BUCUREŞTI, 10 iulie — Sputnik. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, studiu publicat în The Journal of Family Theory & Review, arată că petrecerea timpului în natură împreună cu familia conduce la restabilirea comunicării nonverbale, are un efect relaxant, reducând stresul și oboseala specifice societății de astăzi suprasaturate de tehnologie și determină îmbunătățirea relațiilor dintre membrii familiei, relatează Thetreehugger.com.
Cercetătoarea Dina Izenstark, care a participat la studiu, vorbește despre constatările la care au ajuns cercetătorii. S-a observat că atunci când atenţia este restabilită, devenim mai receptivi la comunicarea nonverbală, ne simțim mai puțin iritați și avem mai multă stăpânire de sine. Atunci atenția noastră se poate concentra „asupra relațiilor de familie, ceea ce ne ajută să construim legături mai bune cu membrii familiei”, explică Dina Izenstark.
În societatea actuală în care tehnologia este folosită excesiv, creierul uman ajunge să fie epuizat din cauză că este supus unei avalanșe de stimuli – TV, ecrane de calculator, dispozitive portabile sau alți factori care stimulează excesiv atenția precum evenimentele sportive sau parcurile de distracții. Deși aceste activități par distractive, în realitate, toți acești stimuli obosesc creierul.
Ceea ce trebuie să facem este să oferim creierului șansa de a se relaxa și de a-și reface funcțiile acordându-i o pauză de la acești stimuli și alegând să trăim bucuriile simple de care avem parte în natură. Un alt cercetător care a contribuit la studiu, Adam Ebata, descrie sentimentul de destindere mentală pe care îl simte un părinte care își duce copiii în parc și stă pe o bancă privindu-i cum se joacă. Această stare de recreere nu poate fi trăită în casă.
Mai mult, cercetatorii au descoperit că practicarea unor activități familiale în natură unește și mai mult membrii familiei. Simple activități precum mergerea în parc la fiecare sfârșit de săptămână sau plimbarea câinelui în fiecare seară poate restaura funcția atenției și poate crea membrilor familiei un sentiment de apartenență și un simț al identității.
După cum explică Izenstark, aceste activități de familie făcute regulat și în mod repetat devin un „ritual de familie”, o experiență comună plăcută care îi ajută pe membrii familiei să conștientizeze cine sunt ca familie, creându-le un simț al comuniunii care poate fi transmis generațiilor viitoare.
„Chiar dacă atunci când faceți aceste ieșiri nu se nimerește să aveți parte de o zi bună, să zicem că plouă și ajungeți cu toții uzi leoarcă, efectele benefice pe termen lung ale acestui «ritual» devin pentru familie mai importante decât cele create de activitățile individuale, separate de ceilalți, care ne fac plăcere doar nouă, pentru un scurt timp. Întregul este mai important decât suma părților lui”, arată Izenstark.
Drept pretext pentru aceste tulburări au servit rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, câștigate de Partidul Comuniștilor, care a obținut 60 de mandate din cele 101. Nemulțumită de rezultatele alegerilor, care au fost recunoscute de către observatori ca fiind deschise și corecte, opoziţia a organizat acțiuni de protest care au degenerat pe 7 aprilie în dezordini în masă. Sub lozinca unirii cu România au fost devastate clădirea Parlamentului și Preşedinţia. Au avut de suferit 270 de persoane, inclusiv 100 de polițiști.
Unii politicieni consideră și acum că la 7 aprilie 2009 a avut loc o revoluție, însă o bună parte a societăţii consideră că a fost o încercare de lovitură de stat.
Parlamentul a fost incendiat
La Preşedinţie ard focuri
Indivizi dintre cei mai activi au purtat toată ziua măşti pe faţă
În faţa mulţimii dezlănţuite au fost puşi cursanţii
Cei de pe margine arată descumpăniţi
Cel beat este întotdeauna plin de curaj. Chiar şi în faţa unui zid de scuturi.
Geamurile au fost făcute ţăndări cu pietre scoase din pavaj.
Unii reprezentanţi ai clerului au fost de partea protestatarilor. Fiecare poate greşi...
Drapelul Moldovei şi drapelul UE cu o gaură la mijloc.
Revoluția are un început...
CHIŞINĂU, 11 mart — Sputnik. Postul Paştelui constituie cea mai importantă perioadă de pregătire pentru sărbătoarea ”Învierii Domnului". Postul mare durează 40 de zile. În acest an el va fi ţinut în perioada 11 martie — 28 aprilie. În calendarul bizantin, Postul Mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin — cu Miercurea Cenușii.
Timp de 40 de zile, credincioşii vor trebui să se abţină de la mâncarea de dulce, dar şi de la multe alte lucruri. Aceasta este perioadă în care trebuie să facem cât mai multe fapte bune pentru semenii noştri, să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, să mergem des la biserică și să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certați.
Un post adevărat este cel care presupune lăsarea de bucate și, de rând cu ele, de păcate și de orice răutate, spune preotul Octavian Moşin, care este preot-paroh la biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău.
Postul cel Mare mai este și o călătorie spre Rai, din care Adam a fost scos pentru neascultare. De aceea postul presupune nu doar iertarea unuia cu altul și cu Dumnezeu, dar și întoarcerea la lucrarea celor sfinte și dumnezeiești, la împăcarea cu toți și cu toate
”Postul nu trebuie privit ca ceva separat de celelalte lucruri pe care le recomandă Biserica. Mai bine zis, prin post se deschid altele. Privești, simți, trăiești, gândești altfel prin prisma postului. După care urmează Spovedania, Maslu, Împărtășania", scrie preotul pe ortodox.md.
Sunt atâtea alte lucruri care ne îngreunează, pe când postul, din contra, este o modalitate de a scăpa de multele greutăți și neputințe ale noastre. Postul nu trebuie să fie povară, dar șansă de mântuire, supunându-ne nevoințelor duhovnicești.
Frumos ar fi ca tot mai mulți creștini să treacă de la postul de bucate la cel de ferire de păcate, de la postul trupesc la cel duhovnicesc, scrie părintele Octavian Moșin, preot-paroh la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din Chișinău în Altarul Credinței.
Pentru a ajunge să postim cu adevărat trebuie să fim tot mai conştienţi de faptul ce reprezintă de fapt postul:
Luând aminte la cele recomandate de Biserică, vom ajunge niște mădulare smerite şi iubitoare, în stare să ne înfrânăm, să ne pocăim de relele săvârşite, să omorâm patimile şi să ne unim mai vrednici cu Hristos Cel Înviat.
BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. În urma violențelor urbane care au afectat districtul La Duchère din Lyon, au avut loc noi ciocniri în suburbiile orașului, pe 5 martie, la Rillieux-la-Pape.
#Rillieux
— Charli☀️🦎 (@CharliB97783485) March 5, 2021
Tensions ce soir en banlieue de #Lyon à Rillieux-la-pape 69 après La Duchère hier et Beauvais en début de semaine
via @quenelle_delyon #Ma6TVaCraquerpic.twitter.com/2vlClfvlc3
Imagini cu mai multe mașini în flăcări au fost postate pe rețelele de socializare. Această izbucnire de violențe a avut loc și în sectorul Alagniers în contextul confiscărilor majore de droguri săptămâna aceasta, a afirmat primarul orașului, Alexandre Vincencet (LR), pe Twitter.
Violences urbaines de ce soir à Rillieux-la-Pape. Retrouvez ma réaction. #Rillieux #Rillieuxlapape pic.twitter.com/MMP5fSR2nO
— Alexandre VINCENDET (@AlexVincendet) March 5, 2021
„Un grup de delincvenți deosebit de mobili au degradat mobilierul stradal și au incendiat 12 vehicule parcate”, a scris primarul, care a adăugat că totul a durat doar aproximativ treizeci de minute.
Rillieux c’est devenu un cirque ce soir pic.twitter.com/uBV5Q97AQi
— houu_ (@lyonnaisse) March 5, 2021
Potrivit AFP, 13 autoturisme au fost incendiate. Le Figaro vorbeşte despre aproximativ 15 maşini incendiate.
30 de persoane au deteriorat mobilierul stradal și au atacat și ofiţeri de poliție, a declarat Thierry Suquet, viceprefectul pentru apărare și securitate, citat de Sputnik France. Totuşi, potrivit acestuia, deși tensiunile au fost „intense”, poliția a reuşit să restabilească liniştea.
Violences inacceptables à #RilleuxLaPape. L’intervention rapide de @PoliceNat69 & de la #PoliceMunicipale a permis un retour au calme. Le préfet délégué T.SUQUET & le maire se sont rendus sur place. La présence policière sera renforcée pour garantir la sécurité des habitants. pic.twitter.com/thcp8CZAFK
— Préfet de région Auvergne-Rhône-Alpes et du Rhône (@prefetrhone) March 5, 2021
Poliția a reușit să identifice și să aresteze imediat șase persoane, a adăugat acesta. „Condamnăm cu fermitate aceste violențe inutile, care provoacă tulburări în oraș. Facem apel la toată lumea să îşi păstreze calmul”, a spus viceprefectul. Primarul a avut aceeași reacție pe contul său de Twitter.
Prima seară de violențe urbane a avut loc într-un cartier din Lyon, La Duchère, unde au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi. Primăria a precizat că incidentele ar putea avea legătură cu un accident de scuter care a avut loc cu o zi înainte.
Un băiat de 13 ani aflat pe un scuter a fost rănit în cartier, fiind urmărit de o mașină de poliție nemarcată. Nu purta cască, iar în prezent se află în comă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova