Хлебозавод

Magazinele au afișat prețuri mai mari la pâine

472
(reînnoit 11:36 17.08.2015)
Spre sfârşitul toamnei, făina s-ar putea scumpi cu până la 40 la sută.

CHIŞINĂU, 15 aug – Sputnik, Cristina Danuța. De astăzi, plătim mai mult cu 15 la sută pentru pâine şi produse de panificaţie. Creșterea prețurilor este argumentată  de către producătorii de pâine prin majorarea tarifelor la gaze naturale și energia electrică.

Începând de azi, în Chişinău, cea mai ieftină pâine poate fi cumpărată cu trei lei și 35 de bani, fiind mai scumpă cu 15 bani decât până acum. Pentru o franzelă vom scoate din buzunar cu până la 55 de bani mai mult, iar pâinea de secară poate fi cumpărată cu 6 lei şi 95 de bani, adică cu 80 de bani mai mult.

Agricultorii spun că spre sfârșitul toamnei prețul la grâu ar putea ajunge până la 3 lei și 20 de bani. Ca rezultat făina s-ar putea scumpi cu până la 40 la sută.

472
Tagurile:
prețuri, scumpire, grâu, pâine
Tematic
Procurori şi Consiliul Concurenţei trebuie să analizeze preţurile la pâine
”Pâinea socială” va costa doi lei la Orhei
Decis: în Moldova pâinea va fi mai scumpă. Ce spune reprezentantul MAIA?
Sărăcia i-a făcut pe moldoveni să consume câte 110 kg de pâine pe an
Veaceaslav Ioniță

Ioniță: Am putea primi ajutor de la UE și Federația Rusă

31
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Expertul economic Veaceslav Ioniță a vorbit în studioului Sputnik Moldova despre relațiile financiare cu partenerii externi și a explicat la ce se poate aștepta țara noastră din partea acestora. 

CHIȘINĂU 5 dec - Sputnik. Orice schimbare de putere duce la o schimbare în relațiile cu partenerii externi. După alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte, partenerii occidentali ar putea spori asistența financiară pentru Moldova. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță.

În studioul Sputnik Moldova, el a menționat că "Uniunea Europeană și ceilalți parteneri ai noștri internaționali vor ajuta Republica Moldova, chiar dacă până în prezent nu există rezultate privind „furtul miliardului”. Schimbările în acest sens ar putea să se întâmple în viitorul apropiat, în maximum o lună”. 

Expertul consideră că ajutorul poate veni nu numai din Occident, ci și din Est, ca gest de bunăvoință.

„Ajutorul partenerilor bilaterali poate veni chiar mai repede. Vorbesc despre țări precum România și Polonia. Și nu aș lăsa ajutorul Rusiei pe locul doi", a spus Ioniță.

Autoritățile ar trebui să dezvolte relații economice cu toată lumea, fără o înclinare spre o parte sau alta, spune analistul.

„Aș începe să duc discuții serioase cu Rusia, pentru că nu aș vrea ca noua guvernare să se opună Occidentului și Estului - suntem fie cu aceștia, fie cu ceilalți. Nu. Suntem cu toți cei care sunt cu Moldova”, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Federația Rusă, UE, ajutor, Veaceslav Ioniță, expert economic
Tematic
Cum explică Ioniță participarea record la vot în diasporă


Загрузка...
Supermarket

Dorința îndeplinită: 50% din produse în magazine vor fi autohtone

27
(reînnoit 10:33 05.12.2020)
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege care prevede noi condiții pentru desfășurarea comerțului din țară. Astfel, 50% din produsele de pe rafturile magazinelor din Moldova vor fi de producție autohtonă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. În ultimii ani, producătorii autohtoni de carne, lapte și fructe s-au plâns că reprezentanții rețelelor de magazine nu sunt loiali, iar produsele moldovenești nu au prioritate pe rafturi.

Ei au solicitat Parlamentului să voteze legea aprobată în prima lectură încă 2018, care prevede că 50% din produse în magazine să fie de origine autohtonă. Asta pentru că, spun ei, au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an.

În luna martie, reprezentanții asociațiilor au participat la mai multe ședințe ale comisiilor parlamentare unde li s-a promis că legea va fi promulgată până la sfârșitul anului 2020 și iată că, în sfârșit, li s-a făcut dreptate. 

Totodată, prin prisma legislației altor state, s-a decis plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare (nu mai mult de 10%) cu scopul balansării puterii de negociere a părților contractante.

Cât privește perioada de plată a facturilor, sunt stabilite mai multe termene în funcție de rotația de vânzare a produselor reieșind din termenul de valabilitate a acestora (data limită de consum / data durabilității minimale) – 7, 30 și 45 de zile calendaristice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
magazine, produse, lege, Parlament
Tematic
Tragedie în centrul Capitalei: Bărbat găsit fără suflare în fața unui market
Atenție la ceea ce mâncați! Pește cu paraziți, într-un market din Capitală


Загрузка...