Выставка Сделано в Молдове

De Ziua Apicultorului, albinarii spun cu ce problemele se confruntă

267
(reînnoit 13:03 19.08.2018)
În fiecare an, la data de 19 august, în Republica Moldova este marcată Ziua Apicultorului.

CHIȘINĂU, 19 aug — Sputnik. Roman Mereuță și Constantin Cojocaru sunt apicultori cu o vastă experiență. Deja al doilea an consecutiv, cei doi organizează „Târgul de Miere". Pe lângă produsele pe care le vând acolo, aceștia adună albinar din toată țara unde discută problemele pe care le confruntă.

Crescătorii de albine își doresc o mai mare susținere din partea statului

Roman Mereuță a afirmat următoarele: „Pentru noi apicultorii mierea nu este dulce. Este amară, sărată și nuștiu cum să o mai numesc". Agricultorul spune asta pentru că autoritățile nu-i ajută așa cum și-ar dori.

„Statul ne jupoaie și vă zic prin ce. De la 2% s-a majorat până la 5% pentru fiecare kilogram de miere achiziționat. Respectiv și prețul la miere a scăzut. Pe lângă faptul că rezervele ne sunt foarte mici, se ieftinește mierea, iar impozitele sunt mari", a declarat Roman Mereuță.

Și Constantin Cojocaru este de aceiași părere. Albinarul spune că munca pe care o depune este extrem de grea, iar suportul din partea statului nu prea există.  Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că foarte multe albine mor, din cauză că unii agricultori stropesc câmpurile cu tot felul de substanțe erbicide, care ucid aceste insecte.

„ Sunt erbicide dăunătoare, dar sunt și substanțe inofensive. Acestea periculoase ar trebui să fie interzise în Republica Moldova. Dar, din păcate aceste erbicide sunt mai ieftine, ele sunt importate la noi, pentru că aici se permite. În țările străine, foarte multe din ele sunt interzise", a declarat Constantin Cojocaru.

În aceste zile, la Chișinău a avut loc un târg, unde cei mai mari apicultori s-au adunat pentru a-și vinde atât mierea, cât și celelalte produse făcute de albini.  Acolo, prețul unui kilogram de miere varia între 60 și 120 de lei. Cu toate acestea, agricultorii spun că costul este unul foarte mic, dacă este să comparăm cu ceea ce există înafara Republicii Moldova, unde un kilogram de miere ajunge să coste 10, 20 sau chiar 50 de euro. 

267
Tagurile:
știubei, albine, miere, târg, susținere, stat, probleme, vânzare, Roman mereuță, Constantin Cojocaru, Moldova
Tematic
ANSA: Mai multe cazuri de rabie și o boală gravă la albine, depistate în țară
Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev

Expert: Este extrem de periculos pentru Moldova cocheteze cu Occidentul

10
Un cunoscut politolog rus a explicat care ar fi cel mai potrivit model de politică externă pentru Moldova și de ce nu ar trebui să ne apropiem prea mult de Occident sau să dăm crezare promisiunilor venite de la Bruxelles și Washington.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Occidentul nu prietenește, el încearcă să acapareze teritoriile cu care cooperează, structurile UE și SUA încearcă să stoarcă toată seva din țările cu care au fost semnate memorandumurile de cooperare bilaterală. Directorul general al Institutului pentru probleme regionale (Rusia), Dmitri Juravlev, a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"Prietenia cu Occidentul constă în faptul că trebuie să-i dai totul și sunt fericite țările cărora nu le-a fost luat totul. Doar Rusia caută cu sinceritate prietenia cu țările sale partenere. Rusia mai întâi ajută și doar apoi poate să întrebe: ce voi primi în schimbul acestui lucru?”, susține politologul.

Potrivit lui Juravlev, „interesele pur egoiste ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite le permit să dicteze condiții țărilor cu care au semnat acorduri de asociere”. Expertul i-a recomandat Moldovei să se concentreze pe urmărirea unei politici multi-vectoriale, ceea ce nu este ușor de realizat în condițiile geopolitice actuale din lume, dar este totuși posibil. Un exemplu în acest sens este Kazahstanul.

Pentru a dezvolta cooperarea cu Rusia și cu țările Uniunii Economice Eurasiatice și cu Occidentul, politicienii moldoveni trebuie să aibă nervi de oțel, a spus Juravlev. Interlocutorul și-a exprimat îndoiala că Moldova va avea suficiente resurse pentru a stabili o cooperare reciproc avantajoasă nu numai cu Rusia, ci și cu Occidentul, fără a deveni o nouă victimă a proceselor geopolitice globale.

În 2014, când negocierile privind semnarea acordului de asociere intrau în faza finală, fostul prim-ministru Vladimir Filat a promis că, datorită acestui document, Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE în 2020.

Un alt premier, Iurie Leancă, care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Bruxelles, a promis că va solicita aderarea Moldovei la UE în a doua jumătate a anului 2015.

În 2020, perspectivele reale de aderare a țării la UE par complet irealizabile, consideră mulți politologi din țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

10
Tagurile:
expert, Politica externă, Moldova, Occident
Tematic
Moldova reprezintă o platformă firească pentru negocierile dintre Rusia și Occident


Загрузка...
Gherghe Mărmureanu

Seismolog, despre cutremur în România după Grecia și Turcia

75
(reînnoit 16:58 30.10.2020)
Cel mai mare seismolog român, prof. Gheorghe Mărmureanu, a apreciat șansele ca România să fie lovită de un cutremur major după dezastrul din insulele grecești și Turcia.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Opinia publică din lumea întreagă asistă acum la imaginile groazei, publicate în urma seismului produs în Marea Egee – și care a lovit câteva orașe din Turcia, în primul rând marele port Izmir.

S-au prăbușit clădiri, sunt multe victime – o tragedie care, așa cum e firesc, îngrozește întreaga lume – și în primul rând România, țară seismică, situată relativ aproape de zona afectată.

Mai mult, noapte trecută, zona Moldovei a fost zguduită de o serie de cutremure de suprafață – un fenomen neobișnuit.

În aceste condiții, lumea se întreabă dacă seismul din apropiere va afecta și plăcile tectonice din zona țării noastre – și ne așteptă un mare cutremur și pe noi?

Răspunsul a venit de la cel mai mare seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, președintele Institutului de Fizica Pământului.

Într-o declarație dată Antenei 3, Mărmureanu a susținut că nu există nicio legătură între fenomenele seismice in Grecia și Turcia și cele de la noi.

Mai mult, Mărmureanu spune că istoricul cutremurelor arată că nu a existat nicio corelare și nicio interacțiune între mișcările seismice din acea zonă și cele din România – chiar atunci când a fost vorba de cutremure mari de la noi sau din Turcia.

Concluzia care reiese din declarația lui Mărmureanu este clară – nu trebuie să ne temem că ar putea urma un seism major în România – cel puțin ca o consecință a celor din Turcia și Grecia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
Turcia, Grecia, România, Gheorghe Mărmureanu, Cutremur
Tematic
Când vine marele seism? Ce zice Mărmureanu
Cutremur mare în România – declarație extrem de importantă a seismologului Mărmureanu


Загрузка...