Benzinărie

Expert despre plafonarea prețurilor la combustibil: Lucru nedus până la capăt

103
(reînnoit 08:14 07.05.2021)
,
Potrivit expertului, legea adoptată de Parlament și aprobată de președinte este un pas în direcția corectă, dar mecanismul aprobat va trebui modificat.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Modificările aduse Legii privind „Piața produselor petroliere”, aprobate de președintele Maia Sandu, vor permite companiilor petroliere să găsească lacune metodologice și să abuzeze de puterea lor de stabilire a prețurilor. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de expertul în energie, Serghei Ungureanu.

Potrivit specialistului, deși noua metodologie este un pas în direcția corectă, aceasta conține încă prevederi care necesită modificate.

„Dacă ultima dată când prețurile erau stabilite de ANRE, organele de stat au avut un instrument de control, acum, dacă prețurile sunt stabilite chiar de furnizori, acesta este un minus. Nu există control asupra prețului final, pe care fiecare dintre furnizori îl recunosc ca fiind legal. Când stabilirea prețurilor era responsabilitatea ANRE, prețul era unul pentru toată lumea", spune Ungureanu.

Potrivit expertului, companiile petroliere vor continua să abuzeze de poziția lor.

„Avem un control slab în organismele guvernamentale. Mai ales atunci când este vorba de stabilirea prețurilor sau a acelor elemente care sunt incluse în formarea prețurilor. În acest caz, există prea multe oportunități pentru fiecare dintre furnizori de a-și motiva prețurile. Promulgarea Legii de către Maia Sandu este un pas bun, dar nu a fost finalizat ", a spus expertul.

Legea cu privire la plafonarea prețurilor la produsele petroliere a fost promulgată astăzi, 5 mai, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit președintelui, promulgarea acestei legi este ca un semnal pentru anumiți jucători de pe piața petrolieră care anunță regulat scumpiri nejustificate, ceea ce duce la îmbogățirea ilegală a unor persoane.

Precizăm, în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scad în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil. Timp de mai bine de o lună, prețul la carburanți a crescut de patru ori. Reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) au declarat că reglementarea prețurilor la carburanți este prerogativa Consiliului Concurenței, iar cei de la Consiliu, la rândul lor, au menționat că totuși ANRE-ul este responsabil de prețurile la combustibil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
petrol taxe, export petrol, petrol
Piscină

Atenție unde mergeți la scăldat: Avertismentul autorităților

41
(reînnoit 19:04 13.06.2021)
Scăldatul în lacurile cu plajă din municipiul Chișinău, dar și din țară, nu este recomandat, informează specialiștii.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează cetățenii despre pericolul scpldatului în lacurile cu plajă din zonele de agrement. ANSP menționează că scăldatul în aceste locuri nu este recomandat. Potrivit responsabililor de la instituție, s-au efectuat probe care denotă o neconformitate semnificativă la cerinţele sanitaro-epidemiologice a calității apei și nisipului din aceste zone ale municipiului Chișinău, dar și din alte localități.

„Menționăm că în Republica Moldova se atestă o număr mare de lacuri de însemnătate locală, care neoficial sunt utilizate ca zone de recreere aferente bazinelor acvatice, unde cetățenii își petrec timpul liber, adeseori fără a conștientiza pericolele la care se expun. Astfel, zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, sau în rezultatul contractării helmintiazelor și altor boli din solul, nisipul infestat de pe plaje, sau din apa poluată, cum ar fi boli diareice acute, sau boli ale pielii”, este precizat într-o informare pentru presă.

În scopul protecției sănătății populației în timpul sezonului estival, ANSP recomandă cetățenilor sa fie prudenți când aleg zona pentru odihnă. În context, specialiștii recomandă; 

  • frecventarea doar a locurilor special amenajate și autorizate în modul stabilit
  • respectarea recomandărilor de pe panourile informative
  • prioritizarea zonelor amplasate în adiacența unor elemente naturale - păduri, relief favorabil, viteza cursului apei fără curenți puternici, nivelul apei să nu oscileze brusc

La fel, specialiștii recomandă utilizarea plajelor amenajarea cu dușuri, cabine pentru schimbul hainelor, iar nisipul să fie afânat cu regularitate. 

Pe teritoriul zonei de recreere trebuie să fie organizate instalații de alimentare cu apă potabilă sau fiecare să ia cu sine sticluțe cu apă potabilă. Responsabilii din sănătate îndeamnă ca apa din lac să nu pătrundă în organism pentru a evita o posibilă infectare. 

Nu vizitați zonele de recreere în stare de ebrietate ori cu careva simptome de boală.
În perioada sezonului estival, persoanele care se odihnesc în zonele de agrement sunt rugate să respecte curăţenia şi normele de igienă şi recomandările indicate pe panourile informative plasate de către gestionarii zonelor de agrement. Totodată, populația este îndemnată să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Lacuri, plac, Scăldat, scăldat interzis


Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Uimitor: Câte cazuri noi de infectare cu COVID au fost anunțate astăzi

383
(reînnoit 17:39 13.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pentru astăzi un număr și mai mic de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Alte 39 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după efectuarea a 3 142 de teste.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 797 de persoane infectate de la începutul pandemiei

Niciun lucrător medical nu este printre cei infectați astăzi. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești rămân internate 168 de persoane. Dintre acestea, 46 sunt în stare extrem de gravă, iar pentru 12 pacienți a fost nevoie de conectarea la aparate de respirație asistată.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță și decesul a două persoane. Este vorba de un bărbat și o femeie, cu vârsta de 61 și 69 de ani, cu comorbidități cum ar fi hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, hepatită, obezitate, nefropatie mixtă.

Alte 77 de persoane au fost vindecate. În total, 248 671 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

383
Tagurile:
COVID-19


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului