboratoarelor de restaurare și conservare a documentelor de patrimoniu. Au fost prezentate: cadrul legislativ de funcționare, instalații, dar și metode inovaționale de lucru, utilizate în biblioteci, muzee, ahive. Detalii despre cele 5 zile de conferinta ne spune Elena Pintilei,  director general BNRM.  ADMITEREA 2021. Ce oportunităţi oferă tinerilor care își doresc să facă studii de calitate la Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul. Disacutăm cu rectorul instittuției, Sergiu Cornea.    Proiectul Seri de Cronograf revine. Discutăm cu Virgiliu Mărgineanu, președintele Festivalului Internațional Cronograf, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

0


Загрузка...