Vaccin

Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video

224
(reînnoit 14:13 02.03.2021)
Este necesar ca să fie vaccinată 60 - 70 la sută din populație ca să fie oprit lanțul infectărilor cu noul coronavirus. De această părere este șeful Institutului de Medicină Urgentă Mihai Ciocanu.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Marți, în jurul orei 11:00, la Institutul de Medicină Urgentă a început campania de vaccinare angajaților instituției. Primii au fost vaccinați șeful secției Terapie Intensivă Adrian Belîi și vicedirectorul medical al Institutului Igor Curov.

Șeful spitalului de urgență a declarat că, deocamdată, după vaccinare niciun lucrător medical nu a manifestat reacții adverse. Mihai Ciocanu susține că în prima etapă de imunizare vor fi vaccinați peste 500 de lucrători medicali ai instituției, din cei 1 800.

Vaccinul Sputnik V
© Sputnik / Авиакомпания Aerolíneas Argentinas

„Cred că în decurs de patru luni, personalul medical din cadrul Institutului de Medicină Urgentă va fi vaccinat împotriva COVID-19, dacă în Moldova vor ajunge doze suficiente pentru imunizare. Este important ca vaccinul să fie autorizat de către Organizația Mondială a Sănătății. Este cert că în Moldova vor fi aduse mai multe tipuri de vaccin și eu cred că ele vor ajuta la diminuarea cazurilor de COVID-19”, a declarat șeful Institutului de Medicină Urgentă Mihai Ciocanu.

Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova>>>

Șeful Institutului susține că doar vaccinând în jur de 70 la sută din populație este posibil de diminuat numărul cazurilor de infectare. Astfel, creându-se o imunitate colectivă, va fi posibil de rupt lanțul infectărilor cu noul coronavirus. 

„Trebuie să vaccinăm minimum 60 - 70 la sută din populație ca să fie creată o imunitate comunitară și astfel să poată fi rupt lanțul infectărilor. (...) Consider că fiecare vaccin poate fi folosit cu succes, dacă există dovadă de eficiența a acestuia. Așteptările noastre sunt ca și în orice altă țară. De când a început vaccinare, nu am avut nicio reacție adversă la vaccin. Nu este exclus că nu vor fi reacții adverse, dar eu cred că aceste cazuri nu vor putea să acopere cazurile de succes”, a precizat Ciocanu.

Amintim că marți, 2 martie, în Moldova a început campania de vaccinare. Primul moldovean vaccinat este șeful secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican Alexandru Botizatu. 

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. 

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

224
Tagurile:
spitale, pandemie, COVID-19, vaccinare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1383)
Tematic
La ce interval vor fi administrate moldovenilor cele două doze de vaccin AstraZeneca
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci

245
(reînnoit 01:13 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru Sputnik Moldova și a explicat care a fost de fapt motivul real care a dus la dezordinile în masă de joi. Ea afirmă că familia sa este acum amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de pe malul Nistrului, a explicat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova ce s-a întâmplat cu adevărat pe 21 iunie și care a fost motivul real al bătăii în masă. 

Natalia Druță
Natalia Druță

Poliția a anunțat că trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânăra care se odihnea pe malul Nistrului. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între cele două tabere care a degenerat în bătaie. Natalia Druță afirmă că cei trei tineri au încercat să o curteze insistent pe fiica sa. Ea afirmă că cealaltă parte a conflictului îi amenință copilul. 

„Nu au atacat-o, ci s-au luat de ea. Acum fiica mea este amenințată, precum și mulți oameni care au fost astăzi la întâlnirea de la Otaci. Bătaia a fost de fapt o provocare a reprezentanților comunității romilor”, a declarat pentru Sputnil Natalia Druță. 

Soția lui Petru Druță afirmă că incidentul de la Nistru doar a umplut paharul, însă de fapt conflictul ar fi mocnnit de mult timp.

„Sunt niște reglări de conturi. Ei își permit foarte multe în raport cu localnicii. Nu toți sunt așa, doar anumite persoane. Cu alți ne împăcăm foarte bine de mulți ani. În ultima lună, cazul nostru nu a fost singurul. Adolescenții din sat au fost bătuți. În Calarașeuca au luat telefonul unui ibăiat și l-au bătut. Astfel de cazuri sunt aproape în fiecare zi. Când copii noștri vin de la școală și cineva îi atacă, îi bate pur și simplu, îi bate cu picioarele în burtă, în cap pe copii din clasele a 4-a, a 6-a. Și acestea nu sunt cazuri unice. Se iau și de fete”, susține femeia. 

Natalia a mai spus că bătaia a încetat doar pentru că au intervenit mascații de la „Fulger”, însă conflictul nu este nici pe departe consumat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

245
Tagurile:
Otaci, în masă, bătaie
Tematic
Video: Ca în vestul sălbatic: Elevi din țara noastră, implicați într-o bătaie în România


Загрузка...
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte

258
(reînnoit 00:37 25.06.2021)
O bătaie în masă, cum s-ar părea că poate avea loc doar în filme, s-a produs astăzi la Otaci, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că tot conflictul a început de fapt câteva zile mai devreme, pe 21 iunie, când doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Astăzi la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detațamentului „Fulger”, pentru a calma spiritile încinse la maxim.

„Acum e liniște. Nu sunt victime. Încă ieri o locuitoare din Otaci a îndemnat oamenii să iasă la întâlnire pentru a stabili cine a avut dreptate pe 21 iunie, când s-a produs bătaia dintre reprezentanții comunității rome și cei doi tineri. A fost deschis în rezultat un dosar penal, iar romii se află în libertate. La spital se află tânărul de 18 ani, care s-a ales cu multiple traumatisme, inclusiv cu traumatism cranio-cerebral. Celălalt - băiatul de 14 ani, tot s-a ales cu diferite traumatisme, dar nu este la spital”, a declarat Eugenia Molceanov pentru Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

258
Tagurile:
romi, Otaci, în masă, bătaie


Загрузка...