Lei moldovenești

BNM: A crescut numărul leilor aflați în circulație iată cât de mult

199
(reînnoit 13:30 21.03.2021)
Banca Națională a Moldovei a publicat date despre evoluția masei monetare în februarie 2021, în raport cu ianuarie 2021 și februarie 2020.

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Volumul banilor aflați în circulație s-a majorat cu 587 de milioane de lei (2%) în luna februarie, comparativ cu luna ianuarie.

În februarie 2021, în circulație erau cu 34,1% mai mulți lei decât în februarie 2020 - 30 452,6 milioane de lei, a informat Banca Națională a Moldovei (BNM).

Cu 780,5 milioane lei (1,4%) a crescut în februarie, comparativ cu ianuarie, masa monetară M1, care include banii în circulație și depozitele  la vedere în lei moldovenești ale rezidenților. Comparativ cu februarie 2020, acest indicator a crescut cu 30,6%.

Pe de altă parte, în februarie 2021, baza monetară s-a redus cu 93,6 milioane lei (0,2%) față de ianuarie și a constituit 56 043,6 milioane lei. Comparativ cu februarie 2020 însă, baza monetară a crescut cu 19,5%.

Baza monetară include banii puși în circulaţie de BNM (cu excepția numerarului în casa BNM), rezervele bancare în lei (menţinute în conturile corespondente la BNM), rezervele obligatorii în valută, depozitele “overnight” ale băncilor și depozitele la vedere ale altor organizaţii la BNM. 

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,62% în luna februarie 2021, potrivit BNM. Indicatorul este în creștere, comparativ cu luna ianuarie, când ritmul anual al inflaţiei a fost la un nivel fără precedent de redus, de numai 0,22%.  

Menționăm că Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova estimat pentru trimestrul IV al anului 2020 a însumat 56,3 miliarde lei, în prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul IV din 2019, PIB a scăzut, în termeni reali, cu 3,3% pe seria brută și cu 4,4% pe seria ajustată sezonier.

În anul 2020, PIB a scăzut față de anul 2019 cu 7% pe seria brută, conform Biroului Național de Statistică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
BNM, circulație, lei, bani
Tematic
Mare țeapă! Banii moldovenilor sunt folosiți de alții
Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului
Clar de pe acum: Produsele alimentare se vor scumpi în 2021 – prognoza BNM despre inflație
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Candidații la funcția de deputat mai au 7 zile pentru a face asta - detalii

40
(reînnoit 17:18 19.06.2021)
Candidații pentru funcția de deputat mai au o săptămână la dispoziție pentru a se răzgândi. În cazul în care vor să facă schimbări în lista candidaților sau vor să se retragă din cursa electorală, o pot face până pe 26 iunie. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat sau excluderea unui candidat poate fi făcută până pe 26 iunie. Totodată, CEC a precizat că potrivit prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40 la sută pentru ambele sexe.

CEC a menționat că orice candidat independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

„După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum și în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

În context, CEC a mai precizat că dacă concurentul electoral își retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea „Retras”.

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Alegeri parlamentare anticipate, candidați, concurenți electorali, CEC


Загрузка...
Alertă maximă: Salvatorii și poliția se pregătesc pentru inundații în Moldova

Alertă maximă: Salvatorii și poliția se pregătesc pentru inundații în Moldova

937
Alertă maximă pentru sute de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne; aceștia recomandă întărirea barajelor în toată Moldova.

CHIȘINĂU, 19 iunie - Sputnik. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și ținând seama de daunele cauzate deja de ploile torențiale, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat grad sporit de alertă și a mobilizat peste 300 de angajați ai unităților subordonate serviciului.

Patrule comune de salvatori, polițiști și carabinieri efectuează controale a barajelor de protecție în aceste zile pentru a preveni posibilele riscuri de inundații.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă insistent ca agenții economici care gestionează bazinele acvatice să verifice stabilitatea barajelor pentru a preveni situațiile de urgență. În plus, este necesară monitorizarea atentă a previziunilor hidrometeorologice.

De asemenea, ofițerii Ministerului Afacerilor Interne sunt implicați în verificarea și evaluarea riscurilor blocării porțiunilor de drumuri publice, a locurilor în care se acumulează apă, precum și în inspectarea gospodăriilor din zonele expuse riscului de inundații.

În ziua de sâmbătă, riscul de inundații este estimat a fi minim, precizează ministerul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

937
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Pericol de inundații: Intervenția salvatorilor în sudul țării - Foto


Загрузка...
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor